minertu 16.05.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 a minertu nie orientujesz sie jaka moca bedzie 16kw dzialala tak przerobiona??czytalem ze mozna z tylu dac dystans 4cm i to nie problem bo moge utoczyc sobie z tworzywa lub stali ..tylko generalnie chodzi mi jaka moc bedzie mial..czy lepiej dorobic sobie z stali pelna podkowke ..czyli podawanie wsio to samo ale sam palnik sie zmniejszyO ile moc się zmniejszy tego ci nie powiem.Pytanie dlaczego chcesz zmniejszyć moc tego palnika.To jaką będzie miał moc zależy od częstotliwości podawania przy max zapotrzebowaniu , jak wyliczysz ile kg groszku przetrawi efektywnie w czasie 1h wyjdzie ci przybliżona moc.Za wzór przyjmij 6kg=1kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 16.05.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Dzisiaj wysłałem zapytania o piecyk Ogniwo eko plus 16 mam jakieś 130m do ogrzania + 120cw docelowo 300 dom ocieplony raczej dobrze okna stare plastiki dom z lata 80 mam nadzieję ze nie przesadziłem z tą 16 trochę się boję brać 10 znajomy hydraulik też twierdzi że raczej 16 Zobaczę jakie ceny mi podadzą za 16 Czy w Twoim przypadku dobór pieca zależy od ceny czy od potrzebnej mocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.05.2013 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Dobre pytanie Grześ sam wiesz jak jest gdy ludzie pytają o "zielonego" panie 300pln różnicy to pikuś, biorę większy tylko po co pytam, przepij lepiej chłopie z instalatorem te 3 stówki jak ci instalację dobrze zrobi Ale my jesteśmy sprzedawcy debile hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
75max 16.05.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Czy w Twoim przypadku dobór pieca zależy od ceny czy od potrzebnej mocy? bardziej mi zależy na dobrym doborze pieca dom ma wymiary po zewnątrz 9x11 parter i piętro nie wiem czy 10 nie będzie za mała może jeszcze kiedyś poddasze zaadaptuje na duży salon zarazie da poddaszy goła blacha bez ocieplenia a na stropie styropian 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 16.05.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 bardziej mi zależy na dobrym doborze pieca dom ma wymiary po zewnątrz 9x11 parter i piętro nie wiem czy 10 nie będzie za mała może jeszcze kiedyś poddasze zaadaptuje na duży salon zarazie da poddaszy goła blacha bez ocieplenia a na stropie styropian 8 Odbierz maila i podaj to o co poprosiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
75max 17.05.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Odbierz maila i podaj to o co poprosiłem. no to raczej będzie 11 zielona teraz tylko znaleźć dobrą cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 17.05.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 no to raczej będzie 11 zielona teraz tylko znaleźć dobrą cenęSkoro ma być zielony to musisz zmienić wątek na ten Co do ceny jak znajdziesz dobrą to daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus2000 17.05.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 (edytowane) witamJako, że to mój pierwszy sezon letni, to niektóre zachowania mojego oe+16 są dla mnie nowością. Może już tutaj było pisane, jak reaguje grzejący piec gdy np: zabraknie prądu? Zasymulowałem taką sytuację z pewną różnicą, wyłączyłem pompę c.o., dmuchawę i podajnik. Sterownik pozostał załączony. Obserwowałem jak rośnie temp.na piecu. W moim przypadku wyglądało to tak; z temperatury 50 st.C, kocioł podwyższył temperaturę do 59 st.C i zaczął się schładzać. Czasowo zajęło mu to ok. 2 godziny. Myślę, że gdy faktycznie zabraknie prądu to z kotłem nic się złego nie stanie. Nawet potem przy sprzyjających warunkach, sam się rozpali. Kiedyś tak miałem, że po 7 godzinach od wylączenia, rozpalił się ponownie. Miałem chyba wtedy dobry węgiel.Może się dziwicie, że ''jadę'' na opcji ZIMA, ale mam pompe c.o. połączoną razem z c.w.u. w jednym układzie, bardzo małym. Inna pompa pracuje w układzie zamkniętym przez wymiennik, ta jest wyłączona. ps. Dlaczego występuje różnica czasowa przy pisaniu postów? Pisałem o 21:57, a na forum widnieje 19:57. Wie ktoś? Edytowane 17 Maja 2013 przez robus2000 uwaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.05.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Robus takie testy robiłem kilka lat temu o czym także wtedy pisałem, niektórzy wynajdywali jakieś skrajne przypadki i przytaczali niestworzone opowieści zarzucając mi nawet lekkomyślność Gdybym tego nie sprawdził na swoim kotle nie pisałbym na forum. Zależy kiedy zabraknie zasilania, w jakieś fazie że tak nazwę rozpalenia palnika. Na wet przy odłączeniu zasilania przy rozpalonym maksymalnie palniku temp. nie wzrosła wyżej jak o 12 do 14 stopni względem zadanej. To po jakim czasie kocioł ruszy zależy tylko od paliwa. Węgla twarde, wysokokaloryczne trzymają słabo żar, na lato jest wskazane wg. moich obserwacji "lżejsze" paliwa czyli tzw. potocznie miękkie ( niskokaloryczne ) Mój kociołek ruszył po 11,5 godziny po wyłączeniu zasilania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 18.05.2013 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Wiele razy już to było pisane.Ja nie cuduję z opałem tylko zawsze ten sam więc do końca nie ma reguły jaki ma być węgiel no poza Pieklorzem Piekarskim-na lato nie polecam bo są z nim same problemy.Na zimę b.dobre paliwo.Mój kocioł rozhulał się po 9h od wyłączenia prądu.Wtedy jeszcze był palnik Brucer,większa powierzchnia żaru więc i może dla tego na twardym węglu coś tam niżej żaru było.Gdyby tego prądu zabrakło w fazie grzania z pełnym żaru palnikiem temp CO wzrastała max o 18deg powyżej zadanej.Inaczej sprawa wygląda z małymi palnikami.Tam żaru na palniku jest mniej więc i źródła ciepła jest mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus2000 18.05.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Teraz to jestem b.spokojny o takie przypadki jak brak zasilania. Wynika to też z Waszych doświadczeń i postów. Cenna uwaga z tym ''lźejszym'' węglem. Już o tym zapomniałem. Podjadę na skład i kupię na próbę z 10 worków ''czecha''. Dobrze jest poprzypominać co jakiś czas o takich ''niuansach''. Nowi palacze na pewno będą sobie cenić takie wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 18.05.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Teraz to jestem b.spokojny o takie przypadki jak brak zasilania. Wynika to też z Waszych doświadczeń i postów. Cenna uwaga z tym ''lźejszym'' węglem. Już o tym zapomniałem. Podjadę na skład i kupię na próbę z 10 worków ''czecha''. Dobrze jest poprzypominać co jakiś czas o takich ''niuansach''. Nowi palacze na pewno będą sobie cenić takie wskazówki.Nasi palacze takie wskazówki dostają w cenie.No cóż cieszymy się również z tego,że pomożemy innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awo65 20.05.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Czy może doświadczeni koledzy mają jakieś rady na sadzę w kotle? Opisałem moje wrażenia z eksploatacji trochę wcześniej. Problem ten poruszałem także w sezonie na esterowniku, ale też bez większych sukcesów. Czyżby nikt nie znał rozwiązań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus2000 20.05.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Czy może doświadczeni koledzy mają jakieś rady na sadzę w kotle? Może coś pomogę? Sadze tworzą się zawsze. Tej sadzy może być mniej lub więcej. Dużo czynników wpływa na osadzanie się sadzy w dużych ilościach. Np: na piecu jest niska temperatura, węgiel o dużej zawartości popiołów i sadzy, długo nie czyszczony komin. Jeżeli coś ''nie trafiłem'' to proszę o sprostowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 21.05.2013 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Może coś pomogę? Sadze tworzą się zawsze. Tej sadzy może być mniej lub więcej. Dużo czynników wpływa na osadzanie się sadzy w dużych ilościach. Np: na piecu jest niska temperatura, węgiel o dużej zawartości popiołów i sadzy, długo nie czyszczony komin. Jeżeli coś ''nie trafiłem'' to proszę o sprostowanie. Wilgotność opału oraz źle dobrana ilość powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awo65 21.05.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Dziękuję za podpowiedzi. Jak na razie niewiele wnoszą, niestety. Pokrótce - na piecu temperatura utrzymywana ok. 50 st. (dom ma niskie zapotrzebowanie na ciepło), węgiel nie zostawia dużo popiołu, komin nowy - pierwszy sezon. Węgiel suchy - trzymany całą zimę pod zadaszeniem oraz w kotłowni, brak skroplin w zasobniku. Źle dobrane powietrze? Korektę dawałem w sezonie nawet na +4, na '-' przesypywał opał. Niezależnie od ilości powietrza ilość sadzy praktycznie się nie zmieniała. Jakieś inne koncepcje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Novy! 21.05.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 (edytowane) Czy może doświadczeni koledzy mają jakieś rady na sadzę w kotle? Opisałem moje wrażenia z eksploatacji trochę wcześniej. Problem ten poruszałem także w sezonie na esterowniku, ale też bez większych sukcesów. Czyżby nikt nie znał rozwiązań? Z moich 2 letnich doświadczeń (OEP 25kW) wynika że w kotłach Ogniwo to standard,niestety. Spędziłem godziny,dni,miesiące wraz z pomocą kolegów z forum ES -żadnych rezultatów.Kilkanaście różnych gatunków opału-przy tych najlepszych sadzy było troszkę mniej,różne ustawienia.Nie próbowałem jedynie "kapliczki Minertu". Wydaje się że konstrukcja wymiennika w tym kotle daje w mniejszym lub większym stopniu takie efekty spalania,u mnie dymił sam palnik a właściwie spora jego powierzchnia nie dopalając część opału jak należy...Serwis stwierdził jednak 100% sprawności kotła i palnika. Edytowane 21 Maja 2013 przez Novy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Novy! 21.05.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Jakieś inne koncepcje? Jedyna rada IMHO jest taka-większy nadmuch -nawet kosztem tego że poślesz więcej spalin wprost do nieba Lub cienkie płyty szamotowe (cegły mają zbyt dużą bezwładność)ułożone na deflektorze tak aby przelot spalin był jedynie ok 5cm po prawej.lewej i tylnej stronie.Od strony drzwiczek bez szczeliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARCHER 21.05.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 (edytowane) Też mam problem z dużą ilością sadzy, niezależnie od rodzaju opału. Korekta nadmuchu tez niewielu dawała. Tamtej zimy jeszcze nie mieszkałem więc trzymałem temp ok 19-20 stopni, co może być po części tego przyczyną. Zobaczę w tym sezonie, czy sytuacja będzie podobna jak będzie większe zapotrzebowanie na ciepło. Kocioł OEP 16, komin ceramiczny ocieplony wełną o średnicy 20 cm. Edytowane 21 Maja 2013 przez ARCHER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Novy! 21.05.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Też mam problem z dużą ilością sadzy, niezależnie od rodzaju opału. Korekta nadmuchu tez niewielu dawała. Tamtej zimy jeszcze nie mieszkałem więc trzymałem temp ok 19-20 stopni, co może być po części tego przyczyną. Zobaczę w tym sezonie, czy sytuacja będzie podobna jak będzie większe zapotrzebowanie na ciepło. Kocioł OEP 16, komin ceramiczny ocieplony wełną o średnicy 20 cm. Jeśli chodzi o kocioł i sadzę to wybrałeś nr 1.Jest taki koleś na forum ES co sobie z nią poradził w Ogniwie...marne szanse by ten patent sprzedał BTW jest to wbrew spalaniu w zamkniętym szczelnie kotle Sprzedaj Ogniwo przed następnym sezonem,jest szansa że ktoś jeszcze go kupi Dołóż mu sadzę z poprzedniego sezonu w komplecie Przepraszam,nie mogłem się oprzeć,jestem szczęśliwy że mam to już za sobą... Pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts