Maher 22.01.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Jak pracuje kocioł, można zobaczyć na ogólnym dostępie(Sławek Grębocin OEP 25KW).Co do przewymiarowania, to był kupiony większy ponieważ z piwnicy będzie zrobione dodatkowe mieszkanie. Dom z 1999r, ogrzewany 13lat, dach drewniany skośny ocieplony wełną 20cm. Ściany: suporex 24cm, styropian 6cm, cegła dziurawka K2, plus 6 cm styropianu na zewnątrz razem 48cm. Co do spalania to nawet jak było około 0.C, to spalał 30kg na dobę ekogroszku 28MJ, aż strach pomyśleć co będzie gdy temp. spadnie do -30 stopni, pewnie będę musiał zasypywać go codziennie a czyścić co 2-3 dni. W popiele są tylko małe spieki ok.2 cm. Dodam jeszcze że w kominie mam wkład z kwasiaka 130mm, po piecu olejowym, o wys.11m. Na piecu regulując dużo nie zejdziesz jak dom jest źle zaizolowany (podejrzewam że z tego 6 cm styropianu w środku dużo nie daje - ja jak u siebie przekuwałem otwory przez mur to pomiędzy styropianami można było ręce włożyć takie były szpary, przez to teraz daje się od zewnątrz bo budowlaniec już musi się bardziej postarać bo wszytko jest na wierzchu i będzie widać. Odnośnie wełny na poddaszu jak nie dałeś wcześniej foli od strony pomieszczeń to naciągała wilgoci i też możesz ją skreślić z ocieplenia. Nie napisałeś jak masz balkony ocieplone - jak nie to zimno po płycie potrafi z 4 metry wejść po betonie do środka. Odnośnie okien to parametry są wyliczone na 8 lat, później gaz między szybami odparowuje i masz zwykłe szyby pewnie z współczynnikiem 3.0, nie napisałeś też ile jest styropianu w posadzce, a to też bardzo duże straty jak i izolacja styropianem fundamentów), może puki jest sezon wypożycz kamerę termowizyjną i zobacz co trzeba poprawić/wymienić niż liczyć że piec zdziała cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 22.01.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 No Aga mi teraz średnia z tego zasobnika pójdzie w górę bo wystarczy tylko na 9 dni, dlatego że mróz przycisnął i musiałem zawór 4D popuścić trochę. Przed mrozami które obecnie utrzymują się także przez cały dzień wychodziło 11 do 12 dni, jak było lekko na plusie 14 do 15 dni. Zasobnik 130 kg, grzeję 135m i CWU dla 7 ludków. Porównując nasze osiągi, to mogę Ci tylko pozazdrościć. Ja nigdy chyba nie dojdę do takich wyników. No, ale ja na paleniu znam się tyle, co przeczytam na tym forum. A samo przeczytanie nie gwarantuje sukcesu, trzeba jeszcze umieć zastosować to w praktyce. Widocznie ja nie potrafię. No cóż, pozostało mi tylko z tym się pogodzić. Ale i tak wolę OEP od śmieciucha, do którego trzeba było schodzić kilka razy na dobę. Nie wspomnę już o codziennym rozpalaniu i codziennym nagrzewaniu domu od nowa, bo jak przez cały dzień nikogo nie ma w domu, to zawsze wygasło. Koszmar. Teraz przynajmniej jak wracam z pracy, to zawsze w domku cieplutko i człowiek inaczej patrzy na świat, niż jak trzeba było wracać do zimnego domu i rozpalać, żeby po paru godzinach trochę się ogrzać. Jak dla mnie - nie ma porównania. A że więcej spali..... No cóż - coś za coś. Każdy chciałby być piękny, młody i bogaty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.01.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 No cóż - coś za coś. Każdy chciałby być piękny, młody i bogaty... Z tego wszystkiego zostało mi tylko " i ' hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 22.01.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Z tego wszystkiego zostało mi tylko " i ' hehe Oj tam, oj tam. Masz przecież jeszcze kocioł co mało pali. (he,he,he) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 22.01.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 . Ale i tak wolę OEP od śmieciucha, do którego trzeba było schodzić kilka razy na dobę. Nie wspomnę już o codziennym rozpalaniu i codziennym nagrzewaniu domu od nowa, bo jak przez cały dzień nikogo nie ma w domu, to zawsze wygasło. Koszmar. Teraz przynajmniej jak wracam z pracy, to zawsze w domku cieplutko i człowiek inaczej patrzy na świat, niż jak trzeba było wracać do zimnego domu i rozpalać, żeby po paru godzinach trochę się ogrzać. Jak dla mnie - nie ma porównania. A że więcej spali..... No cóż - coś za coś. Każdy chciałby być piękny, młody i bogaty... Ja teraz ma śmieciucha tylko trochę stuningowanego i 24 godziny wytrzymuje nawet w największe mrozy, przy dodatnich temperaturach jak załaduje do pełna to z cztery dni nie muszę zaglądać do kotłowni. Także dla nowego domu czytam posty dotyczące pieców z podajnikami i zastanawiam się czy nie będę miał dodatkowych problemów - jak buczący RBR czy zerwane zawleczki itd. Wiem że palenie w śmieciuchu nie jest super ekonomiczne bo proces spalania nie jest dobry (pali się od razu cały wkład lub można to nazwać nawet kiszeniem), ale przez to staram się nie dokładać więcej niż na 24H, po 24 godzinach wysypie popiół i dołożę kilka łopat węgla w zależności od temperatury na zewnątrz (na całą operacje spokojnie 10 minut wystarczy) i raz na miesiąc czyszczenie pieca z 30minut (podorabiałem sobie szczotki to wiertarki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.01.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Zostaw sobie tego śmieciucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 22.01.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Witam. Koleżanki i Koledzy, odnośnie problemów Sławka: chłopak pisze, że po przejściu na węgiel z oleju opałowego nie ma oszczędności a Wy mu sprawdzacie termoizolację budynku? To chyba jakaś rewolucja cenowa mnie ominęła. Pozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 22.01.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Zostaw sobie tego śmieciucha. Pisałem że spalanie w śmieciuchu nie jest dobre, po to wymyślili piece z podajnikami aby mniejszą dawkę węgla palić z pełną mocą. Odnośnie zostawienia sobie śmieciucha to coś wiesz więcej o awaryjności w piecach z podajnikami że są aż tak niedopracowane jak np. buczący RBR. Twierdzisz że kupując piec z podajnikiem będę miał mniej korzyści na większej sprawności kotła niż tańszy piec użytkując go bezawaryjnie i bez dodatkowych stresów jak w/w wymieniłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
as1as 22.01.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 ekscytuje mnie wpis przy dodatnich temperaturach jak załaduje do pełna to z cztery dni nie muszę zaglądać do kotłowni tu nie chodzi o ekonomiczność tylko cały czas myślałem o wygodzie może pochwalisz się jak to robisz że przy śmieciuchu 4 dni nie zaglądasz do kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 22.01.2013 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 ekscytuje mnie wpis tu nie chodzi o ekonomiczność tylko cały czas myślałem o wygodzie może pochwalisz się jak to robisz że przy śmieciuchu 4 dni nie zaglądasz do kotłowni Tak jak wyżej pisałem, załaduje do pełna (około 70Kg) i resztę robi sterownik. Tylko tak jak pisałem wyżej przy takim załadunku węgiel się nie pali tylko "kisi", także lepiej raz dziennie dołożyć kilka łopat i mam spokój na 24H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.01.2013 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Pisałem że spalanie w śmieciuchu nie jest dobre, po to wymyślili piece z podajnikami aby mniejszą dawkę węgla palić z pełną mocą. Odnośnie zostawienia sobie śmieciucha to coś wiesz więcej o awaryjności w piecach z podajnikami że są aż tak niedopracowane jak np. buczący RBR. Twierdzisz że kupując piec z podajnikiem będę miał mniej korzyści na większej sprawności kotła niż tańszy piec użytkując go bezawaryjnie i bez dodatkowych stresów jak w/w wymieniłem. Już cię pytałem czy to słyszałeś ? Na razie coś próbujesz tworzyć i szkalować. Najpierw kup, spróbuj jak pracuje a później będę mógł z Tobą porozmawiać. Nie wiem czy będziesz miał korzyści czy straty ale wiem że przesrane będzie miał ten co ci ten kocioł sprzeda i ten co go wyprodukował. Załóż sobie gaz i wszyscy będą zdrowsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 22.01.2013 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Już cię pytałem czy to słyszałeś ? Na razie coś próbujesz tworzyć i szkalować. Najpierw kup, spróbuj jak pracuje a później będę mógł z Tobą porozmawiać. Nie wiem czy będziesz miał korzyści czy straty ale wiem że przesrane będzie miał ten co ci ten kocioł sprzeda i ten co go wyprodukował. Załóż sobie gaz i wszyscy będą zdrowsi. Jak cena gazu jeszcze spadnie to podejrzewam że mało kto będzie palił węglem. Na razie węgiel jest jeszcze najbardziej ekonomiczny i taki piec kupię i chcę kupić piec bez wad - czy dużo wymagam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 22.01.2013 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) J No ale ok. próbuję 50. Jeszcze pytanie do jorgo, czy nowszy soft 0.3.1.4 w ustawieniach w automacie różni się od 0.2.9.16 Z tego co kojarzę ( musiałbyś szukać na forum) to ta wersja 0.2.9.16 ( albo któraś z wcześniejszych) miała chyba tendencje do trzymania wysokich obrotów dmuchawy....... Po wersji 0.2.9.16 wyszedł chyba nowy soft z nowym algorytmem spalania. A jak zainstalujesz wersję 0.3.1.4 to napełnij zasobnik taką samą ilością eko jak dotychczas, ustaw temp. na 50 stopni i....zobaczymy jak się będzie zachowywał kociołek. Myślę że temperatura spalin znacząco Ci spadnie. Cudów nie ma!!!! Albo masz opał do d....albo właśnie jak jeden z kolegów napisał: czy masz paroizolację na dachu? i Czy masz tylko ocieplony dach, czy stropy także? jak masz ustawione te zawory danfosa? Edytowane 23 Stycznia 2013 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 22.01.2013 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Jak cena gazu jeszcze spadnie to podejrzewam że mało kto będzie palił węglem. Na razie węgiel jest jeszcze najbardziej ekonomiczny i taki piec kupię i chcę kupić piec bez wad - czy dużo wymagam. Polska na węglu stoi i nigdy jakiekolwiek paliwo (oprócz drewna - ale też chyba w dłuższej perspektywie i to nie ) nie będzie tańsze niż węgiel. A że teraz gaz staniał o "niby" 10%.........hehe - zaraz pójdzie 20% do góry . Już mieliśmy olej, propan, teraz ludziska idą w pompy ciepła, ale też słychać różne opinie w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 22.01.2013 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Witam. Koleżanki i Koledzy, odnośnie problemów Sławka: chłopak pisze, że po przejściu na węgiel z oleju opałowego nie ma oszczędności a Wy mu sprawdzacie termoizolację budynku? To chyba jakaś rewolucja cenowa mnie ominęła. Pozdrawiam - Jacek Przepraszam...ale "filozofia"palenia w kotle olejowym czy gazowym jest........ciut inna niż kotłem węglowym - pomijam kwestię termoizolacji budynku. Ciekaw jestem ile oleju spalał kolega Sławek, jakiej mocy miał kocioł olejowy i jakie koszty mu to generowało???? Edytowane 23 Stycznia 2013 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek s 23.01.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 (edytowane) Ekogroszek kupiłem w ,,Składach Węgla'', zresztą sąsiedzi też mają z tej firmy i sobie chwalą. Danfosy mam ustawione na III. Popiołu z pięciu worków po 20kg, mam pół wiaderka. Co do zmiany pieca z olejowego, to myślałem, że oszczędności będą większe (na olej 2500 l wydawałem 10000 zł - ekogroszek wyjdzie chyba ok. 5000 zł, nie wspomnę o częstym czyszczeniu). W porównaniu do oleju oszczędności miały wynosić do 1/4. Dach jest dobrze odizolowany ponieważ sam to robiłem (folia paroprzepuszczalna-wełna szklana-folia izolacyjna). Dobrze, że nie wyrzucałem pieca olejowego, bo w ciągu 2 lat mają podłączyć gaz ziemny, a w piecu olejowym wystarczy wymienić palnik i będzie ok. Myślę, że koszt ogrzania w moim przypadku gazem, będzie porównwalny z moją lokomotywą na ekogroszek. Jeśli chodzi o ocieplenie ścian zewnętrznych, to w porównaniu do forumowiczów, którym kotły spalają do 25 kg, bez ocieplenia, uważam że moje, są dobrze ocieplone, 2 warstwy styropianu po 6 cm, plus cegła dziurawka K2 też jako izolator, plus suporex 24 cm, więc ściana grubości 0,5 metra. Okna drewniane firmy ,,DZIADEK'' 13 letnie jak cały dom. Stropy ackerman + 6 cm styropian.Tak w ogóle, to chyba ja i Aga jesteśmy z innej bajki z tym spalaniem, albo tylko my, mówimy prawdę. Edytowane 23 Stycznia 2013 przez slawek s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 23.01.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Z tego co kojarzę ( musiałbyś szukać na forum) to ta wersja 0.2.9.16 ( albo któraś z wcześniejszych) miała chyba tendencje do trzymania wysokich obrotów dmuchawy....... Po wersji 0.2.9.16 wyszedł chyba nowy soft z nowym algorytmem spalania. A jak zainstalujesz wersję 0.3.1.4 to napełnij zasobnik taką samą ilością eko jak dotychczas, ustaw temp. na 50 stopni i....zobaczymy jak się będzie zachowywał kociołek. Myślę że temperatura spalin znacząco Ci spadnie. Cudów nie ma!!!! Albo masz opał do d....albo właśnie jak jeden z kolegów napisał: czy masz paroizolację na dachu? i Czy masz tylko ocieplony dach, czy stropy także? jak masz ustawione te zawory danfosa?Wszystkie softy powyżej 0.2.9.16 mają ten sam algorytm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 23.01.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 (edytowane) Nie przesadzaj........ nie mam podstaw do tego ( myślę że inni także) aby podawać nieprawdę bo i po co??? Mój dom i moje pieniądze, mogę wydać na ogrzewanie nawet i 100 tys. - co komu do tego. Ale na poważnie. Ile mi zużywa możesz sobie zobaczyć na wykresach, nie fałszuję swoich danych. Ogrzewam 150 m. kw., ok. 60% tej powierzchni to jedna przestrzeń (włącznie z klatką schodową). Mam nieocieplony niczym dach, tylko same stropy, poddasze nieogrzewane, wszystko grzejniki aluminiowe, nie mam podłogówki. Teraz jeszcze takie fakty: ja z 5 worków eko po 25 kg mam 2 szuflady popiołu....nie wiem ile to waży, ale jeśli Twoje pół wiaderka waży 20 kg....to sorry, ale chyba nie za bardzo ten Twój węgiel. Wynika, że z 4 worków ekogroszku ( ile ma ten ekogroszek Mj ? 24 czy 26?? ) po spaleniu masz 1 worek popiołu........ to ja uważam że to nie jest dorby opał Spytaj się karoka65, on zna sie lepiej na opale, albo SuSpensera on bada opał jak ginekolog kobiety . Kolejna sprawa... przelicz sobie, bo jeśli spalałeś 2500 l oleju to jakiej energii dostarczałeś do ogrzania domu? Może się okazać, że to wcale nie jest wina kotła, tylko potrzebujesz dużo energii do ogrzania - i kocioł Ci ją dostarcza, kotła nie interesują koszty, tylko ma utrzymać temp. taką jaka mu ustawisz. Tutaj linki http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne i tutaj...http://www.dobregrzanie.com/infr_porady.php Edytowane 23 Stycznia 2013 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 23.01.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 (edytowane) Wszystkie softy powyżej 0.2.9.16 mają ten sam algorytm. Być może wszystkie powyżej tak, ale jednak są inne niż ten 0.2.9.16, no i może spróbować spalania grupowego. Edytowane 23 Stycznia 2013 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.01.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Być może wszystkie powyżej tak, ale jednak są inne niż ten 0.2.9.16, no i może spróbować spalania grupowego. Może spróbować ale wyjdą inne jajca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts