Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co zrobić aby obniżyć temperaturę na grzejnikach?

Grzejniki stare żeliwne że zawory nawet się nie kręcą a temperatura minimalna tego pieca 42 stopnie przegrzewa pomieszczenia na ponad 24 stopnie.

Tymczasowo ustawiłem spalanie grupowe na 8-12kw przez co piec nie osiąga więcej jak 37 stopni i mam temperaturke w domu 22.5.

Wiem że można ustawić pompę na cykliczną czy wyłączoną ale wtedy grzejniki są nie przyjemnie zimne.

Aby sterownik nie wyłączał pompy CO przy niskiej temperaturze wpiąłem ją w gniazdo mieszającej a CWU pracuje też jako mieszająca więc na zasilaniu mam 37 a na powrocie 34 stopnie.

Planuję wstawić zawór trójdrożny. Pomoże?

Instalacja CO i CWU na dwie pompy.jpg

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Grzejniki stare żeliwne że zawory nawet się nie kręcą a temperatura minimalna tego pieca 42 stopnie przegrzewa pomieszczenia na ponad 24 stopnie.

Tymczasowo ustawiłem spalanie grupowe na 8-12kw przez co piec nie osiąga więcej jak 37 stopni i mam temperaturke w domu 22.5.

Wiem że można ustawić pompę na cykliczną czy wyłączoną ale wtedy grzejniki są nie przyjemnie zimne.

Aby sterownik nie wyłączał pompy CO przy niskiej temperaturze wpiąłem ją w gniazdo mieszającej a CWU pracuje też jako mieszająca więc na zasilaniu mam 37 a na powrocie 34 stopnie.

Witam. To na rysunku to Twój schemat czy jakaś idea od producenta zaworów 3D np? Kotłownię masz w podziemiu czy na poziomie 0? Pozdrawiam - Jacek

Tylko zastanawia mnie jedno , chcesz obniżyć temp w pomieszczeniach ale nie chcesz mieć zimnych grzejników.

Bez zaworu mieszającego lub termostatów raczej tego nie zrobisz.

Dla takiego rozwiązania zawór 4D.

Wtedy na piecu masz wyższą a na instalacje puszczasz niższą.

Jak to wygląda możesz zobaczyć na moim sterowniku,podłogowa wskazuje temp wychodzącą na instalacje za zaworem 4D.

Ja na podstawie własnego doświadczenie powiem tak: w ubiegłym sezonie instalacja moja pracowała tylko na zaworze 4 drogowym, w tym roku dołożyłem 6 zaworów termostatycznych na grzejnikach i dopiero teraz widać efekt. Jeśli chce się regulować dobrze temp. w domu to sam zawór 4D nie wystarczy - konieczne termostaty. Wcześniej byłem zdania, że zawór 4D będzie wystarczający, ale się myliłem.

Ja na podstawie własnego doświadczenie powiem tak: w ubiegłym sezonie instalacja moja pracowała tylko na zaworze 4 drogowym, w tym roku dołożyłem 6 zaworów termostatycznych na grzejnikach i dopiero teraz widać efekt. Jeśli chce się regulować dobrze temp. w domu to sam zawór 4D nie wystarczy - konieczne termostaty. Wcześniej byłem zdania, że zawór 4D będzie wystarczający, ale się myliłem.
Po części masz rację jednak dobierając odpowiednio krzywą grzania da się wysterować temp wychodzącą.

Po części masz rację jednak dobierając odpowiednio krzywą grzania da się wysterować temp wychodzącą.

Zgadzam się :) temperaturę wychodzącą da się wysterować........ ale temp. w pokoju już nie koniecznie.......szczególnie w okresach przejściowych gdy w miarę ciepło na dworze, a w domciu trzeba palić. Wówczas temp. wychodząca może być za wysoka i nam przegrzewa.

Co prawda już jakoś poradziliśmy sobie, ale było z tym kupę roboty i to nie do końca. Najpierw zdjęliśmy kosz, potem trzeba było odkręcić silnik. Dopiero wtedy ślimak trochę wyszedł i można go było wysunąć. teraz znów przyszedł sms, że kocioł wygaszony. Okazało się, że ślimak chyba za mało węgla podaje, bo jak zajrzałam do paleniska, to co prawda żar był, ale tak do połowy palnika. Zawsze jest z górką, a tu nawet go nie widać za bardzo. Już nie wiem co mam robić. Czuję, że ta noc będzie nieprzespana. Może ktoś wie co się dzieje.

Co prawda już jakoś poradziliśmy sobie, ale było z tym kupę roboty i to nie do końca. Najpierw zdjęliśmy kosz, potem trzeba było odkręcić silnik. Dopiero wtedy ślimak trochę wyszedł i można go było wysunąć. teraz znów przyszedł sms, że kocioł wygaszony. Okazało się, że ślimak chyba za mało węgla podaje, bo jak zajrzałam do paleniska, to co prawda żar był, ale tak do połowy palnika. Zawsze jest z górką, a tu nawet go nie widać za bardzo. Już nie wiem co mam robić. Czuję, że ta noc będzie nieprzespana. Może ktoś wie co się dzieje.

Po zmontowaniu wszystkiego trzeba było w trybie ręcznym popchać paliwa i dopiero odpalić. Ślimak był pusty a zapełnienie trochę trwa i pewnie dlatego wywaliło alarm jak temp. nie rosła.

Jaki to alarm ?

Po zmontowaniu wszystkiego trzeba było w trybie ręcznym popchać paliwa i dopiero odpalić. Ślimak był pusty a zapełnienie trochę trwa i pewnie dlatego wywaliło alarm jak temp. nie rosła.

Jaki to alarm ?

No dzięki, dzięki. Już chyba wszystko ok! Chociaż, zobaczymy rano, bo teraz już idę spać. Jeszcze raz dziękuję Ci za wszystko, a przede wszystkim za zainteresowanie. Dobrze jest wiedzieć, że w trudnych sytuacjach można liczyć na czyjąś pomoc. A wierz mi, że sytuacja nie wyglądała wesoło: noc, mróz, marna wiedza na temat budowy pieca. Wszystko to o mało nie doprowadziło mnie do ataku paniki. Dlatego tym bardziej stokrotne dzięki.:):bye:

Chociaż, zobaczymy rano, bo teraz już idę spać.:

No i rano było to samo. Około 2-giej w nocy ślimak znów stanął i od 7.30 znów walczymy. A dzisiaj u nas -20 mrozu. Szlag by trafił ten ruski (zwłaszcza syberyjski) węgiel. Zanim doszliśmy do ślimaka przy wybieraniu węgla z zasobnika, to w połowie mąż natrafił na około 7-centymetrową śrubę o średnicy około 8 mm (zardzewiałą). Teraz walczy ze ślimakiem, żeby z niego wykręcić to coś co blokuje, a jest chyba bardzo zaciśnięte.