Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie a w zasadzie dwa. Mam zamiar wymienić stary piec na eko plus dom budowany w 80roku parter i piętro wymiary 9x11 ściany cegła przerwa pustak teraz dołożyłem 12steropianu strop styropian 8 dach nie ocieplony okna plastiki mają już parę latek wie szyby nie wiem jakie maj współczynnik. Po obliczeniu powierzchni wychodzi mi coś koło 130m do tego zasobnik 140l docelowo 300l. piec planuje 16 czy będzie ok??

Teraz jeszcze jak wygląda palenie na drzewem na awaryjnym ? mam swój las i zawsze tego drzewa trochę jest chciałbym co jakiś czas przepalać latem na ciepłą wodę jak to wygląda? W załączeniu schemat instalacji jak planuje zrobić do oceny

kotłownia poprawiona.jpg

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Gazu nie mam, a gaz z bańki nieopłacalny, pompa ciepła za droga na początek (kredyt) także nic innego nie wymyślę. Będzie piec z ecoalem i raczej jestem bardziej przychylny do pieca eko uniwersal 11kW z względu na łatwiejsze jego czyszczenie i dłuższą gwarancję:) Dzięki wszystkim za odpowiedzi bo o mało bym nie zrobił błędu z doborem mocy, którego bym długo żałował.

Pozdrawiam

Krystian

Zdziwisz się co ten kociołek potrafi :D

Mam pytanie a w zasadzie dwa. Mam zamiar wymienić stary piec na eko plus dom budowany w 80roku parter i piętro wymiary 9x11 ściany cegła przerwa pustak teraz dołożyłem 12steropianu strop styropian 8 dach nie ocieplony okna plastiki mają już parę latek wie szyby nie wiem jakie maj współczynnik. Po obliczeniu powierzchni wychodzi mi coś koło 130m do tego zasobnik 140l docelowo 300l. piec planuje 16 czy będzie ok??

Teraz jeszcze jak wygląda palenie na drzewem na awaryjnym ? mam swój las i zawsze tego drzewa trochę jest chciałbym co jakiś czas przepalać latem na ciepłą wodę jak to wygląda? W załączeniu schemat instalacji jak planuje zrobić do oceny

A nie lepiej dać więcej podłogówki? Będzie oszczędniej.

Witam

Gazu nie mam, a gaz z bańki nieopłacalny, pompa ciepła za droga na początek (kredyt) także nic innego nie wymyślę. Będzie piec z ecoalem i raczej jestem bardziej przychylny do pieca eko uniwersal 11kW z względu na łatwiejsze jego czyszczenie i dłuższą gwarancję:) Dzięki wszystkim za odpowiedzi bo o mało bym nie zrobił błędu z doborem mocy, którego bym długo żałował.

Pozdrawiam

Krystian

No widzę,że z moich terenów jesteś.Przeczytaj PW.

Będzie piec z ecoalem i raczej jestem bardziej przychylny do pieca eko uniwersal 11kW z względu na łatwiejsze jego czyszczenie i dłuższą gwarancję:) Dzięki wszystkim za odpowiedzi bo o mało bym nie zrobił błędu z doborem mocy, którego bym długo żałował.

Pozdrawiam

Krystian

I taki ze 120%-towy błąd :)

Witam szanownych forumowiczów. Mam niewielki problem. Zamierzam kupić i zainstalować OE+ . Dom z drugiej połowy lat 70 XX wieku, typowe pudełko. Ściany i stropodach docieplony 10 cm styro, okna plastiki, instalacja co grawitacyjna, grzejniki alum. Obecnie ogrzewana powierzchnia ~130 m2, parter

i 1 piętro. Preferowana temperatura 22 ~23 deg. Chciałbym lekko ogrzać piwnice i zainstalować bojler ~200 l. Obecnie ogrzewam przerobionym na górne spalanie 35 letnim śmieciuchem , który sprawuje się super. Co mam zainstalować ? - 10 czy 16 kW. Za podpowiedzi z góry serdecznie dziękuję.

Witam, po zimie przymierzam sie do wymiany pieca CO i mój wybór padł na Ogniwo ECO PLUS 16kW. Dom wybudowany w latach osiemdziesiątych (zewnątrz max ceramiczny 11 cm, wełna 5 cm, od środka max 22 cm) docieplenie na zewnątrz styropian 20 cm, okna mahoń Urzędowski 2 szyby (wsp 1,1), rolety zewnętrzne. Pwierzchnia do ogrzania ok 140 m2 kubatura ok 400 m3 + bojler 150 l. Do tej pory ogrzewałem olejem opałowym ( zużycie około 1 500 litrów na sezon z CWU) Mam pytanie, jak to sie przełoży na ilość ekogroszku dobrej jakości. Edytowane przez poliskan

Witam, po zimie przymierzam sie do wymiany pieca CO i mój wybór padł na Ogniwo ECO PLUS 16kW. Dom wybudowany w latach osiemdziesiątych (zewnątrz max ceramiczny 11 cm, wełna 5 cm, od środka max 22 cm) docieplenie na zewnątrz styropian 20 cm, okna mahoń Urzędowski 2 szyby (wsp 1,1), rolety zewnętrzne. Pwierzchnia do ogrzania ok 140 m2 kubatura ok 400 m3 + bojler 150 l. Do tej pory ogrzewałem olejem opałowym ( zużycie około 1 500 litrów na sezon z CWU) Mam pytanie, jak to sie przełoży na ilość ekogroszku dobrej jakości.

Nie wiem czy dobrze liczę, ale:

jeżeli spaliłeś 1500 litrów oleju, co daje 1500 x 40 MJ/l = 60000 MJ na sezon,

licząc kaloryczność węgla 27 MJ/kg, to 60000 MJ/0,6 = 100000 MJ/27MJ = około 3704 kg, przy sprawności 60 % i

60000 MJ/0,7 = 85714MJ/27MJ = około 3175 kg, przy sprawności 70%

dużo zależy od jakości opału i sprawności z jaką będziesz prowadził kocioł.

Nie wiem jaka sprawność jest przy oleju, założyłem 100 %.