Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam wszystkich użytkowników mam problem z bojlerem,gdy pompa cw pracuje to słychać hlupotanie wody i wydaje mi się że zdługo się grzeje,bojler płaszczowy .Ma zamontowany u góry odpowietrznik czujnik jest w katepilarze i jeszcze jedno,kocioł nie może utworzyć kopca ,pale groszkiem 25kj ,czy ktoś mógłby spojrzeć na ustawienia i coś doradzić :jawdrop:

Chciałbym się pochwalić swoją instalacją.

Może nie jest to majstersztyk ale zważywszy że sam to robiłem a nie jestem hydraulikiem i robiłem to po raz pierwszy w życiu bez niczyjej pomocy metodą prób i błędów to sam z siebie jestem dumny że to wszystko wogóle działa. :wiggle:

09102012095.jpg09102012096.jpg09102012097.jpg09102012098.jpg09102012099.jpg

Edytowane przez Hasolo

witam

. Myślałem, że obojętnie jakie paliwo wsypię to kocioł sam wszystko poustawia i spali je w optymalnych warunkach. Chyba jednak do końca nie jest to prawdą. Co mam wobec takich okoliczności sądzić o tej sytuacji?

No przecież sam poustawiał i spalił...... a zabrudzenia to normalna rzecz...bo nie myślałeś chyba, że spali i nie zabrudzi kotła?

Ile piec nie był czyszczony i jaka była ustawiona temp. minimalna c.o.?

No przecież sam poustawiał i spalił...... a zabrudzenia to normalna rzecz...bo nie myślałeś chyba, że spali i nie zabrudzi kotła?

Ile piec nie był czyszczony i jaka była ustawiona temp. minimalna c.o.?

Napisałem 'jorgo', że paliłem przez dwa tygodnie. Dla ścisłości, dwa tygodnie od pierwszego rozpalenia. Na krzywej grzania (zamontowany czujnik pogodowy) było 45st minimum, max 60 st. To, że kocioł spali paliwo i zabrudzi się to chyba wszyscy są świadomi. Tylko dlaczego tak szybko? Myślałem, że te czynności ''czyszczenia'' są rzadsze, może raz na miesiąc, kwartał?

Potwierdzam czyścić trzeba. Ja czyszczę co zasyp czyli co 7 do 15 dni - zależy jak długo zasobnik się wypala. Teraz palę eko z kwk Chwałowice to on ma więcej popiołu i więcej osadza się na wymienniku - poprzednio paliłem bobrkiem to mniej brudził :) Popiół wybieram za to raz na dwa lub na trzy zasypy czyli średnio prawie co miesiąc - ale to tylko dlatego, że mam duży popielnik.

No ewentualnie można teściową zagonić do czyszczenia i wybierania popiołu.:)

Potwierdzam czyścić trzeba. Ja czyszczę co zasyp czyli co 7 do 15 dni - zależy jak długo zasobnik się wypala. Teraz palę eko z kwk Chwałowice to on ma więcej popiołu i więcej osadza się na wymienniku - poprzednio paliłem bobrkiem to mniej brudził :) Popiół wybieram za to raz na dwa lub na trzy zasypy czyli średnio prawie co miesiąc - ale to tylko dlatego, że mam duży popielnik.

No ewentualnie można teściową zagonić do czyszczenia i wybierania popiołu.:)

W tamtym sezonie czyściłem kociołek 4 razy . Spaliłem 3 tony eko z piekar i 1 tone miału. Czyścic można nawet co dwa dni ale co to zmienia?W eko większość pyłu i tak spada na dól.Ale jak ktoś chce niech czyści :)

W tamtym sezonie czyściłem kociołek 4 razy . Spaliłem 3 tony eko z piekar i 1 tone miału. Czyścic można nawet co dwa dni ale co to zmienia?W eko większość pyłu i tak spada na dól.Ale jak ktoś chce niech czyści :)

No jack18 ja czyszczę bo niestety mam taki wymiennik kiepski żeberkowaty, na którym wszystko osiada a czyszczenie pozwala jaką taką sprawność kotła utrzymać. Może gdybym miał jakiś stalowy kocioł jak ogniwo to nie wymagałoby aż tyle czyszczenia :)

nie ma takich kotłów :bash:

Szybkie brudzenie pieca w większości przypadków to wynik nieprawidłowego procesu spalania. Innymi przyczyną może być też mocno wilgotny węgiel.

U siebie nie zaglądam do wymiennika częściej niż raz na miesiąc.- bo nie widzę takiej potrzeby. Przy czym spalanie mam dużo wyższe niż większość obecnych tu użytkowników.

Hasolo hehe ale masakra :D mosiądz. ocynk, czarna rura :) połączenia skręcane,spawane, wizualnie tez to na mistrzostwo świata nie wygląda :) ale zaoszedziłes z 1000-1500zł ( tyle biorą instalatorzy za podłączenie kotłowni) no i ważne ze działa :D nie przejmuj się, następna instalacja wyjdzie Ci lepiej:)