Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam jeszcze jjedno pytanie dotyczące kotła Eko + 16kW. Czy da się go przed montażem tak rozkręcić aby go wnieść przez drzwi 60cm? Pozdrawiam

Wg producenta (dane ze strony) kocioł ma 50 cm czyli wejdzie, zasobnik można odkręcić od palnika i będzie miał 62 cm ale może nich ktoś zmierzy ile tak dokładnie ma sam zasobnik bo podejrzewam, że troszkę mniej.

PS. swoją droga kto montuje drzwi 60 do kotłowni, w której ma stać kocioł na paliwo stałe? Min. 80

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zainstalowałem na dniach pompkę do układu cwu żeby zwiększyć temp powrotu i móc jednocześnie mieć wpływ na ogrzewanie bojlera, mam teraz taki problem otóż odnoszę wrażenie że piec ma problem utrzymać temp zadaną nawet teraz gdy nie ma mrozu, zwiększyło się też spalanie. Dodatkowo cała instalacja pracuje głośniej, w nocy słyszę przelewanie się wody w układzie, szczególnie gdy zaczyna odcinać termostat przy grzejniku jest charakterystyczne szumienie. Przy pracy na jednej pompce tego nie było. Do c.o. ma grundfosa 25-40 a na cwu omnigena 15-14. ta druga jest jako cwu+mieszjąca. Trochę mnie zaczyna to wkurzać bo kasy wydałem i miało być lepiej a wyszło jak zawsze.... może jakieś porady udzielicie?

Zainstalowałem na dniach pompkę do układu cwu żeby zwiększyć temp powrotu i móc jednocześnie mieć wpływ na ogrzewanie bojlera, mam teraz taki problem otóż odnoszę wrażenie że piec ma problem utrzymać temp zadaną nawet teraz gdy nie ma mrozu, zwiększyło się też spalanie. Dodatkowo cała instalacja pracuje głośniej, w nocy słyszę przelewanie się wody w układzie, szczególnie gdy zaczyna odcinać termostat przy grzejniku jest charakterystyczne szumienie. Przy pracy na jednej pompce tego nie było. Do c.o. ma grundfosa 25-40 a na cwu omnigena 15-14. ta druga jest jako cwu+mieszjąca. Trochę mnie zaczyna to wkurzać bo kasy wydałem i miało być lepiej a wyszło jak zawsze.... może jakieś porady udzielicie?

Podrzuć mi jakieś fotki na maila.

Witam

Ostatnio nikt nie odniósł się do mojego posta mało doświadczonego użytkownika OEP. Może teraz mi się poszczęści :-)

Czy mógłby ktos spojrzeć na mój sterownik ? Zauważyłem, że przesypują mi się niespalone a nawet nie nadpalone pewne ilości groszku. Szczególnie po lewej stronie palnika gdy po prawej spada raczej drobny popiół. Mam obecnie węgiel 22MJ.

https://esterownik.pl/remote/672

Pozdrawiam

Witam,

Za jakieś 3 tygodnie zamierzam sie wprowadzić do domku - 128m2 użytkowej, 36m2 garaż z dwoma grzejnikami, 40m2 podłogówki.

Obecnie palę na automacie. Generalnie nie ma jakiś problemów, ale jest kilka kwestii, których nie rozumiem:

1. Obecnie dość sporo idzie mi węgla (25000KJ). Praktycznie 25 kg na 10h. czy to jest spowodowane tym, że dom nie jest wygrzany. Wewnątrz utrzymuje temperaturę ok 12 stopni. dzisiaj wzrosła do 14,5.

2. Czy codzienne rozpalania i gaszenie może miec negatywny wpły na piec?

3. podłączyłem termostat pokojowy Auraton - http://www.e-term.pl/auraton-2005-regulator-temperatury.html wraz z odbiornikiem znajdującym się oczywiście w kotłowni. Odbiornik jest podłączony do skrzynki sterownika jako ".term". Jednak na sterowniku nie pokazuje mi aktualnej temp. wewnętrznej. Odbiornik z programatorem jest skojarzony prawidłowo. Co to może być?

4. Czy w trybie automatycznym piec sam całkowicie reguluje czas podawania, przerwę i nadmuch?

5. czy przechodząc do trybu ręcznego to ja decyduję w "Parametrach użytkownika" o czasach podawania, przerwach, mocy dmuchawy itp.?

6. W jaki sposób mam przesłonić dmuchawę np. o polowe. Po prostu ją czymś zasłonić? czy zmniejszyć moc?

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

A nie mam na automat ? Może coś się faktycznie poknociło po wgraniu nowego softu. Bo teraz gdy włączam na tryb lato nadal chodzi mi pompa CO. Co z tym zrobić ?

Już chyba wiem w czym problem. Pomimo wgrania najnowszego softu łączyłem się przy pomocy starego programu na PC i pewnie błędnie mi pokazywał.

Edytowane przez macskup

A nie mam na automat ? Może coś się faktycznie poknociło po wgraniu nowego softu. Bo teraz gdy włączam na tryb lato nadal chodzi mi pompa CO. Co z tym zrobić ?

Już chyba wiem w czym problem. Pomimo wgrania najnowszego softu łączyłem się przy pomocy starego programu na PC i pewnie błędnie mi pokazywał.

Przestawiłeś na automat. :)

Włączyłeś tryb lato i pompa CO ci chodzi i ma chodzić, temp. ustawioną dla trybu auto-lato masz 10*C a na zewnątrz jest 8*C czyli działa normalne grzanie. Jak temp. na zewnątrz się podniesie powyżej 10*C przejdzie na auto-lato.

Tak z ciekawości zapytam - wymyśliliście coś ,albo znaleźliście powód?

Jeszcze nic nie wymyślono, podejrzany jest zawór różnicowy, po szybkim zamknięciu/otwarciu zaworu za pompką słychać walnięcie i momentalnie spada temp na kotle, ale w instalacji szum wody jest niesamowity :bash:

Dzisiaj zatrzymałem pompki, odpowietrzyłem dopuściłem wody (myślałem że mało) i uruchomiłem. na początku happy - cisza. Piec walczy rura się rozgrzewa, po pewnym czasie okazuje się że kaloryfery słabo grzeją :jawdrop: no to trach zaworem i jestem w punkcie wyjścia...

Jeszcze nic nie wymyślono, podejrzany jest zawór różnicowy, po szybkim zamknięciu/otwarciu zaworu za pompką słychać walnięcie i momentalnie spada temp na kotle, ale w instalacji szum wody jest niesamowity :bash:

Dzisiaj zatrzymałem pompki, odpowietrzyłem dopuściłem wody (myślałem że mało) i uruchomiłem. na początku happy - cisza. Piec walczy rura się rozgrzewa, po pewnym czasie okazuje się że kaloryfery słabo grzeją :jawdrop: no to trach zaworem i jestem w punkcie wyjścia...

Po wgraniu softu 0.3.1.1 sterownik jest ustawiony na retortowy ręczny.Trzeba zmienić typ podajnika w zaawansowanych.Za szum w instalacji odpowiada siła tłoczenia pompy,stuki przy włączaniu pompy to efekt stałej mocy pompy.

Pompy energooszczędne startują od zera i nie ma efektu trzasku w instalacji.

Dlaczego nie podłączysz czujnika wewnętrznego? Nie widzi mi się też temp CWU , nie może dojść do zadanej.Gdzie jest umieszczony i czy dobrze dolega ?

Dlaczego nie podłączysz czujnika wewnętrznego? Nie widzi mi się też temp CWU , nie może dojść do zadanej.Gdzie jest umieszczony i czy dobrze dolega ?

Nie ma stuku przy włączaniu pompy, walnięcie jest wtedy gdy zamknę zawór na obejściu za pompą i energicznie go otworzę. Czujnika w środku nie montowałem gdyż zamierzałem regulować temp pomieszczeń za pomocą zaworów termostatycznych przy grzejnikach. Intensywne szumy pojawiają się dopiero po tym stuknięciu, wcześniej cicha praca. Problem pojawił się po założeniu pompy cwu. Czujnik jest umieszczony z przodu wymiennika pod pianką, wodę zdaje mi się że dogrzewa (mógłby szybciej ale to tylko 2w a nie płaszczowy)

witam

Może jakieś porady zostaną podane? Palę w ogniwie eko plus 16 kw (sterownik ecoal 0.2.9.16) około dwa tygodnie. Podłączone czujniki zewnętrzny i wewnętrzny, piec - automat. Po dwóch tygodniach palenia, wczoraj pojawiła się czerwona dioda - wyczyść kocioł. Faktem jest, że testuję różne ekogroszki. Jednak nie mam wpływu na to jak ustawiać parametry spalania (podajnik/nadmuch/ i czasy) bo kocioł sam je sobie dobiera na automacie(krzywa grzania). Myślałem, że obojętnie jakie paliwo wsypię to kocioł sam wszystko poustawia i spali je w optymalnych warunkach. Chyba jednak do końca nie jest to prawdą. Co mam wobec takich okoliczności sądzić o tej sytuacji?

oto zdjęcia pieca brudnego:

IMAG0648.jpgIMAG0649.jpgIMAG0651.jpgIMAG0650.jpgIMAG0652.jpg

Edytowane przez robus2000

pozostałe foty

[ATTACH=CONFIG]146196[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]146197[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]146198[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]146199[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]146200[/ATTACH]

U teścia ostatnio było identycznie ,z tym ze ja doszedłem dlaczego. Piec jest pomalowany farba zabezpieczająca która łuszczy się po przepaleniu. Ta oto farba zatkała przelot w kanałach i automatycznie zamknęła obieg spalin. Trochę to nie za bezpieczne, bo się można zaczadzić(alarm nie zadziałał.) w nocy. Wyczyść to dokładnie i ta wyczystkę za szuflada i powinno być dobrze.Zwracaj tez uwagę na to żebyś nie wepchnął tam popiołu który spadnie z szuflady przy jej wyciąganiu, i żeby ta szuflada tam równo dolegała .Jak będziesz testował opal to tez z umiarem. Ten sterownik się dostosuje wpływ na takie zachowanie miała (tak mi się wydaje) ta złoszczona farba.

Edytowane przez jack18