Jarecki79 23.01.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Sławek i jak tam po dobie, coś możesz juz powiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek s 23.01.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 (edytowane) Jarecki79, zjechałem na 50 stopni na kotle, ale to chyba zbyt mało czasu na weryfikację. Przed chwilą sprawdzałem czas pracy podajnika i wynosi 233 min na ok. 20godz, więc szału nie ma. Jorgo co do opału to praktycznie całe osiedle, ma z tego samego źródła, i nikt nie narzeka. Sąsiedzi spalają o połowę mniej, ale na jakimś starym kotle z podajnikiem, który ma palnik pancerpola. Może rzeczywiście zmienić soft. oraz moc na 16 KW, tylko jakieś otwory trzeba pozaklejać. Nie twierdzę że ktoś oszukuje, co do ilości spalonego opału, ale niestety u mnie takie ilości to kosmos. Co do zapotrzebowania na ciepło, to jest takie samo, jak przy ogrzewaniu olejowym, i nic w tej materii się nie zmieniło. A według wszystkich znawców na tym forum, i nie tylko, w porównaniu do kosztów oleju, miało być 4-razy taniej, a 2-razy mniej aniżeli gazu, więc u mnie coś nie halo. Nikogo nie chcę atakować, jedynie szukam pomocy, co mógłbym zrobić, aby zmniejszyć spalanie. Ale jeśli piszę coś nie tak na OGNIWO, to chyba nie jestem tu wygodny, i mam nie enerooszczędny dom, źle wykonany, zły opał itd. Tak najłatwiej. Edytowane 23 Stycznia 2013 przez slawek s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 23.01.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 slawek s sprawdziłeś pomysł Jareckiego... czas na sprawdzenie mojego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 23.01.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 (edytowane) Jarecki79, zjechałem na 50 stopni na kotle, ale to chyba zbyt mało czasu na weryfikację. Przed chwilą sprawdzałem czas pracy podajnika i wynosi 233 min na ok. 20godz, więc szału nie ma. Jorgo co do opału to praktycznie całe osiedle, ma z tego samego źródła, i nikt nie narzeka. Sąsiedzi spalają o połowę mniej, ale na jakimś starym kotle z podajnikiem, który ma palnik pancerpola. Może rzeczywiście zmienić soft. oraz moc na 16 KW, tylko jakieś otwory trzeba pozaklejać. Nie twierdzę że ktoś oszukuje, co do ilości spalonego opału, ale niestety u mnie takie ilości to kosmos. Co do zapotrzebowania na ciepło, to jest takie samo, jak przy ogrzewaniu olejowym, i nic w tej materii się nie zmieniło. A według wszystkich znawców na tym forum, i nie tylko, w porównaniu do kosztów oleju, miało być 4-razy taniej, a 2-razy mniej aniżeli gazu, więc u mnie coś nie halo. Nikogo nie chcę atakować, jedynie szukam pomocy, co mógłbym zrobić, aby zmniejszyć spalanie. Ale jeśli piszę coś nie tak na OGNIWO, to chyba nie jestem tu wygodny, i mam nie enerooszczędny dom, źle wykonany, zły opał itd. Tak najłatwiej. kol . te "4 razy" można przeliczyć -> kol kbab ma fajny kalkulatorek ... wg tego kalkulatorka wartość opałowa oleju to 42,8MJ * 2500 *0,9 (sprawność) = 96300MJ = 26750kWh ! tak na oko ... wunglem wyjdzie realnie w zimie 16-17MJ z kg (sprawność kociołka, jakość wungla) -> 96300MJ /16MJ ~ 6ton wungla (tak na oko , biorąc te 2500l oleju...) Edytowane 23 Stycznia 2013 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek s 23.01.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Piotrek42 twój pomysł będę próbował w weekend, a jak wygląda moja kotłownia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 23.01.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Ale jeśli piszę coś nie tak na OGNIWO, to chyba nie jestem tu wygodny, i mam nie enerooszczędny dom, źle wykonany, zły opał itd. Tak najłatwiej. Nie przesadzaj, nikt Cie nie atakuje. Po prostu żeby zając jakieś stanowisko trzeba poznać uwarunkowania..... dlatego te pytania, bo ludziska niejednokrotnie bzdury wypisują. Lekarz jak bada to też nie jest duchem świętym tylko najpierw zadając pytania robi wywiad chorobowy, a potem bada. Zmień w sobotę to oprogramowanie na wersję 0.3.1.14 , ustaw sterownik na grupowe z maks. mocą min i max na 8 kW, mocą dmuchawy 36, temp. na 50 stopni i poczekaj dobę....... potem zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 23.01.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 fajna ta kotłownia :wave: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.01.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Piotrek42 twój pomysł będę próbował w weekend, a jak wygląda moja kotłownia Od czegoś rozpoczęliśmy, ja wolę zaczynać od rzeczy prostych, czujniki w weekend podłącz, cos do oszczędności dorzucisz. Rozumiem, że przy nastawie 50st.c masz ciepło w domu, spróbuj jeszcze zdjąć 2oczka, nie ma jeszcze -20st.c na zewnątrz, ustaw 48st.C Ja bym jeszcze chciał zapytać, czy w układzie masz tylko te 2pompy i na jakich biegach sa ustawione? Jest jeszcze dopasowanie biegu pompy do potrzeb instalacji, może na bojler bieg I a na dom II jest wystarczający? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek s 23.01.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Kol. adkwapniewski to czemu nie którzy wypisują takie spalania do 25kg na dobę wungla:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek s 23.01.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Jarecki mam tylko te dwie pompy, i tak jak piszesz cwu na I biegu, a co na II biegu, i jest tak cały czas ustawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 23.01.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 (edytowane) Kol. adkwapniewski to czemu nie którzy wypisują takie spalania do 25kg na dobę wungla:bye: Mają duuuużo mniejsze zapotrzebowanie na ciepło Jaką masz powierzchnię ogrzewaną ? Te 2500l oleju spaliłeś w całości czy cóś zostało ? Kotłownie masz ładniutką ja z moją się nie pokazuje Edytowane 23 Stycznia 2013 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.01.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Minimalnie jeszcze zjedź na 48st.c z nastawą, nie bój się, nic się złego nie stanie.Zobacz, Aga tak juz sobie dopasowała. To ma znaczenie, zawsze to ciut mniej. W weekend podłącz te czujniki i się dalej będziesz bawił. Coś się jeszcze "ugra" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek s 23.01.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 A co ze zmianą mocy na 16 KW?, czy to coś może dać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek s 23.01.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 (edytowane) Powierzchnia do ogrzania to 190 m2. A 2500 l oleju, starczało na cały rok, łącznie z grzaniem wody w lato. A co do zapotrzebowania na ciepło, jak to się ma, do nieocieplonych domów, co niektórzy piszą Edytowane 23 Stycznia 2013 przez slawek s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 23.01.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Wychodzi tak naprawdę "średnio" 115kWh/m2 na sezon bez cwu ... Bez OZC to dalej gdybanie czy dużo czy mało ... wg tego co podałeś to myślę że dużo nie urwiesz A co do zapotrzebowania domów nieocieplonych o powierzchni 190m2 i "spalających" <25kg/d to ... no właśnie - bajki na dobranoc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makol 23.01.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Jak piszesz masz w miarę dobre spalanie tzn bez przesypywania niespalonego paliwa do popielnika. Mam Ogniwo Eko bez Plusa ( poprzedni model ) chałupa ciut mniejsza od Twojej , dom przedwojenny ocieplony styro. 10 cm ściany, 25 cm wełny na poddaszu i spaliłem tego sezonu troszkę więcej niż polowe z tego co Ty a pale czeskim groszkiem na sofcie 0.2.9.16. Pisałeś gdzieś na początku, że temp skacze Ci do 230 stopni - a jak nie skacze to jaka jest u Ciebie średnia temp spalin ? Obawiam się, że jesteś głównym winowajcą globalnego ocieplenia . Przypuszczam, że być może przez wadliwe wykonanie kotła lub Twoja nieuwagę puszczasz w komin gigantyczne ilości ciepła. Popatrz do DTR str. 15 : "Po dokładnym wyczyszczeniu kotła wsunąć skrzynke popielnika, tak aby zamykała ona otwór rewizyjny komory nawrotnej spalin. Montując pokrywę przegrody spalin oraz klapę wyczystną należy zwrócić uwagę na szczelność przylegania tych elementów". Czy zwracasz uwagę na zachowanie szczelności ? A może ww. elementy wykonane są wadliwie i uniemożliwiają uzyskanie szczelnego połączenia. Nie mówiąc już o takim przypadku , jak ktoś już tu na forum nie posiadał w ogóle pokrywy przegrody spalin. ( nie założono fabrycznie bądź "zajumano" u dystrybutora . Sprawdź jak to jest u Ciebie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabijar 23.01.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 witam.kolegów.ja.mam.pytanie.odnośnie.na.jakim.biegu.ma.pracować.pompka.co.u.mnie.pracuje.na.pierwszym.Po.czm.mam.poznać.że.inny.bieg.bylby.lepszy.bo.gdy.przełącze.na.2.lub.3.to.grzejniki.cieplejsze.ale.kocioł.jakby.intensywniej.pracował,.kocioł.mam.taki.sam.jak.kolega.slawek.s.dom.także.podobny.a.spalanie.groszku.niewiele.mniejsze.nawet.na.grupowym,.palę.ekoretem.27kj.Sledze.podpowiedzi.kolegów.może.coś.może.coś.dopasuje.dla.siebie.przepraszam.za.te.kropki.klawiatura.siadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek s 24.01.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Cały zasobnik, przy temp. zew. około -10 stopni, wystarcza max do 3 dni. Jeśli chodzi o wysoką temp. spalin w wysokości 230C, to skacze co 5 dni i muszę czyścić kocioł (opisywałem to już, że co 5 dni jestem kominiarzem), DTR znam. Normalnie średnią temp. spalin mam ok. 130C. . Nie chodzi o skończenie akademii zawijan, ponieważ w domu mam trzech chemików. Laikiem też nie jestem, ponieważ jeździłem swego czasu do Zabrza, z teściem chemikiem na budowę brykieciarki Pana prof. K...., oraz do elektrowni Turów montować instalację do dozowania modyfikatora w celu ulepszenia spalania (redukcja emisji siarki oraz zapobieganiu tworzenia się złogów). Wchodząc na to forum oczekiwałem konstruktywnych podpowiedzi od użytkowników z większym doświadczeniem. Teraz czekam, aż temp. zewn. wzrosną i wtedy będę się cieszył z małego spalania. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za wszystkie odpowiedzi:bye: Edytowane 24 Stycznia 2013 przez slawek s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz.W 24.01.2013 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów.W ubiegłym roku zacząłem budowę domu a w tym na wiosnę miałem robić centralne ogrzewanie. Jako że mój instalator zamiast w kwietniu chce zaczynać już wkrótce od dwóch tygodni pilnie się dokształcam w temacie ogrzewania ekogroszkiem:). Z tego co już doczytałem to wiem że z górką wystarczy mi piec 10kW (powierzchnia do ogrzania ok 140m2, ocieplenie ścian 20cm styropianu, okna 3 szybowe, na skosach 30cm wełny), a nie jak moi potencjalni instalatorzy twierdza ze ok 25kW. Mam jednak takie pytanie odnośnie zbiornika CWU. Czy nie będzie szkodliwe dla kotła i komina jeśli zamontowałbym zbiornik 300 litrów i w okresie letnim wodę podgrzewałbym na ruszcie dodatkowym paląc drzewem? Wydaje mi się że wystarczyłoby grzać wodę co 3 dni podgrzewając ją do np 70 stopni. W chwili obecnej zużywam ok 200 l dziennie łącznie ciepłej i zimnej gdzie ciepła służy tylko do kąpieli. czy taki układ nie byłyby lepszy niż duszenie pieca latem na węglu? PozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 24.01.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Kol. adkwapniewski to czemu nie którzy wypisują takie spalania do 25kg na dobę wungla:bye:Kocioł masz dobry.Też mam Ogniwo Eko tylko nie plus.Jak działa to możesz sprawdzić.Ile spala możesz sprawdzić.Z jaką mocą też możesz sprawdzić.Dom z lat 70 docieplony,ogrzewane 320m2 temp wew 26deg, przez cały rok (w lato ciepła woda) spalam 6t groszku średniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts