Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hej

Mam pytanko ;) czy ktoś z Was w czasie pracy pieca w trybie auto podklada na ruszt jakies drewienko?

i czy trzeba ściągnąć czujnik spalin?

Mam co prawda OE bez plusa ale zdarza mi się dokładać w czasie normalnego palenia w trybie auto . Nic dodatkowo nie zmieniam. Problemów zero. Ale jak we wszystkim - z umiarem.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i jest już zainstalowany OE+16kw od kilku dni schodzę tylko na dół żeby poobserwować jak się wypalają różne węgle, bo sobie kilka na próbę wziąłem, największe rozczarowanie z Pieklorzem fabrycznie workowanym - mokry jakby z rzeki kopany... Piec chodzi po rozpaleniu na automacie, założone termostaty i grzejniki alu, internet jeszcze nie podłączony, podobnie jak pogodówka. Rury stalowe bo i instalacja ma ze 20 lat, nie wiem czy muszę mieć do niego pompę mieszającą, ja jestem za tym żeby założyć, a hydraulik że nie potrzebna. Jak to z tym naprawdę jest - nie wiem. Żadnych zmian w ustawieniach sterownika nie robiłem bo i nie wiem co z czym jak na razie zmieniam tylko temp na kotle tak koło 50-60 st. Może mi podpowiecie co trzeba na początek zrobić by wszystko fajnie hulało?

No i jest już zainstalowany OE+16kw od kilku dni schodzę tylko na dół żeby poobserwować jak się wypalają różne węgle, bo sobie kilka na próbę wziąłem, największe rozczarowanie z Pieklorzem fabrycznie workowanym - mokry jakby z rzeki kopany... Piec chodzi po rozpaleniu na automacie, założone termostaty i grzejniki alu, internet jeszcze nie podłączony, podobnie jak pogodówka. Rury stalowe bo i instalacja ma ze 20 lat, nie wiem czy muszę mieć do niego pompę mieszającą, ja jestem za tym żeby założyć, a hydraulik że nie potrzebna. Jak to z tym naprawdę jest - nie wiem. Żadnych zmian w ustawieniach sterownika nie robiłem bo i nie wiem co z czym jak na razie zmieniam tylko temp na kotle tak koło 50-60 st. Może mi podpowiecie co trzeba na początek zrobić by wszystko fajnie hulało?

A czujniki zew i wew podłaczyłeś?

Jak nie to podłącz ,jak tak to aktywuj regulator pokojowy oraz pogodowy.

No i podłącz się pod neta to coś więcej doradzimy.

Witam kolegę plusa :)

Ja w tamtym sezonie paliłem bez pompy mieszającej bo nie chciałem lub nie chciał mi założyć instalator co było moim błędem miałem straszne problemy z powrotem około 37,38 stopni przy ustawieniu temp 55 na kotle stara instalacja grzejniki żeliwne. W tym roku zakułem go w kajdanki znaczy instalatora zawiozłem do sklepu aby zakupił co trzeba i przywiozłem do kotłowni >>>>>>>>napisze tak całkowicie inna praca kotła z pompą mieszającą !!!! w moim przypadku aha posiadam też zawór 4D.

OE plus 25 kW

Pozdrawiam

Tylko mam problem podłączeniem do netu (Neostrada) i aktualizacja oprogramowania.

Tylko mam problem podłączeniem do netu (Neostrada) i aktualizacja oprogramowania.

Czyżbyś miał Liveboxa? Jeśli tak to może potrzebna będzie zmiana routera żeby podłaczyć sterownik do netu. Miałem Liveboxa i za nic nie dało się podłaczyć, dopiero zmiana routera na inny pomogła i teraz działa jak należy.

Czyżbyś miał Liveboxa? Jeśli tak to może potrzebna będzie zmiana routera żeby podłaczyć sterownik do netu. Miałem Liveboxa i za nic nie dało się podłaczyć, dopiero zmiana routera na inny pomogła i teraz działa jak należy.

Strzał w 10- tkę oczywiście że Liveboxa w tym miesiącu im oddaje po 4 latach i płaceniu haraczu 10 zł co miesiąc.

Dzięki

miałem straszne problemy z powrotem około 37,38 stopni przy ustawieniu temp 55 na kotle .

No to ja mam podobnie,na powrocie nawet tak koło 20st mniej niż na wyjściu. W weekend podłącze czujnik zew. i internet. czujnika w środku nie wiem czy warto podpinać przy termostatach na grzejnikach, no i które pomieszczenie zaszczycić pomiarem temperatury :D

Pompę mieszającą będę musiał sobie sprawić, podpowiecie mi jaką i jakiej mocy?

Jak masz bojler CWU niedaleko kotła to zamiast osobnej pompy jako mieszającą możesz ustawić pompę CWU. Zaoszczędzisz na pompie a przy okazji będziesz dogrzewał sobie wodę w bojlerze.

Bojler jest przy kotle, poj. 100l z podwójną wężownicą, w tej chwili jedna pompka ogrzewa wszystko. Czyli jeśli dobrze rozumiem to wstawienie na rurce do bojlera pompki i ustawienie jej jako CWU+mieszająca skutecznie podniesie temp powrotu? Czy będą potrzebne jeszcze dodatkowe urządzenia?

Tak :)

Mi też się podoba jak pracuje :) Zaczynam drugi sezon i w porównaniu z tym co było kiedyś jak miałem zwykły zasypowy, to nawet nie ma o czym mówić. Wystarczy co jakiś czas wyczyścić, zasypać i można zapomnieć.

Ale skoro już spojrzałeś to może skorzystam z okazji i zapytam o parę rzeczy :) Pierwsza to temperatura spalin. Kocioł czyściłem tydzień temu i wydaje mi się, że jest ona u mnie dość wysoka. W momencie jak kocioł przechodzi w tryb normalny i zaczyna pracować z większą mocą to dochodzi nawet do 200 stopni. A jak spoglądam na inne kotły to jest ona sporo niższa i tak się zastanawiam skąd taka wysoka u mnie. A druga to temperatura powrotu. Przy ciągłej pracy pompy CO wg mnie temp. powrotu powinna być stabilna a u mnie wpada w oscylację, co chwilę spada i załącza się pompa mieszająca, co widać na wykresach. Czujnik powrotu jest dobrze założony.

Jakbyś znalazł chwilę to spójrz jeszcze i powiedz co o tym myślisz, może trzebaby coś zmienić w ustawieniach.

Bojler jest przy kotle, poj. 100l z podwójną wężownicą, w tej chwili jedna pompka ogrzewa wszystko. Czyli jeśli dobrze rozumiem to wstawienie na rurce do bojlera pompki i ustawienie jej jako CWU+mieszająca skutecznie podniesie temp powrotu? Czy będą potrzebne jeszcze dodatkowe urządzenia?

Tak.

Zawory zwrotne i odcinające.Najlepiej zrobić pompę na obiegu "C"

obejście pompowe.jpg