Aga2011 17.01.2013 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Czy może ktoś wie dlaczego w popielniku jest dużo niedopalonego węgla? Domyślam się, że chyba podajnik za dużo podaje i nie zdąży się spalić, ale dlaczego tak się dzieje? Zauważyłam też, że temperatura podajnika jest u mnie dość wysoka. Czy to dlatego, że on cały czas pracuje? Ale właśnie zastanawiam się dlaczego u mnie kocioł prawie nigdy "się nie odstawia", tylko cały czas chodzi. Musiałam dzisiaj zmienić pracę pompy CO na cykliczną, żeby na trochę piec się odstawiał i żeby podajnik nieco wystygł. Może ktoś ma pomysł co z tym zrobić? A czy związek z tym co opisałam może mieć grawitacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 18.01.2013 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Czy może ktoś wie dlaczego w popielniku jest dużo niedopalonego węgla? Domyślam się, że chyba podajnik za dużo podaje i nie zdąży się spalić, ale dlaczego tak się dzieje? Zauważyłam też, że temperatura podajnika jest u mnie dość wysoka. Czy to dlatego, że on cały czas pracuje? Ale właśnie zastanawiam się dlaczego u mnie kocioł prawie nigdy "się nie odstawia", tylko cały czas chodzi. Musiałam dzisiaj zmienić pracę pompy CO na cykliczną, żeby na trochę piec się odstawiał i żeby podajnik nieco wystygł. Może ktoś ma pomysł co z tym zrobić? A czy związek z tym co opisałam może mieć grawitacja?Aga zmień soft na najnowszy, będziesz miała do wyboru rodzaj spalania. Może zmieniając spalanie na grupowe poprawi sytuację. Teraz masz ustawione w nadmuchu -4 a piszesz że masz węgiel w popielniku. Podnieś nadmuch to może się spali a tak nie dajesz mu tyle powietrza ile powinien mieć a on podaje bo nie może osiągnąć tego co chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki_dm 18.01.2013 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Witam serdecznie.Właśnie zaczynam swoją przygodę z kotłem Ogniwo Eko Plus 25 kW.Kocioł na razie ogrzewa pusty dom i muszę stwierdzić, że to "wariat" nie piec.Przy ustawieniu najniższej możliwej temperatury CO i zakręceniu połowy grzejników generuje temperaturę w pomieszczeniach rzędu 24 stopni.Niestety na razie nie potrafię sobie poradzić z ustawieniami indywidualnymi i w związku z tym proszę o podpowiedzi.Dom jest nowy, jakieś 180 m powierzchni użytkowej (razem ok 250 m.), ocieplony.Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 18.01.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Aga zmień soft na najnowszy, będziesz miała do wyboru rodzaj spalania. Może zmieniając spalanie na grupowe poprawi sytuację. Teraz masz ustawione w nadmuchu -4 a piszesz że masz węgiel w popielniku. Podnieś nadmuch to może się spali a tak nie dajesz mu tyle powietrza ile powinien mieć a on podaje bo nie może osiągnąć tego co chce. Zmieniłam soft na najnowszy, ale nie wiem jakie mam ustawić parametry nadmuchu dla spalania grupowego. No i co to w ogóle jest to spalanie grupowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 18.01.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 No i gdzie w tym nowym sofcie jest ustawienie czasu podawania paliwa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 18.01.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Polecam lekturę http://esterownik.pl/forum/posty,658/spalanie-grupowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.01.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 No i gdzie w tym nowym sofcie jest ustawienie czasu podawania paliwa ? Dobierasz tylko min i max moc w jakim przedziale ma się kocioł poruszać i dobierasz tylko siłę nadmuchu wentylatora dla tych mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 18.01.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Nie żałuj, bo nie ma czego, kociołek jest spoko - tylko serwisant chyba do d..... podłącz kocioł pod internet...... Koledzy z forum pomogą lepiej niż ten "serwisant" i do tego za free Co z tego że szajs....... ale jaka cena !! i ta nazwa "xxxxxxx"...jak to brzmi Taaak... Nie ma to jak obiektywizm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 18.01.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Czytałaś mój post? Czytałam. Rozumiem, że mam być cierpliwa i odczekać dobę, żeby sprawdzić czy coś się zmienia, a potem znów ewentualnie korygować. Tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 18.01.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Polecam lekturę http://esterownik.pl/forum/posty,658/spalanie-grupowe Dzięki za link. Dużo się można dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.01.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Dzięki za link. Dużo się można dowiedzieć. nom A jak sytuacja z palnikiem wygląda po przygodach przedświątecznych ? Możesz na priva coś skrobnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 18.01.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Witam serdecznie. Właśnie zaczynam swoją przygodę z kotłem Ogniwo Eko Plus 25 kW. Kocioł na razie ogrzewa pusty dom i muszę stwierdzić, że to "wariat" nie piec. Przy ustawieniu najniższej możliwej temperatury CO i zakręceniu połowy grzejników generuje temperaturę w pomieszczeniach rzędu 24 stopni. Niestety na razie nie potrafię sobie poradzić z ustawieniami indywidualnymi i w związku z tym proszę o podpowiedzi. Dom jest nowy, jakieś 180 m powierzchni użytkowej (razem ok 250 m.), ocieplony. Pozdrawiam JacekAno wariat bo wystarczył by ci 16kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 19.01.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Możesz łaskawie doprecyzować, o co Ci chodzi? Chodzi o to, że jak jest problem ze Scorpionem, (czytaj - użytkownik ma problem), to Jorgo pisze, jak zacytowałem. Jak jest problem ze spalaniem w Ecoalu, to Jorgo pisze, jak również zacytowałem. Wygląda na to, że jego punkt widzenia jest bardzo zmienny, w zależności od tego, którego sterownika problem dotyczy. I jeszcze jedno - mam krytyczne podejście do Waszych rozwiązań, ale w życiu bym nie napisał, że to szajs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neo_83 19.01.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 witam czy ogniwo eko plus mozna zamówic z wyjsciem spalin górnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 19.01.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 ...pracuj na razie tylko na automacie. Na grupowy przyjdzie czas później. Teraz już o tym wiem. Jak zaczęłam wczoraj eksperymentować z grupowym, to wyszła "kaszana", a myślałam, że jak poczytałam o tym na forum, to już wszystkie rozumy zjadłam i mogę sobie poustawiać. Jednak (jak to często bywa) rzeczywistość postawiła mnie do pionu i szybciutko przeszłam z powrotem na automat. Tyle tylko, że jak coś namieszałam, to w nocy kocioł wygasł. A właściwie nie wygasł, tylko sterownik przeszedł na tryb ręczny, bo dostał alarm, że kocioł wygaszony. W rzeczywistości całkiem nie zgasło, żar utrzymał się od 1-szej w nocy do 7-mej rano i wystarczyło tylko włączyć automat, a piec ruszył. Nie wiem jaka była przyczyna tego alarmu. Myślałam, że może kanały dymne są mocno zabrudzone. Mąż je wyczyścił, ale mówił, że nie było dużo sadzy. Więc na pewno to się stało przez te moje manewry. Chyba tak szybko nie przekonam się do tego spalania grupowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki_dm 19.01.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 minertu, niby mam wyrzucić ten piec i kupić mniejszy? Dzięki za rzeczową poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.01.2013 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 minertu, niby mam wyrzucić ten piec i kupić mniejszy? Dzięki za rzeczową poradę czyli jaka to jest najniższa temp. możliwa? ja np. zmieniam fabryczną min. nastawę z 45 na 43st.C... (tak robię w bruli) a dalej to przydałby Ci się chociaż zawór mieszający, abyś puścił na dom mniej jak daje kocioł. U mnie sprawdza się zawór 3d, aktualnie ustawiany ręcznie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazzgool 19.01.2013 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Koledzy, mam takie oto spieki w popielniku - załączam zdjęcie. Palę podobno pieklorzem - przy retopalu drobniejsze kalafiory bo i węgiel drobniejszy... Idzie coś z tym zrobić, czy to standard? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 19.01.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Witam serdecznie. Właśnie zaczynam swoją przygodę z kotłem Ogniwo Eko Plus 25 kW. Kocioł na razie ogrzewa pusty dom i muszę stwierdzić, że to "wariat" nie piec. Przy ustawieniu najniższej możliwej temperatury CO i zakręceniu połowy grzejników generuje temperaturę w pomieszczeniach rzędu 24 stopni. Jacek Masz już 25 kw to masz - wrzuć tu link do sterownik to na pewno doświadczeni użytkownicy Ci podpowiedzą jak lepiej ustawić kocioł. Włącz na sterowniku tryb pokojowy i ustaw żądaną temperaturę. Pompę CO ustaw ( włącz) na początek w trybie cyklicznym np. 3 minuty pracy i 15 przerwy. Na pewno temperaturę i ustawienia da się doprecyzować. Napisz w jakim trybie pracuje sterownik, automatycznym, czy przestawiłeś na inny tryb spalania ? Spoko to tylko na początku wygląda, że kocioł jest "wariat" Właśnie tak jak pisze Jarecki79 masz zawór 3D do obniżania temperatury CO na dom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 19.01.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Nie martw się. Dojdziemy i do spalania grupowego. Jeśli będzie taka potrzeba, lub będziesz miała taką ochotę. No chyba, że z Twoją pomocą, to się odważę, bo sama to już jak na razie mam dość eksperymentów. Jak trochę ochłonę, to może do tego wrócimy i wtedy się przypomnę. A jak na razie, to kocioł chyba dobrze chodzi. Tylko ten wykres spalin taki trochę dziwny. W popielniku spieków za dużych nie ma. Takie niewielkie są, ale co tu wymagać jak węgiel słaby. Niestety na moim terenie nie ma dobrego węgla, więc trzeba "orać" tym co się ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts