Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jasna sprawa, że jak nie da rady to podniosę moc. Tylko jestem ciekaw co Piotrek miał na myśli i o jakiej różnicy pisał. Bo, że przy większych mrozach wzrośnie spalanie to zrozumiałe, tylko pytanie który sposób spalania będzie wtedy lepszy i efektywniejszy. Ale o tym pewnie będzie się można przekonać porównując oba.

Piotrek miał na mysli to : że spalnie grupowe całą moc pokazuje pod obciązeniem własnie jak są mrozy !! wtedy pięknie dopala eko,szybko dociąga do zadanej, generalnie taki typowy soft na mrozy, wg mnie lepszy od ecoal-a (efektowniejszy) ale też w zależności od instalacji ,u mnie sprawdził się bardzo dobrze,co nie znaczy że u Ciebie również :) ja preferuję ustawy ręczne ale nie byłbym sobą jakbym nie sprawdził jak to chodzi:) Wiec dla mniej doświadczonych użytkowników polecam na pogodę przejściowe do 0:-3 tryb ecoal, a dla mrozów własnie grupowe.... a jak ktoś ma czas i chęc to ręczne nastawy.

Dzięki za wyjaśnienie. W takim razie zobaczymy jak to będzie u mnie jak przyjdą mrozy i czy podobnie jak u Ciebie będzie widoczna różnica. A w nastawy ręczne nie będę się bawił bo po to wybrałem Ecoal żeby nie siedzieć w kotłowni. Wcześniej nie miałem do czynienia ze sterownikami dwustanowymi więc szkoda teraz czasu na zabawę tym bardziej, że na początku zanim bym to odpowiednio poustawiał trzeba byłoby pewnie liczyć się z większym zużyciem opału.

Dzięki za wyjaśnienie. W takim razie zobaczymy jak to będzie u mnie jak przyjdą mrozy i czy podobnie jak u Ciebie będzie widoczna różnica. A w nastawy ręczne nie będę się bawił bo po to wybrałem Ecoal żeby nie siedzieć w kotłowni. Wcześniej nie miałem do czynienia ze sterownikami dwustanowymi więc szkoda teraz czasu na zabawę tym bardziej, że na początku zanim bym to odpowiednio poustawiał trzeba byłoby pewnie liczyć się z większym zużyciem opału.

Kedar13...nie za duży masz nadmuch ?

Patrząc na histogram wydaje się być ok. Wczoraj wieczorem rzeczywiście trochę się histogram rozjechał ale dzisiaj wrócił już do tego co było wcześniej. No i skoro Minertu nie miał uwag i napisał, że ładnie wygląda to musi być dobrze:)
Histogram służy jako pomoc w doborze ustawienia dmuchawy.Wynik mamy w popiele niezależnie od histogramu.

Popiół wygląda całkiem dobrze, niedopału nie ma, jest tylko trochę spieków żużlowych ale nie jakoś dużo także wg mnie jest ok. Spalanie tylko mogłoby być trochę mniejsze, ale widać dom potrzebuje tyle ciepła więc nie narzekam tylko cieszę się, że pracy przy kotle niewiele i w domu ciepło.

itam wszystkich fachowców na tym forum jestem tu nowy ma do was prośbę mianowicie przymierzam się do wymiany starego pieca na nowy z podajnikiem jestem już zdecydowany na 99% na OGNIWO EKO PLUS 16. Dom lata 80 cegła luka pustak w tamtym roku ocieplenie styropian 12 okna plastikowe mają już parę lat więc nie wiem ile mają komór i jaki współczynnik mają szyby. Rury wymienione na miedz korytarz i kuchnia podłogówka wpięta w grzejnik. Grzejnik w kuchni i na korytarzu zakręcony wystarcza podłogówka. Piec w tej chwili po wyłączeniu pompy chodzi na grawitacji. Po wymianie pieca nowy piec chciałbym go podnieś troszkę wyżej zrównać z poziomem korytarza pion jest prowadzony pod sufitem a powrót w podłodze czy będzie to chodzić na grawitacji.

Dołączam schematy istniejącego podłączenia i proponowanego z zaworem trój drożnym.

Proszę o jakieś sugestie ewentualnie propozycje podłączenia nowego pieca.kotłownia 2.jpgkotłownia 1.jpg

Ratunku!Pomocy!

Od listopada mam kocioł eko-plus ....i same problemy. Piec cały czas się psuje, w okolicy nie ma serwisanta, a ten, który ma jakieś umowy z Bieczem na części elektroniczne siedzi cały czas i naprawia...i naprawić nie może. Ostatnio stwierdził,że to jakaś wadliwa część (konieczność wymiany przez serwis). Obiecali przyjechać i....cisza od ponad tygodnia. Telefony zajęte, albo nie odpowiadają. Nie wiem, co robić. Mam w domu troje dzieci. Żałuję,że dałam się namówić na ten kocioł...masakra!

Ratunku!Pomocy!

Od listopada mam kocioł eko-plus ....i same problemy. Piec cały czas się psuje, w okolicy nie ma serwisanta, a ten, który ma jakieś umowy z Bieczem na części elektroniczne siedzi cały czas i naprawia...i naprawić nie może. Ostatnio stwierdził,że to jakaś wadliwa część (konieczność wymiany przez serwis). Obiecali przyjechać i....cisza od ponad tygodnia. Telefony zajęte, albo nie odpowiadają. Nie wiem, co robić. Mam w domu troje dzieci. Żałuję,że dałam się namówić na ten kocioł...masakra!

Dzwoń prosto do Biecza i wymagaj interwencji serwisu,jak piszą 48h to tego wymagaj.

Ratunku!Pomocy!

Możesz opisać dokładniej jakie masz problemy z kotłem ?