Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam może zadam głupie pytanie ale jest to do mnie dość irytująca rzecz. Jak sobie radzicie z opróżnianiem dolnego pojemnika na popiół w OE+ 16KW. Chodzi o to że jest to jedyna z brudniejszych czynności, zastanawiam się czy macie jakieś patenty by się tak nie kurzyło. Ponieważ kotłownie mam w piwnicy jest to dość kłopotliwe więc zastanawiam czy wyciągnięcie szuflady na popiół będzie miało wpływ na proces spalania, mniej się kurzy się jak wybiera się z pieca szufelką niż przesypuje sie popiół z tego pojemnika.

Ponieważ kotłownie mam w piwnicy jest to dość kłopotliwe więc zastanawiam czy wyciągnięcie szuflady na popiół będzie miało wpływ na proces spalania, mniej się kurzy się jak wybiera się z pieca szufelką niż przesypuje sie popiół z tego pojemnika.

Musisz zrobić jakąś zaślepkę kanałów wymiennika, inaczej temp. spalin poszybuje wysoko do góry. Rolę tą właśnie pełni szuflada na popiół. Można dać kawałek wełny ale jej wyciąganie jest upierdliwe później przy czyszczeniu. Dwie prośby to twórców OE+, szuflada a w zasadzie możliwość jej nie uzywania, 4 motylki przy górnej zaślepce kanałów pionowych. Ich odkręcanie i przykręcanie jest upierdliwe przy czyszczeniu wymiennika.

Witam! Od jesieni mam oep10. Na początku testowałem go na groszku, rezultaty średnie. Ponieważ z poprzedniego kociołka zostało mi ok. 0,5 tony węgla (orzech) i 2 m drewna postanowiłem spalić to na tzw. ruszcie awaryjnym. Wgrałem nowy soft z opcją "zasypowy" i odpaliłem. Wnioski:

1. Po kilku dniach palenia w dole kotła pojawiła się ordynarna kleista smoła , może spaliny zbyt się schładzały, trzeba by codziennie czyścić kanały dymowe

2. Zdjąlem blachę przy czopuchu i puściłem dym prosto w komin (wyjąłem czujnik spalin żeby się nie zniszczył) ale wtedy przestał działać soft (przez wskazania tego czujnika co chwila alarm). Wyłączyłem całkiem sterownik. Raz o mało nie zagotowałem wody w instalacji. Okazuje się że przez dmuchawę i te kilka małych dziurek w retorcie jest taki cug, dopiero zakładanie torby foliowej na dmuchawę powodowało to że węgiel się żarzył a nie palił płomieniem. Zresztą dla bezpieczeństwa dokładałem male porcje paliwa.

3. Dziury w ruszcie są tak ogromne że musiałem zrobić sito i przesiewać popiół (odsialem ok 100kg niespalonego węgla)

4. To były jedne z najdluzszych 5 tygodni w moim życiu.

Witam

Zastanawiam się nad kupnem tego pieca. Dom wybudowany z porothermu 25 + 15cm ster. grafit + dobre okna o wsp. dla całego okna 0,8, w podłodze 15cm , dach 30cm wełny, rekuperacja. Przez ok 8 lat ogrzewane będzie ok 120m2 a po 8 latach ok 160m2. Wys. kondygnacji 2,67cm, ogrzewanie podłogowe + ok 6 (docelowo) kaloryferów, boiler 160l. Do wyboru 16kw lub 25 kw, który wybrać:)?

pozdrawiam

Krystian

Mam podobny dom do twojego. Przy -15 zużywa ok. 120kWh/dobę . OE+16 wstawiłem swoim rodzicom. Dom z lat 70-tych ok 150 m2 + piwnica 75m2 pośrednio ogrzewana, przy -10,-15 temp na zasilaniu ok 50st. Większość sezonu i tak jest ,,uśpiony".

Te kaloryfery to jeszcze przemyśl.

Witam może zadam głupie pytanie ale jest to do mnie dość irytująca rzecz. Jak sobie radzicie z opróżnianiem dolnego pojemnika na popiół w OE+ 16KW. Chodzi o to że jest to jedyna z brudniejszych czynności, zastanawiam się czy macie jakieś patenty by się tak nie kurzyło. Ponieważ kotłownie mam w piwnicy jest to dość kłopotliwe więc zastanawiam czy wyciągnięcie szuflady na popiół będzie miało wpływ na proces spalania, mniej się kurzy się jak wybiera się z pieca szufelką niż przesypuje sie popiół z tego pojemnika.

Kolego......kocioł czyścisz i zasypujesz w czasie gdy nie pracuje dmuchawa!!!!

Wówczas nie ma problemu kurzenia się czy dymienia i wdychania spalin. Ja wynoszę popiół w czasie gdy kociołek nie pracuje: wynosze szufladę z popiołem do kosza, zostawiam na kostce żeby się ostudził popiół, następnie za pomocą łopatki krupierskiej :D wyciągam resztki popiołu z popielnika do starego, plastikowego wiadra, potem zanoszę wiadro do kosza, a wysypuje ostudzony popiół z szuflady do kosza i po sprawie.

A te 4 motylki odkręcić to jaka upierdliwość na miłość Boską????

Witam! Od jesieni mam oep10. Na początku testowałem go na groszku, rezultaty średnie. Ponieważ z poprzedniego kociołka zostało mi ok. 0,5 tony węgla (orzech) i 2 m drewna postanowiłem spalić to na tzw. ruszcie awaryjnym. Wgrałem nowy soft z opcją "zasypowy" i odpaliłem. Wnioski:

1. Po kilku dniach palenia w dole kotła pojawiła się ordynarna kleista smoła , może spaliny zbyt się schładzały, trzeba by codziennie czyścić kanały dymowe

2. Zdjąlem blachę przy czopuchu i puściłem dym prosto w komin (wyjąłem czujnik spalin żeby się nie zniszczył) ale wtedy przestał działać soft (przez wskazania tego czujnika co chwila alarm). Wyłączyłem całkiem sterownik. Raz o mało nie zagotowałem wody w instalacji. Okazuje się że przez dmuchawę i te kilka małych dziurek w retorcie jest taki cug, dopiero zakładanie torby foliowej na dmuchawę powodowało to że węgiel się żarzył a nie palił płomieniem. Zresztą dla bezpieczeństwa dokładałem male porcje paliwa.

3. Dziury w ruszcie są tak ogromne że musiałem zrobić sito i przesiewać popiół (odsialem ok 100kg niespalonego węgla)

4. To były jedne z najdluzszych 5 tygodni w moim życiu.

Żeby tej foliówki do środka nie wciągnęło bo sobie coś dopiero wtedy ( piiiiii) i oszczędności wyjdą bokiem, i będzie że kocioł do d.......!!!

A swoją drogą co znaczy stwierdzenie "rezultaty średnie".

Kup porządny ekogroch i wtedy będziesz miał święty spokój, aha...podepnij kocioł do netu - to jest wielkie dobrodziejstwo tego sterownika, a nie korzystasz z niego !!!

Kolego......kocioł czyścisz i zasypujesz w czasie gdy nie pracuje dmuchawa!!!!

Wówczas nie ma problemu kurzenia się czy dymienia i wdychania spalin. Ja wynoszę popiół w czasie gdy kociołek nie pracuje: wynosze szufladę z popiołem do kosza, zostawiam na kostce żeby się ostudził popiół, następnie za pomocą łopatki krupierskiej :D wyciągam resztki popiołu z popielnika do starego, plastikowego wiadra, potem zanoszę wiadro do kosza, a wysypuje ostudzony popiół z szuflady do kosza i po sprawie.

A te 4 motylki odkręcić to jaka upierdliwość na miłość Boską????

jorgo,

Dla mnie obsługa kotła przy włączonej dmuchawie jest oczywsitą oczywistością. Chodzi o przesypywanie popiołu z szuflady, która jest dość niewygodna do przenoszenia i przesypywania. Ma jeden uchwyt a do tego jest gorąca od popiołu. Mi podobnie jak użytkownikom innych kotłów wygodniej jest nie używać szuflady a popiół wygarniać tak jak Ty to opisujesz po wyciagnięciu szuflady.

A te 4 motylki odkręcić to jaka upierdliwość na miłość Boską????[/

Chodzi właśnie o to żeby tego nie robić. Wyobraź sobie że masz kosz zasypowy na cztery motylki, a ja zapytam jaki problem jest w ich odkeceniu. Żaden - ale chodzi o to żeby tego nie robić. Możno rozwiązać to w sposób analogiczny jak w koszu zasypowym.

Są to konstruktywne uwagi, użytkowników - praktyków, które warto rozważyć. Tak jak ma to miejsce z propozycjami użytkowników zgłaszanymi do ES. Dzięki ich pracy i staraniu sterownik jest jeszcze lepszy.

jorgo,

Dla mnie obsługa kotła przy włączonej dmuchawie jest oczywsitą oczywistością. Chodzi o przesypywanie popiołu z szuflady, która jest dość niewygodna do przenoszenia i przesypywania. Ma jeden uchwyt a do tego jest gorąca od popiołu. Mi podobnie jak użytkownikom innych kotłów wygodniej jest nie używać szuflady a popiół wygarniać tak jak Ty to opisujesz po wyciagnięciu szuflady.

Chodzi właśnie o to żeby tego nie robić. Wyobraź sobie że masz kosz zasypowy na cztery motylki, a ja zapytam jaki problem jest w ich odkeceniu. Żaden - ale chodzi o to żeby tego nie robić. Możno rozwiązać to w sposób analogiczny jak w koszu zasypowym.

Są to konstruktywne uwagi, użytkowników - praktyków, które warto rozważyć. Tak jak ma to miejsce z propozycjami użytkowników zgłaszanymi do ES. Dzięki ich pracy i staraniu sterownik jest jeszcze lepszy.

Ja do wynoszenia szuflady zakladam skórzane rękawice.... jak na prawdziwego palacza-hutnika przystało :lol2: i problem gorącej szuflady znika, a co do jej "niewygodności" to sry.... ale chyba przesadzasz, przecież z popiołem nie jest jakoś strasznie ciężka i można ją w całości wynieść, i nie trzeba przesypywać i kurzyć w domu... ale każdy ma swoje przyzwyczajenia i tyle w tym temacie.

Dla mnie obie te tzw. niedogodności nie mają w najmniejszej mierze wpływu na sumaryczną ocenę kotła.

Jak to mawiają: jeden lubi schabik, drugi lubi mostek..... itd, itd....:cool:

jorgo nikt nie pisze że jest to jakaś wada, zadaniem pytanie bo w moim przypadku jest to niewygodne by biegać z szufladą

(nie mówię nawet o tym że niekiedy potrafi wiać) .

Regut1 dzięki za informacje, myślę że do zaślepienia najlepiej posłuży kątownik który który można będzie można będzie zawszy wyciągnąć

Dla mnie obie te tzw. niedogodności nie mają w najmniejszej mierze wpływu na sumaryczną ocenę kotła.

Jak to mawiają: jeden lubi schabik, drugi lubi mostek..... itd, itd....:cool:

jorgo

Bardzo proszę jeszcze raz przeczytaj ze zrozumieniem to co napisałem w dwóch ostatnich postach

jorgo,

Dwie prośby to twórców OE+, szuflada a w zasadzie możliwość jej nie uzywania, 4 motylki przy górnej zaślepce kanałów pionowych. Ich odkręcanie i przykręcanie jest upierdliwe przy czyszczeniu wymiennika.

Nie napisałem nic o sumarycznej ocenie kotła, a w zasadzie pisałem tylko sporo, sporo wcześniej i po dwóch latach użytkowania tego kotła pozostała ona bez zmian. :lol2:

Ja do wynoszenia szuflady zakladam skórzane rękawice.... jak na prawdziwego palacza-hutnika przystało :lol2: i problem gorącej szuflady znika, a co do jej "niewygodności" to sry.... ale chyba przesadzasz, przecież z popiołem nie jest jakoś strasznie ciężka i można ją w całości wynieść, i nie trzeba przesypywać i kurzyć w domu... ale każdy ma swoje przyzwyczajenia i tyle w tym temacie.

Można rękawice skórzane, można fartuch laboratoryjny, można "maskę słonia" z demobilu na twarz albo można wychodzić za zewnatrz raz z szufladą a następnie z resztą w wiadrze. A można też inaczej. Te inaczej lepiej dla użytkownika są właśnie mocna stroną tego kotła. Lepiej na sterowniku, lepiej na wymienniku lepiej na palniku, może sie uda lepiej w tych kwestiach (szuflada i dostęp do kanałów pionowych) o których napisałem. Jest to normalne, przynajmniej dla mnie :D

Edytowane przez Regut1

Witam, po zimie przymierzam sie do wymiany pieca CO i mój wybór padł na Ogniwo ECO PLUS 16kW. Dom wybudowany w latach osiemdziesiątych (zewnątrz max ceramiczny 11 cm, wełna 5 cm, od środka max 22 cm) docieplenie na zewnątrz styropian 20 cm, okna mahoń Urzędowski 2 szyby (wsp 1,1), rolety zewnętrzne. Pwierzchnia do ogrzania ok 140 m2 kubatura ok 400 m3 + bojler 150 l. Do tej pory ogrzewałem olejem opałowym ( zużycie około 1 500 litrów na sezon z CWU) Mam pytanie, jak to sie przełoży na ilość ekogroszku dobrej jakości.

Prosze o pomoc doswiadczonych użytkowników piecy "Ogniwo ECO PLUS 16kW" w temacie zakupu dobrego eko groszku. Przeglądając oferty sprzedaży z dostawą do domu (allegro) ceny są bardzo różne od 280 zł/1 tona (luzem) do około 800 zł workowany. Oczywiście jestem zainteresowany workowanym ale i tutaj rozpiętości cenowe są duże. Na jakie parametry muszę zwrócić szczególną uwagę a może jakich producentów polecacie ponieważ napisać można wszystko ale w rzeczywistości rónnie z tym bywa.

jorgo nikt nie pisze że jest to jakaś wada, zadaniem pytanie bo w moim przypadku jest to niewygodne by biegać z szufladą

(nie mówię nawet o tym że niekiedy potrafi wiać) .

Regut1 dzięki za informacje, myślę że do zaślepienia najlepiej posłuży kątownik który który można będzie można będzie zawszy wyciągnąć

Moze coś zespawać na kształt łopatki krupierskiej o długości szuflady, Pióro będzie zaślepką kanałów, a rączka będzie dochodziła do drzwiczek. Po otwarciu masz łopatkę do zgarniania w popielniku. Moim zdaniem ważne zeby szczelnie zamykało kanały po domknięciu drzwiczek (sprężyste) może rączka ze skręconego ze sobą drutu?

Prosze o pomoc doswiadczonych użytkowników piecy "Ogniwo ECO PLUS 16kW" w temacie zakupu dobrego eko groszku. Przeglądając oferty sprzedaży z dostawą do domu (allegro) ceny są bardzo różne od 280 zł/1 tona (luzem) do około 800 zł workowany. Oczywiście jestem zainteresowany workowanym ale i tutaj rozpiętości cenowe są duże. Na jakie parametry muszę zwrócić szczególną uwagę a może jakich producentów polecacie ponieważ napisać można wszystko ale w rzeczywistości rónnie z tym bywa.

Daj sobie spokój z eko na allegro. Poszukaj u siebie sprzedawców ekogroszku, popytaj ludzi co palą ekogroszkiem - jeden drugiemu poczta pantoflową przekazuje gdzie warto kupować. Kup po klika worków od tego, kilka od drugiego, zobacz jak się pali, czy suchy, jaka cena...... nie ufaj sprzedawcy na tzw, słowo, bo może być tak, że nawet on został oszukany i wciśnięto mu jakiś czarny syf o nazwie ekogroszek.

A od siebie dodam, że teraz pale ekoretem, wcześniej węglosmykiem, retopalem ( dużo popiołu ).

Mam teraz na oku sprzedawcę co sprzedaje po 820 pieklorza, tylko że samemu trzeba workować, a to mi się nie bardzo uśmiecha.

Tu masz tematy o ekogroszku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek&highlight=ranking+ekogroszek

a tu kolega Suspensser testuje jakość ekogroszków: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209486-Ekogroszek-testy-i-ranking-wg-SUSPENSER&highlight=ranking+ekogroszek warto poczytać.

A tak przy okazji właśnie dziś byłem na Orlenie umyć auto, patrzę sprzedają worki z ekogroszkiem na których pisze: wartość opałowa - 26 Mj, wartość cieplna - 29 Mj...... i mnie zamurowało :eek: o co kaman? może ktoś wyjaśni? Miałem zrobić fotkę, ale telefon został w aucie, nie chciało mi się wracać. może ktoś przy okazji będzie na orlenie to nie sam obluka.

Piszę o tym, bo do tej pory nie spotkałem się z takim nazewnictwem.

jorgo

Bardzo proszę jeszcze raz przeczytaj ze zrozumieniem to co napisałem w dwóch ostatnich postach

Nie napisałem nic o sumarycznej ocenie kotła, a w zasadzie pisałem tylko sporo, sporo wcześniej i po dwóch latach użytkowania tego kotła pozostała ona bez zmian. :lol2:

Można rękawice skórzane, można fartuch laboratoryjny, można "maskę słonia" z demobilu na twarz albo można wychodzić za zewnatrz raz z szufladą a następnie z resztą w wiadrze. A można też inaczej. Te inaczej lepiej dla użytkownika są właśnie mocna stroną tego kotła. Lepiej na sterowniku, lepiej na wymienniku lepiej na palniku, może sie uda lepiej w tych kwestiach (szuflada i dostęp do kanałów pionowych) o których napisałem. Jest to normalne, przynajmniej dla mnie :D

Dla mnie, to co jest, też jest normalne. Jeśli mam być szczery - to te problemy o których piszesz to małostki nad którymi nie warto sie skupiać, Ale to jest moje zdanie ( żebyś mi znowu nie kazał czytać ze zrozumieniem - podkreślam jest to moja opinia i niczego nie imputuję). U mnie szuflada zatyka szczelnie wyczystkę na dole, motylki też mi odpowiadają, popiół wynoszę w szufladzie bez pomocy słonia .....

Z przekąsem wszystkim niezadowolonym powiem: dla mnie bomba.

Z przekąsem wszystkim niezadowolonym powiem: dla mnie bomba.
jorgo, prosze ........ Ten produkt da sobie rade, broni sie sam, lub skutecznie robi to jego pomyslodawca. Nie potrzebuje klaki. Jak czytam Twoje posty to zaraz sie poplacze. Czy inaczej na tym forum juz nie mozna? kazdy kto nie jest bezkrytycznie zachwycony, musi byc niezadowolony ? Przeciez to sie logiki nie trzyma. Jorgo, wyluzuj i nie badz bardziej swiety od producenta.