Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak sądzicie?

Teraz jest sezon letni. Na kotle można utrzymywać różne temperatury. Osobiście teraz mam ustawioną temp. 50 st.C. Spotkałem się z ''starszym palaczem'', który poradził mi podwyższyć temp. do 55-56 st.C. Mówił, że w niższych temp. kocioł się ''poci'', a co zatem idzie będzie szybciej korodował. W naszych ogniwach można ustawić temp. od 42 do 70 st.C. Jaka może być najsensowniejsza, najniższa, ''najzdrowsza'' temp. dla naszych kociołków w tym okresie?

Czy ''starszy palacz'' miał rację? Jak sądzicie?

Edytowane przez robus2000
niedopisane słowo

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

drzwiczki są ..generalnie wygląd tragedia..instalator mi je dorobił..blacha na tej rurze grubsza niż w kotle..dlatego zostawiłem..przeżyje kilka piecy :D Rada jaką mogę dać róbcie kafle w kotłowni [wiem ze przy kończeniu goni z kasa ale porostu praktyczne to jest naprawdę ] Niestety kotłownia węglowa daleko odbiega od standartow kotłowni gazowych ,olejowych

drzwiczki są ..generalnie wygląd tragedia..instalator mi je dorobił..blacha na tej rurze grubsza niż w kotle..dlatego zostawiłem..przeżyje kilka piecy :D Rada jaką mogę dać róbcie kafle w kotłowni [wiem ze przy kończeniu goni z kasa ale porostu praktyczne to jest naprawdę ] Niestety kotłownia węglowa daleko odbiega od standartow kotłowni gazowych ,olejowych

Ja w swojej mam swój kącik z biurkiem, kompem i TV. Miejsce na dymka :p

Gość Novy!

Z niebywałą satysfakcja przeczytałem dziś jak kolega rajmund (pisząc to co ja napisałem 1 rok temu o tym że przeciwzwój w burnerze-s mieli paliwo na miał..tak tak jorgo kłamczuszku...u Ciebie mieli też;) ) powalił panów "z" na kolana i to publicznie,pełna miazga Bravo rajmund http://esterownik.pl/forum/posty,1031/sadza-w-kotle-wiem-bylo-ale-rozwiazania-dalej-brak,7 wreszcie,pozdrawiam rajmund....: :wave:

I niech prawda was wyzwoli !!!Kłamcy!\

BTW,piękny pojedynek normalnego prostego człowieka (rajmund bez urazy ) z krasomówcami-kłamcami-teoretykami-fachowcami "z" :)

Podręcznikowy przykład ! :)

Edytowane przez Novy!

doszliśmy do paradoksu...ludzie mający inne kotły piszą w temacie Ogniwa :) ..gdy ja pisałem w innym wątku powiedziano wprost bym nie śmiecił,uciekał w temat Ogniwa..myślałem ze tyczy się wszystkich :D.

Niektórym niebieski coś zrobił...bez urazy ale tego już nie ogarniam :D jak pewnie i wielu rzeczy związanym z tym piecem..powiem tak mam piecyk,działa w miarę oki do tego nieźle się pali miałem za 399zl tona ..czego można chcieć więcej...może jak kupie eko za 800zl...ale pewnie nie kupie

Edytowane przez wuwok

doszliśmy do paradoksu...ludzie mający inne kotły piszą w temacie Ogniwa :) ..gdy ja pisałem w innym wątku powiedziano wprost bym nie śmiecił,uciekał w temat Ogniwa..myślałem ze tyczy się wszystkich :D.

Niektórym niebieski coś zrobił...bez urazy ale tego już nie ogarniam :D jak pewnie i wielu rzeczy związanym z tym piecem..powiem tak mam piecyk,działa w miarę oki do tego nieźle się pali miałem za 399zl tona ..czego można chcieć więcej...może jak kupie eko za 800zl...ale pewnie nie kupie

Czym ci zaśmieciłem? Źle zrobiłem?

Jeżeli źle to przepraszam i więcej tego błędu nie popełnię.

uważam ze każdy powinien pisać w każdym temacie jeśli ma coś sensownego do powiedzenia..odnośnie właścicieli innych kotłów to pisałem żartem..szkoda bić piany ..sorki jak kogoś uraziłem

Odnośnie kolegi Novy to nie rozumiem..ja jak mam 2 lata męczarni staram się zapomnieć a nie wracać ciągle do tego. Jeśli chce ostrzec..hmm ktoś jak ma kupić i tak kupi ..każdy najlepiej wyciąga wnioski jeśli sam się przejedzie :D Konstruktywna rozmowa daje dużo a ciągłe żale nic..zniechęca się tylko userow którzy tu wpadaj i widza kłótnie. Miałem wkleić mój palnik po minimalnym tuningu ..ale uznałem ze znów cos komuś..bez sensu..jedynie jestem wdzięczny tutaj ludka za pomoc w wyborze w miarę dopasowanego kotła [wielkość kw.nie kolor ..bo znów by się rozpętało ] plus sterownik

aha ja za swoja 16ke dalem 7300 zl juz w domu a wy ile za swoje??? oki z bajerami ale jednak..??

Edytowane przez wuwok

idę na kompromis pomaluje kociołek na żółto :D z motywami czerwonymi.. [wtedy moja kotłownia będzie bezpartyjna..i znów będzie się liczyło tylko ciepełko:D ] a serio szkoda ze ludzie przestali wymieniać doświadczenia ..miejmy nadzieje ze to wróci

paradoks tej historii taki za znajoma dostała linka do forum tematu o piecach i..śmieje się z nas ze wychodzą z nas psychole[mowie za swoja osobę :D ]..mówi ze święta wojna tu jest jeśli chodzi o piece..najgorsze ze ona piecyk ma biały ..jakaś jeszcze nie określona..wrr

Edytowane przez wuwok

Z niebywałą satysfakcja przeczytałem dziś jak kolega rajmund (pisząc to co ja napisałem 1 rok temu o tym że przeciwzwój w burnerze-s mieli paliwo na miał..tak tak jorgo kłamczuszku...u Ciebie mieli też;) ) powalił panów "z" na kolana i to publicznie,pełna miazga Bravo rajmund http://esterownik.pl/forum/posty,1031/sadza-w-kotle-wiem-bylo-ale-rozwiazania-dalej-brak,7 wreszcie,pozdrawiam rajmund....: :wave:

I niech prawda was wyzwoli !!!Kłamcy!\

BTW,piękny pojedynek normalnego prostego człowieka (rajmund bez urazy ) z krasomówcami-kłamcami-teoretykami-fachowcami "z" :)

Podręcznikowy przykład ! :)

Gorączki Ty czasem nie masz? Nie potrafisz się pogodzić z błędami które popełniłeś i zarzucasz kłamstwo innym. Dodatkowo mylisz ogniwo eko + z eko a brucera z burnerem i robisz to z premedytacja. Dobrze ze chociaż nie piszesz ze to i tak wszystko wina Tuska , bo do tej zbieraniny pasował byś jak ulał.