Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze mam pytanie odnośnie temperatury na kotle, chodzi mi oto że miałem ustawioną temperaturę 55 stopni a na kotle było 59 stopni a kocioł nadal podawał węgiel i nie przeszedł w podtrzymanie. Jaka może być przyczyna takiego zachowania kotła.

Wszystko jest ok. Po prostu daj mu działać, a bedziesz zadowolony..:)

re: dawid77db

"Jeszcze mam pytanie odnośnie temperatury na kotle, chodzi mi oto że miałem ustawioną temperaturę 55 stopni a na kotle było 59 stopni a kocioł nadal podawał węgiel i nie przeszedł w podtrzymanie. Jaka może być przyczyna takiego zachowania kotła."

Szanowny Kolego,

1. Sterownik adaptacyjny eCoal po rozpaleniu kotła i przejściu w tryb automatyczny musi rozpoznać swój świat. To nie ty przecież podajesz mu parametry podawania, czy nadmuchu, ale on sam musi je dopasować do zmiennego przecież ciągle zapotrzebowania na ciepło ze strony układu odbioru.

2. Sterownik sam - bez Twojego udziału - prowadzi proces spalania. Robi wszystko aby NIE PRZECHODZIĆ W STAN PODTRZYMANIA, bo jest on najbardziej zabójczy dla sprawności procesu. Dlatego - jak piszesz - podaje paliwo, pracuje wentylator. Tyle, że z innymi nastawami.

3. Jeśli masz możliwość podłączenia komputera pod eCoala, to w zakładce: wykresy zobaczysz jak w okresie długofalowym rozkłada się praca kotła.

Przy okazji zobaczysz, że średnia temperatura wody z kotła jest nieco niższa od zadanej. Najczęściej są to ułamki stopnia.

Jeśli Kolego możesz, to zapomnij o tym, że masz kocioł. Nie zapomnij jedynie o okresowym doładunku paliwa i usunięciu popiołu.

Będziesz na pewno zadowolony. Wszystkie walory tego kotła z tym sterownikiem zobaczysz jak na dłoni, gdy nadejdzie sezon grzewczy.

Pozdrawiam serdecznie zawijan_2

Witam .

Obecnie piec chodzi u mnie w trybie lato .

Zastanawiam sie jak jest lepiej go ustawic ? Tak zeby przepalal rzadziej np. co 2-3 godziny , czy delikatniej co godzine?

Czy nie ma to wiekszego znaczenia :)

Gdzie mozna dokupic czujnik temp zewnetrznej , Jakie czujniki zastosowaliscie ?

Pozdrawiam

https://esterownik.pl/remote/523

Witam .

Zastanawiam sie jak jest lepiej go ustawic ? Tak zeby przepalal rzadziej np. co 2-3 godziny , czy delikatniej co godzine?

Pozdrawiam

witaj

Jak to u ciebie jest że kocioł pracuje dmuchawa na 80% a temperatura spalin cały czas w okolicach 50st?

Witam .

Pozdrawiam

Najlepiej jak by w ogóle nie przepalał tylko pracował w trybie ciągłym (dmuchawa) i utrzymywał odpowiednią temperaturę spalin.

Ale w trybie lato tak się nie da, za małe zapotrzebowanie na ciepło.

Czujnik zewnętrzny może być identyczny jak wewnętrzny.

Można go kupić (i to chyba najtaniej) u producenta sterownika ecoal.pl czyli w firmie Elektro-System.

Marcin ! Kocurze !

Obawiam się, że żeś przeholował z tymi odstępami z przepalaniem w podtrzymaniu i kocioł ci przeszedł w niedotrzymanie :-)

Czyli wygasł :-(

Wątpliwe ale mozliwe.Kocioł potrafi wstać nawet po 6h . Ale jak ma slaby opal albo z innych rożnych przyczyn -może nie wstać po 1h.Jak otwierasz kocioł po 1,5 h na palniku ciemno a kocioł wstaje i po 5min się pali.Mi się nie zdarzyło żeby się nie rozpalił, a mam zawsze ustawiony max czas.

Witam

Pytanie do użytkowników eko plus , ile spalają Wam kotły dziennie paliwa na podgrzanie ciepłej wody ?

ps.

Wczoraj oglądałem piec Kotstal Eko ,gdzieś czytałem ,że to bliźniacza wersja eko plusa , nie wiem jak na ,,żywo'' wygląda eko plus ale to dwa całkiem różne piece ,

w kotstalu jest dziesięć płomieniówek rurowych w dwóch rzędach po pięć , a w eko plus są cztery w jednym rzędzie .

Wczoraj oglądałem piec Kotstal Eko ,gdzieś czytałem ,że to bliźniacza wersja eko plusa , nie wiem jak na ,,żywo'' wygląda eko plus ale to dwa całkiem różne piece ,

w kotstalu jest dziesięć płomieniówek rurowych w dwóch rzędach po pięć , a w eko plus są cztery w jednym rzędzie .

Kotstal Eko ma stary palnik "Brucer", przypominam w Ogniwo Eko Plus jest nowy palnik "Burner S".

Co do pozostałych elementów też nie widzę tu żadnej bliźniaczej wersji, np. ruszt awaryjny montowany w awaryjnych sytuacjach a nie jak w ogniwo będący zamontowany na stałe i zastępujący deflektor.

Witam!

Od dłuższego czasu śledzę to forum i między innymi dzięki niemu kupiłam piec Ogniwo Eko Plus 16 kW, z czego jestem bardzo zadowolona, bo piec jest praktycznie bezobsługowy, chyba ekonomiczny, bo w sobotę (18.06) kiedy piec został zainstalowany - wsypane zostało 100 kg ekogroszku i do dzisiaj (piątek) zużyło się może połowę, a może i mniej. Jest bardzo estetycznie wykonany (wiem, że nie jest to najważniejsze, ale ładny wygląd cieszy oko). Mam tylko jeden problem i dlatego postanowiłam tu napisać, aby zasięgnąć porady. Mam wrażenie, że czujnik temperatury ciepłej wody nieco przekłamuje. Ustawioną mam temperaturę 47 stopni w trybie letnim, a woda jest tak gorąca, że nie można utrzymać rąk. Czytałam oczywiście na tym forum posty o kalibracji czujnika, ale wybaczcie Panowie, jeśli można to poproszę "łopatologicznie". Wiem, że trzeba kalibrować albo w topniejącym lodzie (0 stopni) albo we wrzątku (100 stopni), tylko jak to technicznie wykonać? To znaczy chodzi mi o to na jak długo ten czujnik umieścić w lodzie lub wrzątku i czy ma być przy tym włączony sterownik? Byłabym wdzięczna za pomoc. Nasunęło mi się teraz jeszcze jedno pytanie. Jak dzisiaj otworzyłam zasobnik, to na ściankach zobaczyłam krople wody. Czy to tak ma być czy też nie ? Jeżeli nie, to jak można temu przeciwdziałać ? Czy wycieranie do sucha wewnątrz pojemnika ma sens ? Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za ewentualną pomoc.