kocurmarcin 15.06.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 (edytowane) Witam po dwoch dniach palenia w trybie lato dzisiaj postanowilem spalic troche desek i kartonow , po remoncie.wszystko by bylo ok gdyby nie to ze przed chwila zauwazylem troche ciemnego plynu pod kotlem , ma taki dziwny zapach , za ciemne na wode. Mail ktos moze takie objawy zaraz po uruchomieniu? Pozdrawiam. Edytowane 15 Czerwca 2011 przez kocurmarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 15.06.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 @kocurmarcin Normalka ! Ma to każdy kocioł, po pierwszym uruchomieniu musi się wypocić. Rzecz jednorazowa która nie powinna mieć więcej miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFAL Z PIŁY 15.06.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 WITAM. Mam pytanko; co mogę zdemontować z kotła ażeby zmniejszyć jego wagę przed wniesieniem do kotłowni , oczywiście oprócz podajnika . Muszę przenieść kocioł przez dom a następnie trzy schody w dół do kotłowni. OGNIWO EKO PLUS 16 KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 15.06.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 : kocurmarcindokładnie jak pisze woma4.........nowy jest i się zagrzewa do boju ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 15.06.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Gratuluje zrozumienia języka polskiego. drogi implancie......... dziwne że każdy zrozumiał, tylko ty nie a co do zrozumienia języka polskiego to zapraszam na forum http://www.polszczyzna.fora.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 15.06.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Dzieki chlopaki za szybka odpowiedz . Powiem szczerze ze troche bylem zesrany jak to zobaczylem . Myslalem ze trafil mi sie jakis wadliwy egzemplaz . Wytarlem wszystko jakas godzinke temu i narezie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 15.06.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 (edytowane) WITAM. Mam pytanko; co mogę zdemontować z kotła ażeby zmniejszyć jego wagę przed wniesieniem do kotłowni , oczywiście oprócz podajnika . Muszę przenieść kocioł przez dom a następnie trzy schody w dół do kotłowni. OGNIWO EKO PLUS 16 KW. Ja z mojego zdjelem drzwiczki - sztuk 3 ciezkie jak cholera , ruszt, zawirowywacze , pokrywa wyczyski , i ta blaszke od plomieniowek. Edytowane 15 Czerwca 2011 przez kocurmarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFAL Z PIŁY 15.06.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Ja z mojego zdjelem drzwiczki - sztuk 3 ciezkie jak cholera , ruszt, zawirowywacze , pokrywa wyczyski , i ta blaszke od plomieniowek. NO TO JUSZ COŚ JEST DZIĘKI KOCURMARCIN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 15.06.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 kocurmarcin jest mowa o Twoim wykresiehttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK/page324&highlight=RANKING+KOT%C5%81%C3%93W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 15.06.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 (edytowane) kocurmarcin jest mowa o Twoim wykresie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK/page324&highlight=RANKING+KOT%C5%81%C3%93W Tak kociolek chcielismy dzisiaj ugotowac zeby sprawdzic zabezpieczenia.Mam uklad zamkniety. Pruba zakonczona pomyslnie kociolka nie da sie ugotowac. Edytowane 16 Czerwca 2011 przez kocurmarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 16.06.2011 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 NO TO JUSZ COŚ JEST DZIĘKI KOCURMARCIN. Powinieneś jeszcze wyjąć sklepienie ceramiczne ! Jest ciężkie a do tego ceramiczne i przy wywijasach z kotłem może pęknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac76 16.06.2011 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Witam i proszę o poradę. Interesuję się kotłem Ogniwo Eko Plus 16 kW. W związku z tym mam kilka pytań. 1. Jaka powinna być minimalna odległość od frontu kotła do przeciwległej ściany, tak, żeby zapewnić sobie w miarę swobodny dostęp przez drzwiczki? Załączam schemat mojej kotłowni z obecnym kotłem. Jest to kopciuch na "wszystko" - z wymiennikiem poziomym, więc wysoki (142 cm), za to od ściany z kominem do frontu mam tylko 65 cm - od przodu dosyć swobodny dostęp. Ogniwo Eko Plus 16 kW ma głębokość 77 cm, ale powinien też być od ściany oddalony - na ile minimalnie? Jak widać na schemacie, od ściany z kominem do przeciwległej mam 163 cm (odległość zaznaczona kolorem czerwonym). Chciałbym postawić kocioł w tym samym miejscu, co obecny. Zasobnik miałby być po prawej stronie. Wiem, że można by kocioł postawić na prawo względem komina, ale wolalbym jednak podłączyć czopuch kotła prosto do komina i zostawić większą odległość między zasobnikiem a ścianą z drzwiami. Poza tym liczę, że wyczystka mogłaby zostać w tym miejscu, w którym jest (myślę, że dałoby radę do niej dojść za zasobnikiem). 2. Jaki układ lepiej zastosować - z pompą mieszającą, czy zaworem 4-drogowym? Nie mam nigdzie podłogówki, same grzejniki na ścianach, w łazienkach drabinki. Zastanawiam się poza tym, czy dać czujnik temp. pokojowej, czy może na wszystkie grzejniki głowice termostatyczne (oprócz drabinek w łazienkach, żeby jakiś przepływ zostawić). Jak pompa nie pracuje, to układ działa też u mnie grawitacyjnie na większość grzejników. Obecnie mam do ogrzewania jakieś 120-130 m2 (budynek z lat 90-tych, suporex 24+12, ocieplony wełną 10 cm), docelowo dojdzie jeszcze jakieś 40 m2 w budynku planowanym obok obecnego domu - tam chyba też dam grzejniki ścienne, a nie podłogówkę, chociaż jeszcze nie wiem do końca jak to rozwiązać. 3. Co do komina - komin murowany z cegły, kanał dymowy na pełną cegłę, zdaje się że to jest 14x28. Ciąg b. dobry, wysokość komina to prawie 11 metrów (cały biegnie w środku budynku, ostatnia część przez nieocieplone poddasze). Chciałem wstawić wkład z blachy kwasówki, ale zdaje się, że w jednym miejscu jest jakiś uskok - więc chyba stanie na tym, że komin zostanie jak jest, tylko postaram się go ocieplić w części, gdzie przebiega przez poddasze nieocieplone. 4. Jeśli już dojdzie do zakupu i montażu pieca, ile musiałbym mniej więcej kupić węgla tak, żeby nie stresować się w środku sezonu, że zabrakło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 16.06.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 @mac76 1. Myślę że jeszcze z 10 cm z tyłu możesz dodać do wymiaru zwłaszcza, że chcesz dostawać się do wyczystki za pojemnikiem. Czopuch ma 13 cm to razem będziesz miał (23cm + 28cm) 51 cm i swobodnie dostaniesz się do wyczystki Z przodu zostanie ci (163cm - 77cm) 86 cm, kupa miejsca ! 2. Ja mam zawór 4D ale jak cię stać na pompę mieszającą ... W zestawie z kotłem jest czujnik temperatury pokojowej i warto go zastosować bo sterownik kotła będzie sobie z nim współpracował (obniżał temperaturę CO jak zostanie przekroczona ustalona temperatura pokojowa). Zawory termostatyczne na grzejnikach jak najbardziej do tego pompa Grundfus Alpha2 i nie będziesz miał przegrzanych pomieszczeń. 3. W komin warto dać wkład zawsze to bezpieczniej i pewność że nie będzie żadnych wykwitów na ścianach ale jak masz uskok ... 4. Kilka ... kilkanaście postów wyżej chyba zawijan_2 podawał sposób na wyliczenie opału, a jak masz kasę i miejsce to kup tonę więcej (to się nie przeterminuje) i na pewno nie będziesz się stresował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFAL Z PIŁY 16.06.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Powinieneś jeszcze wyjąć sklepienie ceramiczne ! Jest ciężkie a do tego ceramiczne i przy wywijasach z kotłem może pęknąć. Dzięki za rade:bye: ale żeby wyjąć to sklepienie ceramiczne to chyba muszę zdemontować górną obudowę tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 16.06.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Dzięki za rade:bye: ale żeby wyjąć to sklepienie ceramiczne to chyba muszę zdemontować górną obudowę tak ? Nie ! Wyjmiesz ją przez górną wyczystkę (tę dokręcaną na śruby) tam gdzie się czyści płomieniówki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFAL Z PIŁY 16.06.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Nie ! Wyjmiesz ją przez górną wyczystkę (tę dokręcaną na śruby) tam gdzie się czyści płomieniówki ! Fajnie dzięki . Jak uruchomię kociołek to napisze jak pracuje ale to w LIPCU dopiero . pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 16.06.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Kto ma dobry pomysl na kalibracje czujnikow? Jakas temp referencyja nie liczac wrzątku i termometra pod pacha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 16.06.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Koledzy. Wszyscy, którzy lubią 'pogrzebać' powinni odwiedzić http://esterownik.pl/forum/posty,33/-oprogramowanie-wersje-testowe- Mamy nowy ßsoft 0.2.7.3 i dużo interesujących poprawek i udogodnień. P.s. Gratulacje dla Elektro-Systemu, oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 16.06.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Kto ma dobry pomysl na kalibracje czujnikow? Jakas temp referencyja nie liczac wrzątku i termometra pod pacha. Myślę, że trzeba się trzymać wskazówek producenta sterownia ( jeśli są takowe). A tak na marginesie to uważam, że nie powinno się kalibrować czujników, że powinny być stosowane czujniki podająca wiarygodną zgodna z rzeczywistością temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 16.06.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Kto ma dobry pomysl na kalibracje czujnikow? Jakas temp referencyja nie liczac wrzątku i termometra pod pacha. Rzeczywiście, czujników nie powinno się kalibrować. Ale skoro trzeba - to typowo robi się to w topiacym się lodzie - 0'C i wrzącej wodzie - ok 100'C. Taka kalibracja 2 punktowa jest najłatwiejsza. Ale sprawa nie jest prosta. Kable czujników będą odprowadzać ciepło przy 100'C, a grzać przy 0'C powodując błędy do 2..3'C. Im grubszy kabel, tym grubszy błąd... Aby tego uniknąć, należy we wzorcowej temperaturze umieścić jak najdłuższy fragment kabla - czasem jest to trudne... Pozdrowienia, Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts