minertu 11.02.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Bardzo dobry pomysł. Moim zdaniem. Każdy pomysł będzie dobry, który pozwoli nam zminimalizować czynności związane z czyszczeniem. Osobiście uważam , że rozwiązanie z popielnikiem jest dobre tak jak to jest w OE+10kW.Tam popielnik jest po całej szerokości kotła. Inaczej to wygląda w 16 i 25kW.Jak dla mnie jest co poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 11.02.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 jorgo, prosze ........ Jorgo, wyluzuj i nie badz bardziej swiety od producenta. No Regut1....czy Ty zawsze wszystko na poważnie? świętym nie byłem i nie będę ( nie mówię nigdy jakby co ) To że OE+ sam się obroni jest wiadomym nie od dziś, zresztą widać to doskonale na tym czy innym Forum. To że znajdzie się jeden czy drugi malkontent i będzie bezpodstawnie ganił - również mam tego świadomość. Nie wymagaj jednak ode mnie abym ganił swój kocioł - nie mam takiego zamiaru i każdemu kto się mnie pyta to będę polecał Ogniwo. I kuniec tej dysputy mizernej nad wyraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
larky 12.02.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Zgadzam się z minertu, że rozwiązanie popielnika z OEP 10 kW jest dobre, ale nie idealne. Nie wiem co stało na przeszkodzie aby lepiej spasować szufladę pod palenisko. Sporadycznie zajmuję się tłokowcem ojca (Kotrem Kłobuck) i tam szuflada jest wyjątkowo wygodna i dobrze spasowana, można sezon przepalić i nic poza popielnik nie spadnie. Wiem, że inna zasada działania, rożne konstrukcje, ale brak tych kilku centymetrów w szufladzie z Biecza i wiecznie spadający poza popielnik popiół jest trochę wkurzający... @jorgo fajnie, że nie ja jeden biegam w rękawicach z całą szufladą popiołu Do wyciągania go łopatką z popielnika do wiaderka jakoś nigdy nie miałem cierpliwości No i ten syf w kotłowni podczas takiej operacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passat33 12.02.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 No dobrze, napisaliscie juz jak wybieracie popiol z popielnika. Ale powiedzcie jak wybtac pyl, sadze ktore spadaja z kanalow pionowych i ktore wlasnie wpadaja do popieknika za ta blacha. Nie da sie tam dojsc lopatka. Spada tego bardzo duzo i jak dla mnie jest to niezwykle uciazliwe i brudne czyszczenie/ Podbno jest juz nowy model OE+ i tam jest to rozwiazane jako osobna szuflada wyciagana z boku. A co z nami, starymi uzytkownikami/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 12.02.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Ale powiedzcie jak wybtac pyl, sadze ktore spadaja z kanalow pionowych i ktore wlasnie wpadaja do popieknika za ta blacha. Nie da sie tam dojsc lopatka. Spada tego bardzo duzo i jak dla mnie jest to niezwykle uciazliwe i brudne czyszczenie/ Jak się nie da, skoro się da ? Jaki masz model kotła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 12.02.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 No dobrze, napisaliscie juz jak wybieracie popiol z popielnika. Ale powiedzcie jak wybtac pyl, sadze ktore spadaja z kanalow pionowych i ktore wlasnie wpadaja do popieknika za ta blacha. Nie da sie tam dojsc lopatka. Spada tego bardzo duzo i jak dla mnie jest to niezwykle uciazliwe i brudne czyszczenie/ Podbno jest juz nowy model OE+ i tam jest to rozwiazane jako osobna szuflada wyciagana z boku. A co z nami, starymi uzytkownikami/ Ja podstawiam płaską szufelkę pod krawędź z przodu pieca i wyciągam krupierską szufelką pył bezpośrednio na szufelkę a następnie do wiaderka. Ten pył jest sypki i tłusty, ale mniej kurzy niż popiół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passat33 12.02.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Ja podstawiam płaską szufelkę pod krawędź z przodu pieca i wyciągam krupierską szufelką pył bezpośrednio na szufelkę a następnie do wiaderka. Ten pył jest sypki i tłusty, ale mniej kurzy niż popiół. Mam OE+25kW/ Chodzi mi o ote dwa boczne kanaly. Bo pyl z tych 2 srodowych da sie wyczyscic lopatka lub zgarnac. Natomiast pyl z tyc 2 bocznych kanalow wpada za blacze do ktorej dochdzi popielnik i bardzo trudno to wyczyscic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 12.02.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Też mam OE+ 25kW i jakos sie to czyści, jeżeli nie bedzie to idalne wybrane to też moim zdaniem niec sie nie stanie. Nie ogłądaj "Perfekcyjnej Pani Domu" bo inaczej odkurzacza będzie tam mało:D . jeżeli masz z tego powodu dyskonfort to możesz zrobić/przerobić sobie mocowanie pióra do rączki na niesymetryczne z jednej strony, i przy czyszczeniu kanałów przekręcać o 180st. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 12.02.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Mam OE+25kW/ Chodzi mi o ote dwa boczne kanaly. Bo pyl z tych 2 srodowych da sie wyczyscic lopatka lub zgarnac. Natomiast pyl z tyc 2 bocznych kanalow wpada za blacze do ktorej dochdzi popielnik i bardzo trudno to wyczyscic. To w OE+ 16 jest tak samo i ja wybieram łopatką krupierską, pewno idealnie się wszystkiego wybrać nie da..... ale mogę z tą myślą spokojnie spać, jeść, pić..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
larky 12.02.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 W OEP 10 KW jest łatwiej bo kanały tylko dwa i przy czyszczeniu większość sadzy spada do szuflady, a resztkę (metodą opisaną powyżej) wygarniam do pojemnika podstawionego pod piec. A tak z ciekawości: jak często czyścicie swoje piece? BTW Wiem co jest napisane o czyszczeniu w DTR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 12.02.2013 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 W OEP 10 KW jest łatwiej bo kanały tylko dwa i przy czyszczeniu większość sadzy spada do szuflady, a resztkę (metodą opisaną powyżej) wygarniam do pojemnika podstawionego pod piec. A tak z ciekawości: jak często czyścicie swoje piece? BTW Wiem co jest napisane o czyszczeniu w DTR. Im dłużej go mam, tym rzadziej czyszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
75max 12.02.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 (edytowane) widzałem na allgro zdjęcie ogniwa i widzę że się coś zmieniło w wyglądzie wiecie coś na ten temat?? http://allegro.pl/kociol-z-podajnikiem-ogniwo-eko-plus-16-kw-i2996855326.html Edytowane 12 Lutego 2013 przez 75max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 13.02.2013 03:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 widzałem na allgro zdjęcie ogniwa i widzę że się coś zmieniło w wyglądzie wiecie coś na ten temat?? http://allegro.pl/kociol-z-podajnikiem-ogniwo-eko-plus-16-kw-i2996855326.html Ja tu nie zauważam żadnych zmian..... mógłbyś wyjaśnić o co kaman? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
75max 13.02.2013 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 1. Zasobnik na paliwo wystaje z przodu za obrys pieca2. brak otworu do awaryjnego opróżniania zasobnika (chyba jest teraz w podstawie wraz z ślimakiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 13.02.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 1. Zasobnik na paliwo wystaje z przodu za obrys pieca 2. brak otworu do awaryjnego opróżniania zasobnika (chyba jest teraz w podstawie wraz z ślimakiem) A tu masz tak : http://www.ogniwobiecz.com.pl/kotly/eko-plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
75max 13.02.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 też to widziałem i się zastanawiam może na stronie jeszcze nie zmienili bo wątpię żeby gość na allegro zrobił fotomontaż myślę że takie zdjęcie dostał z ogniwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
75max 13.02.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 pisałem do gościa z allegro odpisał mi że na stronie ogniwa jest aktualne zdjęcie to u niego na stronie może się trochę różnić od orginału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARCHER 24.02.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Czy w wersjach sterownika powyżej 0.2.9.16, kocioł też pracuje do 5 stopni powyżej zadanej, czy zostało to zmienione? Pytam bo nie mam na razie jak zaktualizować softu, żeby sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.02.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Czy w wersjach sterownika powyżej 0.2.9.16, kocioł też pracuje do 5 stopni powyżej zadanej, czy zostało to zmienione? Pytam bo nie mam na razie jak zaktualizować softu, żeby sprawdzić. W trybie automatycznym tak, w spalaniu grupowym do 1 stopnia. Jakby ci się chciało to bierz pod pachę sterownik i podjedź to ci przeprogramuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARCHER 24.02.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 W trybie automatycznym tak, w spalaniu grupowym do 1 stopnia. Jakby ci się chciało to bierz pod pachę sterownik i podjedź to ci przeprogramuję. Nie chciałbym zawracać ci głowy takimi pierdołami. Jak tylko przywrócę laptopa do życia (bo padł dysk) to spróbuje wgrać nowy soft. Jeżeli nie będę dawał rady to wtedy na pewno się odezwę . Tak czy inaczej dzięki za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts