larky 08.03.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Domek mam niewielki około 80 m2, dobrze ocieplony styropianem 15 cm. Podłogówka 30m2 + kaloryfery z termostatami+ zasobnik CWU 120l. Piec jak na moje warunki przewymiarowany, ale nie byłem w stanie znaleźć czegoś sensownego o mniejszej mocy i mniejszych gabarytach (mam mikroskopijną, średni ustawną kotłownię). U mnie retorta działa bardzo dobrze, nie zaobserwowałem opisanego przez Ciebie zjawiska częściowego palenia. Niestety, na czeskim ekogroszku piec brudzi się bardziej niż na polskim z węgla kamiennego. Ja go czyszczę (z lenistwa) co trzy tygodnie, ale wtedy jest już co sprzątać. Optymalne przy takim opale byłoby czyszczenie co dwa tygodnie, czyli takie jak zaleca producent w DTR. W mrozy słychać, że piecyk pracuje, ale ostatnio ma takie długie okresy przestoju, że od czasu do czasu zaglądam zaniepokojony do kotłowni czy aby nie zerwał zawleczki. A tu okazuje się, że wszystko w najlepszym porządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caffe23 08.03.2013 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 To mamy podobne odczucia Mnie najbardziej przeszkadzają nieprecyzyjne zamki w drzwiczkach i popielnik do którego trafia ok 85% popiołu (reszta spada poza szufladę). Niektóre spawy (przynajmniej na moim egzemplarzu) też nie są najwyższych lotów. Plus za mało skomplikowaną konstrukcję (przydało się podczas rozbierania kotła na elementy składowe) i oczywiście sterownik. Witam. Nie przejmuj się, nie tylko w twoim egzemplarzu. Myślę, że wszystkie tak są wykonane. Ale o tym wiedzą ci, którzy rozbierali kociołek na części pierwsze np po to by wnieść do piwnicy tak jak ja. Do sterownika nie można się przyczepić, jest cacy! Ja swój kocioł 10kW dopiero będę podłączał z małą przeróbką starej (30 letniej) instalacji jak już się ociepli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 09.03.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 witam mam pytanko odpalilem w domku oe16 i wygrzewam domek [ocieplenie beda robic ] i wlasnie w automacie pale ale na ile dac zawor czterodrozny jaka temp ustawic na piecu ..ja poszelm na kompromis i dalem na 5 [w skali 10stopniowej] a do tego ustawilem na piecu 60stopni..jakies rady sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 10.03.2013 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 obserwuj jaką masz temp.w domciu...... jak ecoal osiąga zadane parametry to ok, jak przegrzewa to możesz ustawić mniejszy temp.... jak nie dogrzewa to popuść na zaworze na 6.....trzeba instalację wyregulować - tylko delikatnie i po każdej zmianie odczekać kilkanaście godzin, bo kocioł mu się dopasować do nowych warunkówmasz podpięty sterownik do netu? daj link...ps. 60 stopni nie uważasz że za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 11.03.2013 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Mam pytanie do użytkowników OE+.... komu podajnik mieli ekogroszek na miał i spala połową powierzchni? Ja nie obserwuję u siebie takowych ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 12.03.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 powoli...... nie pchajcie się .......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 12.03.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 powoli...... nie pchajcie się .......... No sam jestem ciekaw ilu użytkownikom mieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 12.03.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Witam ja odpalilem ogniwo i pale miałem budynek nowy 240m2 po podlogach i masakra ..moja 16kw walczy jak wsciekle i po 3 dniach widze ze mialem racje [dzieki forum]..budynek nie ocieplony jeszce .Zapotrzebowanie na opal teraz siega okolo 50-55kg miału na dobe.. Zastanawia mnie jakim cudem ludzie w nowych domach maja spalanie rzedu okolo 24kg..Generalnie ogniwo i jego sterownik jest godny polecenia..jedyna wada ze kazdy dom inny i metoda prob i bledow potrzeba dojsc co u niego dobrze dziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 12.03.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Masz ster udostępniony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 13.03.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Witam ja odpalilem ogniwo i pale miałem budynek nowy 240m2 po podlogach i masakra ..moja 16kw walczy jak wsciekle i po 3 dniach widze ze mialem racje [dzieki forum]..budynek nie ocieplony jeszce .Zapotrzebowanie na opal teraz siega okolo 50-55kg miału na dobe.. Zastanawia mnie jakim cudem ludzie w nowych domach maja spalanie rzedu okolo 24kg..Generalnie ogniwo i jego sterownik jest godny polecenia..jedyna wada ze kazdy dom inny i metoda prob i bledow potrzeba dojsc co u niego dobrze dziala Nooooooo... ma z czym walczyć, tym bardziej jak nowy budynek. Mój dom był nakryty w tym samym roku co wybudowany, tak więc nigdy się na niego nie lało, ale i tak pierwszą zimę miałem strach w oczach....tak szło węgla. Tego się po prostu nie uniknie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARCHER 13.03.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) Zastanawia mnie jakim cudem ludzie w nowych domach maja spalanie rzedu okolo 24kg.. Palę pierwszy sezon od końca grudnia zeszłego roku, kocioł OEP 16. Dom jest jeszcze niezamieszkany ale ocieplony. Pierwsze dwa tygodnie szło faktycznie sporo więcej opału i nawet tego nie liczyłem bo po co. Później spalanie nie przekraczało 17 -18 kg, a w cieplejsze dni spalałem już niecałe 14 kg miału z Kareny. Dom 120 metrów, ściany 25 Porotherm + 14 styro grafit. W skosach 25 cm wełny i 20 cm na suficie, 31 m2 w podłogówce reszta grzejniki. Edytowane 13 Marca 2013 przez ARCHER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil777 13.03.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Witam ,ja posiadam 2 lata OEP 25 w nowym domu 220m dobrze docieplonym , rzeczywiscie piec spala ekonomiznie a po przestawieniu w sterowniku na opcje OEP 16 kw nawat bardzo ekonomicznie (2 zawory 3 drozne i 4 pompy alpha grundfos oszczedne w energie) , i wszystko tak sobie hulało przez 2 lata do poniedziałku gdy piec wygasł po ponowny odpaleniu na automacie wogóle nie załączał pompy CO w domu zrobiło sie zimno.Po restarcie ustawien fabrycznych pompa juz chodzi ale piec nie moze osiagnac zadanaej temperatury ,przy ustawieniu CO na 50 st dobija max 42-43 st, zawory odkeciłem na full wiec nie hamuja pieca ,ekogroszek ten sam,a grzejniki letnie....Palnik dobrze pali wysoki plomień.Miał ktos moze podobny przypadek?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 13.03.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Dzis juz lepsze spalanie bo okolo 35kg ekogroszku [testowalem mialem a teraz ekogroszkiem] Ja mam domek nie ocieplony [fachowcy mieli przyjsc w ten poniedz. ale pogoda zmienila plany i zaraz jak zrobi sie ciut cieplej ocieplam]..generalnie piecyk super ..Nic musze zabki zacisnac i karmic mojego smoczka:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lestek27 14.03.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Witam.Przymierzam się do wymiany pieca i myślę o kupnie właśnie OE+ 16kWDom ok. 130m2 z lat 70-tych. Pustak pustka powietrzna i cegła. Ściany 10cm styropianu, strop 10cm styropianu.Chcę dołożyć zasobnik c.w.u. 300 l, założyć na c.o. pompę Alpha2 i na c.w.u. chyba też oraz zawór 4-drogowy z siłownikiem tak aby sam regulował się wzalezności od potrzeby. Na grzejniki pewnie głowice termostatyczne i na piętrze regulator pokojowy.Co myślicie o takiej instalacji?Chodzi mi głównie o ten siłownik do zaworu 4-drogowego. Znajomy mówił że ma coś takiego i stwierdził że to rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 14.03.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Witam ,ja posiadam 2 lata OEP 25 w nowym domu 220m dobrze docieplonym , rzeczywiscie piec spala ekonomiznie a po przestawieniu w sterowniku na opcje OEP 16 kw nawat bardzo ekonomicznie (2 zawory 3 drozne i 4 pompy alpha grundfos oszczedne w energie) , i wszystko tak sobie hulało przez 2 lata do poniedziałku gdy piec wygasł po ponowny odpaleniu na automacie wogóle nie załączał pompy CO w domu zrobiło sie zimno.Po restarcie ustawien fabrycznych pompa juz chodzi ale piec nie moze osiagnac zadanaej temperatury ,przy ustawieniu CO na 50 st dobija max 42-43 st, zawory odkeciłem na full wiec nie hamuja pieca ,ekogroszek ten sam,a grzejniki letnie....Palnik dobrze pali wysoki plomień. Miał ktos moze podobny przypadek? Pozdrawiam Tak ciężko cokolwiek powiedzieć....... udostępniony jest ten Twój ster? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 14.03.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Witam. Przymierzam się do wymiany pieca i myślę o kupnie właśnie OE+ 16kW Dom ok. 130m2 z lat 70-tych. Pustak pustka powietrzna i cegła. Ściany 10cm styropianu, strop 10cm styropianu. Chcę dołożyć zasobnik c.w.u. 300 l, założyć na c.o. pompę Alpha2 i na c.w.u. chyba też oraz zawór 4-drogowy z siłownikiem tak aby sam regulował się wzalezności od potrzeby. Na grzejniki pewnie głowice termostatyczne i na piętrze regulator pokojowy. Co myślicie o takiej instalacji? Chodzi mi głównie o ten siłownik do zaworu 4-drogowego. Znajomy mówił że ma coś takiego i stwierdził że to rewelacja. Wydaje mi się, że jeśli założysz termostaty, to siłownik do zaworu 4D zbędny..... szkoda kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 14.03.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Ponawiam pytanie do użytkowników OE+...czy podajnik mieli Wam ekogroszek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
larky 15.03.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Mielić nie mieli, ale czasami łupie większe kawałki, aż echo po kotłowni niesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 15.03.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Mielić nie mieli, ale czasami łupie większe kawałki, aż echo po kotłowni niesie To że chrupią większe kawałki to normalka..... czekam na dalsze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz4567 15.03.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Witam u mnie mielenie eko groszku skonczylo sie wymiana slimaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts