Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cały zasobnik, przy temp. zew. około -10 stopni, wystarcza max do 3 dni. Jeśli chodzi o wysoką temp. spalin w wysokości 230C, to skacze co 5 dni i muszę czyścić kocioł (opisywałem to już, że co 5 dni jestem kominiarzem), DTR znam. Normalnie średnią temp. spalin mam ok. 130C. . Nie chodzi o skończenie akademii zawijan, ponieważ w domu mam trzech chemików. Laikiem też nie jestem, ponieważ jeździłem swego czasu do Zabrza, z teściem chemikiem na budowę brykieciarki Pana prof. K...., oraz do elektrowni Turów montować instalację do dozowania modyfikatora w celu ulepszenia spalania (redukcja emisji siarki oraz zapobieganiu tworzenia się złogów):bye:. Wchodząc na to forum oczekiwałem konstruktywnych podpowiedzi od użytkowników z większym doświadczeniem. Teraz czekam, aż temp. zewn. wzrosną i wtedy będę się cieszył z małego spalania. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za wszystkie odpowiedzi:bye: Edytowane przez slawek s

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów.

W ubiegłym roku zacząłem budowę domu a w tym na wiosnę miałem robić centralne ogrzewanie. Jako że mój instalator zamiast w kwietniu chce zaczynać już wkrótce od dwóch tygodni pilnie się dokształcam w temacie ogrzewania ekogroszkiem:). Z tego co już doczytałem to wiem że z górką wystarczy mi piec 10kW (powierzchnia do ogrzania ok 140m2, ocieplenie ścian 20cm styropianu, okna 3 szybowe, na skosach 30cm wełny), a nie jak moi potencjalni instalatorzy twierdza ze ok 25kW. Mam jednak takie pytanie odnośnie zbiornika CWU. Czy nie będzie szkodliwe dla kotła i komina jeśli zamontowałbym zbiornik 300 litrów i w okresie letnim wodę podgrzewałbym na ruszcie dodatkowym paląc drzewem? Wydaje mi się że wystarczyłoby grzać wodę co 3 dni podgrzewając ją do np 70 stopni. W chwili obecnej zużywam ok 200 l dziennie łącznie ciepłej i zimnej gdzie ciepła służy tylko do kąpieli. czy taki układ nie byłyby lepszy niż duszenie pieca latem na węglu?

Pozdrawiam

Mariusz

Kol. adkwapniewski to czemu nie którzy wypisują takie spalania do 25kg na dobę wungla:bye:
Kocioł masz dobry.Też mam Ogniwo Eko tylko nie plus.Jak działa to możesz sprawdzić.Ile spala możesz sprawdzić.Z jaką mocą też możesz sprawdzić.Dom z lat 70 docieplony,ogrzewane 320m2 temp wew 26deg, przez cały rok (w lato ciepła woda) spalam 6t groszku średniego.

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów.

W ubiegłym roku zacząłem budowę domu a w tym na wiosnę miałem robić centralne ogrzewanie. Jako że mój instalator zamiast w kwietniu chce zaczynać już wkrótce od dwóch tygodni pilnie się dokształcam w temacie ogrzewania ekogroszkiem:). Z tego co już doczytałem to wiem że z górką wystarczy mi piec 10kW (powierzchnia do ogrzania ok 140m2, ocieplenie ścian 20cm styropianu, okna 3 szybowe, na skosach 30cm wełny), a nie jak moi potencjalni instalatorzy twierdza ze ok 25kW. Mam jednak takie pytanie odnośnie zbiornika CWU. Czy nie będzie szkodliwe dla kotła i komina jeśli zamontowałbym zbiornik 300 litrów i w okresie letnim wodę podgrzewałbym na ruszcie dodatkowym paląc drzewem? Wydaje mi się że wystarczyłoby grzać wodę co 3 dni podgrzewając ją do np 70 stopni. W chwili obecnej zużywam ok 200 l dziennie łącznie ciepłej i zimnej gdzie ciepła służy tylko do kąpieli. czy taki układ nie byłyby lepszy niż duszenie pieca latem na węglu?

Pozdrawiam

Mariusz

Kotłem 25kW ogrzejesz 3 takie domki.Na takie zużycie wody wystarczy ci bojler 120-140l.W lato nie będzie ci się chciało babrać z drewnem na ruszcie.Już to przechodziłem i wszystko co miałem do spalenia na ruszcie zawiozłem matce do śmieciucha.

Kotłem 25kW ogrzejesz 3 takie domki.Na takie zużycie wody wystarczy ci bojler 120-140l.W lato nie będzie ci się chciało babrać z drewnem na ruszcie.Już to przechodziłem i wszystko co miałem do spalenia na ruszcie zawiozłem matce do śmieciucha.

Wszyscy się prężą z tym rusztem przed zakupem ale jak zaczną palić w automacie to za rok nie pamiętają nawet gdzie leży :)

Nie piszę o eko plusie :)

Zawijan nie mam żadnych żali do swojego kotła, bo w porównaniu z olejem, to mam 5000 tys. złotych w kieszeni, na sezon :). Co do czyszczenia to sam przyznasz że w instrukcji podają co 1-2 tygodnie a przecież jest to uzależnione od temperatury spalin, więc zabawa w kominiarza częstsza . Myślę że ze spalaniem można jeszcze zejść, więc ponawiam pytanie czy zmniejszenie mocy kotła na 16 KW ma sens, oraz jak to dobrze zrobić z tym zaklejaniem otworów nadmuchowych. Jeszcze jedno, gdzie można znaleźć instrukcję do softu 0.3.1.4, ponieważ jak się ociepli to będę chciał popalić na dodatkowym ruszcie :wiggle:. Edytowane przez slawek s

więc ponawiam pytanie czy zmniejszenie mocy kotła na 16 KW ma sens, .

Nie bójcie się grzebać w sterowniku, przecież to jest nieinwazyjna metoda obniżenia kosztów za ogrzewanie, kajet w rękę pozapisywać aktualne dane i...zmieniać, zmieniać , zmieniać... az dopasujecie swoj kocioł do swojej instalacji !! wyniki mogą zdziwić naprawdę nie jednego

Nie bójcie się grzebać w sterowniku, przecież to jest nieinwazyjna metoda obniżenia kosztów za ogrzewanie, kajet w rękę pozapisywać aktualne dane i...zmieniać, zmieniać , zmieniać... az dopasujecie swoj kocioł do swojej instalacji !! wyniki mogą zdziwić naprawdę nie jednego

Dokładnie........ dopóki samemu sie nie przetestuje to takie wróżenie z fusów...... i trzeba wykazać się dużą dozą cierpliwości..... obserwować i wyciągać wnioski. Nic na raptusa się nie zdziała. A tak jak mówisz: można się pozytywnie zdziwić, być naprawdę zadowolonym i..

witam.kolegów.ja.mam.pytanie.odnośnie.na.jakim.biegu.ma.pracować.pompka.co.u.mnie.pracuje.na.pierwszym.Po.czm.mam.poznać.że.inny.bieg.bylby.lepszy.bo.gdy.przełącze.na.2.lub.3.to.grzejniki.cieplejsze.ale.kocioł.jakby.intensywniej.pracował,.kocioł.mam.taki.sam.jak.kolega.slawek.s.dom.także.podobny.a.spalanie.groszku.niewiele.mniejsze.nawet.na.grupowym,.palę.ekoretem.27kj.Sledze.podpowiedzi.kolegów.może.coś.może.coś.dopasuje.dla.siebie.przepraszam.za.te.kropki.klawiatura.siadła.

U mnie cały czas pompka goni na 1 biegu, jedynie jak były te duże mrozy to wtedy na 2....... jak sam zauważyłeś wzrasta wtedy wydajność grzewcza układu.

Ja też mam ekoret ale 26 MJ, a nie jak napisałeś 27 KJ. Dzwoniłem do producenta do Katowic i powiedzieli mi jak wyglądają oryginalne worki i że ekoret miał zawsze 26 MJ. Chyba że nazwa nie zastrzeżona i każdy może produkować ekogroszek i nazywać ekoret, tak jak wędliny, pieczywa itp.

Witam

Wracając do mojego dużego zbiornika na CWU i paleniem latem na ruszcie to czy pomijając wygodę palenia groszkiem na automacie zda to egzamin? Nie będzie to szkodliwe dla kotła? Przepraszam że tak się dopytuję ale muszę niebawem kupić ten zbiornik i nie wiem na jaki się decydować? Jeśli miąłbym palić na automacie to wystarczyłby mniejszy natomiast jak na ruszcie to wolałbym większy i palić co 2-3 dni. Możecie coś doradzić?

Mariusz

Strasznie ciekawski jesteś.

Nie handluje ogniwem i nie mam takiego zamiaru, na nic się nie czaję, natomiast pamiętam dawna rozmowę ze Sławkiem i chciałem konkretnie jemu nieco pomóc.

Dalej niech sie juz wypowiada zawijan, bo to przeciez jego pomysł kotła, palnika, sterownika, rozpoczął konwersację, więc nie rozumiem o co loto?

witam, pierwsza awaria pieca... co to może być... zawleczka się kręci jak silnik pracuje (co wskazywałoby, że nie jest zerwana) a ślimak w podajniku stoi... wybrałem węgiel z podajnika i ... serwis o tej godzinie nie działa a w nocy mrozik....

Zerwana...końcówki sie kręcą tylko, jak poruszasz kluczem za ślimaka to same wypadną

Edytowane przez jorgo

Zerwana...końcówki sie kręcą tylko, jak poruszasz kluczem za ślimaka to same wypadną

jednak zawleczka - po odkręceniu plastikowej osłony odpadły dwie części tej "śruby" mam tylko nadzieję, że nie była wkręcona w końcówkę ślimaka a tylko wepchnięta... zacznę delikatnie wybijać to co zostało czy nie kombinować tylko mocno wy... to co zostało? (użytkuję piec 3 miesiące , więc proszę o wyrozumiałość)

po 40 min. mam dosyć - nie mogę tego wybić - chyba rozwiercę

Przyświeć tam czymś ( w te otwory) dokładnie i pokręć delikatnie kluczem ustawiając trzpień ślimaka tak aby w otworze była widoczna pozostała część zawleczki i dopiero wybij. Jak się swobodnie kręciło po zerwaniu zawleczki to się przesunęło.

no właśnie.........musisz kluczem ruszać ślimakiem raz w lewo raz w prawo i ustawić otwory zawleczki w jednej osi, bo Ci klinuje.