Wlodek_PID 19.01.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Jorgo mi odpisał, i to zamyka sprawę.Po co się wtrącasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waksio 20.01.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Czasu za wiele nie mam ale edytuj uprawnienia a coś ci pokażę Minertu mam nadzieje ze o mnie nie zapomniales? wiem ze pewnie jestes zapracowany i czasu brak ale jak znajdziesz chwile to masz odblokowane uprawnienia wiec mozesz cos podzialac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skap 20.01.2013 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 witam czy ogniwo eko plus mozna zamówic z wyjsciem spalin górnym? Raczej nie. Takie wyjście ma RBR Ekouniwersal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 22.01.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) witam czy ogniwo eko plus mozna zamówic z wyjsciem spalin górnym? a tutaj poczytaj..... http://ogniwobiecz.pl/ i tutaj ..http://www.firmainstalco.pl/index.php?art=32 i zawsze można kolanko zastosować...... ale to już kombinacje Edytowane 22 Stycznia 2013 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek s 22.01.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Witam, posiadam ogniwo eko plus 25KW PORAŻKA !!!. Co do działania, to niemam zastrzeżeń, ale jeśli chodzi o ilość spalonego ekogroszku to lokomotywa. Budynek ok.190m, ocieplony styropianem 12cm, instalacja miedziana, grzejniki purmo, bojler 140l. Spalanie ekogroszku 28MJ, przy temp. zewnętrznej -8 do-10 stopni wynosi 50kg na dobę (cały zasobnik 2 do max3dni) Pracuje na automacie. Regulacja temp wew. poprzez danfosy 22stopnie w pomieszczeniach. Kupiony po zachwalaniu na tym forum ( w większości przez handlarzy). W to co wypisują że zasobnik wystarcza nawet na tydzień to bajki. A myślałem że wymiana pieca olejowego na ekogroszek zaowocuje oszczędnością. Jeszcze jedno co do czyszczenia zalecanego co 2 tygodnie, to też nie prawda, kominiarzem jestem co 5 dni poniewarz temp. spalin skacze do230C. Sugerowano mi żeby założyć drzwi do kotłowni, lub otworzyć wyczystkę w kominie, bo jest za duży cug, na nic. To tyle moich wypocin,sąsiedzi mają zwykłe śmieciuchy które palą mniej i byle co, dodam że od połowy października spaliłem już 4tony ekogroszku 28MJ po 820zł tonaOstatnio edytowane przez slawek s; Dzisiaj o godzinie 13:16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 22.01.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 slawek s a jakbyś tak linka do kotła zapodał?? może być na priv... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kermit8 22.01.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Kolego slawek s dużo nie napisałeś czy to nowy czy stary budynek, ale na moje oko to 16kw w zupełności by Tobie wystarczył i spalenie by było mniejsze masz kolego przewymiarowany kocioł. Na tym forum ludzie 16kw zakładają przy metrażu grubo powyżej 200m2 i sobie chwalą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 22.01.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Witam, posiadam ogniwo eko plus 25KW PORAŻKA !!!. Co do działania, to niemam zastrzeżeń, ale jeśli chodzi o ilość spalonego ekogroszku to lokomotywa. Budynek ok.190m, ocieplony styropianem 12cm, instalacja miedziana, grzejniki purmo, bojler 140l. Spalanie ekogroszku 28MJ, przy temp. zewnętrznej -8 do-10 stopni wynosi 50kg na dobę (cały zasobnik 2 do max3dni) Pracuje na automacie. Regulacja temp wew. poprzez danfosy 22stopnie w pomieszczeniach. Kupiony po zachwalaniu na tym forum ( w większości przez handlarzy). W to co wypisują że zasobnik wystarcza nawet na tydzień to bajki. A myślałem że wymiana pieca olejowego na ekogroszek zaowocuje oszczędnością. Jeszcze jedno co do czyszczenia zalecanego co 2 tygodnie, to też nie prawda, kominiarzem jestem co 5 dni poniewarz temp. spalin skacze do230C. Sugerowano mi żeby założyć drzwi do kotłowni, lub otworzyć wyczystkę w kominie, bo jest za duży cug, na nic. To tyle moich wypocin,sąsiedzi mają zwykłe śmieciuchy które palą mniej i byle co, dodam że od połowy października spaliłem już 4tony ekogroszku 28MJ po 820zł tona Ostatnio edytowane przez slawek s; Dzisiaj o godzinie 13:16 1. który sezon budynek jest ogrzewany?, 2. jaka powierzchnie ogrzewasz? 3. jak ocieplone stropy i dach? 4. podłącz sterownik do internetu...... zobaczymy co i jak.... Edytowane 22 Stycznia 2013 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek s 22.01.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Jak pracuje kocioł, można zobaczyć na ogólnym dostępie(Sławek Grębocin OEP 25KW).Co do przewymiarowania, to był kupiony większy ponieważ z piwnicy będzie zrobione dodatkowe mieszkanie. Dom z 1999r, ogrzewany 13lat, dach drewniany skośny ocieplony wełną 20cm. Ściany: suporex 24cm, styropian 6cm, cegła dziurawka K2, plus 6 cm styropianu na zewnątrz razem 48cm. Co do spalania to nawet jak było około 0.C, to spalał 30kg na dobę ekogroszku 28MJ, aż strach pomyśleć co będzie gdy temp. spadnie do -30 stopni, pewnie będę musiał zasypywać go codziennie a czyścić co 2-3 dni. W popiele są tylko małe spieki ok.2 cm. Dodam jeszcze że w kominie mam wkład z kwasiaka 130mm, po piecu olejowym, o wys.11m. Edytowane 22 Stycznia 2013 przez slawek s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 22.01.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) no jeśli tak... to nie za ciekawie to wygląda a jaką temp. utrzymujesz w domciu i czemu nie masz czujników ? i jeszcze jedno...jak najszybciej zmień oprogramowanie na najnowszą wersję, i spróbuj spalania grupowego wersja 0.2.9.16 nie była najszczęśliwszą Edytowane 22 Stycznia 2013 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 22.01.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 No.... kol slawek s jest się do czego przyczepić... po pierwsze tak jak radzi kol jorgo wymienić soft na nowy, następnie zaczac korzystać z trybów nocnych i dziennych, zamontować czujniki od temp zew i wew (ustawić pogodówkę) zmiejszczyć parametry podtrzymania... nie korzystasz z dobrodziejstw sterownika więc nie masz oszczędności zapewniasz kotłowi stały odbiór ciepła (regulujesz to tylko cykliczną pracą pompki) jak to zrobisz to spalanie spadnie- o ile?? ciężko powiedzieć ale na pewno będą to ilości zauważalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.01.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Ja bym zszedł z nastawa na kotle z 55 na 50 a może wystarczy 48st.C.... po co grzac tak wysoko, widac,że powrót dogrzany, są termostaty na grzejnikach więc nie sądzę, aby na kole musiało byc więcej jak 50st.C a każdy stopien wyżej to dodatkowo spalane paliwo. Twierdzę, że przy takim spalaniu i zapotrzebowaniu podtrzymanie nie ma tutaj nic do rzeczy, bo on jest non stop w fazie grzania.Pomóc powinno obniżenie nastawy c.o. w lekkim obniżeniu spalania. Od tego bym zaczął Taki krok wykonac najłatwiej... przy tym, co slawek s ma w chwili obecnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek s 22.01.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Soft 0.3.1.4 będę zmieniał w sobotę, ponieważ zamówiłem przejściówkę do kabla od internetu. Temperaturę jaką utrzymuję w domu to 22stopnie, więc chyba nie przegrzewam. Wszyscy fachowcy doradzali że skoro mam wszędzie danfosy, to nimi najlepiej wyreguluję temp. w domu, i nie muszę montować czujników wewnętrznego oraz zewnętrznego, bo czym więcej ustrojstw tym gorzej. Ale spalania jakie tu na forum wypisują 12-30 kg na dobę nawet przy nieocieplonych domach, mają się nijak do moich 30-50, więc i tak nie więrzę że zmiana softu coś pomoże, żeby zmniejszyć spalanie o 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek s 22.01.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Jarecki79, chciałem kupić kocioł u ciebie we wrześniu, ale za duże kolejki na skamp-p i to ty doradziłeś mi zakup konkurencyjnej lokomotywy ogniwo. Co do nastawy na 50 stopni to nie wiem czy nie jest szkodliwa dla kotła, bo zalecają min. 60 stopni, a ja i tak mam ustawione 55.No ale ok. próbuję 50. Jeszcze pytanie do jorgo, czy nowszy soft 0.3.1.4 w ustawieniach w automacie różni się od 0.2.9.16 Edytowane 22 Stycznia 2013 przez slawek s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 22.01.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) więc i tak nie więrzę że zmiana softu coś pomoże, żeby zmniejszyć spalanie o 100%. I masz 100% racji ,ale... montaż czujników nic nie kosztuje trochę kabli i pracy a efekty mogą być naprawdę zauważalne ! jak do tego poustawiasz strefy to jesteś w stanie zaoszczędzić opał, ile??? nie wiem... Ja bym zszedł z nastawa na kotle z 55 na 50 a może wystarczy 48st.C.... po co grzac tak wysoko, widac,że powrót dogrzany, są termostaty na grzejnikach więc nie sądzę, aby na kole musiało byc więcej jak 50st.C a każdy stopien wyżej to dodatkowo spalane paliwo. nie bardzo bo jest cwu..... PS czujnik od temp wew w NAJCHŁODNIEJSZYM POKOJU!!!! Edytowane 22 Stycznia 2013 przez Piotrek42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 22.01.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Sławek, a parametrów tego opału to jesteś pewien? Bo 50 kg/doba dobrego towaru przy obecnych temperaturach i opisanym przez Ciebie budynku i w dodatku braku niedopałków i większych spieków to nawet na źle ustawionym dwustawnym spalić się nie bardzo da. Połowę tego węgla musiałbyś z popielnika wyjąć. Obstawiam, że sprzedali Ci jakiś mix brunatny + rusek albo wysiewkę węgli z miału 19 MJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.01.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Jarecki79, chciałem kupić kocioł u ciebie we wrześniu, ale za duże kolejki na skamp-p i to ty doradziłeś mi zakup konkurencyjnej lokomotywy ogniwo. Co do nastawy na 50 stopni to nie wiem czy nie jest szkodliwa dla kotła, bo zalecają min. 60 stopni, a ja i tak mam ustawione 55. No ale ok. próbuję 50. Nic się z kotłem nie stanie, masz większy pobór mocy, spokojnie schodź na 50 czy nawet 48. Jeżeli chodzi o CWU, to gorąca woda, gdzie trzeba dopuszczać zimnej to juz 43st.C.... U siebie w domu przy nagrzewaniu bojlera do 43st.c musze dopuszczac zimnej, więc się z Piotrem nie zgadzam co do cwu.... więc jak CWU zadasz na 45 a C.O. na 50, to będzie spalanie mniejsze a jak zadasz 48 na zasileniu przy aktualnym zapotrzebowaniu Twojego domku na grzanie, to tez się z kotłem nic nie stanie oprócz zmniejszonej konsumpcji na paliwo. Na srupsy-dupsy w postaci czujników czas będziesz miał..... i na zabawy w kręceniem nastaw w taką czy inna stronę, zacznij od najprostszej sprawy- dopasuj nastawę na kotle do swoich potrzeb. Daj jutro znać o ile jest poprawy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 22.01.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 .... tak jak radzi kol jorgo wymienić soft na nowy, ... Moja 16-tka na nowym sofcie (3.1.4) też spala zasobnik (125 kg) w 3 dni, ale u mnie tak było też w tamtym sezonie na starych softach. Szczerze mówiąc na Wasze (czyli innych forumowiczów) spalanie zasobnika zimą przez 7-8 dni patrzyłam z przymrużeniem oka i tak jak kolega slawek s też mam wątpliwości czy zimą można pociągnąć na jednym zasobniku przez tydzień ? U mnie się to nie zdarzyło, a palę drugi sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.01.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 No Aga mi teraz średnia z tego zasobnika pójdzie w górę bo wystarczy tylko na 9 dni, dlatego że mróz przycisnął i musiałem zawór 4D popuścić trochę.Przed mrozami które obecnie utrzymują się także przez cały dzień wychodziło 11 do 12 dni, jak było lekko na plusie 14 do 15 dni.Zasobnik 130 kg, grzeję 135m i CWU dla 7 ludków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.01.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Aaa, nie palę w Ogniwo ani ich nie sprzedaję bo zaraz będzie że je reklamuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts