Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bojler jest przy kotle, poj. 100l z podwójną wężownicą, w tej chwili jedna pompka ogrzewa wszystko. Czyli jeśli dobrze rozumiem to wstawienie na rurce do bojlera pompki i ustawienie jej jako CWU+mieszająca skutecznie podniesie temp powrotu? Czy będą potrzebne jeszcze dodatkowe urządzenia?

Tak.

Zawory zwrotne i odcinające.Najlepiej zrobić pompę na obiegu "C"

obejście pompowe.jpg

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bojler jest przy kotle, poj. 100l z podwójną wężownicą, w tej chwili jedna pompka ogrzewa wszystko. Czyli jeśli dobrze rozumiem to wstawienie na rurce do bojlera pompki i ustawienie jej jako CWU+mieszająca skutecznie podniesie temp powrotu? Czy będą potrzebne jeszcze dodatkowe urządzenia?

Skoro teraz masz jedną pompkę to lepszym rozwiązaniem będzie zamontować pompkę CWU a nie mieszającą. Dzięki temu będziesz miał większą kontrolę i będziesz mógł niezależnie sterować temperaturą CO i CWU. A pompkę CWU można ustawić też jako mieszającą i będziesz miał ochronę powrotu. Możesz tak jak napisał Minertu zamontować ją na obejściu. Ja akurat mam bez obejścia i wtedy potrzebne są dwa zawory, filtr i zawór zwrotny.

Witam zamierzam w tym tygodniu kupic kocioł oep16. Tylko ciągle myśle o instalacji CO żeby dobrze to bylo zrobione .Chciałbym cos takiego jak na zdj lub cos podobnega albo co doradzicie?Na dole będę miał podłogówke a na górze grzejniki z głowicami termostatyczniymi tylko myslę jak to z tymi pompami zrobic.....jako mieszajacą zrobie z cwu to wiem na tyle:)i moje przemyslenia: co będzie sterowało tą pąpą z CO ,jeżeli na górze obniży sie tęperatura zawory sie otworzą ale pąpka będzie stała skąd sterownik będzie wiedział że jest za niska temp i że ma się załączyc pąpka jeżeli nie będę miał tam czujnika temp. bo pokoi wiele?albo jak to rozwiazać? chyba że ta pąpka sie zalacza co jakis czas.

A co do podłogówki to nastepy problem:) zawór 3d na nim ustawiam temp......a nastepnie na roździelaczu dodatkowo na pomieszczenia? na dole to jeszcze pójdzie zrobic w salonie ten czujnik temp....gdzie montujecie te czujniki temp w podlogowce?ecool.jpg

Witam zamierzam w tym tygodniu kupic kocioł oep16. Tylko ciągle myśle o instalacji CO żeby dobrze to bylo zrobione .Chciałbym cos takiego jak na zdj lub cos podobnega albo co doradzicie?Na dole będę miał podłogówke a na górze grzejniki z głowicami termostatyczniymi tylko myslę jak to z tymi pompami zrobic.....jako mieszajacą zrobie z cwu to wiem na tyle:)i moje przemyslenia: co będzie sterowało tą pąpą z CO ,jeżeli na górze obniży sie tęperatura zawory sie otworzą ale pąpka będzie stała skąd sterownik będzie wiedział że jest za niska temp i że ma się załączyc pąpka jeżeli nie będę miał tam czujnika temp. bo pokoi wiele?albo jak to rozwiazać? chyba że ta pąpka sie zalacza co jakis czas.

A co do podłogówki to nastepy problem:) zawór 3d na nim ustawiam temp......a nastepnie na roździelaczu dodatkowo na pomieszczenia? na dole to jeszcze pójdzie zrobic w salonie ten czujnik temp....gdzie montujecie te czujniki temp w podlogowce?[ATTACH=CONFIG]141447[/ATTACH]

Skąd jesteś?

Czy czasem już do mnie nie dzwoniłeś?

Witam

Zamontowałem w końcu pompkę mieszającą do OEP 25 KW i właśnie kolega który mi montował stwierdził że zapomnieliśmy:confused: zamontować zaworu zwrotnego co może powodować koligacje z pompą CO.Czy można prosić o opinie:wiggle: bo montaż zaworu w moim przypadku byłby bardzo prosty bez opuszczania nawet kropelki wody z instalacji.:rolleyes:

Pozdrawiam i życzę miłego weekendu

Witam.

A jak tam z głośnością pracy w porównaniu do innych kociołków , dla mnie to dość ważne. Chrupanie opału to normalne, chodzi bardziej o pracę zespołu podającego typu, buczenie motoreduktora , rezonans z małą ilością paliwa itp. Pytanie dotyczy palnika burner-s, Przy okazji innych wypowiedzi ktoś mógłby wtrącić parę słów.

Witam.

A jak tam z głośnością pracy w porównaniu do innych kociołków , dla mnie to dość ważne. Chrupanie opału to normalne, chodzi bardziej o pracę zespołu podającego typu, buczenie motoreduktora , rezonans z małą ilością paliwa itp. Pytanie dotyczy palnika burner-s, Przy okazji innych wypowiedzi ktoś mógłby wtrącić parę słów.

Jak każdy mechanizm będzie go słychać . U jednego bardziej u drugiego mniej.

Uwierz mi ,że kiedyś cię zdziwi ,że go nie słyszysz.

:) Dlatego pytam czy się komuś to zdażyło. Ja myślę o zastosowaniu wężownicy z zaworem jednofunkcyjnym na zasilaniu, za nią zaworu bezpieczenstwa 0,2bara, na powrocie grupe bezpieczenstwa 18l lub 25 i do tego zawór bezp 0,2bara, na cwu grupe bezpieczenstwa (zbiornik 100l z wezownica i grzałka) z naczyniem 10l i zaworem 6bar.

Co do doboru pieca to mam 216m2, do ogrzania ok 150... Dom z lat 90-tych.. Między warstwami w scianie styropian 3cm z tego co jest napisane w projekcie, dach nie ocieplony, okna plastiki. Po obliczeniu przy założeniu 140W na m2, wyszlo mi ok 17kW zapotrzebowanie... Do tego chce ogrzewać cwu zbiornik 100L. Czy kocioł Eko Plus 16 wystarczy? Czy może jest zamały, jak już mówiłem dom nieocieplony, w szeregówce. Zamierzam palić ekogroszkiem i możliwe że miałem.

ps. Dlaczego takie rozrzuty w cenie tego piecaa :) niektórzy ok 8k netto a u innych 7,4 brutto :)

Edytowane przez grafipl

Mam OE+ 16 kW w układzie zamkniętym i przez rok palenia nie miałem sytuacji, który groziłaby zagotowaniem wody w kotle. Zabezpieczenia mam takie o jakich piszesz, czyli na zasilaniu wężownica schładzająca http://kotly.com.pl/produkt-wezownica-schladzajaca-wzs-2---zawor-schladzajacy-regulus-jbv---do-kotlow-o-mocy-do-34-kw-1701.html?l=pl i zawór bezpieczeństwa 2 bary a na powrocie grupa bezpieczeństwa z naczyniem 18l http://kotly.com.pl/produkt-grupa-bezpieczenstwa-watts-2-bar-do-instalacji-c-o---z-kroccem-przylaczeniowym-do-naczynia-wzbiorczego--1507.html?l=pl

A co do mocy kotła to w Twoim przypadku 16 kW będzie odpowiedni.

Witajcie!

Potrzebuję małej pomocy. W tym tygodniu chciałbym odpalić ogniwo eko 10. Mam już zrobioną kotłownie przez hydraulika oprócz podłączenia pomp i czujników. I tu potrzebuję pomocy: Hydlaulika zrobiona na płytowym wymienniku ciepła. Układ otwarty na piecu do wymiennika i pompa na powrocie do pieca. Za wymiennikiem układ zamknięty i pompa CO na grzejniki, osobno rozdzielacz z pompą na podłogówkę i C.W.U. z osobną pompą. W sterowniku są wejścia na 3 pompy. Jakie, gdzie wpiąć, żeby to miało ręce i nogi? I jeszcze jedno- czy czujniki zasilania i powrotu dawać przed wymiennikiem płytowym czy za?

Czy ktoś jest w stanie pomóc mi z podpięciem pomp? Pompę C.W.U.-wiadomo gdzie. Pompę C.O. ... no właśnie są dwie- jedna w układzie otwartym do płytowego wymiennika a druga w układzie zamkniętym na rozdzielacz na grzejniki. Którą wpiąć w sterownik? A co z drugą? Bezpośrednio w gniazdo 230 V ? I zostaje jeszcze pompa ogrzewania podłogowego. W gniazdo pompy cyrkulacyjnej? Pomoże ktoś?

Sam mam dopiero kupić ten piec ale może ustaw cwu jako cwu, pompe co pierwsza jako mieszajaca a druga jako obiegowa...Tylko by jakoś trzeba zgrać jedną tę mieszającą jak ją podłączysz z tą obiegowa tak aby działały w tym samym czasie... Bo wymiennik tak jakby potraktujesz jak grzejnik i z tego grzejnika ogrzewasz resztę czyli jedna i druga musi działać w tym samym czasie... Ale może źle myślę niech ktoś mnie poprawi.

Witam.

W sterownik wpinasz oby dwie pompki (przed i za wymiennikiem) do jednego wyjścia pompy CO. To wszystko...

Pozdrawiam.

EDIT

Tak czytam ten twój post i się zastanawiam... Ile w końcu masz tych pompek... Do cwu - jak sam napisałeś wiadomo, pewnie jest wyjście w sterowniku na pompe CWU, dwie do wymiennika czyli na obieg "wtórny" i "pierwotny" czyli wpinasz JW napisałem... I jeszcze pompkę do podłogówki?

Edytowane przez pshemko84