woma4 17.06.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 A teraz z innej beczki ! Czy ktoś z was testował preparaty typu "sadpal" albo "kalnit" ? Jest jakiś pozytywny efekt poza pozbyciem się zbędnej ilości gotówki ? Jestem leniwy i wolał bym raz na jakiś czas coś wrzucić na ruszt zamiast "bawić" się w czyszczenie Albo działanie typu przepalenie przez godzinkę-dwie kotła na maksymalnej temperaturze. W przypadku Ogniwo Eko Plus to w automacie będzie 80 st. C, rzeczywiście wypala to złogi sadzy w piecu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus NT 17.06.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Witam,Czytam fora na temat Ogniwa Eko Plusa i jestem całkowicie przekonany o słuszności podjętej już decyzji o jego zakupie. Spotkałem się z opinią, o ile dobrze pamietam - młodego_energetyka, że wszelkie zawory czterodrożne psują działanie sterownika e-Coala. I tu powstaje dla mnie dylemat (przyznaję do całkowitej nieznajomości układów hydraulicznych CO) - najważniejszą zaletą Plusa jest właśnie ten sterownik a ja chciałbym mieć równocześnie ogrzewanie podłogowe i grzejniki ścienne (czyli różne temperatury medium). Czy jest to do opanowania bez zaworu 4-drożnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 17.06.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Nie młody_energetyk tylko mały_energetyk Tak, czytałem jego opinie na ten temat i fakt, że chłop wie o czym pisze. Ale również producent kotłów (Ogniwo Biecz) też wie o czym pisze a w ich zalecanych schematach podłączenia jest zawór 4D. Kto ma rację ... nie wiem, ja mam zawór 4D ale jest taka jego zaleta, że można go ustawić w pozycji takiej jak by go nie było Może zawijan albo zawijan_2 wypowie się na ten temat ... oni wiedzą z nas najwięcej. A instalację można ustawić tak przy grzejnikach ściennych i podłogowych żeby na kocioł nie wracała zimna woda dogrzana ciepłą z zasilania (zawór 3D) i wtedy unikniesz tego przed czym ostrzega mały_energetyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 18.06.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 (edytowane) Witam Dzisiaj chcialem zagrzac wode w bojlerze do 60 stopni w trybie recznym . Niestety nie udalo sie sterownik zalacza pompe co. w momencie gdy temp co. osiaga 60 stoni i szybko zbija temp. Jak mozna wylaczyc to funkcje.?? Edytowane 18 Czerwca 2011 przez kocurmarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 18.06.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Witam Dzisiaj chcialem zagrzac wode w bojlerze do 60 stopni w trybie recznym . Niestety nie udalo sie sterownik zalacza pompe co. w momencie gdy temp co. osiaga 60 stoni i szybko zbija temp. Jak mozna wylaczyc to funkcje.?? Można odłączyć wtyczkę podajnika a sterownik włączyć na automat.Bedzie działał jak w automacie i powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.06.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Można odłączyć wtyczkę podajnika a sterownik włączyć na automat.Bedzie działał jak w automacie i powinno być ok. Nie znam eCoala ale to samo przyszło mi od razu do głowy. Zrób go w konia a przy okazji w razie czego sprawdzisz zabezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.06.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Pochopnie potwierdziłem ale myślę że koledze jack18 chodziło o wtyczkę pompy CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 18.06.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 (edytowane) Myślałem raczej o odłączeniu wtyczki podajnika.Jak rozumie palisz na ruszcie awaryjnym i dlatego tryb ręczny?Jeśli odłączysz wtyczkę podajnika sterownik będzie pilnował nastaw i parametrów bo będzie sterował nadal nadmuchem. Odłączysz mu tylko podawanie paliwa. Tak było w eko i pewnie jak się nie mylę tak jest w eko plus.Takie rozwiązanie jest bezpieczniejsze niż tryb ręczny. To co opisywałeś to jedno z zabezpieczeń . W trybie ręcznym chyba jedyne zabezpieczenie przed przegrzaniem.odlaczenie wtyczki pompy CO w trybie ręcznym moglu by być bardzo niebezpieczne, kocioł nie miał by gdzie oddać wytworzonego ciepła. Edytowane 18 Czerwca 2011 przez jack18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.06.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Przepraszam jeśli piszę bzdury bo jak pisałem nie znam eCoala ale zawsze w trybie ręcznym(inne stery) to operator decyduje kiedy załączyć podawanie i wentylator ( ręcznie ) .Jeśli chcemy korzystać z rusztu awaryjnego to ustawiamy sterownik w taki tryb a wtedy regulator steruje pracą pomp i dmuchawą utrzymując zadaną temperaturę. Myślę że eCoal ma taką funkcję ale na prawdę nie wiem.Jak zwykle podpieram się tylko wiedzą praktyczną z obsługi na razie tylko 4 sterowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 18.06.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 W eCoalu nie ma niestety trybu do palenia na ruszcie awaryjnym. Jest tylko tryb ręczny i tak jak mówisz operator decyduje o włączeni nadmuchu itd.Ale generalnie służy on do rozpalenia kotła. Palenie w tym trybie na ruszcie awaryjnym powinno być kontrolowane przez użytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 18.06.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Wszystko jasne . Jesli jest to zabezpieczenie to pozostaje odpiac wtyczke z kotla. Przed zagotowaniem u mnie chronia go inne zabezpieczenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorb2 19.06.2011 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Proszę Zawijanie podaj dokładną instrukcję co należy uszczelnić przed 1 uruchomieniem pieca Ogniwo 16 kW. W instrukcji nic nie podano, a informacje podane wcześniej nie są dla mnie precyzyjne. Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid77db 19.06.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Właśnie jestem po odpaleniu kotła ogniwo eko plus 16 kw. Przed rozruchem uszczelniłem miejsce podłączenia podajnika i z drugiej strony zaślepkę otworu na podajnik. Nikt jednak nie pisał o uszczelnieniu miejsca połączenia podajnika z przekładnią a u mnie tamtędy wydobywał się dym na wyższych obrotach dmuchawy. Mam pytanie do użytkowników kotła odnośnie temperatury na kotle, miałem ustawione 55 stopni a kocioł nie przeszedł w podtrzymanie mając 59 stopni tylko nadal podawał węgiel i chodziła dmuchawa czy to jest normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid77db 19.06.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Mam pytanie do użytkowników kotła jak wyłączacie (wygaszacie) kocioł jak jest taka potrzeba.Nie wiem czy jest jakaś opcja wygaszania czy nie. Ja przeszedłem w tryb ręczny i wyłączyłem podajnik i wentylator a pompa chodziła dopiero po pewnym czasie ją wyłączyłem w trybie ręcznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gremon 19.06.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Witam wszystkich forumowiczów . Jestem nowy na forum, choć przeczytałem kilka stron lub trochę więcej o sterownikach i kotłach. Noszę się z zamiarem kupna kotła Ogniwo Eko Plus. Zastanawiam Się jednak nad działaniem czujników temperatury. Jeśli zamontuję sterownik wewnętrzny i zewnętrzny to np. dla temp. zewn. 0 C temp., CO ustawiona np. na 50 C, a temperatura wewnętrzna ustawiona na 21C, to, jeśli temperatura, CO okaże się niewystarczająca, aby zapewnić w pomieszczeniu wymagane 21 C piec będzie pracował do uzyskania temperatury zadanej z czujnika zewnętrznego czy do uzyskania temperatury wewnętrznej. Jak to działa?Drugie pytanie albo raczej prośba do zawijana. Czytałem, że przeprowadzacie testy sprawności Eko Plusa pod różnymi obciążeniami. Podaj, jeśli możesz, najlepiej w kilogramach, ilość paliwa potrzebna do pracy tego kotła z różnymi mocami. Wiem, że można to obliczyć, ale myślę, że konkretne dane podane przez Ciebie będą jasno obrazować ekonomikę pieca oraz sterownika. ( Kaloryczność opału przy danej mocy kotła = kilogramy} Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 20.06.2011 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Mam pytanie do użytkowników kotła jak wyłączacie (wygaszacie) kocioł jak jest taka potrzeba.Nie wiem czy jest jakaś opcja wygaszania czy nie. Ja przeszedłem w tryb ręczny i wyłączyłem podajnik i wentylator a pompa chodziła dopiero po pewnym czasie ją wyłączyłem w trybie ręcznym. Wygasiłeś go wzorcowo ! Myślę nawet, że przy nie jakichś maksymalnych temperaturach (okolice 80 st. C) to nawet wystarczy po prostu wyłączyć sterownik i kocioł też się wygasi prawidłowo (bez jakiegoś kryzysowego wzrostu temperatury CO). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 20.06.2011 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Nikt jednak nie pisał o uszczelnieniu miejsca połączenia podajnika z przekładnią a u mnie tamtędy wydobywał się dym na wyższych obrotach dmuchawy. Bo nikt nie maił takiego przypadku jak ty. Dla mnie to zaskoczenie ,że w tym miejscu mógł się wydobywać dym ... Nie jestem teraz przy kotle i nie pamiętam jak w tym miejscu jest wykonane połączenie, chyba powinna tam być uszczelka ... Może masz tam nie dokręcone śruby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 20.06.2011 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Jeśli zamontuję sterownik wewnętrzny i zewnętrzny to np. dla temp. zewn. 0 C temp., CO ustawiona np. na 50 C, a temperatura wewnętrzna ustawiona na 21C, to, jeśli temperatura, CO okaże się niewystarczająca, aby zapewnić w pomieszczeniu wymagane 21 C piec będzie pracował do uzyskania temperatury zadanej z czujnika zewnętrznego czy do uzyskania temperatury wewnętrznej. Jak to działa? Jeśli ustawiona temperatura CO okaże się niewystarczająca a masz czujnik temperatury zewnętrznej to sterownik samoczynnie podniesie temperaturę CO na kotle tak by osiągnąć zadaną temperaturę wewnętrzną. Jeśli masz tylko czujnik temperatury wewnętrznej to sterownik nie podniesie zadanej temperatury CO musisz zrobić to sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid77db 20.06.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Bo nikt nie maił takiego przypadku jak ty. Dla mnie to zaskoczenie ,że w tym miejscu mógł się wydobywać dym ... Nie jestem teraz przy kotle i nie pamiętam jak w tym miejscu jest wykonane połączenie, chyba powinna tam być uszczelka ... Może masz tam nie dokręcone śruby ? U mnie przekładnia z podajnikiem jest połączona na czterech śrubach, a między nimi nie było żadnej uszczelki więc uszczelniłem silikonem. Mam pytanie do użytkowników czy wy macie tam uszczelkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 20.06.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 U mnie przekładnia z podajnikiem jest połączona na czterech śrubach, a między nimi nie było żadnej uszczelki więc uszczelniłem silikonem. Mam pytanie do użytkowników czy wy macie tam uszczelkę. U mnie jest gumowa uszczelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts