Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Domek piętrowy, cały podpiwniczony (amerykanka) ocieplony styropianem 10 cm w 75 %, reszta to kamień (piaskowiec żeby ładnie się prezentował), dach ocieplony wełną mineralną 15 cm, stolarka okienna nowa. Ściany docieplone są z zwykłej cegły, grubość około 40 cm. Ściany nie docieplone są tylko na parterze strona wschodnia i połowa strony północnej), od środka cegła zwykła (24cm) + kamień piaskowiec od zewnątrz, grubość muru około 45 cm. Cała piwnica jest pod poziomem gruntu. Domek był budowany na początku lat 70-tych ubiegłego wieku.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to i ja zadam pytanie odnośnie mocy pieca Ogniwo, który planuję zakupić (choć waham się jeszcze między Ekouniwersalem - ale tutaj zadecyduje chyba fakt pochodzenia Ogniwa z małopolski). Otóż 16kW, czy 25 kW?

Powierzchnia do ogrzania to 200 m2, dodatkowo piec służyć będzie do podgrzania CWU. Połowa powierzchni to ogrzewanie podłogowe, reszta grzejniki. Dom z tego roku, pustak Thermopor 25, ocieplenie sytropian 15 cm, dach docieplony wełną 25 cm.

Mam nadzieję, że to wyliczenie pozwoli na poradę, jaką moc pieca dobrać?

U mnie też jest 200m2 do ogrzania tylko starego domu ponad 20 lat styropian 5 cm tylko i sporo nieszczelności które czekają na załatanie. Mam 16 kw i przy mrozach -15 tej zimy kociołek jakoś nie specjalnie się wytężał. Myślę że -20 czy -25 też na nim wrażenia nie zrobi.
Ty masz dom który ma 20 lat a mój ma 80 lat i też podobnie docieplony :)

No to i ja zadam pytanie odnośnie mocy pieca Ogniwo, który planuję zakupić (choć waham się jeszcze między Ekouniwersalem - ale tutaj zadecyduje chyba fakt pochodzenia Ogniwa z małopolski). Otóż 16kW, czy 25 kW?

Powierzchnia do ogrzania to 200 m2, dodatkowo piec służyć będzie do podgrzania CWU. Połowa powierzchni to ogrzewanie podłogowe, reszta grzejniki. Dom z tego roku, pustak Thermopor 25, ocieplenie sytropian 15 cm, dach docieplony wełną 25 cm.

Mam nadzieję, że to wyliczenie pozwoli na poradę, jaką moc pieca dobrać?

Korespondowaliśmy w listopadzie,rozmawiałem z mężem i o ile się nie myle to z hydraulikiem również.Temat jakoś umarł więc pomyślałem,że zakupiliście już i ogrzewacie.