Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam kolegów

Ponawiam pytanie, bo jakoś nikt nie odpowiedział a nurtuje mnie on okrutnie.

Jak sądzicie?

Teraz jest sezon letni. Na kotle można utrzymywać różne temperatury. Osobiście teraz mam ustawioną temp. 50 st.C. Spotkałem się z ''starszym palaczem'', który poradził mi podwyższyć temp. do 55-56 st.C. Mówił, że w niższych temp. kocioł się ''poci'', a co zatem idzie będzie szybciej korodował. W naszych ogniwach można ustawić temp. od 42 do 70 st.C. Jaka może być najsensowniejsza, najniższa, ''najzdrowsza'' temp. dla naszych kociołków w tym okresie?

Czy ''starszy palacz'' miał rację? Jak sądzicie?

witam kolegów

Ponawiam pytanie, bo jakoś nikt nie odpowiedział a nurtuje mnie on okrutnie.

Ja bym posłuchał rad bardziej doświadczonego kolegi. Temperatury 50-60deg nie powodują extra zwiększenia zużycia opału. Ponadto masz w piecu bufor w przypadku nagłych, dużych rozbiorów wody. Głowa również będzie spokojna o piec i komin...

Szybkie pytanie: Czemu z kotła się dymi??? Teściowa miała starego "śmieciucha" który dymił, dopóki mu się nie otworzyło drzwi do popielnika i drzwi do kotłowni. Łapał "cug" i już nie dymił. Teraz ma kocioł na ekogroszek "robiony w stodole" i ma czysto. Ja mam ogniwo eko+ i syf jakbym miałem w beczce palił. Kocioł ma rurę fi140, ja mam komin fi200, otwarte cały czas okienko w kotłowni, palę pół roku suchym groszkiem. A wystarczy otworzyć drzwiczki (którekolwiek) pieca i dym wali mi na kotłownię jakbym oponę podpalił. Nawet jak wyłączę ręcznie dmuchawę.

PS Na ile czasu wystarcza Wam węgla na palniku zanim kocioł wygaśnie? Bo do czyszczenia albo muszę go gasić (w sumie nie problem - sam gaśnie), albo czyścić jak jest gorący - bo po 15 minutach od wyłączenia podajnika i dmuchawy kocioł już nie wstanie sam - muszę rozpalać.

Szybkie pytanie: Czemu z kotła się dymi??? Teściowa miała starego "śmieciucha" który dymił, dopóki mu się nie otworzyło drzwi do popielnika i drzwi do kotłowni. Łapał "cug" i już nie dymił. Teraz ma kocioł na ekogroszek "robiony w stodole" i ma czysto. Ja mam ogniwo eko+ i syf jakbym miałem w beczce palił. Kocioł ma rurę fi140, ja mam komin fi200, otwarte cały czas okienko w kotłowni, palę pół roku suchym groszkiem. A wystarczy otworzyć drzwiczki (którekolwiek) pieca i dym wali mi na kotłownię jakbym oponę podpalił. Nawet jak wyłączę ręcznie dmuchawę.

PS Na ile czasu wystarcza Wam węgla na palniku zanim kocioł wygaśnie? Bo do czyszczenia albo muszę go gasić (w sumie nie problem - sam gaśnie), albo czyścić jak jest gorący - bo po 15 minutach od wyłączenia podajnika i dmuchawy kocioł już nie wstanie sam - muszę rozpalać.

jeśli chodzi o dymienie zobacz czy masz ciąg w kominie wentylacyjnym i dymnym oraz czy kominy są suche bo to może być przyczyną cofki do kotłowni

jeśli wygasa ci po 15min to coś jest nie tak ale ja nie czuje się na siłach by pomóc

Czy komora nawrotna jest dobrze wyczyszczona ( otwór za szufladą na popiół ), sprawdź rurę doprowadzającą spaliny do komina.

Jeśli piszesz że fi 200 to podejrzewam że komin to ceramik także powinno rwać jak diabli.

Wygaszacie po 15min to wprost nie do uwierzenia.

Mój ( nie Ogniwo ) wstał po 11 godzinach i 30-tu minutach po wyłączeniu sterownika z prądu.

Sprawdź jeszcze czy nie są pozapiekane szczeliny nadmuchowe w palniku, już widziałem coś takiego po roku pracy

Wyczyść kocioł od góry i w komorze nawrotnej jak pisze karoka.

Jak wygasa,wypala opał na palniku czy skoksuje go?

Jak wypala nisko to ciąg masz dobry natomiast dymi się dlatego,ze spaliny maja bliżej bez oporu przez drzwiczki się wydostać.

Jak otwierasz to najpierw je lekko uchyl aż pociągnie a potem otwórz na tyle ile potrzebujesz ,najlepiej z otwartym okienkiem w kotłowni i zamknięta kratką wentylacyjną.

Ja bym posłuchał rad bardziej doświadczonego kolegi. Temperatury 50-60deg nie powodują extra zwiększenia zużycia opału. Ponadto masz w piecu bufor w przypadku nagłych, dużych rozbiorów wody. Głowa również będzie spokojna o piec i komin...

Dzięki sebsa za odpowiedź. Tak też zacząłem myśleć i ustawiłem sobie temp.C.O. na 55 st C.

Na ile czasu wystarcza Wam węgla na palniku zanim kocioł wygaśnie? Bo do czyszczenia albo muszę go gasić (w sumie nie problem - sam gaśnie), albo czyścić jak jest gorący - bo po 15 minutach od wyłączenia podajnika i dmuchawy kocioł już nie wstanie sam - muszę rozpalać.

Mój rekord to ponad 7 godz. Ale miałem (chyba dobry ekogroszek). Zdarzyło się też tak, że zgasł jak nie było prądu kilka godzin. Dużo zależy od węgla. Czyszczę kocioł po wystudzeniu, po ok.8 godz. Tak mi jest najłatwiej i najlepiej. Sadze i pyły nie unoszą się tak bardzo jak wtedy, gdy piec jest gorący. Jeżeli nie wyczyszczę kotła co 3 tygodnie, to też będę miał tak jak Ty. Po wyczyszczeniu pieca, po rozpaleniu go, mogę otwierać drzwiczki i nic wtedy nie kopci. Tak myślę, że jak jest kiepski opał, to szybciej brudzą/zapychają się te kanały pionowe/kwadratowe, w których są spirale. Wtedy dymy mają duże opory się tedy wydostawać do komina, i jak pisze MINERTU, przez drzwiczki jest im łatwiej.

Jak zaglądałem tu pół roku temu to byłem pewien zakupu tego piecyka. Teraz, kiedy w końcu przyszedł czas na zakupy, wchodzę tu znowu i widzę więcej wpisów opisujących problemy z Ogniwem. Rzeczywiście czas działa na niekorzyść tego kotła czy może to tylko czarny pijar konkurencji?

Pozdrawiam

Jak zaglądałem tu pół roku temu to byłem pewien zakupu tego piecyka. Teraz, kiedy w końcu przyszedł czas na zakupy, wchodzę tu znowu i widzę więcej wpisów opisujących problemy z Ogniwem. Rzeczywiście czas działa na niekorzyść tego kotła czy może to tylko czarny pijar konkurencji?

Pozdrawiam

To co takiego powstrzymuje cię przed jego zakupem?

To co takiego powstrzymuje cię przed jego zakupem?

Wypowiedzi niezadowolonych użytkowników, zarówno tutaj jak i na forum eSterownika. Mnie mieszczucha, dla którego będzie to pierwszy eksploatowany kocioł, niektóre opisane tu problemy nieco przerażają. Kilka miesięcy temu, gdy czytałem ten wątek częściej wypowiadały się osoby zadowolone, teraz jakby było ich nieco mniej lub po prostu nic nie piszą.

Przeczytanie kilka stron wstecz tego tematu dało mi do myślenia czy na pewno to ma być Ogniwo czy może jednak RBR. Chodź z zakupem tego drugiego w Częstochowie i okolicach może być chyba problem. Czy może się mylę?

Wypowiedzi niezadowolonych użytkowników, zarówno tutaj jak i na forum eSterownika. Mnie mieszczucha, dla którego będzie to pierwszy eksploatowany kocioł, niektóre opisane tu problemy nieco przerażają. Kilka miesięcy temu, gdy czytałem ten wątek częściej wypowiadały się osoby zadowolone, teraz jakby było ich nieco mniej lub po prostu nic nie piszą.

Przeczytanie kilka stron wstecz tego tematu dało mi do myślenia czy na pewno to ma być Ogniwo czy może jednak RBR. Chodź z zakupem tego drugiego w Częstochowie i okolicach może być chyba problem. Czy może się mylę?

Nie da się wykluczyć tez opcji ,ze w przyszłym roku wejdziesz i przeczytasz narzekania tych samych użytkowników na rbr.:) Nigdy żaden piec węglowy nie będzie tak wygodny jak gaz, albo prąd i do tego niektórzy się nie mogą przyzwyczaić.

tylko zwróć uwagę ile osób narzeka [powtarzalność nicków ]..a zazwyczaj doradzają 2 osoby..notabene sprzedające inną marke..wiele osób z nimi walczyło i powiem tak ..jako użytkownicy pieców[ ogniwo ]] właściwie troszkę z przekory , z tego co widzimy w kotłowni..a te osoby maja w tym misje ..czyli tak naprawdę jak nie wiesz o co chodzi to chodzi o kasę!!

jedynie muszę przyznać ze fachowo umieją doradzić a to ważne . Wiele osób przeszło na esterowniki tam znów chwilkę było normalnie..potem komercja:( ..tym sposobem dojdziemy do śmierci naturalnej tego działu :( ... Myślę ale się pewnie mylę ze użytkownicy pieców danej marki powinni tylko pisać w temacie swoim[ok pisałem w innym temacie ale poszłem tam za jednym osobnikiem:) ..moja wina przyznaje] ...ale co ja tam wiem..znów posadzi mnie ktoś ze jestem jednym panem :)

Aha kotłownia węglowa nie jest czysta..palisz miałem to masz pyl wybierasz z popielnika masz pyl..czyścisz piec tez się ubrudzisz ..mi to nie przeszkadza miałem/mam śmieciucha i teraz mam wypas [w nowym domku ].. ale jak ktoś liczy ze będzie miał czysto itd ..sorki nie to ogrzewanie !!!! Olej,gaz...

swoja droga jak zapanuje moda to ludzie wchodzący na FM czy Esterownik częściej piece będą zmieniać niż samochody :D..najlepiej iść kupić w sklepie zwykłym piec i cieszyć sie ze ma się drogi na eko i jest oki..tu człowiek może popaść w jakas paranoje :D ..

Edytowane przez wuwok

tylko zwróć uwagę ile osób narzeka [powtarzalność nicków ]..a zazwyczaj doradzają 2 osoby..notabene sprzedające inną marke..wiele osób z nimi walczyło i powiem tak ..jako użytkownicy pieców[ ogniwo ]] właściwie troszkę z przekory , z tego co widzimy w kotłowni..a te osoby maja w tym misje ..czyli tak naprawdę jak nie wiesz o co chodzi to chodzi o kasę!!

jedynie muszę przyznać ze fachowo umieją doradzić a to ważne . Wiele osób przeszło na esterowniki tam znów chwilkę było normalnie..potem komercja:( ..tym sposobem dojdziemy do śmierci naturalnej tego działu :( ... Myślę ale się pewnie mylę ze użytkownicy pieców danej marki powinni tylko pisać w temacie swoim[ok pisałem w innym temacie ale poszłem tam za jednym osobnikiem:) ..moja wina przyznaje] ...ale co ja tam wiem..znów posadzi mnie ktoś ze jestem jednym panem :)

Aha kotłownia węglowa nie jest czysta..palisz miałem to masz pyl wybierasz z popielnika masz pyl..czyścisz piec tez się ubrudzisz ..mi to nie przeszkadza miałem/mam śmieciucha i teraz mam wypas [w nowym domku ].. ale jak ktoś liczy ze będzie miał czysto itd ..sorki nie to ogrzewanie !!!! Olej,gaz...

swoja droga jak zapanuje moda to ludzie wchodzący na FM czy Esterownik częściej piece będą zmieniać niż samochody :D..najlepiej iść kupić w sklepie zwykłym piec i cieszyć sie ze ma się drogi na eko i jest oki..tu człowiek może popaść w jakas paranoje :D ..

Zapewne o mnie piszesz.Jak byś znał moja historie to byś zdanie zmienił.

Kolego w Częstochowie to nawet montaż jest możliwy przez instalatora który tych kociołków już kilka zamontował.

Jak coś pisz na priva.