larky 15.03.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Mielić nie mieli, ale czasami łupie większe kawałki, aż echo po kotłowni niesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 15.03.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Mielić nie mieli, ale czasami łupie większe kawałki, aż echo po kotłowni niesie To że chrupią większe kawałki to normalka..... czekam na dalsze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz4567 15.03.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Witam u mnie mielenie eko groszku skonczylo sie wymiana slimaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus2000 17.03.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Ponawiam pytanie do użytkowników OE+...czy podajnik mieli Wam ekogroszek ? Możesz to uściślić/sprecyzować? Jak zaobserwowałeś u siebie to mielenie groszku przez podajnik? Jeżeli chodzi Ci o ''mielenie'' takie jak w maszynce do mięsa to nie wiem jak to może się odbywać, tam nie ma przecież żadnego noża i sitka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas77 17.03.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Witam wszystkich.Jestem w trakcie budowy domu o powieszchni użytkowej 135,7 m z poddaszem użytkowym. Na ścianach bedzie 15 cm styropianu i 28 cm wełny na dachu. Okna beda 3 szybowe i rekuperacja. Do ogrzania po podłodze bedzie jakieś 169 m w tym 61 podłogówki a reszta to grzejniki. Zamierzam zamontować kolektory słoneczne do CWU + CO http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-solarne-z-kolektorami-prozniowymi/zestaw-solarny-hewalex-4-ksr-integra400.html A teraz sedno sprawy. Jaki kocioł? Wpadły mi w oko kotły Ogniwo Eko + ale nie wiem jakiej mocy. 16kw czy wystarczy 10kw?Proszę o poradę fachowców i forumowiczów. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 17.03.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Witam wszystkich. Jestem w trakcie budowy domu o powieszchni użytkowej 135,7 m z poddaszem użytkowym. Na ścianach bedzie 15 cm styropianu i 28 cm wełny na dachu. Okna beda 3 szybowe i rekuperacja. Do ogrzania po podłodze bedzie jakieś 169 m w tym 61 podłogówki a reszta to grzejniki. Zamierzam zamontować kolektory słoneczne do CWU + CO http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-solarne-z-kolektorami-prozniowymi/zestaw-solarny-hewalex-4-ksr-integra400.html A teraz sedno sprawy. Jaki kocioł? Wpadły mi w oko kotły Ogniwo Eko + ale nie wiem jakiej mocy. 16kw czy wystarczy 10kw? Proszę o poradę fachowców i forumowiczów. Pozdrawiam serdecznie. Obstawał bym przy 10 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 18.03.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Ja też mam ściany z Porothermu docieplanego styropianem i przy trochę większym metrażu niż twój mam spalanie rzędu 18 kg (+/- 2 kilo). W najzimniejsze dni nie zdarzyło mi się przekroczyć 24 kg... Najwyraźniej ściany bardzo dobrze trzymają ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 20.03.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Możesz to uściślić/sprecyzować? Jak zaobserwowałeś u siebie to mielenie groszku przez podajnik? Jeżeli chodzi Ci o ''mielenie'' takie jak w maszynce do mięsa to nie wiem jak to może się odbywać, tam nie ma przecież żadnego noża i sitka! Mnie nie mieli....tylko chciałbym poznać zdanie innych użytkowników OE+ w tym temacie, ponieważ jeden użytkownik OE+ 25kW twierdzi uparcie że mu mieli eko na miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zby-net 21.03.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Ale zby-net....... do oleju i gazu inne kominy, a do węgla inne - do drewna jeszcze inne....... To że na oleju nie było problemów nie znaczy że na węglu nie będziesz miał...... a tlenkiem węgla można się zatruć tylko 1 raz Jak ja rozmawiałem z kominiarzem, to ( pisałem gdzieś już o tym na Forum) powiedział mi, że przekrój ( pole powierzchni) komina nie może być mniejsze niż pole powierzchni czopucha - w przeciwnym wypadku spaliny z kotła będą ograniczane tym mniejszym kanałem w kominie. Napisałem jak jest u Ciebie: kocioł wskazany przez Ciebie ma 256 cm kw powierzchni na czopuchu, a komin ma ok. 177 cm kw. Musisz porozmawiać z kominiarzem...ja bym tak zrobił. Niech zmierzy ciąg i niech się wypowie.... bo potem będziesz narzekał. A na marginesie chce Ci jeszcze powiedzieć, że przy paliwie węglowym wg. przepisów kominiarz powinien być na dachu 4 razy w roku, tzn, czyścić komin. jak jest w praktyce - każdy sam wie i robi jak uważa. Tylko jak zapalą się sadze w kominie i jest wielkie (piiiii) to przychodzi zdziwienie jak trzeba zapłacić mandat, remont mieszkania a firma ubezpieczeniowa ( jeśli mieszkanie ubezpieczone) pierwsze co to prosi o zaświadczenie od kominiarza. I wtedy najczęściej robi się tak @jorgo Masz rację .. a tlenkiem węgla można się zatruć tylko 1 raz , co do wylotu, to również jak piszesz bardzo istotne. Więc nie ma co kombinować, komina poszerzać i stawiać od nowa nie będę, ponieważ to duży koszt. Znalazłem inny kocioł, również ze sterownikiem e-coal, wyposażony w żeliwny palnik retortowy II-giej generacji (nie BURNER-S), ale za dopłatą również może takowy mieć. Co najważniejsze dla mnie to: - pracuje również w układzie zamkniętym - Średnica wylotu spalin fi 130, czyli w moją rurę, wejdzie i będzie jeszcze zapasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 21.03.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 No nie bój się napisać, że to RBR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zby-net 21.03.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 No nie bój się napisać, że to RBR Nie pisałem, ponieważ forum dotyczy innego pieca, na który miałem chęć. Chciałem tylko aby inny użytkownicy wiedzieli że problem rozwiązany. Mój problem podejrzewam nie jest jednostkowy, ponieważ kolega z pobliskiej miejscowości ma taki sam, teściu też. (Chodzi o wielkość komina) Tak potwierdzam, padło na RBR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus2000 05.04.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 witam To co koledzy palacze, niedługo przechodzimy na Auto-lato? Ciekaw jestem, jak będzie się prowadził mój kociołek, który będzie służył wtedy tylko do podgrzewania C.W.U? Tak kończy się mój pierwszy sezon zimowy. Długo jakoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.04.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Jak ustawisz dobrze parametry podtrzymania to będzie pykał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Novy! 15.04.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) Mnie nie mieli....tylko chciałbym poznać zdanie innych użytkowników OE+ w tym temacie, ponieważ jeden użytkownik OE+ 25kW twierdzi uparcie że mu mieli eko na miał. Nie chciałbym robić rankingu jak wygląda płomień na palniku kotła OEP 25kW .. To ja jestem "tym użytkownikiem" i nigdy nie pisałem że mieli na miał na całej powierzchni palnika a jedynie pisałem o fakcie płomienia na max 2/3 palnika.Jak dla mnie fakt ten jest spowodowany właśnie większą gęstością opału na stronie "od przeciwzwoju" ślimaka.Śmiem przypuszczać a wiem co widzę,że spowodowane jest to właśnie mieleniem opału w tej części palnika...Tam opał się jedynie tli,nawet w czasie pracy,kiedy podawane jest paliwo widać tam niedopalane kawałki opału które w rezultacie są spalane ale nie tak jak powinny być spalane czyli bez odpowiedniego nadmuchu w tym sektorze. Pozdrawiam wszystkich którzy męczą się z tym produktem. I Panie Jorgo czy jak Ci tam,jak chcesz dalej polecać kotły Ogniwo to skrupulatnie i szybko zmień adres,bo jak Ci których namówiłeś zobaczą to co się stało z produktem Ogniwa po 3 latach ...wiem wiem ,myślisz ,byle jak używany, no nie używany jak trzeba,popatrzmy Panowie i Panie: http://esterownik.pl/forum/posty,992/jak-przyjemnie-spedzic-sobote,1 -niech was tytuł posta nie zmyli Dwóch starych uczestników forum pisząc do mnie na priv zaledwie 2 miesiące temu przewidziało taki stan rzeczy,pomylili się o 1 rok,wyrokowali żywotność tych kotłów na 4 lata Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez Novy! add Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Novy! 15.04.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) Proszę o komentarz Panie Jorgo,gdzie Pan jest? Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez Novy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus2000 16.04.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 witamAwarie sprzętu zdarzają się wszędzie. Komuś ''padnie'' telewizor, pralka albo wysypie się auto. Tu padło na kocioł c.o. Można zrozumieć reakcję właściciela (Verb), że jest tą sytuacją zdegustowany i wkurzony. Ale producent dał gwarancję, że gdy coś się stanie z jego wyrobem, naprawi w ramach tejże gwarancji. I takie kroki z przytoczonego powyżej linku są czynione. Kol. Novy!, nie ma o co rozbijać piany. Nawet ja wczoraj doznałem ''awarii'', gdy spadłem z drabiny podczas obcinania gałęzi i ''wybiłem'' bark. Zdarzają się często takie upadki i z takim skutkiem? Nie, ale się zdarzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 16.04.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Nie chciałbym robić rankingu jak wygląda płomień na palniku kotła OEP 25kW .. To ja jestem "tym użytkownikiem" i nigdy nie pisałem że mieli na miał na całej powierzchni palnika a jedynie pisałem o fakcie płomienia na max 2/3 palnika. ) Ja też nie napisałem......i nie wiem kto napisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 16.04.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Proszę o komentarz Panie Jorgo,gdzie Pan jest? mój komentarz "na życzenie" jest płatny. płacisz? to dam ci nr konta i po wpływie kasy skomentuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejstefani 17.04.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Panowie mam prośbę, napiszcie krok po kroku jak przełączyć piec na pracę w trybie letnim. Mój piec to Ogniwo ecoPlus sterowni eCoal(gdyby był potrzebne jakieś dodatkowe informacje to podam)ogrzewanie bojler + podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.04.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Zadzwoń to ci powiem, nie mam czasu na pisanie, będzie szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts