kamil777 04.12.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Witam mam OEP 25 drugi sezon , wszystko jest ok piec nie potrzebuje duzych ingerencji uzytkownika,zastanawiam sie tylko nad wrzuceniem nowszego soft ,bo cały czas pracuje na tym ktory byl wgrany w momencie kupna czyli 2lata temu,moje pytnie czy warto zmieniac soft ,czy dzieki nowemu piec bedzie bardziej ekonomiczny i wgole jakie sie wiaza z tym kozysci ,moja ingerencja do tej pory to czyszczenie i zasyp wiec zastanawiam sie czy warto cos zmieniac.Pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 04.12.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 A gdzie ty ten czujnik wsadziłeś od temperatury zewnętrznej w dniu 2012-12-02 o godzinie 22 że ci nabiło 91 stopni A jaka jest różnica cenowa pomiędzy tym miałem czy eko 22MJ a eko 28 MJ, bo np ja kupiłem miał 22 MJ z kopalni PIAST za 600 zł i on całkiem fajnie się spala - tylko musi być suchy trochę żużla jest więcej, a np RETOPAL 28 MJ kosztuje 890 zł to nawet jakby mi mniej palił o 20 % to pewnie i tak sie nie kalkuluje. Z tym ze retopal nie ma takiej kaloryczności . Ma około 25-26MJ to tez węgiel z Piasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodziasty 05.12.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Z tym ze retopal nie ma takiej kaloryczności . Ma około 25-26MJ to tez węgiel z Piasta. Sorry - to miał być PIEKLORZ, choć RETOPAL też u nas kosztuje 840 zł a przy kaloryczności 24-25 to nijak sie nie opłaca porównując z miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 05.12.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Oki podpiąłem się do neta i mam kilka pytań... sterownik ecoal + OEplus161. na coniektórych sterownikach jest podawany przewidywany czas zasypu.... gdzieś sie to uruchamia, ktoś to wpisuje ręcznie, coś trzeba dokupić? 2. lepiej jest zostawic na trybie automatycznym czy tryb ręczny (i kombinowac z różnymi ustawieniami)?3. Oprzeć temperature na głowicach termo - mam takie założone czy na pogodówce - (dzisiaj podepne czujniki) ?4. Ile przewidywalnie powinien mi brac ten piec ekogrochu na 185 m2 (nowy dom ocieplony) - pierwsze odpalenie 1,5 tygodnia temu.5. Oglądając sterownik widze w nim sporo różnych ustawień - na które warto zwrócić uwagę i poustawiać? ad 1 ooo pojawiła się przewidywana data zasypu...... ale chyba cos nie tak bo 23.03.2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil777 05.12.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Witam mam OEP 25 drugi sezon , wszystko jest ok piec nie potrzebuje duzych ingerencji uzytkownika,zastanawiam sie tylko nad wrzuceniem nowszego soft ,bo cały czas pracuje na tym ktory byl wgrany w momencie kupna czyli 2lata temu,moje pytnie czy warto zmieniac soft ,czy dzieki nowemu piec bedzie bardziej ekonomiczny i wgole jakie sie wiaza z tym kozysci ,moja ingerencja do tej pory to czyszczenie i zasyp wiec zastanawiam sie czy warto cos zmieniac.Pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomczar12 05.12.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Witam, mam pytanie jaka jest aktualna wersja sterownika ecoal. Mam OEP 25 i wersję 2.8.1. kolega kupił w tym roku i ma bodajże 2.9...... Na stronie ecoal znalazłem nie licząc testowych tylko 2.8.1. Proszę najlepiej o link do aktualizatora bieżącego. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 05.12.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Witam, mam pytanie jaka jest aktualna wersja sterownika ecoal. Mam OEP 25 i wersję 2.8.1. kolega kupił w tym roku i ma bodajże 2.9...... Na stronie ecoal znalazłem nie licząc testowych tylko 2.8.1. Proszę najlepiej o link do aktualizatora bieżącego. pozdrawiamhttp://esterownik.pl/forum/posty,33/-oprogramowanie-wersje-testowe-?m=10230#10230 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 06.12.2012 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Witam mam OEP 25 drugi sezon , wszystko jest ok piec nie potrzebuje duzych ingerencji uzytkownika,zastanawiam sie tylko nad wrzuceniem nowszego soft ,bo cały czas pracuje na tym ktory byl wgrany w momencie kupna czyli 2lata temu,moje pytnie czy warto zmieniac soft ,czy dzieki nowemu piec bedzie bardziej ekonomiczny i wgole jakie sie wiaza z tym kozysci ,moja ingerencja do tej pory to czyszczenie i zasyp wiec zastanawiam sie czy warto cos zmieniac. Pozdrawiam Kamil zmień koniecznie na najnowszy...... po to E-S wypuszcza nowe wersje, "by żyło sie lepiej" tu link http://esterownik.pl/forum/posty,33/-oprogramowanie-wersje-testowe- a w tej ostatniej masz całkowicie nowy sterownik....w sensie funkcjonalności. Jak nie wypróbujesz, to nie będziesz wiedział - a przecież zawsze możesz wrócić do tej wersji co masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 06.12.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Witam! Czy może mi ktoś powiedzieć jaka jest różnica pomiędzy pompą mieszającą a cyrkulacyjną i co w praktyce oznacza ustawienie jednej lub drugiej jako funkcji pompy mieszającej? Tym bardziej, że jak podglądam różne sterowniki, to jedni mają mieszającą, inni cyrkulacyjną Od czego to zależy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 06.12.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 1. Pompa mieszająca jest wykorzystywana w instalacji c.o. i zabezpiecza kocioł przed zimnym powrotem, natomiast cyrkulacyjna stosowana jest w instalacji c.w.u. i powoduje, że po odkręceniu czerwonego kurka od razu leci ciepła woda - widać to ładnie na schemacie sterownika ecoal. Są to dwa odrębnefizycznie obwody. 2. Niektórzy - w tym i ja - nie mają pompy mieszającej, ale sterownik ecoal ma taką możliwość, że można pompę c.w.u. wykorzystywać jako pompę mieszającą. Ot i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil777 06.12.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Witam ,do zmiany softu bede potrzebowal przejsciowke rs232 na usb ,czy taki kabel bedzie tez dobry i dzieki niemu dokonam aktualizacji?http://allegro.pl/129-przejsciowka-adapter-usb-na-rs232-com-cd-i2815855936.htmlKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaefce 06.12.2012 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Witam ,do zmiany softu bede potrzebowal przejsciowke rs232 na usb ,czy taki kabel bedzie tez dobry i dzieki niemu dokonam aktualizacji? http://allegro.pl/129-przejsciowka-adapter-usb-na-rs232-com-cd-i2815855936.html Kamil Kup przejściówkę Digitus-a, np taką: http://minertu.eu/kategoria,49/adapter-usb i bankowo zadziała - reszta przejściówek jest niepewna a ten Digitus jest polecany przez producenta sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 06.12.2012 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Kup przejściówkę Digitus-a, np taką: http://minertu.eu/kategoria,49/adapter-usb i bankowo zadziała - reszta przejściówek jest niepewna a ten Digitus jest polecany przez producenta sterownika.Dodam tylko tyle,że jeszcze reklamacji nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil777 07.12.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 (edytowane) Kup przejściówkę Digitus-a, np taką: http://minertu.eu/kategoria,49/adapter-usb i bankowo zadziała - reszta przejściówek jest niepewna a ten Digitus jest polecany przez producenta sterownika. Dziekuje za odpowiedz ,wiem jakie adaptery proponuje producent ,kabel o ktory pytam kosztuje kilka zlotych adapter digitus kilka razy wiecej nie chce inwestowac w cos co bede uzywal okazjonalnie ,wiec ponawiam pytanie dootyczace kabla ,w sterowniku jest meskie czy zenskie gniazdo RS 232 ,nie moge sprawdzic w swoim poniewaz ,bywam w domu w krorym pracuje kociol okazjonalnie. pozdrawiam link do kabla? http://allegro.pl/129-przejsciowka-adapter-usb-na-rs232-com-cd-i2815855936.html Edytowane 7 Grudnia 2012 przez kamil777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 07.12.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 1. Pompa mieszająca jest wykorzystywana w instalacji c.o. i zabezpiecza kocioł przed zimnym powrotem, natomiast cyrkulacyjna stosowana jest w instalacji c.w.u. i powoduje, że po odkręceniu czerwonego kurka od razu leci ciepła woda - widać to ładnie na schemacie sterownika ecoal. Są to dwa odrębnefizycznie obwody. 2. Niektórzy - w tym i ja - nie mają pompy mieszającej, ale sterownik ecoal ma taką możliwość, że można pompę c.w.u. wykorzystywać jako pompę mieszającą. Ot i tyle Dzięki za odpowiedź, bardzo mi to rozjaśniło sytuację. Czyli, o ile dobrze zrozumiałam (i tu się okaże czy umiem czytać ze zrozumieniem), jeżeli mam: pompę c.o., pompę c.w.u. i zawór 3D, to ten ostatni w moim układzie stanowi pompę mieszającą, co z kolei oznacza, że powinnam ustawić funkcję pompy mieszającej jako cyrkulacyjną. Czy tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.12.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Dzięki za odpowiedź, bardzo mi to rozjaśniło sytuację. Czyli, o ile dobrze zrozumiałam (i tu się okaże czy umiem czytać ze zrozumieniem), jeżeli mam: pompę c.o., pompę c.w.u. i zawór 3D, to ten ostatni w moim układzie stanowi pompę mieszającą, co z kolei oznacza, że powinnam ustawić funkcję pompy mieszającej jako cyrkulacyjną. Czy tak ?Zupełnie nie. Pompa CO to pompa CO jako oddzielne urządzenie nie mające nic wspólnego z pozostałymi, Zawór 3D to zawór 3D nie mający nic wspólnego z pozostałymi. To samo dotyczy pompy CWU i cyrkulacyjnej. Witam! Czy może mi ktoś powiedzieć jaka jest różnica pomiędzy pompą mieszającą a cyrkulacyjną i co w praktyce oznacza ustawienie jednej lub drugiej jako funkcji pompy mieszającej?pompa mieszająca to taka pompa co miesza/pompuje wodę z wyjścia pieca do jego wejścia/powrotu. Pompa cyrkulacyjna jest w obwodzie wody zasilającej krany i ma za zadanie pompowanie wody pomiędzy zasobnikiem ciepłej wody w stronę kranów i z powrotem do zasobnika CWU. Efektem tego jest to, ze jak odkręcisz kran ciepłej wody to ta(ciepła woda) leci od razu. Jeśli jej nie ma (pompy cyrkulacyjnej), to po odkręceniu ciepłej wody najpierw leci woda zimna, ta która jest w rurach i wystygła, dopiero jak ona zleci zaczyna lecieć woda ciepła. Pompy cyrkulacyjnej nigdy nie da się ustawić jako pompy mieszającej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomczar12 07.12.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Witam . OEP 25 ,pali się dobrze, palę ekogroszkiem, problem w dużej ilości sadzy w piecu, co tydzień muszę czyścić, sadza jest sucha to nie ma problemu z czyszczeniem, ale co tydzień to chyba za często. jaki tego może być powód, paliwo odpada bo szwagier pali w swoim piecu tym samym opałem a u niego nie ma problemu, kocioł ma od jakiegoś lokalnego producenta. nadmuchu przecież nie mogę regulować bo tryb auto - sam podobno dobiera wszyzstko. Proszę o jakieś rady, najlepiej konkretne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 07.12.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Witam . OEP 25 ,pali się dobrze, palę ekogroszkiem, problem w dużej ilości sadzy w piecu, co tydzień muszę czyścić, sadza jest sucha to nie ma problemu z czyszczeniem, ale co tydzień to chyba za często. jaki tego może być powód, paliwo odpada bo szwagier pali w swoim piecu tym samym opałem a u niego nie ma problemu, kocioł ma od jakiegoś lokalnego producenta. nadmuchu przecież nie mogę regulować bo tryb auto - sam podobno dobiera wszyzstko. Proszę o jakieś rady, najlepiej konkretne. Pozdrawiam Takie rozumowanie i stawianie sprawy jest bez sensu. Nie da sie porównywać dwóch różnych instalacji, dwóch różnych budynków i dwóch kotłów różnych producentów. Wiele czynników na wpływ na proces spalania. Podłącz sterownik do netu, to coś więcej można będzie powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 07.12.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Dzięki za odpowiedź, bardzo mi to rozjaśniło sytuację. Czyli, o ile dobrze zrozumiałam (i tu się okaże czy umiem czytać ze zrozumieniem), jeżeli mam: pompę c.o., pompę c.w.u. i zawór 3D, to ten ostatni w moim układzie stanowi pompę mieszającą, co z kolei oznacza, że powinnam ustawić funkcję pompy mieszającej jako cyrkulacyjną. Czy tak ? A czy masz rzeczona pompę cyrkulacyjną w układzie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 07.12.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Takie rozumowanie i stawianie sprawy jest bez sensu. Nie da sie porównywać dwóch różnych instalacji, dwóch różnych budynków i dwóch kotłów różnych producentów. Wiele czynników na wpływ na proces spalania. Podłącz sterownik do netu, to coś więcej można będzie powiedzieć. Jorgo - a może problem tkwi nie w instalacjach, budynkach, kotłach, tylko w jakości procesu spalania??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts