Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

mam konkretne pytanie czy OEP 10kW którego planuję zakupić można podłączyć w instalacji zamkniętej.

W chwili obecnej posiadam piec zasypowy oraz CWU na 1 pompie i po małej przeróbce instalacji (miedź 15mm ) chciałbym wstawić w miejsce starego nowy piec.

Trochę nierozumiem, posiadasz teraz starszy piec (chyba w instalacji otwartej), chcesz zmienić na inny/nowy i pytasz się, czy będzie można podłączyć w instalacji zamkniętej? Bo ja instalowałem niedawno ogniwo 16 kW w instalacji zamkniętej ale poprzez wymiennik, bo mam jeszcze kocioł gazowy. Sam kocioł ogniwo eko+ pracuje w instalacji otwartej. Czy o to Ci chodziło?

Niedawno zepsuł mi się czujnik pogodowy/zewnętrzny. Nie chciało mi się wierzyć, że może wystąpić taka ''awaria''. Przez ostatnie 1.5 tygodnia pokazywał dziwne temperatury, nawet chwilami +16 st. Dzisiaj nawet przed wymianą wskazywał między 13 - 14 + 34 st. Wymieniłem już na nowy (dziękuję kol.Minertu za szybką wysyłkę). Czy ktoś już miał taką awarię? Tam w tym czujniku ''prawie'' nic nie ma. Jest tylko taka mała elektroniczna ''kosteczka'' z dwoma nóżkami. Musiałem wcześniej wyłączyć regulacje kotła pogodowe na co, ale już wszystko wróciło do normy.

Niedawno zepsuł mi się czujnik pogodowy/zewnętrzny. Nie chciało mi się wierzyć, że może wystąpić taka ''awaria''. Przez ostatnie 1.5 tygodnia pokazywał dziwne temperatury, nawet chwilami +16 st. Dzisiaj nawet przed wymianą wskazywał między 13 - 14 + 34 st. Wymieniłem już na nowy (dziękuję kol.Minertu za szybką wysyłkę). Czy ktoś już miał taką awarię? Tam w tym czujniku ''prawie'' nic nie ma. Jest tylko taka mała elektroniczna ''kosteczka'' z dwoma nóżkami. Musiałem wcześniej wyłączyć regulacje kotła pogodowe na co, ale już wszystko wróciło do normy.

hehehe też miałem taka jazde. siedze sobie w domu dostaje alarm - piec wygaszony - sprawdzam piec na budowie a tu temperatura 36 stopni na czujniku wewnetrznym !! Myśle sobie jakas masakra co tam się dzieje? Północ...... wsiadam w auto i rura na budowe, kurde tysiąc myśli , pali sie czy jaka cholera..... zajeżdżam, cisza , zawleczka zerwana, temperatura 19 stopni, na sterowniku pokazuje tak samo, popatrzyłem porozglądałem się z łomem czy ktos przypadkiem sie nie włamał i do domu. Znowu sprawdzam i 29 stopni......... Głupawa. Rozpaliłem na drugi dzień i jak na razie podaje w miare prawidłowo :)

BTW dobrze że admin tego fora nie zamknął :D:D:D

Nie jestem adminem ale muszę powiedzieć krótko, coraz bardziej to forum przypomina pogawędkę o wszystkim i o niczym

Zrobiło się mnóstwo stron i cokolwiek znaleźć jest już trudno

Przecież te wasze jednozdaniowe odpowiedzi to można na priv bo nie wnoszą nic do niczego i tylko niektóre osoby w ogóle wiedzą o czym mowa

będę to wklejać do skutku

Nie jestem adminem ale muszę powiedzieć krótko, coraz bardziej to forum przypomina pogawędkę o wszystkim i o niczym

Przecież te wasze jednozdaniowe odpowiedzi to można na priv bo nie wnoszą nic do niczego i tylko niektóre osoby w ogóle wiedzą o czym mowa

Szukasz pieca?Chcesz się czegoś dowiedzieć Arturo?

Cóz nie ma rzeczy doskonałych. Tak i to forum. Piszą je ludzie i ma taki a nie inny wygląd. Sama ścisle techniczna treść wyglądałaby nienaturalnie. Pomyśl o tym że są tu szukający,sprzedający,lobbyści,lansjerzy, nabijacze postów itd itp. Gdyby oczekiwac tylko technicznych spraw, to kazdy by wkleił DTR, instrukcje i radź sobie człowieku :) Fakt że im więcej stron tym trudniej coś znaleść , więc każdy szukający zadaje pytania na które odpowiedź była 10 stron wczesniej, no ale właśnie po to jest forum :p. Co do Ogniwa mi na razie sie podoba. Czas pokaże jak długo :)

Witam

mam konkretne pytanie czy OEP 10kW którego planuję zakupić można podłączyć w instalacji zamkniętej.

W chwili obecnej posiadam piec zasypowy oraz CWU na 1 pompie i po małej przeróbce instalacji (miedź 15mm ) chciałbym wstawić w miejsce starego nowy piec.

Możesz montować OEP w układzie zamkniętym. Sam mam tak zrobioną instalację i przed montażem dzwoniłem do Ogniwa, żeby upewnić się i dowiedziałem się, że kocioł Eko Plus można montować w układzie zamkniętym bez utraty gwarancji. Pamiętaj tylko o właściwym zabezpieczeniu instalacji.

Nie spamuj