Xerses 10.12.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Małe pytanie. W trybie automatycznym mam takie spieki - nie jakieś zlane mocno ale pyłu z ekogrochu to nie ma. Co powinienem zmienić aby tych spieków było mniej? Zmniejszyc podawanie i nadmuch? spieki nie sa jakies wielkie i sa generalnie kruche Edytowane 10 Grudnia 2012 przez Xerses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.12.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Małe pytanie. W trybie automatycznym mam takie spieki - nie jakieś zlane mocno ale pyłu z ekogrochu to nie ma. Co powinienem zmienić aby tych spieków było mniej? Zmniejszyc podawanie i nadmuch? spieki nie sa jakies wielkie i sa generalnie kruche Po pierwsze jeśli chcesz korzystać z czujnika pokojowego to pompkę CO daj na WYŁĄCZONA, teraz przegrzewa ci pomieszczenie, chyba że to ci odpowiada. Widzę że na noc w programatorze obniżyłeś temperaturę ale nie zaznaczyłeś których godzinach, chyba że tak ma być. Zmień wersję oprogramowania na nowszą, będziesz miał możliwość korekty siły nadmuchu, w 0.2.8.1 nie ma takiej możliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 11.12.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Po pierwsze jeśli chcesz korzystać z czujnika pokojowego to pompkę CO daj na WYŁĄCZONA, teraz przegrzewa ci pomieszczenie, chyba że to ci odpowiada. Widzę że na noc w programatorze obniżyłeś temperaturę ale nie zaznaczyłeś których godzinach, chyba że tak ma być. Zmień wersję oprogramowania na nowszą, będziesz miał możliwość korekty siły nadmuchu, w 0.2.8.1 nie ma takiej możliwości Oki zrobie zmiany. Dopiero go rozgryzam więc pewnie jeszcze troche upłynie wody w Wiśle zanim dojde do wprawy..... Jeśli wyłącze pompke CO to - jest to na zasadzie że ona wogóle nie działa , czy działa ale tylko w razie potrzeby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 11.12.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 witam mam jedno pytanie, dzisiaj zasypałem pieklorza 28-29 MJ spiekalność 0-20 popiół 05-08 i zauważyłem że robią się dość grube spieki ,czy korekte dmuchawy powinienem zmniejszyć czy zwiększyć ,była na +2 teraz jest na 0 i obserwuje, proszę o jakieś podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 11.12.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Oki zrobie zmiany. Dopiero go rozgryzam więc pewnie jeszcze troche upłynie wody w Wiśle zanim dojde do wprawy..... Jeśli wyłącze pompke CO to - jest to na zasadzie że ona wogóle nie działa , czy działa ale tylko w razie potrzeby? Pompa CO wyłączona - działa na wskazania czujnika w pokoju czyli jak temp. spadnie poniżej zadanej to się załączy aby podgrzać. Jak dojdzie do temp. zadanej to się wyłączy. Cykliczna działa na zasadzie cyklicznej a czasy pracy i postojów ustawiasz. Włączona - działa cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 11.12.2012 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 witam mam jedno pytanie, dzisiaj zasypałem pieklorza 28-29 MJ spiekalność 0-20 popiół 05-08 i zauważyłem że robią się dość grube spieki ,czy korekte dmuchawy powinienem zmniejszyć czy zwiększyć ,była na +2 teraz jest na 0 i obserwuje, proszę o jakieś podpowiedzi Daj mu czas i nie zaglądaj przez 2-3godz. niech się ustabilizuje a potem napisz co ci wyszło. Ważne jest czy są to spieki kruche, koksowe czy twarde szkliste, wtedy koledzy odpowiedzą co robić Możesz wstawić jakieś foto będzie bardziej czytelne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 11.12.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Daj mu czas i nie zaglądaj przez 2-3godz. niech się ustabilizuje a potem napisz co ci wyszło. Ważne jest czy są to spieki kruche, koksowe czy twarde szkliste, wtedy koledzy odpowiedzą co robić Możesz wstawić jakieś foto będzie bardziej czytelne To są zdjęcia z trzech godz. pracy kotła , zrobione podczas pracy jutro dodam kolejne jak wyciągnę popiół , będa bardziej wyraziste . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 14.12.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Myślę że dlatego, że ten kocioł jest na ekogroszek, a nie do pelletu. Na algorytmie "pellet" Twój piec sie "kisil". Ja też raz spróbowałem palenia w opcji "pellet" i zrezygnowałem. Ale widzisz, były osoby które z tych ustawień były zadowolone....a wiesz dlaczego? .... ????? Jorgo:). Wiem dlaczego. Napiszę Ci - bo miały więcej oleju w głowie ode mnie i dobrze trafiły z nadmuchem. Jesienią po rozmowie z kolegą VERB spróbowałem opcji pellet ponownie - tak dla testu. Tym razem korekta dmuchawy +6%. Bałem się jak diabli - pomny wcześniejszych doświadczeń. I wiesz co? Kocioł nie zabrudził się po jednej nocy. Instalacja się nie zmieniła, piec ten sam. Warunki podobne. Brakowało jeszcze trochę powietrza bo opał był lekko niedopalony. Ale więcej się już nie dało. Po wprowadzeniu opcji pracy dwustanowej do coali steruję piecem tylko w ten sposób. Pozdrawiam Cię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 15.12.2012 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Jorgo:). Wiem dlaczego. Napiszę Ci - bo miały więcej oleju w głowie ode mnie i dobrze trafiły z nadmuchem. Jesienią po rozmowie z kolegą VERB spróbowałem opcji pellet ponownie - tak dla testu. Tym razem korekta dmuchawy +6%. Bałem się jak diabli - pomny wcześniejszych doświadczeń. I wiesz co? Kocioł nie zabrudził się po jednej nocy. Instalacja się nie zmieniła, piec ten sam. Warunki podobne. Brakowało jeszcze trochę powietrza bo opał był lekko niedopalony. Ale więcej się już nie dało. Po wprowadzeniu opcji pracy dwustanowej do coali steruję piecem tylko w ten sposób. Pozdrawiam Cię. Ja tam nie wiem czy oleju czy oliwy...czy może innego płynu. Nie ma co dalej kopii kruszyć bo Ty swoje, a ja swoje. Ciesz się że E-S dało Ci możliwość pracy sterownika w trybie pracy dwustanowej , bo byś się na automacie męczył, a ja nie znoszę jak ludziom dzieje sie krzywda. p.s. czemu nie podłączyłeś kociołka do netu??? obaczym jak Ci ustrojstwo pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomczar12 18.12.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 witam, udało mi się w końcu połączyć dziś ze sterownikiem przez internet,dzięki dobrym ludziom, moje pytanie dlaczego nie mogę przeglądać wykresów. W tamtym roku miałem to podłączone i wykresy były. sterownik udostępniony publicznie, w menu archiwum alarmy pokazuje. Proszę o pomoc, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomczar12 18.12.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Link do sterownika>https://esterownik.pl/remote/1141 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 19.12.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Pompa CO wyłączona - działa na wskazania czujnika w pokoju czyli jak temp. spadnie poniżej zadanej to się załączy aby podgrzać. Jak dojdzie do temp. zadanej to się wyłączy. Cykliczna działa na zasadzie cyklicznej a czasy pracy i postojów ustawiasz. Włączona - działa cały czas Ustawiłem przez ostatnie pare dni na cykliczną............ i mam mniej spieków (wczesniej było sporo takich kruchych) - zobacze jeszcze w weekend jak sie piec zachowa przy pompie wyłaczonej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 19.12.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 witam, udało mi się w końcu połączyć dziś ze sterownikiem przez internet,dzięki dobrym ludziom, moje pytanie dlaczego nie mogę przeglądać wykresów. W tamtym roku miałem to podłączone i wykresy były. sterownik udostępniony publicznie, w menu archiwum alarmy pokazuje. Proszę o pomoc, Alarm dotyczył pustego podajnika i na końcu konfliktu adresów IP. Skoro sterownik jest widoczny do najwyraźniej ten ostatni już masz rozwiązany. Co do wykresów to może wypowiedzą sie doświadczeni uzytkownicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emisb 19.12.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Ustawiłem przez ostatnie pare dni na cykliczną............ i mam mniej spieków (wczesniej było sporo takich kruchych) - zobacze jeszcze w weekend jak sie piec zachowa przy pompie wyłaczonej. Przy ustawionej jako cykliczna pompa do momentu osiągnięcia zadanej temp. wewnętrznej pracuje jako załączona, a po osiągnięciu tej temp. pracuje cyklicznie wg. ustawionych czasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 19.12.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 (edytowane) witam, udało mi się w końcu połączyć dziś ze sterownikiem przez internet,dzięki dobrym ludziom, moje pytanie dlaczego nie mogę przeglądać wykresów. W tamtym roku miałem to podłączone i wykresy były. sterownik udostępniony publicznie, w menu archiwum alarmy pokazuje. Proszę o pomoc, Zrób koniecznie aktualizację oprogramowania sterownika do najnowszej wersji 0.3.1.4 link http://esterownik.pl/forum/posty,33/-oprogramowanie-wersje-testowe- i tu poczytaj http://esterownik.pl/forum/posty,678/wykresy-pomocy Edytowane 19 Grudnia 2012 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomczar12 19.12.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 zaktualizowałem do 3.1.3 i dalej ich nie ma ale jak połączę się bezpośrednio ze switcha do którego jest podłączony sterownik to wykresy są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus2000 19.12.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 zaktualizowałem do 3.1.3 i dalej ich nie ma ... Nieraz są ''kłopoty'' z przeglądarkami. Spróbuj z Chrome, aplle safari, operą lub inną. Mi np.chrome pokazuje wykresy a firefox nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hasolo 20.12.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Co zrobić aby obniżyć temperaturę na grzejnikach? Grzejniki stare żeliwne że zawory nawet się nie kręcą a temperatura minimalna tego pieca 42 stopnie przegrzewa pomieszczenia na ponad 24 stopnie. Tymczasowo ustawiłem spalanie grupowe na 8-12kw przez co piec nie osiąga więcej jak 37 stopni i mam temperaturke w domu 22.5. Wiem że można ustawić pompę na cykliczną czy wyłączoną ale wtedy grzejniki są nie przyjemnie zimne. Aby sterownik nie wyłączał pompy CO przy niskiej temperaturze wpiąłem ją w gniazdo mieszającej a CWU pracuje też jako mieszająca więc na zasilaniu mam 37 a na powrocie 34 stopnie. Planuję wstawić zawór trójdrożny. Pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 20.12.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Co zrobić aby obniżyć temperaturę na grzejnikach? Grzejniki stare żeliwne że zawory nawet się nie kręcą a temperatura minimalna tego pieca 42 stopnie przegrzewa pomieszczenia na ponad 24 stopnie. Tymczasowo ustawiłem spalanie grupowe na 8-12kw przez co piec nie osiąga więcej jak 37 stopni i mam temperaturke w domu 22.5. Wiem że można ustawić pompę na cykliczną czy wyłączoną ale wtedy grzejniki są nie przyjemnie zimne. Aby sterownik nie wyłączał pompy CO przy niskiej temperaturze wpiąłem ją w gniazdo mieszającej a CWU pracuje też jako mieszająca więc na zasilaniu mam 37 a na powrocie 34 stopnie. Planuję wstawić zawór trójdrożny. Pomoże? Witam. To na rysunku to Twój schemat czy jakaś idea od producenta zaworów 3D np? Kotłownię masz w podziemiu czy na poziomie 0? Pozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hasolo 20.12.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 (edytowane) To na zdjęciu to schemat mojej kotłowni. Mieści się w piwnicy poziom -1 Sam tworzyłem - sam zrobiłem Trochę poprawiłem rysunek bo zasilanie obu domów idzie z jednej rurki i przez jedną pompę na powrocie. Edytowane 20 Grudnia 2012 przez Hasolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts