Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Swoją drogą, to może by zrobić wątek "niespodzianki i psikusy dostawców ekogroszku" i zamieszczać tam takie przypadki jakie miała ostatnio Aga2011. Można w ten sposób ustrzec innych użytkowników od zakupu eko z niespodziankami......a jak wieść sie rozniesie, to i może ktoś zacznie bardziej dbać nad jakością.

Swoją drogą, to może by zrobić wątek "niespodzianki i psikusy dostawców ekogroszku" i zamieszczać tam takie przypadki jakie miała ostatnio Aga2011. Można w ten sposób ustrzec innych użytkowników od zakupu eko z niespodziankami......a jak wieść sie rozniesie, to i może ktoś zacznie bardziej dbać nad jakością.

Czytałem chyba w zeszłym roku albo 2 lata temu jak karoka kupił sobie partię groszku do przetestowania i wyciagnał z podajnika klucz ,chyba 12 albo 13... pewnie wisi u niego nad łóżkiem ;)

Sprzedaję groszek i też takie niespodzianki mi się trafiają czasem i jak myślicie sam sobie coś tam wrzucę żeby mi żal nie było że inni mają a ja nie ? :)

Piotrek to była 13-ka oczkowa hehe, używam do tej pory, choć tyle pożytku.

Zawleczka 6mm za klucz oczkowy, nie najgorzej na tym wyszedłem :)

Czytałem chyba w zeszłym roku albo 2 lata temu jak karoka kupił sobie partię groszku do przetestowania i wyciagnał z podajnika klucz ,chyba 12 albo 13... pewnie wisi u niego nad łóżkiem ;)

Ja tych śrub na pewno nigdzie nie powieszę, tylko jutro idę z nimi do sprzedawcy i ......... A tak na marginesie, to taki lokalny sprzedawca, węgiel bez nazwy, luzem lub w jutowych workach, podobno syberyjski. Jeden kolega bardzo chwalił, dlatego kupiłam na próbę. Dobrze, że tylko około 200 kg, z tego chyba 100 jeszcze zostało. Jutro lub po świętach pojedzie tam skąd przyjechał.

A tak w ogóle Panowie to wesołych świąt.

Sprzedaję groszek i też takie niespodzianki mi się trafiają czasem i jak myślicie sam sobie coś tam wrzucę żeby mi żal nie było że inni mają a ja nie ? :)

:)

Zdaje sobie sprawę że jak zaworkowany, to sprzedawca-pośrednik nie może być obwiniany....... ale producent.......

Również korzystając z okazji życze wszystkim Zdrowych, Spokojnych, Wesolych i Rodzinnych Świąt

Zdaje sobie sprawę że jak zaworkowany, to sprzedawca-pośrednik nie może być obwiniany....... ale producent.......

No Jorguś czasem właśnie ten Bogu ducha winny zbiera za tego co powinien beknąć.

Wolę żeby mi się to trafiło niż temu komu sprzedam.

Dla mnie to pikuś, a ktoś nowy już blady i spocony po pięty że piec się zepsuł :)

Witam mam 2 zawory 3d jeden podlogowka drugi Co ten drugi jest caly czas odkrecony na 10 i zastanawiam sie czemu instalator go montowal i jaka on przy tym ustawieniu spelnia funkcje?

A dlaczego podłogi nie zrobili ci na termostatycznym ?

Drugi od CO jak rozkręcony na pełny przepłym to faktycznie tylko od parady.

Możesz sobie na nim obniżyć temp. na grzejnikach gdyby ci grzejniki przegrzewały pomieszczenia, lub przy rozkręconym na full sterować temp. w pomieszczeniu prowadzącym za pomocą czujnika pokojowego.

Masz jeszcze więcej do wyboru co ci bardziej odpowiada.

Witam

Po wgraniu softu 3.3.1 sterownik jakby ustawia mi wyższą temp od zadanej. Mam ustawione 42 a temp oscyluje 43-46 tak jak bym miał ustawioną na 44. Na poprzednim sofcie gdy miałem ustawione na 42 to temp miała 41-43. Gdy przełączę na algorytm spalania grupowego (co on właściwie daje ?) temp ustawiona na 42 oscyluje 37-43. Pozdr.M.

W nowym roku witam wszystkich forumowiczów .

Jestem nowy na forum, przeczytałem kilka stron lub trochę więcej o sterownikach i kotłach. Noszę się z zamiarem kupna kotła Ogniwo Eko Plus. Doradźcie proszę jaki mam kupić 16 kW czy 25 kW. Domek ocieplony styropianem 10 cm w 75 %, reszta to kamień (piaskowiec żeby ładnie się prezentował), dach ocieplony wełną mineralną 15 cm, stolarka okienna nowa. Obecnie użytkuję piecyk zasypowy z nadmuchem firmy Pr........ech o mocy 21 kW. Na piecyku mam nastawioną temperaturę od 40 do 46 stopni C (w zależności czy na podwórku jest +8 czy -15). W piecu palę przez całą dobę. Codziennie muszę czyścić kanały spalinowe bo "zarastają". Mam wrażenie że węgiel którym palę się kisi (kupowałem z różnych kopalń - efekt ten sam). Dodam że w domu mam temperaturę między 21 a 23 s.C. Po lekturze niektórych postów dochodzę do wniosku że te moje 21 kW grzeje na pól gwizdka, dlatego skłaniam się ku OEP 16 kW.

Proszę o poradę i z góry dziękuję.

Możesz sobie na nim obniżyć temp. na grzejnikach gdyby ci grzejniki przegrzewały pomieszczenia, lub przy rozkręconym na full sterować temp. w pomieszczeniu prowadzącym za pomocą czujnika pokojowego.

Masz jeszcze więcej do wyboru co ci bardziej odpowiada.

Przy rozkręconym na pół możesz też jeszcze mieć sterowanie od czujnika pokojowego tylko wtedy trzeba ustawić odpowiednio wyżej krzywą grzania w pogodówce.

Muniom - ja mam do ogrzania 200m2 średnio ocieplonego domu i u mnie 16 kw przy mrozach 15 poniżej zera (pierwsza zima) bez problemu dawał radę.

Myślę że nawet większość czasu pracował na pół gwizdka. Przy temperaturze 0 stopni więcej stoi jak chodzi.

W nowym roku witam wszystkich forumowiczów .

Jestem nowy na forum, przeczytałem kilka stron lub trochę więcej o sterownikach i kotłach. Noszę się z zamiarem kupna kotła Ogniwo Eko Plus. Doradźcie proszę jaki mam kupić 16 kW czy 25 kW. Domek ocieplony styropianem 10 cm w 75 %, reszta to kamień (piaskowiec żeby ładnie się prezentował), dach ocieplony wełną mineralną 15 cm, stolarka okienna nowa. Obecnie użytkuję piecyk zasypowy z nadmuchem firmy Pr........ech o mocy 21 kW. Na piecyku mam nastawioną temperaturę od 40 do 46 stopni C (w zależności czy na podwórku jest +8 czy -15). W piecu palę przez całą dobę. Codziennie muszę czyścić kanały spalinowe bo "zarastają". Mam wrażenie że węgiel którym palę się kisi (kupowałem z różnych kopalń - efekt ten sam). Dodam że w domu mam temperaturę między 21 a 23 s.C. Po lekturze niektórych postów dochodzę do wniosku że te moje 21 kW grzeje na pól gwizdka, dlatego skłaniam się ku OEP 16 kW.

Proszę o poradę i z góry dziękuję.

Skupiłeś się na starym kotle, a nie piszesz jaka instalacja, jaka powierzchnia ogrzewana, okna, itp. :no:

Już odpowiadam JORGO.

Powierzchnia ogrzewana to 180 m2. Instalacja w piwnicy czyli zasilanie + powrót czterech pionów to rura stalowa fi 70. Piony w CU fi18. Gałązki do grzejników CU fi 15. Grzejniki aluminiowe JET. Układ otwarty. Do całego układu CO wchodzi około 260 l wody. Co do okien to są PCV z współczynnikiem 1,1.

Pozdrawiam.

Już odpowiadam JORGO.

Powierzchnia ogrzewana to 180 m2. Instalacja w piwnicy czyli zasilanie + powrót czterech pionów to rura stalowa fi 70. Piony w CU fi18. Gałązki do grzejników CU fi 15. Grzejniki aluminiowe JET. Układ otwarty. Do całego układu CO wchodzi około 260 l wody. Co do okien to są PCV z współczynnikiem 1,1.

Pozdrawiam.

To napisz jeszcze coś o ścianach, ocieplone czy nie, z czego budowane, dom piętrowy czy parterowy?

Domek piętrowy, cały podpiwniczony (amerykanka) ocieplony styropianem 10 cm w 75 %, reszta to kamień (piaskowiec żeby ładnie się prezentował), dach ocieplony wełną mineralną 15 cm, stolarka okienna nowa. Ściany docieplone są z zwykłej cegły, grubość około 40 cm. Ściany nie docieplone są tylko na parterze strona wschodnia i połowa strony północnej), od środka cegła zwykła (24cm) + kamień piaskowiec od zewnątrz, grubość muru około 45 cm. Cała piwnica jest pod poziomem gruntu. Domek był budowany na początku lat 70-tych ubiegłego wieku.

Pozdrawiam.

No to i ja zadam pytanie odnośnie mocy pieca Ogniwo, który planuję zakupić (choć waham się jeszcze między Ekouniwersalem - ale tutaj zadecyduje chyba fakt pochodzenia Ogniwa z małopolski). Otóż 16kW, czy 25 kW?

Powierzchnia do ogrzania to 200 m2, dodatkowo piec służyć będzie do podgrzania CWU. Połowa powierzchni to ogrzewanie podłogowe, reszta grzejniki. Dom z tego roku, pustak Thermopor 25, ocieplenie sytropian 15 cm, dach docieplony wełną 25 cm.

Mam nadzieję, że to wyliczenie pozwoli na poradę, jaką moc pieca dobrać?