nazzgool 05.11.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 A gdybym przykryzował powrót grzejnika to wyciszy szumy, tylko czy nie spadnie wydajność ogrzewania? Nie chciałbym wracać do tematu przy mroźnych porankach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 05.11.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 witam wszystkich użytkowników mam problem z bojlerem,gdy pompa cw pracuje to słychać hlupotanie wody i wydaje mi się że zdługo się grzeje,bojler płaszczowy .Ma zamontowany u góry odpowietrznik czujnik jest w katepilarze i jeszcze jedno,kocioł nie może utworzyć kopca ,pale groszkiem 25kj ,czy ktoś mógłby spojrzeć na ustawienia i coś doradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hasolo 05.11.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 (edytowane) Chciałbym się pochwalić swoją instalacją. Może nie jest to majstersztyk ale zważywszy że sam to robiłem a nie jestem hydraulikiem i robiłem to po raz pierwszy w życiu bez niczyjej pomocy metodą prób i błędów to sam z siebie jestem dumny że to wszystko wogóle działa. Edytowane 6 Listopada 2012 przez Hasolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 06.11.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 @Hasolo.... no pogratulować.....jak człowiek sam coś zrobi to satysfakcja gwarantowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 06.11.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 witam . Myślałem, że obojętnie jakie paliwo wsypię to kocioł sam wszystko poustawia i spali je w optymalnych warunkach. Chyba jednak do końca nie jest to prawdą. Co mam wobec takich okoliczności sądzić o tej sytuacji? No przecież sam poustawiał i spalił...... a zabrudzenia to normalna rzecz...bo nie myślałeś chyba, że spali i nie zabrudzi kotła? Ile piec nie był czyszczony i jaka była ustawiona temp. minimalna c.o.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus2000 06.11.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 No przecież sam poustawiał i spalił...... a zabrudzenia to normalna rzecz...bo nie myślałeś chyba, że spali i nie zabrudzi kotła? Ile piec nie był czyszczony i jaka była ustawiona temp. minimalna c.o.? Napisałem 'jorgo', że paliłem przez dwa tygodnie. Dla ścisłości, dwa tygodnie od pierwszego rozpalenia. Na krzywej grzania (zamontowany czujnik pogodowy) było 45st minimum, max 60 st. To, że kocioł spali paliwo i zabrudzi się to chyba wszyscy są świadomi. Tylko dlaczego tak szybko? Myślałem, że te czynności ''czyszczenia'' są rzadsze, może raz na miesiąc, kwartał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 06.11.2012 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Myślałem, że te czynności ''czyszczenia'' są rzadsze, może raz na miesiąc, kwartał? nie ma takich kotłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 06.11.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 nie ma takich kotłów Jurgus ale chyba nie co 2 tygodnie , teraz nie ma mrozów wiec ile mu paliwa mogło przejść przez kocioł? Chyba ze eko + się tak brudzi, bo do eko po 2 tygodniach to nawet nie myślę żeby zaglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 06.11.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Potwierdzam czyścić trzeba. Ja czyszczę co zasyp czyli co 7 do 15 dni - zależy jak długo zasobnik się wypala. Teraz palę eko z kwk Chwałowice to on ma więcej popiołu i więcej osadza się na wymienniku - poprzednio paliłem bobrkiem to mniej brudził Popiół wybieram za to raz na dwa lub na trzy zasypy czyli średnio prawie co miesiąc - ale to tylko dlatego, że mam duży popielnik. No ewentualnie można teściową zagonić do czyszczenia i wybierania popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 06.11.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Potwierdzam czyścić trzeba. Ja czyszczę co zasyp czyli co 7 do 15 dni - zależy jak długo zasobnik się wypala. Teraz palę eko z kwk Chwałowice to on ma więcej popiołu i więcej osadza się na wymienniku - poprzednio paliłem bobrkiem to mniej brudził Popiół wybieram za to raz na dwa lub na trzy zasypy czyli średnio prawie co miesiąc - ale to tylko dlatego, że mam duży popielnik. No ewentualnie można teściową zagonić do czyszczenia i wybierania popiołu. W tamtym sezonie czyściłem kociołek 4 razy . Spaliłem 3 tony eko z piekar i 1 tone miału. Czyścic można nawet co dwa dni ale co to zmienia?W eko większość pyłu i tak spada na dól.Ale jak ktoś chce niech czyści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.11.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 No ewentualnie można teściową zagonić do czyszczenia i wybierania popiołu. W końcu do czegoś by się przydała i byłoby z niej jakiś pożytek hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 06.11.2012 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 W tamtym sezonie czyściłem kociołek 4 razy . Spaliłem 3 tony eko z piekar i 1 tone miału. Czyścic można nawet co dwa dni ale co to zmienia?W eko większość pyłu i tak spada na dól.Ale jak ktoś chce niech czyści No jack18 ja czyszczę bo niestety mam taki wymiennik kiepski żeberkowaty, na którym wszystko osiada a czyszczenie pozwala jaką taką sprawność kotła utrzymać. Może gdybym miał jakiś stalowy kocioł jak ogniwo to nie wymagałoby aż tyle czyszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 06.11.2012 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 nie ma takich kotłów Są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 07.11.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 nie ma takich kotłów Szybkie brudzenie pieca w większości przypadków to wynik nieprawidłowego procesu spalania. Innymi przyczyną może być też mocno wilgotny węgiel. U siebie nie zaglądam do wymiennika częściej niż raz na miesiąc.- bo nie widzę takiej potrzeby. Przy czym spalanie mam dużo wyższe niż większość obecnych tu użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus2000 07.11.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Czyli ''wszystko w nornie''. Cieszę się koledzy, że oświeciliście mnie pod tym względem. Już się trochę martwiłem, że to trochę za często. W sumie te 20 min co jakiś czas to można odżałować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.11.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Hasolo hehe ale masakra mosiądz. ocynk, czarna rura połączenia skręcane,spawane, wizualnie tez to na mistrzostwo świata nie wygląda ale zaoszedziłes z 1000-1500zł ( tyle biorą instalatorzy za podłączenie kotłowni) no i ważne ze działa nie przejmuj się, następna instalacja wyjdzie Ci lepiej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hasolo 07.11.2012 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Co było to się wstawiło Kombinuje jeszcze między pompę a zawór zwrotny (na powrocie) wstawić zawór trójdrożny aby trochę tego zimniejszego powrotu szło na zasilanie bo za gorąco w domu mimo temp. na piecu minimalnej. Takie coś: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodziasty 10.11.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Witam.Widzę co u niektórych, że mają soft sterownika 0.3.1.1 a na stronie ecoal jest jakiś stary - gdzie można znaleźć ten 0.3.1.1 soft ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 10.11.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Witam. Widzę co u niektórych, że mają soft sterownika 0.3.1.1 a na stronie ecoal jest jakiś stary - gdzie można znaleźć ten 0.3.1.1 soft ?? http://esterownik.pl/forum/posty,33/-oprogramowanie-wersje-testowe- na samym dole... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodziasty 10.11.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts