Piotrek42 30.11.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 http://www.ogniwobiecz.com.pl/do-pobrania/schematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milan21 30.11.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 http://www.ogniwobiecz.com.pl/do-pobrania/schematy Te schematy znam, tylko nie wiem jak i gdzie później wpiąć PC, chciałbym mieć na tym etapie dostosowaną na ile to możliwe instalacje żeby obeszło się bez przeróbek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 30.11.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 podaj mi maila na priv... wysle ci swoje.. skorzystasz nie skorzystasz twoja sprawa ale zapoznać się możesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 01.12.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Witam disiaj podczas czyszczenia kotła zauważyłem że wokół paleniska na ściankach,oraz wyżej nad ruszetem zrobła się skorupa o grubości 3-4 mm .Wziąłem wszystko obiłem i zdrapałem do blachy ,czy tak się powinno robić proszę o jakieś opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.12.2012 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Witam disiaj podczas czyszczenia kotła zauważyłem że wokół paleniska na ściankach,oraz wyżej nad ruszetem zrobła się skorupa o grubości 3-4 mm .Wziąłem wszystko obiłem i zdrapałem do blachy ,czy tak się powinno robić proszę o jakieś opinie A z czego ta skorupa była?? rdza? nalot? sadza?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodziasty 01.12.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Witam! Wstęp był długi, ale teraz do rzeczy, problem jest z kominem, ponieważ w tym budynku jest komin z cegły o przekroju 14x14. Jeśli chodzi o przerabianie komina lub stawianie nowego to nie wchodzi to w grę. Czy ktoś z was ma podłączony piec OEP do takiego komina i czy jest to możliwe? Proszę o pomoc. Śmiało montuj - ja mam taki sam komin 14x14 i chodzi lux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 01.12.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 A z czego ta skorupa była?? rdza? nalot? sadza?? Wyglądało to jak jakiś nalot bo gdy to zdrapywałem ,niektóre kawałki wpadały do żaru w palenisku i mocno się z tego kopciło ,dużo siwego dymu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazzgool 02.12.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Mam pytanie czy wraz z pojawieniem się mrozów powinno się coś przestawiać w sterowniku, np czas podawania w grzaniu? Czy ustawienia gdy jest +5 i np -15 stopni są jednakowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 02.12.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Mam pytanie czy wraz z pojawieniem się mrozów powinno się coś przestawiać w sterowniku, np czas podawania w grzaniu? Czy ustawienia gdy jest +5 i np -15 stopni są jednakowe?Masz pogodowe więc sam sobie podniesie temp CO . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazzgool 02.12.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Masz pogodowe więc sam sobie podniesie temp CO . Czyli czasami podawania nie muszę nic majstrować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.12.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Czyli czasami podawania nie muszę nic majstrować? To jest pełny automat i czy ustawisz 3s podawania czy 6 on i tak zrobi swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazzgool 02.12.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Koledzy teraz mam pytanie z zupełnie innej beczki. Otóż swego czasu skarżyłem się na wyraźne szumienie wody w instalacji CO, zostało to zmniejszone przez skręcenie grzejników na powrocie, ale problem choć mniejszy to jednak pozostał. W rozmowie ze znajomym ustaliliśmy że winna jest modyfikacja jaką przeprowadziłem tj. zrobienie osobnego obiegu na bojler - miał ładować cwu i podgrzewać powrót... dodatkowo generuje szumy wody. Gdy bojler i reszta instalacji była obsługiwana jedna pompą to było ok, cisza zero szumów, teraz potrafi mi się zawiesić nawet zawór różnicowy... Wcześniej nadmiar ciśnienia przelewał się przez bojler a teraz nie ma się gdzie podziać i woda zapier.... termostat się zamyka i szum jak cholera. Ale po przywróceniu stanu poprzedniego znowu będzie niska temp powrotu - też niedobrze. Czy zamiast obiegu na bojler skierować tą rurkę prosto w powrót i zrobić pompę mieszającą? Czy może jakieś inne sugestie? Załączam aktualne zdjęcie instalacji i proszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macskup 03.12.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Tu jest moja instalacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macskup 03.12.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Jeszcze jedno pytanko. Po zainstalowaniu softu 3.1.1 temperatura CO która jest zadana na 42 st oscyluje w okolicy 46 st. Na poprzednim sofcie nie było tego efektu . Po za tym zauważyłem, że gdy wybiorę algorytm spalania grupowego temperatura raczej trzyma się zadanych 42 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris070 03.12.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Witam Jestem nowym posiadaczem Ekoplus 16, wczesniej całe życie w bloku wiec kompletny laikw piecu palone było przez ok 2 tyg. niestety nie było mnie wiec obserwacji i doswaidczenia brakzastanawia mnie czy temp. spalin ok.200 stopni to normalne?szukałem po forum ale prawie 400 stron.... poddałem sie po 2hśrednica komina fi 200, jest to nowy komin shidlaczy ktoś miał juz z tym doczynienia?co może być przyczynądziekuję i pozdrawiam Edytowane 3 Grudnia 2012 przez chris070 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazzgool 03.12.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Jeszcze jedno pytanko. Po zainstalowaniu softu 3.1.1 temperatura CO która jest zadana na 42 st oscyluje w okolicy 46 st. Na poprzednim sofcie nie było tego efektu . Mam poprzedni soft czyli 0.2.9.16 i u mnie to standard przy 42 przebija do 47 i przechodzi w stan uśpienia, a z reguły utrzymuje się powyżej zadanej 42 tak właśnie w okolicy 45-46 st.. Czyli to chyba tak jest. Spalania grupowego jeszcze nie testowałem, jakie masz wrażenia czy zużycie węgla jest większe czy mniejsze? A jak z popiołem lepiej się dopala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macskup 03.12.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Mam poprzedni soft czyli 0.2.9.16 i u mnie to standard przy 42 przebija do 47 i przechodzi w stan uśpienia, a z reguły utrzymuje się powyżej zadanej 42 tak właśnie w okolicy 45-46 st.. Czyli to chyba tak jest. Spalania grupowego jeszcze nie testowałem, jakie masz wrażenia czy zużycie węgla jest większe czy mniejsze? A jak z popiołem lepiej się dopala? Co do dopalania to trudno mi powiedzieć bo zazwyczaj używałem badziewnego węgla takiego jaki był akurat w miarę niedrogi. Był to miał (który się zresztą stale zawieszał), brunatny, czy niskokaloryczne groszki ok 22MJ więc wyślę, że moje opinie nie mogą być miarodajne. Jeśli chodzi spalanie grupowe to chyba zużycie podobne ale tak jak pisałem temperatura CO bardzo stabilna i oscylująca wokół zadanej. Ostatni tydzień jadę na 28MJ którego kupiłem na próbę 125 kg i widzę , że starcza go na ok 20% dłużej niż 22MJ którego mam tonę w garażu. Po spaleniu ok połowy zasobnika miałem 3/4 węglarki popiołu i skwarków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus2000 03.12.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Witam zastanawia mnie czy temp. spalin ok.200 stopni to normalne? szukałem po forum ale prawie 400 stron.... poddałem sie po 2h średnica komina fi 200, jest to nowy komin shidla czy ktoś miał juz z tym doczynienia? co może być przyczyną dziekuję i pozdrawiam witam Temperatura 200 stopniu to normalna temperatura w naszych ''kociołkach''. Oczywiście mówię ''normalna'' mając na myśli jakieś chwilowe spalanie w tej temperaturze. Miałem już temp. 230 stopni ale tylko przez krótki okres czasu. Mam komin systemowy fi 180/ około 4.5 m. wysokości. Myślę, że taka chwilowa temperatura jest wynikiem chwilowego zapotrzebowania ciepła/mocy. Nie masz się co martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris070 03.12.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 witam Temperatura 200 stopniu to normalna temperatura w naszych ''kociołkach''. Oczywiście mówię ''normalna'' mając na myśli jakieś chwilowe spalanie w tej temperaturze. Miałem już temp. 230 stopni ale tylko przez krótki okres czasu. Mam komin systemowy fi 180/ około 4.5 m. wysokości. Myślę, że taka chwilowa temperatura jest wynikiem chwilowego zapotrzebowania ciepła/mocy. Nie masz się co martwić. wielkie dzięki za info, będę lepiej spał, tym bardziej ze jeszcze tam nie mieszkam, jeszcze raz WIELKIE dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 03.12.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 wielkie dzięki za info, będę lepiej spał, tym bardziej ze jeszcze tam nie mieszkam, jeszcze raz WIELKIE dziękiNa kotle jest naklejka z boku gdzie pisze jaka jest temp spalin dla jego mocy znamionowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts