Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Mam pytanie do praktyków i fachowców; czy w dobrze wykonanej instalacji C,O, normalnym jest szum/hałas przelewającej się wody jaki dobiega z rurek miedzianych i pomp c.o. i samego kotła? Wygląda to tak jakby cały czas tę wodę ktoś ''mielił''. Instalacja nowa z 09.2012 wykonana w układzie zamkniętym z wymiennikiem. Już dwa razy odpowietrzałem jedną pompę c.o., tę na kotle. Nadmienię, że jest zamocowany odpowietrznik w najwyższym punkcie, jednak nigdy nie słyszałem aby uchodziło z niego jakieś powietrze. Owszem słyszałem tylko podczas pierwszego zalewania układu. Wczoraj znów miałem ten objaw do tego stopnia, że w układzie c.o. małym(otwartym) rury na wyjściu były gorące a powrót zimny i wymiennik przestał działać, kaloryfery zimne. Dopiero jak odpowietrzyłem tę pompę c.o. na kotle wszystko wróciło do normy. Po odpowietrzeniu hałas wody jest zdecydowanie mniejszy, jednak cięgle słychać mielenie wody. Nie wiem już co zrobić aby było dobrze. Dla poglądu;

1-IMAG0781.jpg1-IMAG0782.jpg1-IMAG0783.jpg

Witam.

Jestem tu nowy choć czytam to forum juz kilka dni.

W tym roku zamierzam wymienić kocioł bo stary to jedno wielkie nieporozumienie.

Ciągłe zaglądanie do niego nie mówiąc już o tym że nie ma mowy aby dołożyć na noc węgla i rano dorzucić.

Skłaniam się właśnie ku OEP ale potrzebuję pomocy w doborze mocy tego kotła.

Po lekturze poradnika TIMONA wnioskuję że OEP 16KW będzie odpowiedni ale pewności nie mam.

Dom budowany w latach 70 - tych. parter wysoki 2,10m i piętro wysoki 2,60m

Ściany zewnętrzne partery z pustaka betonowego, pustka powietrzna i cegła.

Ściany piętra to pustak suporex, pustka powietrzna i cegła. Grube na ok 50cm.

Parter docieplony styropianem 12cm a pietro styropianem 10cm.

Strop również docieplony styropianem 10cm

Okna od ok. 7 lat PCV z współczynnikiem 1,1

Obecnie palenie wygląda tak, że rozpalam ok godz. 16:00 i palę do 22:00

Podczas palenia spokojnie na pietrze uzyskam 22, 23 st ale za to na parterze jest dużo cieplej i muszę skręcać zawory na grzejnikach.

Przy mrozach rzędu -15 na piętrze przez noc spada temp. o ok 2st co nie jest zbyt komfortowe a jak wrócę z pracy jest jeszcze niższa.

Chciałbym zainstalować OEP i nie bawić się w tak częste rozpalanie nie mówiąć możliwośći utrzymania właściwej temp. w domu.

Dodam jeszcze że w obecnej chwili mam zasobnik wody ok 150 l a chcę założyć 300 l.

Proszę o poradę jaką moc kotła wybrać.

Witam

Mam pytanie do praktyków i fachowców; czy w dobrze wykonanej instalacji C,O, normalnym jest szum/hałas przelewającej się wody jaki dobiega z rurek miedzianych i pomp c.o. i samego kotła? Wygląda to tak jakby cały czas tę wodę ktoś ''mielił''. Instalacja nowa z 09.2012 wykonana w układzie zamkniętym z wymiennikiem. Już dwa razy odpowietrzałem jedną pompę c.o., tę na kotle. Nadmienię, że jest zamocowany odpowietrznik w najwyższym punkcie, jednak nigdy nie słyszałem aby uchodziło z niego jakieś powietrze. Owszem słyszałem tylko podczas pierwszego zalewania układu. Wczoraj znów miałem ten objaw do tego stopnia, że w układzie c.o. małym(otwartym) rury na wyjściu były gorące a powrót zimny i wymiennik przestał działać, kaloryfery zimne. Dopiero jak odpowietrzyłem tę pompę c.o. na kotle wszystko wróciło do normy. Po odpowietrzeniu hałas wody jest zdecydowanie mniejszy, jednak cięgle słychać mielenie wody. Nie wiem już co zrobić aby było dobrze. Dla poglądu;

[ATTACH=CONFIG]173442[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]173443[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]173444[/ATTACH]

Robus, sprawdź czy rura od pieca w kierunku bojlera ma spadek w kierunku kotła, odpowietrznik mógł się "wysypać" więc na próbę go odkręć zostawiając zawór stopkowy po czym przyciskając go palcem spróbuj czy wychodzi powietrze. Odpowietrzaj przy wyłączonej pompie.

Te szumy to wskazują na obecność powietrza czy kawilacja?

Edytowane przez 0degree

Robus, sprawdź czy rura od pieca w kierunku bojlera ma spadek w kierunku kotła, odpowietrznik mógł się "wysypać" więc na próbę go odkręć zostawiając zawór stopkowy po czym przyciskając go palcem spróbuj czy wychodzi powietrze. Odpowietrzaj przy wyłączonej pompie.

Te szumy to wskazują na obecność powietrza czy kapilacja?

Rura (chyba ta) wg,mnie nie ma spadku w kierunku pieca, jest zamontowana prosto i w niej jest odpowietrznik. Jutro sprawdzę czy ten odpowietrznik działa. Szumy są teraz cichsze ponieważ odpowietrzałem tę pompę wczoraj. Myślę, że to jest powietrze, A co to jest kapilacja, może kapilara?

Witam.

Jestem tu nowy choć czytam to forum juz kilka dni.

W tym roku zamierzam wymienić kocioł bo stary to jedno wielkie nieporozumienie.

Ciągłe zaglądanie do niego nie mówiąc już o tym że nie ma mowy aby dołożyć na noc węgla i rano dorzucić.

Skłaniam się właśnie ku OEP ale potrzebuję pomocy w doborze mocy tego kotła.

Po lekturze poradnika TIMONA wnioskuję że OEP 16KW będzie odpowiedni ale pewności nie mam.

Dom budowany w latach 70 - tych. parter wysoki 2,10m i piętro wysoki 2,60m

Ściany zewnętrzne partery z pustaka betonowego, pustka powietrzna i cegła.

Ściany piętra to pustak suporex, pustka powietrzna i cegła. Grube na ok 50cm.

Parter docieplony styropianem 12cm a pietro styropianem 10cm.

Strop również docieplony styropianem 10cm

Okna od ok. 7 lat PCV z współczynnikiem 1,1

Obecnie palenie wygląda tak, że rozpalam ok godz. 16:00 i palę do 22:00

Podczas palenia spokojnie na pietrze uzyskam 22, 23 st ale za to na parterze jest dużo cieplej i muszę skręcać zawory na grzejnikach.

Przy mrozach rzędu -15 na piętrze przez noc spada temp. o ok 2st co nie jest zbyt komfortowe a jak wrócę z pracy jest jeszcze niższa.

Chciałbym zainstalować OEP i nie bawić się w tak częste rozpalanie nie mówiąć możliwośći utrzymania właściwej temp. w domu.

Dodam jeszcze że w obecnej chwili mam zasobnik wody ok 150 l a chcę założyć 300 l.

Proszę o poradę jaką moc kotła wybrać.

a nic nie napisałeś jaka powierzchnia jest ogrzewana?

Witam

[ATTACH=CONFIG]173442[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]173443[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]173444[/ATTACH]

bez wątpienia zapowietrzony układ..... a czy nie masz może jakiegoś delikatnego wycieku? nie uzupełniasz wody w układzie co?

U Robusa niepokoi mnie sposób montażu zaworu różnicowego, tego typu zawory montuje się w położeniu pionowym, a do montażu w pozycji poziomej stosuje się zawory klapowe. Na zapowietrzenie układu nie ma to wpływu ale jeśli kulka nie zamknie przepływu wstecz to będzie problem z dogrzaniem wymiennika od strony pierwotnej.

Oczywiście w ten sposób założony zawór nie będzie działał poprawnie.

Robus powiedz w jaki sposób odpowietrzasz wymiennik po stronie grzejników skoro nie widać tam żadnego odpowietrznika?

Cieszę się, że odpowiadacie na mój problem. Grzejniki i ich instalacja rurowa pracują w układzie zamkniętym, i zapowietrzyły się tylko raz. Na tym układzie założona jest też pompa c.o., poniżej wymiennika (połączona elektrycznie razem z pompą c,o, od układu otwartego; sterownik jak załącza pompę c.o. to załącza je obie jednocześnie). Po wyłączeniu sterownika odpowietrzałem tę pompę raz. Poza tym na wszystkich grzejnikach mam założone odpowietrzniki ręczne, na niektórych automatyczne. W piecu gazowym (nie pracuje, ale jest przez niego obieg c.o.), który ogrzewał mi dom w zeszłym sezonie mam manometr ciśnienia. Nie ma ubytków (trzymam ciśnienie ok 1.5 atm). To bulgotanie i przelewanie jest tylko (tak to słyszę) w okolicy pompy c.o, kotła i w rurkach układu otwartego. Odkręcałem dzisiaj ten duży odpowietrznik, wylało się parę kropel wody. Przedmuchałem ustnie, w pionowym położeniu powietrze przechodzi, w poziomym ,nie. Chyba jest dobry, nie było też żadnych poprochów.

@ Odegree, robus2000

Też zwróciłem uwagę na te przewody elektryczne leżące na rurkach i te pajęczynki z nich zrobione....... gdzieś tam był przewód na rurce nieosłoniętej miedzianej....... o ile na plastiku można tolerować.... weź jakieś rynienki kup i puść przewody w rynienkach

koniecznie ze względów bezpieczeństwa to popraw !!!!

@ Odegree, robus2000

Też zwróciłem uwagę na te przewody elektryczne leżące na rurkach i te pajęczynki z nich zrobione....... gdzieś tam był przewód na rurce nieosłoniętej miedzianej....... o ile na plastiku można tolerować.... weź jakieś rynienki kup i puść przewody w rynienkach

koniecznie ze względów bezpieczeństwa to popraw !!!!

Dzięki koledzy za cenne uwagi. ODEGREE- napewno masz rację, w takim położeniu jak pokazujesz na szkicu, odpowietrznik będzie lepiej pracował. To zrobię niebawem.

JORGO - faktycznie te pajęczynki mogą budzić obawy. Tylko w jednym przypadku kabel elektryczny dotyka do miedzianej rurki, to przewód od odkurzacza, akurat czyściłem. Po czyszczeniu wyciągam wtyczkę. pozostałe ''kabelki'' to; kabel ethernet, i dwa od czujników (pokojowy, i od c.w.u.) jakieś tam napięcie jest ale faktycznie, wygląda niechlujnie. Poprawię to.

Jeszcze raz dzięki.

Witam Wszystkich. Szukam dobrego kotła bo chatka spora ok 150 m2 do ogrzania 210 m po podłodze z garaż nieogrzewany.Czytam i czytam i coś mi nie pasuje, Przeanalizowałem dane ze strony esterowniki dotyczące spalania poszczególnych użytkowników i doszłem do wniosku że wcale mały kociołem ( większość takie polecacie) nie spala wcale mniej. Śądzę że jest to zmowa grupy producentów aby wmówić inwestorą że dzięki mniejszym piecom mniej spalą czyli na mój dom 150 m proponyje max 12, a w praktyce nie ma to znaczenia. Mój przykład mam w pracy trzech znajomych wszyscy spalili do tej pory ok 3,5 tony groszku za 650 zł kupują w tym samym składzie. Każdy ma ciepło ok 22-23 st. 1 ma klocka 220 mk piec 25 kw drugi ma 110 mk piec 19 kw trzeci 130 km też 25 kw . wszystkie ocieplone wymienione dachy dom z piecem 19 to nowy dom , te dwa pozostałe to klocki. Moje spostrzeżenia są takie obojętnie czy 100 czy 200 mk i tak pójdze 3-3,5 tony groszku . Więc lepiej wydać mniej za piec ( piece owych kolesi są za ok 5 tysięcy najprostsze sterowniki). Uważam że budowanie małych piecyków przez producentów i montaż w nich i tak dużych palników jest oszustwem bo przecież wszystkie te palniki burnery brucery są to duże palniki, na duże moce.

Witam Wszystkich. Szukam dobrego kotła bo chatka spora ok 150 m2 do ogrzania 210 m po podłodze z garaż nieogrzewany.Czytam i czytam i coś mi nie pasuje, Przeanalizowałem dane ze strony esterowniki dotyczące spalania poszczególnych użytkowników i doszłem do wniosku że wcale mały kociołem ( większość takie polecacie) nie spala wcale mniej. Śądzę że jest to zmowa grupy producentów aby wmówić inwestorą że dzięki mniejszym piecom mniej spalą czyli na mój dom 150 m proponyje max 12, a w praktyce nie ma to znaczenia. Mój przykład mam w pracy trzech znajomych wszyscy spalili do tej pory ok 3,5 tony groszku za 650 zł kupują w tym samym składzie. Każdy ma ciepło ok 22-23 st. 1 ma klocka 220 mk piec 25 kw drugi ma 110 mk piec 19 kw trzeci 130 km też 25 kw . wszystkie ocieplone wymienione dachy dom z piecem 19 to nowy dom , te dwa pozostałe to klocki. Moje spostrzeżenia są takie obojętnie czy 100 czy 200 mk i tak pójdze 3-3,5 tony groszku . Więc lepiej wydać mniej za piec ( piece owych kolesi są za ok 5 tysięcy najprostsze sterowniki). Uważam że budowanie małych piecyków przez producentów i montaż w nich i tak dużych palników jest oszustwem bo przecież wszystkie te palniki burnery brucery są to duże palniki, na duże moce.
Fajna teoria.

Może ja też sobie kupię 3,5t na sezon i będę robił tak aby mi nie brakło :)