Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich mam pytanko względem pompy CWU, nie posiadam takowej w mojej instalacji i nie za bardzo wiem jak ją wyłączyć w sterowniku, a na grafice mojego sterownika widnieje jako włączona i nie wiem czy to w jakiś sposób nie zakłóca pracy kotła.Wim że już gdzieś o tym czytałem ale niestety nie pamiętam gdzie proszę o pomoc i z góry dziękuje.

https://esterownik.pl/remote/1399

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

aa zapomniałem dopisać że czujnik CWU mam podpięty do sterownika żeby mierzył temperaturę w kotłowni.

A piec nie hula ci przypadkiem cały czas. Na CWU masz ustawioną temperaturę 35 stopni a z tego, co widzę to w kotłowni czujnik od CWU pokazuje 11,8 stopnia. Moim zdaniem powinieneś to wyłączyć, ale ja się nie znam nawet tego pieca nie mam dopiero planuję kupić. Najlepiej niech się wypowie ktoś, kto ma taki piec, ale na logikę piec przy takim ustawieniu powinien działać cały czas.

Witam

Mam następujące pytanie.

Posiadam kocioł Ogniowo Eko 16kW, dom 126m2 powierzchni użytkowej. Dom ocieplony 15cm styro grafitowe 033, podłoga 15cm styro w kropki 041.

Moja instalacja wygląda następująco,

Wyjście zasilające z pieca posiada dwa rozgałęzienia, jedno idzie na podłogówkę (cały parter + łazienka górna), drugie do zaworu czterodrogowego.

Przed samym zaworem jest zasilanie bojlera 120l bez grzałki elektrycznej + pompka cyrkulacyjna.

Za zaworem jest zasilanie grzejników (wszystkie grzejniki posiadają zawóry i głowice termostatyczne HERZ poza grzejnikiem w garażu), pomieszczenia na piętrze.

Na parterze jest Termostat pokojowy firmy Herz który jest podłączony do pieca, temperatura ustawiona na 22oC (w przypadku dojścia do zadanej temperatury w pomieszczeniu, piec obniża zadaną temperaturę na piecu o 5oC)

Ustawienia na piecu 55oC CO i 45oC CWU. Zawór czterodrogowy otwarty na max.

Wcześniej miałem podłączoną pompkę CO (która jest na linii zasilającej grzejniki), razem z pompką przy rozdzielaczu od podłogówki podłączoną w jedno gniazdo przy skrzynce sterownika Pompa CO. W ustawieniach na sterowniku ustawiłem pracę pompy CO na cykliczną (6minut pracy co 30minut postoju).

W efekcie pomieszczenia na dole były odpowiednio dogrzane do temperatury ustawionej, natomiast pomieszczenia na górze np. łazienka nie.

W tym tygodniu postanowiłem wprowadzić zmianę. Pompę CO która zajmowała się podawaniem wody do grzejników podłączyłem na stałe do gniazda elektrycznego (pracuje cały czas). Do pieca jest podłączona jedynie pompka od rozdzielacza podłogowego.

W efekcie pomieszczenia na górze są dogrzane, na dole również. Natomiast wzrosło spalanie eko-groszku (kaloryczność 24), wcześniej 125kg wystarczało na 9dni (temperatura na zewnątrz max -5oC). W tej chwili 5dni (temperatura na zewnątrz max -17oC).

Moje pytanie po tym długim opisie jest następujące, czy taka konfiguracja i ustawienia są optymalne czy można coś zmienić aby spalanie było mniejsze?

Np podłączyć pompkę od rozdzielacza do gniazda elektrycznego aby pracowała cały czas i tylko zmienić ustawienia na zaworach pętli aby nie przegrzewało parteru, termostat przenieść na górę i podłączyć pompkę CO od grzejników pod sterownik. :rolleyes:

Witam

Od trzech miesięcy posiadam kocioł Ogniwo Eko+ 25kW. Zaznaczę, ze jest to mój pierwszy kocił, jaki używam i jestem totalnym laikiem w tych sprawach, właściwie dopiero się uczę.

Nie wiem co się dzieje, czasami dość mocno dymi mi się z piecza do kotłowni, a jak zajrzę do środka po uchyleniu drzwiczek to ogień tam po prostu szaleje, a dym jakby nie miał dobrego ujścia i leci mi do kotłowni. Na pewno za pierwszym razem miało to coś wspólnego z nie przeczyszczeniem kotła (około po 1,5-2 miesiącach użytkowania), nawet mi się wyłączył i miałem alarm 1/1. Dzień wcześniej miałem też roboty w kotłowni i wiercenie w ścinach, mocno się napyliło. Trudno mi powiedzieć czy miało to coś wspólnego z tym, ale po wyczyszczeniu kotła z instrukcją w reku, chodził z powrotem dobrze.

Ale już dwa, trzy razy mi zdarzyło od tego czasu, że trochę mi dymił do kotłowni.

Jak przeczyszczę w środku i zmniejszę ogień to się pooprawia, ale tak ja napisałem zdarzyło mi się to już, że dwa trzy razy od czasu takiego gruntowego czyszczenia kotła (nie czyściłem wtedy tej rury co łączy kocioł z kominem).

O co z tym, chodzi, czemu zdarz mi się, że dym z kotła idzie mi do pomieszczenia? Komin nowy (nowo wybudowań dom, użytkowań od września tego roku).

Druga sprawa, zastanawiam się też jak ustawić temperaturę by grzać jak najekonomiczniej. Obecnie grzeję rożnie (znaczy ustawiam na sterowniku): CO przezwanie przedziale 48-50,a CW 45-48.

Póki nie było śniegu i mrozów to szło mi ok 100 kg ekogroszu na tydzień, teraz idzie mi 100 kg na 4 dni, czy to nie za dużo?

Jak często trzeba czyścic kocioł?

Z chęciom przeczytam wszelkie porady na temat ustawienia kotła by grzał jak najbardziej wydajnie jak i wszelkie inne dotyczące jego użytkownika, zaznaczam tylko, że nie jestem starym wyjadaczem, nie korzystałem nigdy wcześniej z kotłów i prosiłbym o piszanie tym jak do dziecka. ;)

i jeszcze jedno pytanie jak zaktualizować sterownik eCoal, bo gdzieś wyczytałem, że dosłownie na dniach wyszła nowa wersja.

Szczerze ? Nie wiem. Poniżej zrobiłam zdjęcie tych wszystkich rur, pomp i zaworów. Może ktoś mi powie czy mam pompę cyrkulacyjną lub mieszającą ? :no: :confused: :wiggle:

http://pics.tinypic.pl/i/00218/r17g5wfxh7mr_t.jpg

Jak dla mnie to masz pompę co ( z lewej) i cwu ( z prawej ) nie widzę tu pompy cyrkulacyjnej czy też mieszającej..... masz za to zawór 3 drogowy :)

1.2. Niektórzy - w tym i ja - nie mają pompy mieszającej, ale sterownik ecoal ma taką możliwość, że można pompę c.w.u. wykorzystywać jako pompę mieszającą. Ot i tyle :rolleyes:

A czy Ty masz pompę cyrkulacyjną, bo widziałam, że u Ciebie jest ona na schemacie ? U mnie, jak napisałeś, nie ma ani mieszającej, ani cyrkulacyjnej, ale wczoraj wieczorem postanowiłam poeksperymentować i ustawiłam w zaawansowanych "Funkcja pompy mieszającej - cyrkulacyjna". Dzisiaj sprawdziłam i rzeczywiście po odkręceniu czerwonego kurka prawie od razu poleciała ciepła woda. Zastanawiam się tylko jak to jest możliwe, skoro u mnie nie ma pompy cyrkulacyjnej. :bye:

Witam wszystkich mam pytanko względem pompy CWU, nie posiadam takowej w mojej instalacji i nie za bardzo wiem jak ją wyłączyć w sterowniku, a na grafice mojego sterownika widnieje jako włączona i nie wiem czy to w jakiś sposób nie zakłóca pracy kotła.Wim że już gdzieś o tym czytałem ale niestety nie pamiętam gdzie proszę o pomoc i z góry dziękuje.

Czujnik CWU daj na rurę zasilającą albo obniż temp. CWU ze 20 stopni to lampka zgaśnie i zasilanie na gnieździe również.

To nie termometr.

A piec nie hula ci przypadkiem cały czas. Na CWU masz ustawioną temperaturę 35 stopni a z tego, co widzę to w kotłowni czujnik od CWU pokazuje 11,8 stopnia. Moim zdaniem powinieneś to wyłączyć, ale ja się nie znam nawet tego pieca nie mam dopiero planuję kupić. Najlepiej niech się wypowie ktoś, kto ma taki piec, ale na logikę piec przy takim ustawieniu powinien działać cały czas.
Masz 100% racji.

A czy Ty masz pompę cyrkulacyjną, bo widziałam, że u Ciebie jest ona na schemacie ? U mnie, jak napisałeś, nie ma ani mieszającej, ani cyrkulacyjnej, ale wczoraj wieczorem postanowiłam poeksperymentować i ustawiłam w zaawansowanych "Funkcja pompy mieszającej - cyrkulacyjna". Dzisiaj sprawdziłam i rzeczywiście po odkręceniu czerwonego kurka prawie od razu poleciała ciepła woda. Zastanawiam się tylko jak to jest możliwe, skoro u mnie nie ma pompy cyrkulacyjnej. :bye:

też się zastanawiam.......:confused:....

A może po prostu ktoś chwilę przed Tobą odkręcał ciepła wodę i nie zdążyła ostygnąć :) cudów nie ma. Chyba że ta fotka zaprezentowana przez Ciebie to tylko fragment całości, a nie całość .

Edytowane przez jorgo

Jorgo - wszystko to co powoduje, że do wymiennika nie muszę zaglądać częściej niż raz na miesiąc - półtora. W sezonie czyszczę piec max 3 razy. Nawet teraz kiedy ten mój cieknący złom wypuszcza trochę wody. Pzdr.

Jak dla mnie to Ty mówisz o obsłudze i funkcjonalności, ale nie o jakości procesu spalania.

witam, wracam do tematu dużej ilości sadzy, o którym pisałem kilka postów wcześniej, niestety nikt mi nie odpowiedział dlatego zapytam inaczej: Czy te kotły tak mają że produkują dużo sadzy? Bo ja widziałem trzy i one akurat tak mają. Pracują przecież "automatycznie" bez ustawiania parametrów nadmuchu i podawania. Moja instalacja to kocoł OEP 25, 230 m.kw. ściana max 30 cm i ocieplenie 10 cm styro, zawór czterodrogowy, temperatura pracy kotła ustawiona z programatora na 60 st, temperatura powrotu około 54 st głowice termostatyczne na grzejnikach. Proszę innych użytkowników o wypowiedź odnośnie ilości sadzy i co ile czyszczą kocioł bo dla mnie 3-4 razy na sezon to powinno być wystarczająco a nie raz w tygodniu czy na dwa tygodnie. Pozdrawiam

też się zastanawiam.......:confused:....

A może po prostu ktoś chwilę przed Tobą odkręcał ciepła wodę i nie zdążyła ostygnąć :) cudów nie ma. Chyba że ta fotka zaprezentowana przez Ciebie to tylko fragment całości, a nie całość .

Wiesz co Jorgo, specjalnie poszłam do kotłowni sprawdzić czy wszystko na zdjęciu ujęłam. No i okazało się, że ujęłam całą instalację. Tak więc chyba masz rację, że to był przypadek. Chociaż mam wrażenie, że dzisiaj przez cały dzień ciepła woda leciała szybciej niż zwykle, a może to tylko siła sugestii? Ale w związku z tym mam kolejne pytanie. Czy przy mojej instalacji ma jakiekolwiek znaczenie ustawienie: cyrkulacyjna lub mieszająca w parametrach zaawansowanych "funkcja pompy mieszającej" ?:stirthepot::wave: