Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ratunku!Pomocy!

Od listopada mam kocioł eko-plus ....i same problemy. Piec cały czas się psuje, w okolicy nie ma serwisanta, a ten, który ma jakieś umowy z Bieczem na części elektroniczne siedzi cały czas i naprawia...i naprawić nie może. Ostatnio stwierdził,że to jakaś wadliwa część (konieczność wymiany przez serwis). Obiecali przyjechać i....cisza od ponad tygodnia. Telefony zajęte, albo nie odpowiadają. Nie wiem, co robić. Mam w domu troje dzieci. Żałuję,że dałam się namówić na ten kocioł...masakra!

Dzwoń prosto do Biecza i wymagaj interwencji serwisu,jak piszą 48h to tego wymagaj.

Ratunku!Pomocy!

Od listopada mam kocioł eko-plus ....i same problemy. Piec cały czas się psuje, w okolicy nie ma serwisanta, a ten, który ma jakieś umowy z Bieczem na części elektroniczne siedzi cały czas i naprawia...i naprawić nie może. Ostatnio stwierdził,że to jakaś wadliwa część (konieczność wymiany przez serwis). Obiecali przyjechać i....cisza od ponad tygodnia. Telefony zajęte, albo nie odpowiadają. Nie wiem, co robić. Mam w domu troje dzieci. Żałuję,że dałam się namówić na ten kocioł...masakra!

Możesz opisać dokładniej jakie masz problemy z kotłem ?

Hej

Czy mozecie zerknać na moje ustawienia? czy jestem w stanie poprawic ustawienia aby zmniejszyc spalanie? W domu temperatura jest utrzymywana na zadanym poziomie i jestem ogromnie zadowolony z kotla ale podajnik oproznia sie w ciagu 450min a u wiekszosci z was jest to w granicach 600min.

Wprawdzie dom mam nieocieplony i to moze byc powodem takiego stanu rzeczy ale mimo wszystko prosilbym o opinie czy cos jestem w stanie poprawic/zmienic w ustawieniach aby zmniejszyc/wydłużyc spalanie.

moj kocioł: https://esterownik.pl/remote/625

Hej

Czy mozecie zerknać na moje ustawienia? czy jestem w stanie poprawic ustawienia aby zmniejszyc spalanie? W domu temperatura jest utrzymywana na zadanym poziomie i jestem ogromnie zadowolony z kotla ale podajnik oproznia sie w ciagu 450min a u wiekszosci z was jest to w granicach 600min.

Wprawdzie dom mam nieocieplony i to moze byc powodem takiego stanu rzeczy ale mimo wszystko prosilbym o opinie czy cos jestem w stanie poprawic/zmienic w ustawieniach aby zmniejszyc/wydłużyc spalanie.

moj kocioł: https://esterownik.pl/remote/625

Ocieplenie nie ma znaczenia, bo chyba nie spala Ci całego zasobnika w 450 minut ? Chodzi Ci pewnie o licznik czasu pracy w sumie ? Może masz mniejszy zasobnik.

oczywiście o licznik czasu pracy w sumie :) zasobnik mam standardowy ( kocioł 16kW) - zasypuje go do pełna średnio co 3 dni, w cieplejsze co 4

Jeśli u Ciebie cały zasobnik kręci się 450 minut, a u innych 600 minut, to nie znaczy że więcej spalasz. Ile kilogramów mieści zasobnik ? Może ślimak szybciej chodzi ? A może granulacja paliwa inna. Musiałbyś sprawdzić ile podaje opału na 1 minutę pracy i wtedy porównywać.

W ustawieniach spalania mam czas pracy podajnika w grzaniu na 5sek, aktualnie palę mialem Miałem IA (0-31,5 mm) zmieszanym z ekoretem (8-25 mm) - paliwo zakupione w zakładzie przeróbczym Juliusz. Zasobnik chyba mieści max 150kg. Więc chyba ok 0,33kg na min wychodzi Edytowane przez waksio

Za dużo "chyba" ;) Musiałbyś zważyć ile dokładnie wsypujesz opału. Na wątku o innym kotle piszą, że ślimak podaje około 0,34 kg/min. Czyli to Twoje 0,33 jest całkiem realne (zależy od opału). Zasobnik mieści 150 kg, i pewnie nie opróżniasz go do zera, parę kilo zostaje. Nie wiem jaki masz dom, jakie ocieplenie. Takie zwiększanie zadanej z 45 na 60 co jakiś czas, też wpływa na zużycie opału.

Ocieplenia nie mam, dom ok 150m, okna plastikowe ale mają juz ok 10lat wiec nie znam parametrów. Masz rację - zasobnika nie opróżniam do końca - zawsze cos tam zostaje.

Zastanawiam sie najbardziej nad twoim ostatnim zdaniem co do czestego zwiekszania temp zadanej z 45 na 60 - mysle ze to moze miec znaczny wplyw na zwiekszenie zuzycia opału - tylko jak ustawić parametry aby takich skoków bylo mniej?

Witam wszystkich na forum

Z przyczyn technicznych (mała powódź w kotłowni) musiałem na szybko wymienić kocioł. Ze względu na dobre opinie i dostępność w mojej okolicy wybór padł na Ogniwo Eko Plus 25kW (soft 0.2.9.16). Dom 11x10m, dwie kondygnację, około 170-180 użytkowej Pozostała część to klatka schodowa, na której są grzejniki żeliwne teraz z głowicami termostatycznymi. Pozostałe grzejniki bez głowic na parterze żeliwne, a na piętrze stalowe płytowe.

Dzisiaj o 13:00 minęła pierwsza doba pracy kotła.

Kocioł nagrzewał dom z temperatury startowej 13,5-14 ;-) .Obecnie tem. wacha się w przedziale 20,5-22 (mam ustawione 21). Do podajnika wsypałem 100kg miału + wcześniej tyle by zapełnić ślimaka w podajniku.

Przez ten czas podajnik pracował 240min i spalił trochę więcej niż połowę tego co zasypałem.

Wybrałem wiadro popiołu objętościowo tyle ile waży 16 kg miału, waga popiołu to 7,7 kg

Poniżej wklejam zdjęcia z paleniska jak i popiołu oraz jedne z większych spieków jakie miałem. Spieki (są to jedne z większych) po zaciśnięciu ręki raczej kruszą się.

Prosiłbym o opinie czy tak powinno wyglądać spalanie i popiół.

Aha, jako typ kotła wybrałem 25kW - czy dobrze?

DSC00155.jpgDSC00157.jpgDSC00158.jpg

Pozdrawiam

Sławek

Edytowane przez slaw007

Nie mam termostatów, temperaturą steruje wg regulatora pokojowego, podnosi sie wg krzywej grzania gdy spadnie ponizej 21st (od 22:30 do 5:30 - ma byc 20st) a dlaczego mam wyłaczyc tryb pracy pompy?

Nie wyłączyć, tylko ustawić tryb na "wyłączona". Jak osiągnie temperaturę zadaną na pokojowym to wtedy się wyłączy. Sprawdź w instrukcji jak to działa. Może troszkę zmniejszy to zużycie. Skoro brak ocieplenia, to przy ujemnych temperaturach na zewnątrz, kocioł musi swoje zjeść.

Nie wyłączyć, tylko ustawić tryb na "wyłączona". Jak osiągnie temperaturę zadaną na pokojowym to wtedy się wyłączy. Sprawdź w instrukcji jak to działa. Może troszkę zmniejszy to zużycie. Skoro brak ocieplenia, to przy ujemnych temperaturach na zewnątrz, kocioł musi swoje zjeść.
Uważam,że przy nie ocieplonym budynku praca pompy na wyłączona jest gorszym rozwiązaniem.

Proponuję zmniejszyć obniżoną CO i zmienić krzywą.Dla pracy na wyłączona najlepiej trzymać powyżej 60deg temp CO.

Praca na cyklicznej pompie sie sprawdzala przy dodatnich temperaturach. Wtedy rzeczywiście zauważałem wydłużenie procesu spalania w porównaniu do włączonej natomiast przy takiej temp raczej nie bylo różnicy a byc moze bylo gorzej.

Minertu jesli moge prosic Cie o zdanie jakie ustawienia krzywej grzania proponujesz? Wiem ze ciezko konkretne parametry podac ale co masz na mysli piszac o zmianie krzywej? Jak proponujesz ją ustawić?

Edytowane przez waksio

Praca na cyklicznej pompie sie sprawdzala przy dodatnich temperaturach. Wtedy rzeczywiście zauważałem wydłużenie procesu spalania w porównaniu do włączonej natomiast przy takiej temp raczej nie bylo różnicy a byc moze bylo gorzej.

Minertu jesli moge prosic Cie o zdanie jakie ustawienia krzywej grzania proponujesz? Wiem ze ciezko konkretne parametry podac ale co masz na mysli piszac o zmianie krzywej? Jak proponujesz ją ustawić?

Czasu za wiele nie mam ale edytuj uprawnienia a coś ci pokażę :)

Witam wszystkich na forum

Z przyczyn technicznych (mała powódź w kotłowni) musiałem na szybko wymienić kocioł. Ze względu na dobre opinie i dostępność w mojej okolicy wybór padł na Ogniwo Eko Plus 25kW (soft 0.2.9.16). Dom 11x10m, dwie kondygnację, około 170-180 użytkowej Pozostała część to klatka schodowa, na której są grzejniki żeliwne teraz z głowicami termostatycznymi. Pozostałe grzejniki bez głowic na parterze żeliwne, a na piętrze stalowe płytowe.

Dzisiaj o 13:00 minęła pierwsza doba pracy kotła.

Kocioł nagrzewał dom z temperatury startowej 13,5-14 ;-) .Obecnie tem. wacha się w przedziale 20,5-22 (mam ustawione 21). Do podajnika wsypałem 100kg miału + wcześniej tyle by zapełnić ślimaka w podajniku.

Przez ten czas podajnik pracował 240min i spalił trochę więcej niż połowę tego co zasypałem.

Wybrałem wiadro popiołu objętościowo tyle ile waży 16 kg miału, waga popiołu to 7,7 kg

Poniżej wklejam zdjęcia z paleniska jak i popiołu oraz jedne z większych spieków jakie miałem. Spieki (są to jedne z większych) po zaciśnięciu ręki raczej kruszą się.

Prosiłbym o opinie czy tak powinno wyglądać spalanie i popiół.

Aha, jako typ kotła wybrałem 25kW - czy dobrze?

[ATTACH=CONFIG]160783[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]160784[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]160785[/ATTACH]

Pozdrawiam

Sławek

Witam wśród użytkowników Ogniwo Eko+:) Na początek napisz może coś więcej na temat domu, tj. stary czy nowy, czy i jak ocieplony, jakie okna, na tej podstawie będzie można powiedzieć coś więcej o spalaniu i czy przypadkiem kocioł nie jest przewymiarowany.

Jeśli możesz to zaktualizuj oprogramowanie do najnowszej wersji która daje większe możliwości. Palisz miałem, więc będziesz mógł przetestować spalanie grupowe, które w opinii wielu osób sprawdza się lepiej przy słabszym i trudniejszym opale. I jak masz możliwość to podłącz sterownik do internetu i udostępnij go, to wtedy dużo łatwiej będzie można powiedzieć coś więcej na temat Twoich ustawień i ewentualnie coś zasugerować.

Skoro musiałeś wygrzać dom od 14 st. to trudno powiedzieć coś na temat wielkości spalania, napisz ile teraz wynosi czas pracy podajnika w ciągu doby. A co do zdjęć to wygląda to całkiem nieźle chociaż jak widać tworzą Ci się spieki żużlowe co świadczy o zbyt dużym nadmuchu. Ale z drugiej strony kocioł pracował z dużą mocą i teraz, gdy dom już wygrzany i kocioł powinien pracować spokojniej te spieki może będą mniejsze. Na ostatnim zdjęciu widać spiek koksowy, tj. niedopalony węgiel (ten czarny) i ciekawe jak dużo ich masz w popiele.

Co do typu kotła to ustaw Eko+ 16kW powinien spokojnie dać radę. I wrzuć zdjęcia jak to teraz wgląda. Nie wiem, czy byłeś już na forum esterownik.pl ale jeśli nie to zajrzyj tam a znajdziesz dużo przydatnych informacji a w razie kłopotów na pewno pomoc.

Pozdrawiam

Ratunku!Pomocy!

Nie żałuj, bo nie ma czego, kociołek jest spoko - tylko serwisant chyba do d.....

podłącz kocioł pod internet...... Koledzy z forum pomogą lepiej niż ten "serwisant" i do tego za free