Kedar13 08.01.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Czyli jak to będzie wg Ciebie? Który sposób powinien być lepszy przy mrozach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.01.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Czyli jak to będzie wg Ciebie? Który sposób powinien być lepszy przy mrozach?To nie ma znaczenia.Jak nie da rady to zmienisz moc i skorygujesz dmuchawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 08.01.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Jasna sprawa, że jak nie da rady to podniosę moc. Tylko jestem ciekaw co Piotrek miał na myśli i o jakiej różnicy pisał. Bo, że przy większych mrozach wzrośnie spalanie to zrozumiałe, tylko pytanie który sposób spalania będzie wtedy lepszy i efektywniejszy. Ale o tym pewnie będzie się można przekonać porównując oba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 08.01.2013 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Piotrek miał na mysli to : że spalnie grupowe całą moc pokazuje pod obciązeniem własnie jak są mrozy !! wtedy pięknie dopala eko,szybko dociąga do zadanej, generalnie taki typowy soft na mrozy, wg mnie lepszy od ecoal-a (efektowniejszy) ale też w zależności od instalacji ,u mnie sprawdził się bardzo dobrze,co nie znaczy że u Ciebie również ja preferuję ustawy ręczne ale nie byłbym sobą jakbym nie sprawdził jak to chodzi:) Wiec dla mniej doświadczonych użytkowników polecam na pogodę przejściowe do 0:-3 tryb ecoal, a dla mrozów własnie grupowe.... a jak ktoś ma czas i chęc to ręczne nastawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 09.01.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Dzięki za wyjaśnienie. W takim razie zobaczymy jak to będzie u mnie jak przyjdą mrozy i czy podobnie jak u Ciebie będzie widoczna różnica. A w nastawy ręczne nie będę się bawił bo po to wybrałem Ecoal żeby nie siedzieć w kotłowni. Wcześniej nie miałem do czynienia ze sterownikami dwustanowymi więc szkoda teraz czasu na zabawę tym bardziej, że na początku zanim bym to odpowiednio poustawiał trzeba byłoby pewnie liczyć się z większym zużyciem opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 09.01.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Witam. Panowie ile wam obrotów ślimaka wychodzi w eko + z pełnego zasobnika? Chodzi mi o 16-ke. pełny zbiornik - ja ładuje 125 kg - około 605 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 09.01.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 pełny zbiornik - ja ładuje 125 kg - około 605 minut Dzięki tak myślałem ze około 600. Zasobnik ciut mniejszy jak w eko, około 25 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 09.01.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Dzięki za wyjaśnienie. W takim razie zobaczymy jak to będzie u mnie jak przyjdą mrozy i czy podobnie jak u Ciebie będzie widoczna różnica. A w nastawy ręczne nie będę się bawił bo po to wybrałem Ecoal żeby nie siedzieć w kotłowni. Wcześniej nie miałem do czynienia ze sterownikami dwustanowymi więc szkoda teraz czasu na zabawę tym bardziej, że na początku zanim bym to odpowiednio poustawiał trzeba byłoby pewnie liczyć się z większym zużyciem opału. Kedar13...nie za duży masz nadmuch ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 10.01.2013 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Patrząc na histogram wydaje się być ok. Wczoraj wieczorem rzeczywiście trochę się histogram rozjechał ale dzisiaj wrócił już do tego co było wcześniej. No i skoro Minertu nie miał uwag i napisał, że ładnie wygląda to musi być dobrze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 10.01.2013 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Dzięki tak myślałem ze około 600. Zasobnik ciut mniejszy jak w eko, około 25 kg. Przy pustym zasobniku do Eko+ wchodzi mi na styk 160 kg opału (120 kg groszku + 40 kg miału), czas pracy podajnika 600 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus2000 10.01.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 wreszcie podłączyłem mój kociołek do sieci. Podgląd w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.01.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Patrząc na histogram wydaje się być ok. Wczoraj wieczorem rzeczywiście trochę się histogram rozjechał ale dzisiaj wrócił już do tego co było wcześniej. No i skoro Minertu nie miał uwag i napisał, że ładnie wygląda to musi być dobrze:)Histogram służy jako pomoc w doborze ustawienia dmuchawy.Wynik mamy w popiele niezależnie od histogramu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 11.01.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Popiół wygląda całkiem dobrze, niedopału nie ma, jest tylko trochę spieków żużlowych ale nie jakoś dużo także wg mnie jest ok. Spalanie tylko mogłoby być trochę mniejsze, ale widać dom potrzebuje tyle ciepła więc nie narzekam tylko cieszę się, że pracy przy kotle niewiele i w domu ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
75max 12.01.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 itam wszystkich fachowców na tym forum jestem tu nowy ma do was prośbę mianowicie przymierzam się do wymiany starego pieca na nowy z podajnikiem jestem już zdecydowany na 99% na OGNIWO EKO PLUS 16. Dom lata 80 cegła luka pustak w tamtym roku ocieplenie styropian 12 okna plastikowe mają już parę lat więc nie wiem ile mają komór i jaki współczynnik mają szyby. Rury wymienione na miedz korytarz i kuchnia podłogówka wpięta w grzejnik. Grzejnik w kuchni i na korytarzu zakręcony wystarcza podłogówka. Piec w tej chwili po wyłączeniu pompy chodzi na grawitacji. Po wymianie pieca nowy piec chciałbym go podnieś troszkę wyżej zrównać z poziomem korytarza pion jest prowadzony pod sufitem a powrót w podłodze czy będzie to chodzić na grawitacji. Dołączam schematy istniejącego podłączenia i proponowanego z zaworem trój drożnym. Proszę o jakieś sugestie ewentualnie propozycje podłączenia nowego pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jana2007 12.01.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Ratunku!Pomocy!Od listopada mam kocioł eko-plus ....i same problemy. Piec cały czas się psuje, w okolicy nie ma serwisanta, a ten, który ma jakieś umowy z Bieczem na części elektroniczne siedzi cały czas i naprawia...i naprawić nie może. Ostatnio stwierdził,że to jakaś wadliwa część (konieczność wymiany przez serwis). Obiecali przyjechać i....cisza od ponad tygodnia. Telefony zajęte, albo nie odpowiadają. Nie wiem, co robić. Mam w domu troje dzieci. Żałuję,że dałam się namówić na ten kocioł...masakra! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jana2007 12.01.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Piec jest użytkowany w Zakopanem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jana2007 12.01.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 A do wymiany jest ślimak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 13.01.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Skoro to serwisant to gdzie ma jeszcze dzwonić.Ja bym mu uprawnienia serwisowe odebrał bo skoro czasu nie ma jak to Pani opisuje to powinien to osobiście do Biecza zgłosić.Widocznie gościu nie ma oleju w głowie i nie wie,że jest zima!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 13.01.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Ratunku!Pomocy! Od listopada mam kocioł eko-plus ....i same problemy. Piec cały czas się psuje, w okolicy nie ma serwisanta, a ten, który ma jakieś umowy z Bieczem na części elektroniczne siedzi cały czas i naprawia...i naprawić nie może. Ostatnio stwierdził,że to jakaś wadliwa część (konieczność wymiany przez serwis). Obiecali przyjechać i....cisza od ponad tygodnia. Telefony zajęte, albo nie odpowiadają. Nie wiem, co robić. Mam w domu troje dzieci. Żałuję,że dałam się namówić na ten kocioł...masakra!Dzwoń prosto do Biecza i wymagaj interwencji serwisu,jak piszą 48h to tego wymagaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.01.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Ratunku!Pomocy! Od listopada mam kocioł eko-plus ....i same problemy. Piec cały czas się psuje, w okolicy nie ma serwisanta, a ten, który ma jakieś umowy z Bieczem na części elektroniczne siedzi cały czas i naprawia...i naprawić nie może. Ostatnio stwierdził,że to jakaś wadliwa część (konieczność wymiany przez serwis). Obiecali przyjechać i....cisza od ponad tygodnia. Telefony zajęte, albo nie odpowiadają. Nie wiem, co robić. Mam w domu troje dzieci. Żałuję,że dałam się namówić na ten kocioł...masakra! Możesz opisać dokładniej jakie masz problemy z kotłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts