chrobry 08.10.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 hej Mam pytanko czy ktoś z Was w czasie pracy pieca w trybie auto podklada na ruszt jakies drewienko? i czy trzeba ściągnąć czujnik spalin? Mam co prawda OE bez plusa ale zdarza mi się dokładać w czasie normalnego palenia w trybie auto . Nic dodatkowo nie zmieniam. Problemów zero. Ale jak we wszystkim - z umiarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owip2001 08.10.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 a jaką temperaturę wytrzyma czujnik spalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazzgool 09.10.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 No i jest już zainstalowany OE+16kw od kilku dni schodzę tylko na dół żeby poobserwować jak się wypalają różne węgle, bo sobie kilka na próbę wziąłem, największe rozczarowanie z Pieklorzem fabrycznie workowanym - mokry jakby z rzeki kopany... Piec chodzi po rozpaleniu na automacie, założone termostaty i grzejniki alu, internet jeszcze nie podłączony, podobnie jak pogodówka. Rury stalowe bo i instalacja ma ze 20 lat, nie wiem czy muszę mieć do niego pompę mieszającą, ja jestem za tym żeby założyć, a hydraulik że nie potrzebna. Jak to z tym naprawdę jest - nie wiem. Żadnych zmian w ustawieniach sterownika nie robiłem bo i nie wiem co z czym jak na razie zmieniam tylko temp na kotle tak koło 50-60 st. Może mi podpowiecie co trzeba na początek zrobić by wszystko fajnie hulało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.10.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 No i jest już zainstalowany OE+16kw od kilku dni schodzę tylko na dół żeby poobserwować jak się wypalają różne węgle, bo sobie kilka na próbę wziąłem, największe rozczarowanie z Pieklorzem fabrycznie workowanym - mokry jakby z rzeki kopany... Piec chodzi po rozpaleniu na automacie, założone termostaty i grzejniki alu, internet jeszcze nie podłączony, podobnie jak pogodówka. Rury stalowe bo i instalacja ma ze 20 lat, nie wiem czy muszę mieć do niego pompę mieszającą, ja jestem za tym żeby założyć, a hydraulik że nie potrzebna. Jak to z tym naprawdę jest - nie wiem. Żadnych zmian w ustawieniach sterownika nie robiłem bo i nie wiem co z czym jak na razie zmieniam tylko temp na kotle tak koło 50-60 st. Może mi podpowiecie co trzeba na początek zrobić by wszystko fajnie hulało? A czujniki zew i wew podłaczyłeś? Jak nie to podłącz ,jak tak to aktywuj regulator pokojowy oraz pogodowy. No i podłącz się pod neta to coś więcej doradzimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 10.10.2012 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Witam kolegę plusa Ja w tamtym sezonie paliłem bez pompy mieszającej bo nie chciałem lub nie chciał mi założyć instalator co było moim błędem miałem straszne problemy z powrotem około 37,38 stopni przy ustawieniu temp 55 na kotle stara instalacja grzejniki żeliwne. W tym roku zakułem go w kajdanki znaczy instalatora zawiozłem do sklepu aby zakupił co trzeba i przywiozłem do kotłowni >>>>>>>>napisze tak całkowicie inna praca kotła z pompą mieszającą !!!! w moim przypadku aha posiadam też zawór 4D. OE plus 25 kW Pozdrawiam Tylko mam problem podłączeniem do netu (Neostrada) i aktualizacja oprogramowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 10.10.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Tylko mam problem podłączeniem do netu (Neostrada) i aktualizacja oprogramowania. Czyżbyś miał Liveboxa? Jeśli tak to może potrzebna będzie zmiana routera żeby podłaczyć sterownik do netu. Miałem Liveboxa i za nic nie dało się podłaczyć, dopiero zmiana routera na inny pomogła i teraz działa jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 10.10.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Czyżbyś miał Liveboxa? Jeśli tak to może potrzebna będzie zmiana routera żeby podłaczyć sterownik do netu. Miałem Liveboxa i za nic nie dało się podłaczyć, dopiero zmiana routera na inny pomogła i teraz działa jak należy. Strzał w 10- tkę oczywiście że Liveboxa w tym miesiącu im oddaje po 4 latach i płaceniu haraczu 10 zł co miesiąc. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 10.10.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 To pewnie masz starego Liveboxa. Ja miałem nowego i na nim też mi nie chciało działać. Jak masz tylko Neostradę bez tv czy neofonu to poszukaj dobrego, niedrogiego routera i podłączysz sterownik bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 10.10.2012 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 jeśli chodzi o dobry router to mogę polecić WRT54GL ze stajni Linksys'a ale czy jest niedrogi... hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 10.10.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Strzał w 10- tkę oczywiście że Liveboxa w tym miesiącu im oddaje po 4 latach i płaceniu haraczu 10 zł co miesiąc. Dzięki Ja używam od 5 lat D-Lik 2740B Żadnych kłopotów z podłączeniem, sygnał na cały dom i ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazzgool 10.10.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 miałem straszne problemy z powrotem około 37,38 stopni przy ustawieniu temp 55 na kotle . No to ja mam podobnie,na powrocie nawet tak koło 20st mniej niż na wyjściu. W weekend podłącze czujnik zew. i internet. czujnika w środku nie wiem czy warto podpinać przy termostatach na grzejnikach, no i które pomieszczenie zaszczycić pomiarem temperatury Pompę mieszającą będę musiał sobie sprawić, podpowiecie mi jaką i jakiej mocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 10.10.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Jak masz bojler CWU niedaleko kotła to zamiast osobnej pompy jako mieszającą możesz ustawić pompę CWU. Zaoszczędzisz na pompie a przy okazji będziesz dogrzewał sobie wodę w bojlerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 10.10.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Podejrzałem kociołek,nieźle sobie poczynia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 10.10.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Czyżbyś to mój kociołek miał na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 10.10.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Czyżbyś to mój kociołek miał na myśli? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazzgool 10.10.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Jak masz bojler CWU niedaleko kotła to zamiast osobnej pompy jako mieszającą możesz ustawić pompę CWU. Zaoszczędzisz na pompie a przy okazji będziesz dogrzewał sobie wodę w bojlerze. Bojler jest przy kotle, poj. 100l z podwójną wężownicą, w tej chwili jedna pompka ogrzewa wszystko. Czyli jeśli dobrze rozumiem to wstawienie na rurce do bojlera pompki i ustawienie jej jako CWU+mieszająca skutecznie podniesie temp powrotu? Czy będą potrzebne jeszcze dodatkowe urządzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 10.10.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Tak Mi też się podoba jak pracuje Zaczynam drugi sezon i w porównaniu z tym co było kiedyś jak miałem zwykły zasypowy, to nawet nie ma o czym mówić. Wystarczy co jakiś czas wyczyścić, zasypać i można zapomnieć. Ale skoro już spojrzałeś to może skorzystam z okazji i zapytam o parę rzeczy Pierwsza to temperatura spalin. Kocioł czyściłem tydzień temu i wydaje mi się, że jest ona u mnie dość wysoka. W momencie jak kocioł przechodzi w tryb normalny i zaczyna pracować z większą mocą to dochodzi nawet do 200 stopni. A jak spoglądam na inne kotły to jest ona sporo niższa i tak się zastanawiam skąd taka wysoka u mnie. A druga to temperatura powrotu. Przy ciągłej pracy pompy CO wg mnie temp. powrotu powinna być stabilna a u mnie wpada w oscylację, co chwilę spada i załącza się pompa mieszająca, co widać na wykresach. Czujnik powrotu jest dobrze założony. Jakbyś znalazł chwilę to spójrz jeszcze i powiedz co o tym myślisz, może trzebaby coś zmienić w ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 10.10.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Bojler jest przy kotle, poj. 100l z podwójną wężownicą, w tej chwili jedna pompka ogrzewa wszystko. Czyli jeśli dobrze rozumiem to wstawienie na rurce do bojlera pompki i ustawienie jej jako CWU+mieszająca skutecznie podniesie temp powrotu? Czy będą potrzebne jeszcze dodatkowe urządzenia? Tak. Zawory zwrotne i odcinające.Najlepiej zrobić pompę na obiegu "C" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 10.10.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Wyłącz CWU + mieszająca i będzie stabilna.Z racji niskiego powrotu pompa CWU działa poprawnie stąd poszarpany wykres.Jaki masz ciąg w kominie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 11.10.2012 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Nie mierzyłem jaki jest ciąg w kominie ale wydaje mi się, że nie jest zbyt silny. Gdyby taki był to w podtrzymaniu wypalałoby węgiel w palniku a nic takiego się nie dzieje i cały czas jest ładny kopczyk. Także to raczej nie jest wina ciągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts