zbigmaz01 25.11.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 A jaką temperaturę wytrzymuje czujnik spalin ?? Około 400*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cte 25.11.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 1. Jak paliłeś drewnem na ruszcie awaryjnym to mogłeś uszkodzić czujnik......powinieneś go wówczas wyjąć. 2. To że wskazuje 200 deg. spalin to nie oznacza że sie uszkodził i nie trzeba od razu dzwonić do serwisu.......nie panikuj 3. Jak najszybciej postaraj sie podłączyć sterownik do netu i wtedy koledzy coś podpowiedzą, bo tak to wróżenie z fusów Kolega minertu zaoferował Ci pomoc, to dzwoń chłopie......dzwoń..... 1. Nawet kartki papieru nie spaliłem na tym ruszcie 2. Faktycznie - wyczyściłem piec i wróciło do trochę ponad 100 stopni. 3. A nie da się skopiować czegoś z karty SD? Neta nie mam na budowie. 4. Zadzwonię, ale chcę być przy piecu. PS. Przy czyszczeniu Wepchnąłem tę kwadratową szczotę w kanał na 10 cm i... zacząłem się zastanawiać czy ona służy doi czyszczenia, czy do podnoszenia pieca w górę. Dobrze że miałem sekator... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.11.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 A wyciągnąłeś z komory nawrotnej to co tam się dostało po czyszczeniu płomieniówek ?Bo znowu będzie dlaczego mi na całą kotłowię dym wali.Nawet 200 stopni w czopuchu to nie powód do lamentu, nie chciałbyś wiedzieć ile jest w śmieciuchu jak popielnik uchylisz.Do 500 stopni nic czujnikowi się nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.11.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 A tą szczotkę to na poważnie obciąłeś czy jaja sobie robisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cte 26.11.2012 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 A tą szczotkę to na poważnie obciąłeś czy jaja sobie robisz ? Eee... nie obcinałem przecież? Wziąłem sekator, ścisnąłem ostrza na tych dwóch skręconych drutach (żeby się nie przesuwał) a końce ostrzy oparłem na brzegu pieca. I ciągnąc uchwyt sekatora do góry po kawałeczku wyciągałem szczotkę. Tak po jednym zwoju na raz. Że niby taka dźwignia jednostronna. Pewnie ta szczota sama się zużyje w końcu, ale na razie to daje się wepchnąć ale wyciągać ją trzeba dźwigiem... A piec na dole to czyściłem zawsze jak popiół wyrzucałem - to i teraz wszystko wygarnąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 26.11.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) 1. Przy czyszczeniu Wepchnąłem tę kwadratową szczotę w kanał na 10 cm i... zacząłem się zastanawiać czy ona służy doi czyszczenia, czy do podnoszenia pieca w górę. Dobrze że miałem sekator... :lol2: ale sie uśmiałem........naprawdę a sposób jest taki, że jak czyścisz to do samego końca, nie wyciągaj do góry w połowie, tylko do samego końca.....jak z kobietą Edytowane 26 Listopada 2012 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 26.11.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Szczotkę wpychamy na sam dół aż przejdzie do komory i ciągniemy z powrotem a szczotka jest większa bo się zużywa.Jak wepchniesz na sam dół to przy wyciąganiu ułoży się inaczej i pójdzie lżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macskup 26.11.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Mam pytanie na które ktoś mi moze odpowie. Obecnie w sterowniku mojego OEP16+ mam zasinstalowana najnowszą wersję softu. Gdy ustawiam na algorytm spalania grupowego to (podobnie jak przy wcześniejszej wersji oprogramowania) temperatura oscyluje +-2 st od temp zadanej czyli w moim przypadku 42st. Gdy wybiorę algorytm Ecola temperatura na średnio 43-47 st. Jeszcze jedna może nawet ważniejsza sprawa. Czasem gdy zakręcę w domu prawie wszystkie grzejniki zdarza się że rury zasilania wpadają w takie jakby wibracje, buczenie słychać przy każdym grzejniku. Czasami dzieje się tak niezależnie od grzejników ale raczej rzadziej. Czasem w takiej sytuacji pomaga albo wyłączenie i włączenie kilkukrotne pompy po przejściu na tryb ręczny albo zamknięcie na chwilę zaworu na zasilaniu i ponowne otwarcie co skutkuje głośnym stuknięciem (zawór kulowy ??) i juz wszystko jet ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 28.11.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Mam pytanie na które ktoś mi moze odpowie. Obecnie w sterowniku mojego OEP16+ mam zasinstalowana najnowszą wersję softu. Gdy ustawiam na algorytm spalania grupowego to (podobnie jak przy wcześniejszej wersji oprogramowania) temperatura oscyluje +-2 st od temp zadanej czyli w moim przypadku 42st. Gdy wybiorę algorytm Ecola temperatura na średnio 43-47 st. Jeszcze jedna może nawet ważniejsza sprawa. Czasem gdy zakręcę w domu prawie wszystkie grzejniki zdarza się że rury zasilania wpadają w takie jakby wibracje, buczenie słychać przy każdym grzejniku. Czasami dzieje się tak niezależnie od grzejników ale raczej rzadziej. Czasem w takiej sytuacji pomaga albo wyłączenie i włączenie kilkukrotne pompy po przejściu na tryb ręczny albo zamknięcie na chwilę zaworu na zasilaniu i ponowne otwarcie co skutkuje głośnym stuknięciem (zawór kulowy ??) i juz wszystko jet ok.Wklej no kolego fotkę z układem pompowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 29.11.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 (edytowane) Jak efektywnie spalić groszek z BogdankiGroszek kl. 27/07/12l • wartość opałowa - 27 MJ/kg • zawartość popiołu - do 7% • zawartość siarki - do 1,2% • granulacja - 16,5 - 31,5 mm • wilgotność całkowita - do 8,5%http://images48.fotosik.pl/513/486b8d34180576e4.jpghttp://images36.fotosik.pl/297/2806b13b94a53fbf.jpg Tak się pali http://images35.fotosik.pl/1727/58d1fd60f18ffcca.jpg Taki popiół, a raczej koks http://images43.fotosik.pl/1652/2f99bf9e234d9235.jpghttp://images48.fotosik.pl/513/ae2b82bf25f85985.jpg http://images48.fotosik.pl/513/486b8d34180576e4.jpghttp://images36.fotosik.pl/297/2806b13b94a53fbf.jpghttp://images35.fotosik.pl/1727/58d1fd60f18ffcca.jpghttp://images43.fotosik.pl/1652/2f99bf9e234d9235.jpghttp://images48.fotosik.pl/513/ae2b82bf25f85985.jpg Edytowane 29 Listopada 2012 przez ansu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodziasty 29.11.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 (edytowane) Jakbym takim zasypał - gwarantowane zerwanie zawleczki. Kupiłem kiedyś z Majstra coś takiego i na jeden spalony worek - 4 zawleczki wymienione. Kupiłem siatkę metalową o oczkach 25 mm - przesiałem, a resztę te grube roztłukłem na mniejsze i poszło wtedy ładnie - tyle że ja miałem 4 worki na próbę. Spróbuj czymś to na mniejsze kawałki rozdrobnić to pewnie ci spali - to tylko takie moje domysły Edytowane 29 Listopada 2012 przez bodziasty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 30.11.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 dżizas.......ale szajs..... ciekaw jestem po ile płaciłeś......ludziska kierują się ceną przy zakupie ekogroszku, a to niekoniecznie się sprawdza. współczuję Ci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 30.11.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Pomimo tego ,że największe groszki mają ponad 50mm to zawleczka ze śruby z pełnym gwintem 5.6 nie została zerwana.Energetycznie za cenę 605,78zl/t jest super nawet jeśli nie spala się całkowicie w kotle z podajnikiem.Przy paleniu tradycyjnym od góry bardzo mało popiołu Siarki bardzo dużo po otwarciu kotła aż gryzie w nos i oczy.Przy bokach palnika tam gzie powietrze, szczelina szerokości 2cm do samego ślimaka, a środkiem klusek koksu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 30.11.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 ,,,, a środkiem klusek koksu Najprościej to chyba będzie przesiewać i z powrotem do zasobnika wraz z nową porcją węgla. To jest pełnowartościowy opał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek95 30.11.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Witam! Właśnie zainstalowałem nowy soft tzn. 3.1.11. Czy jest już gdzieś opis tego oprogramowania? Teraz walczę z nim metodą prób i błędów, ale np. czym różni się podajnik-ecoal od podajnika-auto? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kermit8 30.11.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Witam!Czytałem wątek od początku, ale mogło mi coś umknąć mianowicie. Mam budynek z lat 80 taki PRL – klocek, czyli mur 40 cm z pianiaka cały i połówka pomiędzy szczelina na razie nieocieplony w przyszłości zamierzam ocieplić, ale na pewno to będzie za kilka lat, jeśli chodzi o okna to oczywiście drewniane skrzyniowe podwójne przed ociepleniem też będą wymienione. Nieocieplony tak samo strop pomiędzy piętrem a strychem i dach. Powierzchnia użytkowa domu to 250m2. W tej chwili mam piec z Ogniwa Biecz tak zwany śmieciuch 20kw (S6WC-20) dodam, że w mrozy nawet ostatniego roku gdzie były dość siarczyste w zupełności ten piec wystarcza. Do pieca podłączona jest instalacja z miedzi z grzejnikami aluminiowymi przy grzejnikach są zwykłe zawory 4 metry od pieca podłączony jest wymiennik wody WGJ-S DUO FIT 250l z Elektrometu cała ta instalacja działa na jednej pompce LFP POr 25-60 Leszno. Dodam jeszcze, że ja nie mieszkam w tym budynku w piecu pali mój teść. Na następny sezon grzewczy przymierzam się do zmiany pieca na Ogniwo Eko Plus biorę pod uwagę 16kw mam nadzieje, że wystarczy do tego budynku. Wstęp był długi, ale teraz do rzeczy, problem jest z kominem, ponieważ w tym budynku jest komin z cegły o przekroju 14x14. Jeśli chodzi o przerabianie komina lub stawianie nowego to nie wchodzi to w grę. Czy ktoś z was ma podłączony piec OEP do takiego komina i czy jest to możliwe? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 30.11.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Mam taki nieocieplony prosty komin długości około 9m z cegieł 14x14 palę w OEP 16kW drugi sezon. Wszystko OK przy dużym mrozie ciąg aż gwiżdże nawet przy wyłączonym wentylatorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 30.11.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Witam po zinstalowaniu softa 0.3.1.1 mam problem z wysoką temp.spalin,dohodzi ona do 150 stopni przy korekcie dmuchawy 0 .Z poprzednim softem 16stką ,maksymalnie dochodziło do 110 stopni groszek ten sam ,ustawinia w zasadzie te same.czy ktoś mógłby coś doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 30.11.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Witam! Czytałem wątek od początku, ale mogło mi coś umknąć mianowicie. Mam budynek z lat 80 taki PRL – klocek, czyli mur 40 cm z pianiaka cały i połówka pomiędzy szczelina na razie nieocieplony w przyszłości zamierzam ocieplić, ale na pewno to będzie za kilka lat, jeśli chodzi o okna to oczywiście drewniane skrzyniowe podwójne przed ociepleniem też będą wymienione. Nieocieplony tak samo strop pomiędzy piętrem a strychem i dach. Powierzchnia użytkowa domu to 250m2. W tej chwili mam piec z Ogniwa Biecz tak zwany śmieciuch 20kw (S6WC-20) dodam, że w mrozy nawet ostatniego roku gdzie były dość siarczyste w zupełności ten piec wystarcza. Do pieca podłączona jest instalacja z miedzi z grzejnikami aluminiowymi przy grzejnikach są zwykłe zawory 4 metry od pieca podłączony jest wymiennik wody WGJ-S DUO FIT 250l z Elektrometu cała ta instalacja działa na jednej pompce LFP POr 25-60 Leszno. Dodam jeszcze, że ja nie mieszkam w tym budynku w piecu pali mój teść. Na następny sezon grzewczy przymierzam się do zmiany pieca na Ogniwo Eko Plus biorę pod uwagę 16kw mam nadzieje, że wystarczy do tego budynku. Wstęp był długi, ale teraz do rzeczy, problem jest z kominem, ponieważ w tym budynku jest komin z cegły o przekroju 14x14. Jeśli chodzi o przerabianie komina lub stawianie nowego to nie wchodzi to w grę. Czy ktoś z was ma podłączony piec OEP do takiego komina i czy jest to możliwe? Proszę o pomoc. Ja mam komin z cegły, tylko że 24 na 14 cm. Paliłem śmieciuchem 11 lat, teraz drugi sezon ekogroszkiem i nie mam żadnych problemów. Odcinek komina na nieogrzewanym poddaszu ociepliłem wełną mineralną twardą, żeby spaliny nie wychładzały się w kominie i jest wszystko jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milan21 30.11.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 WitamNiedawno stałem się posiadaczem OEP 10kw, głównie dzięki lekturze tego forum. Instalacja mieszana: około 200 m podłogówki(kuchnia, korytarz, łazienki) plus w pokojach grzejniki, bojler 140 l stojący z jedną wężownicą. W przyszłości chciałbym podłączyć PC powietrze- woda do CWU z możliwością ogrzewania również podłogówki w okresach wiosna- jesień. Nie wiem tylko jak to wszystko sensownie poskładać w kotłowni, ilu potrzebuje pomp, jakie zawory( 3d czy 4d), może ktoś posiada jakiś schemat ponieważ mój instalator chyba sam nie wie do końca jak do tego podejść żeby wszystko prawidłowo działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts