Aga2011 09.12.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jest bardzo szkodliwe dla pieca, jeżeli na dzień ustawiam pompę co - załączona, a na noc - cykliczna ? Chodzi mi o to czy przez takie przestawianie dwa razy dziennie czegoś nie popsuję lub nie rozreguluję ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.12.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Wiesz co Jorgo, specjalnie poszłam do kotłowni sprawdzić czy wszystko na zdjęciu ujęłam. No i okazało się, że ujęłam całą instalację. Tak więc chyba masz rację, że to był przypadek. Chociaż mam wrażenie, że dzisiaj przez cały dzień ciepła woda leciała szybciej niż zwykle, a może to tylko siła sugestii? Ale w związku z tym mam kolejne pytanie. Czy przy mojej instalacji ma jakiekolwiek znaczenie ustawienie: cyrkulacyjna lub mieszająca w parametrach zaawansowanych "funkcja pompy mieszającej" ? Jeśli nie masz ani jednej ani drugiej to co chcesz ustawiać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.12.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jest bardzo szkodliwe dla pieca, jeżeli na dzień ustawiam pompę co - załączona, a na noc - cykliczna ? Chodzi mi o to czy przez takie przestawianie dwa razy dziennie czegoś nie popsuję lub nie rozreguluję ? A dlaczego tak kombinujesz ? Chyba że tak chcesz. Przecież możesz sobie w programatorze czujnika pokojowego obniżyć temp. wewnątrz na noc żeby lepiej się spało z dokładnością do pół godziny na cały tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IKIM 09.12.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 To dosyć prymitywne rozwiązanie dopinanie czujnika do rury zasilającej, skoro wystarczy go odłączyć od sterownika.Problem polega na tym że kotłownia jest w garażu wolnostojącym i nie jestem pewien temperatur jakie tam mogą panować przy większych mrozach, dlatego podłączyłem ten czujnik żeby pierwszej zimy móc to kontrolować. Ale mimo wszystko dziękuje za zainteresowanie tematem , spróbuje poszukać jeszcze gdzie indziej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 09.12.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Jeśli nie masz ani jednej ani drugiej to co chcesz ustawiać ? No właśnie dlatego pytam, bo nie wiem. Gdybym wiedziała co chcę ustawić, to bym nie pytała. Skoro w parametrach jest coś takiego, to coś ustawić trzeba , bo o ile się nie mylę nie ma tam parametru "zero" lub "nic". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 09.12.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 A dlaczego tak kombinujesz ? Chyba że tak chcesz. Przecież możesz sobie w programatorze czujnika pokojowego obniżyć temp. wewnątrz na noc żeby lepiej się spało z dokładnością do pół godziny na cały tydzień. Nie chcę nic kombinować, tylko wydawało mi się, że przez takie przestawianie szybciej się wychładza niż przez regulację czujnika pokojowego. Dlatego właśnie zadałam to pytanie czy nic przez to nie zepsuję, na które zresztą nie uzyskałam odpowiedzi. Ale może rzeczywiście znów poeksperymentuję z programatorem pokojowym. Robiłam to w zeszłym sezonie i ktoś mi podpowiedział, żeby spróbować z przestawieniem pompy c.o. na cykliczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.12.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Nic nie zepsujesz a wydaje mi się że wg. czujnika jest wygodniej. Wiadomo że jak obniżysz od 21-ej o 2 czy 3 stopnie to zaraz tyle będzie.Można obniżyć wcześniej żeby do tej godziny mieszkanie się wychłodziło trochę, tak samo z rana jak ustawisz np. na 6.00 podwyższenia to trzeba poczekać także można zrobić wyprzedzenie z godzinę wcześniej żeby na 6-tą bylo już cieplej.Zapewne wiesz ile potrzeba czasu żeby temp. się podniosła, piszesz że to nie pierwszy sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.12.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 To dosyć prymitywne rozwiązanie dopinanie czujnika do rury zasilającej, skoro wystarczy go odłączyć od sterownika. Problem polega na tym że kotłownia jest w garażu wolnostojącym i nie jestem pewien temperatur jakie tam mogą panować przy większych mrozach, dlatego podłączyłem ten czujnik żeby pierwszej zimy móc to kontrolować. Ale mimo wszystko dziękuje za zainteresowanie tematem , spróbuje poszukać jeszcze gdzie indziej. Pozdrawiam Wypiąć też można ale po co. Możesz też obniżyć temp. CWU w programatorze o tyle żeby obniżona była niższa niż to co masz w garażu i też kontrolka zgaśnie, zaznaczając krateczki oczywiście. A gdzie jeszcze chcesz poszukać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 09.12.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Jak dla mnie to Ty mówisz o obsłudze i funkcjonalności, ale nie o jakości procesu spalania. Coś ci napiszę. W ubiegłym roku na fali popularności spróbowałem palenia w opcji pellet. Jednak nie podniosłem korekty nadmuchu do maximum tylko zdjąłem jeszcze 2-3%. Włączyłem ten tryb wieczorem - rano w kotłowni smród dymu a w kotle koszmar. Jak myślisz dlaczego?? Jaki to ma związek z funkcjonalnością pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 09.12.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Jeśli nie masz ani jednej ani drugiej to co chcesz ustawiać ? No dobra, skoro nie mam żadnej z tych pomp, to dlaczego jak ustawiam w ecoalu jedną lub drugą, to włączają się jakby były i działają na schemacie (raz czerwone, raz zielone, raz żółte) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.12.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Coś ci napiszę. W ubiegłym roku na fali popularności spróbowałem palenia w opcji pellet. Jednak nie podniosłem korekty nadmuchu do maximum tylko zdjąłem jeszcze 2-3%. Włączyłem ten tryb wieczorem - rano w kotłowni smród dymu a w kotle koszmar. Jak myślisz dlaczego?? Jaki to ma związek z funkcjonalnością pieca?Zanim się cokolwiek przestawi to trzeba się zastanowić nad tym co się robi i do czego dany parametr służy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IKIM 09.12.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Wypiąć też można ale po co. Możesz też obniżyć temp. CWU w programatorze o tyle żeby obniżona była niższa niż to co masz w garażu i też kontrolka zgaśnie, zaznaczając krateczki oczywiście. A gdzie jeszcze chcesz poszukać ? Obniżyć temp. CWU można do 15 stopni max. wliczając w tym już obniżoną temp w programatorze CWU. Ja obecnie w kotłowni mam około 12 stopni,tak więc to nic nie pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.12.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 No dobra, skoro nie mam żadnej z tych pomp, to dlaczego jak ustawiam w ecoalu jedną lub drugą, to włączają się jakby były i działają na schemacie (raz czerwone, raz zielone, raz żółte) ? Szkoda gadać. Masz podłączone czujniki ? masz to reagują na wskazania. Nie masz pomp to co z tego że się zapalają na schemacie. Jak je wstawisz do instalacji to ci powiem jak ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.12.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Obniżyć temp. CWU można do 15 stopni max. wliczając w tym już obniżoną temp w programatorze CWU. Ja obecnie w kotłowni mam około 12 stopni,tak więc to nic nie pomoże No to masz tam ładną lodówę Można ustawić min. na CWU 35 i obniżenie do 20 stopni czyli przy 12 będzie świecić kontrolka. Dalej nie wiem po co ci non-stop kontrola temp. w kotłowni skoro wiesz że teraz przy mrozie masz 12. Są jeszcze inne możliwości np. zamiany czujników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 09.12.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Obniżyć temp. CWU można do 15 stopni max. wliczając w tym już obniżoną temp w programatorze CWU. Ja obecnie w kotłowni mam około 12 stopni,tak więc to nic nie pomożeAle jeszcze możesz obniżyć poprzez korektę czujnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.12.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Ale jeszcze możesz obniżyć poprzez korektę czujnika Ale będą złe wskazania trzeba by dodawać róznicę. myślałem też o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 09.12.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Ale będą złe wskazania trzeba by dodawać róznicę. myślałem też o tym. Tak jak piszesz, tylko on będzie o tym wiedział i tą różnicę sobie doda a pompa będzie stała My oglądając to wiemy tylko że tam nie grzeje i to dla nas wystarczające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 09.12.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Zanim się cokolwiek przestawi to trzeba się zastanowić nad tym co się robi i do czego dany parametr służy. Masz rację. Ja nigdy nigdzie nie pisałem, że jestem najmądrzejszy. Nie boję się o błędach które zdarzyło mi się popełniać. Ale widzisz pisanie o instalacjach, domach itd jest mocno naciągane. To użytkownik w największym stopniu odpowiada za to jak prowadzi piec. Jego decyzje mają w pierwszej kolejności wpływ na to jak wygląda wymiennik, popielnik, komin. Tak myślę. Natomiast dobrze wykonana instalacja, dom mniej/bardziej energochłonny może być co najwyżej czynnikiem determinującym wielkość spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 10.12.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 (edytowane) No dobra, skoro nie mam żadnej z tych pomp, to dlaczego jak ustawiam w ecoalu jedną lub drugą, to włączają się jakby były i działają na schemacie (raz czerwone, raz zielone, raz żółte) ? Użytkownicy kotłów mają różne instalacje, i sterownik musi pracować w różnych rozwiązaniach. Jedni mają pompy mieszające inni - jak ja - zawór 4 drogowy. Jeśli sterownik ustawisz żeby współpracował np. z pompą mieszającą to on na schemacie będzie pokazywał że pompa jest i pracuje - ale fizycznie jej nie ma, więc należy skupić się na tym co fizycznie jest. U Ciebie jest tylko pompa co i cwu... i tym tak naprawdę steruje sterownik. I to by było na tyle. Twoje odczucia odnośnie ciepłej wody nazwałbym......... autosugestia? Edytowane 10 Grudnia 2012 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 10.12.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Coś ci napiszę. W ubiegłym roku na fali popularności spróbowałem palenia w opcji pellet. Jednak nie podniosłem korekty nadmuchu do maximum tylko zdjąłem jeszcze 2-3%. Włączyłem ten tryb wieczorem - rano w kotłowni smród dymu a w kotle koszmar. Jak myślisz dlaczego?? Jaki to ma związek z funkcjonalnością pieca? Myślę że dlatego, że ten kocioł jest na ekogroszek, a nie do pelletu. Na algorytmie "pellet" Twój piec sie "kisil". Ja też raz spróbowałem palenia w opcji "pellet" i zrezygnowałem. Ale widzisz, były osoby które z tych ustawień były zadowolone....a wiesz dlaczego? Bo mieli inne instalacje, budynki o innym zapotrzebowaniu energetycznym, inne przyzwyczajenia co do komfortu cieplnego w domu, inne paliwo...... jak dla mnie wszystko ma wpływ. W swoim ostatnim poście napisałeś, że to użytkownik odpowiada za to jak prowadzi piec...... a ja twierdze, że to nieprawdziwa teza. Ecoal sam wszystko dobiera i to on prowadzi kocioł. Było juz tyle razy pisane na ten temat. Dlatego dodano w nowej wersji sterownika tryb ręczny Ecoal prowadzi ten kocioł w takich warunkach jakie mu użytkownik stworzył. Ty zadałeś mi pytanie, więc ja zadam Tobie. Jak ustawisz sterownik kotła OE+ 16 kW przy temp. zewnętrznej +5 stopni, a przy tym budynek ma 100 m kw. powierzchni ogrzewanej i jest energooszczędny. ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts