larky 01.02.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Z długością tej śruby to chyba faktycznie trochę przesadziłem , ale grubość identyczna jak tych czterech wychodzących z pieca na których zamontowana jest retorta z podajnikiem... Ale moje pytanie pozostaje aktualne: czy motoreduktor jest szczelnie zamknięty, czy istnieje możliwość dostania się do niego jakichś zanieczyszczeń z podajnika? Niestety, podczas rozbiórki i późniejszego montażu pieca, moim priorytetem była próba ratowania temperatury w domu a nie zgłębiania technicznych niuansów OEP, i dopiero po uruchomieniu pieca zacząłem się zastanawiać nad rolą tej warstwy uszczelniacza (wygląda jak jakaś gumowata substancja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 01.02.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 a po kiego grzyba rozbierałeś motoreduktor.......? jak już, to rozkręca się śruby od podajnika co dochodzą do kotła...4 śruby i wszystko pięknie wysuwasz. Nie potrafię powiedzieć czy jest to jakiś silikon specjalny czy uszczelniający wysokotemperaturowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
larky 01.02.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Nie rozbierałem motoreduktora!! Zrobiłem tak jak pisałeś, wykręcając cztery śruby i wtedy właśnie trzeba się zaprzeć (przynajmniej u mnie tak było) żeby zerwać uszczelnienie między reduktorem i podajnikiem... Dobra, może jestem przewrażliwiony, zwłaszcza, że ten slilikon (?) nawet porwany po skręceniu śrub dalej tam jest i jakoś tam spełnia swoją rolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caffe23 01.02.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (wygląda jak jakaś gumowata substancja). Ta substancja, zapewne koloru czerwonego na połączeniu zespołu napędowego z podajnikiem to silikon wysokotemperaturowy (do 350 stopni) dostępny chociażby w CPN. Bynajmniej tak jest w moim OEP10kW. Rolą tej warstwy uszczelniającej jest zapewne to, aby nie łapał lewego powietrza lub nie przedostawał się tamtędy dym tak jak na przykład przez niedomknięty zasobnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 01.02.2013 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 @ larky.......to nie motoreduktor odkręcałeś, tylko jak mniemam cały podajnik. Motoreduktor jest przy silniku koloru srebrnego jest z napisem NORD na tabliczce znamionowej. Jeśli odkręcałeś przy kotle te 4 śruby to jest to jak kolega napisał wyżej silikon wysokotemperaturowy, kup tubkę ( za chyba 10 zeta) zasmaruj, dokręć i po sprawie. Chodzi o to żeby się dym nie wydobywał na pomieszczenie kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caffe23 01.02.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Kolega @larky odkręcał raczej cały zespół napędzający tzn. silnik z motoreduktorem od podajnika, bo w tym miejscu jest ten silikon,natomiast połączenie podajnika z kotłem jak i pokrywa z drugiej strony kotła w moim przypadku nie było to niczym uszczelnione.Mam na razie kocioł rozebrany na części i wniesiony do piwnicy to służę fotkami jak by ktoś chciał coś podejrzeć.Podłączenie wraz z modernizacją instalacji planuję na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 01.02.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 no chyba że od tej strony go brał..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fender1 02.02.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Witam Zastanawiam się nad kupnem tego pieca. Dom wybudowany z porothermu 25 + 15cm ster. grafit + dobre okna o wsp. dla całego okna 0,8, w podłodze 15cm , dach 30cm wełny, rekuperacja. Przez ok 8 lat ogrzewane będzie ok 120m2 a po 8 latach ok 160m2. Wys. kondygnacji 2,67cm, ogrzewanie podłogowe + ok 6 (docelowo) kaloryferów, boiler 160l. Do wyboru 16kw lub 25 kw, który wybrać? pozdrawiam Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 02.02.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 10kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 02.02.2013 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Witam Zastanawiam się nad kupnem tego pieca. Dom wybudowany z porothermu 25 + 15cm ster. grafit + dobre okna o wsp. dla całego okna 0,8, w podłodze 15cm , dach 30cm wełny, rekuperacja. Przez ok 8 lat ogrzewane będzie ok 120m2 a po 8 latach ok 160m2. Wys. kondygnacji 2,67cm, ogrzewanie podłogowe + ok 6 (docelowo) kaloryferów, boiler 160l. Do wyboru 16kw lub 25 kw, który wybrać? pozdrawiam Krystian Tak 10kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 02.02.2013 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 10kW i też pewnie będzie za duży! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 02.02.2013 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 i też pewnie będzie za duży!Ale już mniejszego jak 10 do 12kW nie znajdzie, czyli jeżeli już zdecydował się na kocioł z podajnikiem to tylko to mu pozostaje aby później się nie denerwować że ma kocioł przewymiarowany. Do kpl. może jeszcze wstawić jakiś zbiornik CWU i tak źle nie będzie miał. Jetem tylko ciekawy kto mu doradził takiego grzmota i jaką później weźmie za to odpowiedzialność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 02.02.2013 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Ale już mniejszego jak 10 do 12kW nie znajdzie, czyli jeżeli już zdecydował się na kocioł z podajnikiem to tylko to mu pozostaje aby później się nie denerwować że ma kocioł przewymiarowany. Do kpl. może jeszcze wstawić jakiś zbiornik CWU i tak źle nie będzie miał. Jetem tylko ciekawy kto mu doradził takiego grzmota i jaką później weźmie za to odpowiedzialność.Jest mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 03.02.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 i też pewnie będzie za duży! No za chwilę ktoś powie, że 5kW też będzie za duży? A tak w kontekście tej wypowiedzi zastanawiam się: przy takim zapotrzebowaniu na energię jakie źródło ciepła bym wybrał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
larky 03.02.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 @caffe23 Dokładnie tak Bez wykręcenia zespołu napędowego nie było szans ruszyć śrubą... W ten sposób zyskałem możliwość niewielkiego przesuwania śruby podajnika w kanale do przodu i do tyłu, co po kilkudziesięciu próbach przyniosło efekt w postaci "narodzin ciała obcego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 03.02.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 No za chwilę ktoś powie, że 5kW też będzie za duży? A tak w kontekście tej wypowiedzi zastanawiam się: przy takim zapotrzebowaniu na energię jakie źródło ciepła bym wybrał? Wszystko zależy od tego co masz w banku, kieszeni i jak szybko tam nowe środki napływają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fender1 03.02.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Hej Dzięki za odpowiedź, choć nie ukrywam, że jestem w ciężkim szoku. Przyjmowałem za minimum 16kW a wy mi tu o 10kW:) W którą stronę lepiej się pomylić przy doborze kotła? Trochę za dużo jeszcze niewiadomych mam, żeby to dokładnie policzyć bo dom w stanie surowym. Dzięki za info Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 03.02.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Hej Dzięki za odpowiedź, choć nie ukrywam, że jestem w ciężkim szoku. Przyjmowałem za minimum 16kW a wy mi tu o 10kW:) W którą stronę lepiej się pomylić przy doborze kotła? Trochę za dużo jeszcze niewiadomych mam, żeby to dokładnie policzyć bo dom w stanie surowym. Dzięki za info KrystianJak ocieplisz zleć obliczenia OZC aby wiedzieć dokładnie ile potrzebujesz mocy. Najlepsze wyjście z sytuacji bo będziesz wiedział jaką instalację zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 03.02.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Hej Dzięki za odpowiedź, choć nie ukrywam, że jestem w ciężkim szoku. Przyjmowałem za minimum 16kW a wy mi tu o 10kW:) W którą stronę lepiej się pomylić przy doborze kotła? Trochę za dużo jeszcze niewiadomych mam, żeby to dokładnie policzyć bo dom w stanie surowym. Dzięki za info Krystian Jak montowałeś podłogówkę to nie liczyłeś OZC, tam wyjdzie ci jakie masz zapotrzebowanie na ciepło. Równie dobrze możesz poczytać i popytać forumowiczów z podobną powierzchnią i podobnym ociepleniem lub popatrzyć na wykresy ecoal (jest teraz funkcja pokazująca średnią moc pieca. Ja osobiście jak bym miał tak ocieplony dom i miał możliwości techniczne to założyłbym piec gazowy (też możesz poczytać wątki o kosztach ogrzewania , podejrzewam że nie będzie dużo drożej a odpadnie problem z paleniem , noszeniem węgla, zakupem itd.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 03.02.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Hej Dzięki za odpowiedź, choć nie ukrywam, że jestem w ciężkim szoku. Przyjmowałem za minimum 16kW a wy mi tu o 10kW:) W którą stronę lepiej się pomylić przy doborze kotła? Trochę za dużo jeszcze niewiadomych mam, żeby to dokładnie policzyć bo dom w stanie surowym. Dzięki za info Krystian To może przeczytaj jeszcze poradnik Timona, powinno Ci się bardziej rozjaśnić w kwestii doboru kotła. http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13884-poradnik-jak-wybierac-kociol-na-ekogroszek/ A koledzy mają rację, przy takiej powierzchni i takim ociepleniu to 10 kW jeszcze będzie za duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts