Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A gdzie czytałeś że ktoś z konkurencji próbował i był nie zadowolony ?

Mój znajomy całą zimę palił owsem na Klimoszu i był bardzo zadowolony bo było tanio.

Powiem wam że posiadam kilka ha użytków rolnych.

Opłacało się palenie ziarnem jak cena była w granicach 250 do 300pln/tonę.

Obecnie cena owsa około 800 to jaki sens ?

Za tą kasę można kupić tonę eko groszku o dużo wyższej kaloryczności.

Mniej łażenia do kotłowni bo wiadomo że trzeba przepuścić przez kocioł około dwa razy więcej ton.

ja mówię o Ogniwo bo ten wątek jest o nim, a że inne kotły też spalają owies czy inne ziarno to wiadomo jest.....

tylko mi chodziło o to - o czym pisał darase - że sypał i nic nie musiał ustawiać, bo ecoal dawał sobie sam radę bez jego udziału

a co do ceny to faktycznie masz rację...... zboże teraz drogie, nie opłacalne spalanie owsa czy innego ziarna...no chyba że komuś

zaprzało kilka ton - no to do kotła :)

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jorgo napisał:

"próbowali ludziska, i ogniwo z ecoalem podobno wypada na tle konkurencji bardzo dobrze"

Skoro czytam taki wpis to tak rozumiem.

Może ktoś gdzieś napisał że inny kocioł z innym sterowaniem źle spala ziarno zbóż i to przeoczyłem.

No chyba że już mam problemy ze zrozumieniem, to też możliwe.

A na grzejnikach jakie masz zawory? Czy zawór 4D z siłownikiem? np.siłownik z czujnikiem pogodowym.

Nie.eCoal takiego siłownika nie obsługuje,jest on wręcz zbyteczny.

Na grzejnikach mam zawory termostatyczne.

Sterownik ma czujnik pogodowy i sam nastawia temp na piecu,oczywiście mozna ja zadać samemu.Zawór 4D ustawiam tylko raz i zostawiam w spokoju aż do grzania w trybie lato,otwieram go na całego na dom .Tak więc zawór 4D przestawiam 2x do roku.

@minertu

A po co w trybie lato otwierasz zawór 4D na cały dom ?

Przecież wtedy jest tylko grzanie CWU, chodzi sobie tylko pompa CWU a zawór 4D nie ma znaczenia.

Ewentualnie jeżeli komuś działa CO grawitacyjnie to powinien zamknąć zawór 4D żeby nie marnować ciepła na grzanie domu.

@minertu

A po co w trybie lato otwierasz zawór 4D na cały dom ?

Przecież wtedy jest tylko grzanie CWU, chodzi sobie tylko pompa CWU a zawór 4D nie ma znaczenia.

Ewentualnie jeżeli komuś działa CO grawitacyjnie to powinien zamknąć zawór 4D żeby nie marnować ciepła na grzanie domu.

Jest powód ,gdyby doszło do przegrzania pieca (do czego sterownik nie dopuści) uruchamia się pompa CO w celu wychłodzenia wody (najpierw uruchamia się pompa CWU).

Gdyby był zamknięty sam bojler do wychłodzenia mógłby nie wystarczyć.Co nie znaczy,że nie zadziała termik i piec się nie wyłączy.

To tylko na wypadek gdyby..... co się stać nie powinno ale na zimne dmuchać trzeba.No i po co w razie wyłączenia bawić się w ponowne rozpalanie?

Sterownik ma wiele funkcji zabezpieczających przed przegrzaniem a zawór musi być otwarty (nie musi być cały,jak komu pasuje) :)

Jutro pierwsze odpalenie kotła w związku z tym mam kilka pytań

1. Testować groszkiem czy mialem? czy mialem da sie rozpalic kocioł?

2. Czy da sie ustawic (wymusić) dowolną temperaturę CO gdy za oknem jest teraz jakies 25C ? Mam czujnik temp. zewnętrznej, wewnętrznej nie posiadam.

Głowice termostatyczne jeszcze nie zalozone. Chce wygrzac rury i stestować je w ten sposób zanim zaleje je posadzkami.

3. Po ilu godzinach pracy eCoal się "nauczy" instalacji?

4. Jak sie wygasza kocioł? poprostu wylaczyc zasilanie sterownika?

Jutro pierwsze odpalenie kotła w związku z tym mam kilka pytań

1. Testować groszkiem czy mialem? czy mialem da sie rozpalic kocioł?

2. Czy da sie ustawic (wymusić) dowolną temperaturę CO gdy za oknem jest teraz jakies 25C ? Mam czujnik temp. zewnętrznej, wewnętrznej nie posiadam.

Głowice termostatyczne jeszcze nie zalozone. Chce wygrzac rury i stestować je w ten sposób zanim zaleje je posadzkami.

3. Po ilu godzinach pracy eCoal się "nauczy" instalacji?

4. Jak sie wygasza kocioł? poprostu wylaczyc zasilanie sterownika?

Obojętnie czym ale musi być suchy

Tak ustaw reg kotła w tryb CO a tryb CWU na normalny

Co najmniej 3h bez zaglądania do środka,niech spokojnie pochodzi i piec nie uczy się instalacji ale paliwa.

Wyłącz sterownik i piec się sam wygasi.

Edytowane przez minertu

re:szosiu

Szanowny Kolego,

Wystarczy, że zasypiesz niewielką ilość paliwa wystarczającą na kilka godzin pracy. Gdy się skończy, to kocioł sam wygaśnie, a sterownik zasygnalizuje ci alarm o braku paliwa i wygaśnięciu kotła.

Wiaderko ok. 10 - 12 kg powinno wystarczyć. Nie zapomnij przy tym, że to pierwszy rozpał i kilka kg paliwa zniknie z twoich oczu, bo zanim dotrze do paleniska, to musi napełnić rurę podajnika.

Ponieważ chcesz przetestować rury (rozumiem, że z podłogówki), to nie przedobrzyj z nastawą temperatury zadanej. Uważam, że 50 st. całkowicie wystarczy.

Podsumowując:

Zasyp paliwo, rozpal ogień (gdy w palniku zobaczysz paliwo (ok. 3 cm poniżej krawędzi, to zatrzymaj podawanie. Kawałek pogniecionego papieru, na to kilka drzazg drewna i podpal. Gdy drewno zacznie się palić zasyp na nie nieco węgla i włącz wentylator - na ręcznym. Zamknij drzwiczki, bo komin jeszcze zimny i możesz sobie nadmuchać spalin do kotłowni. Gdy węgiel zacznie się palić, zmień ustawienie na automat i zostaw kocioł w spokoju. Obserwuj co najwyżej na wyświetlaczu, jak zmienia się temperatura wody. Jeśli pompę masz podłączoną pod sterownik, to ruszy, gdy woda w kotle przekroczy 40 st. Jeśli decydujesz się na samodzielne sterowanie pompą, to możesz ją włączyć wraz z rozpałem kotła).

Udanego grzania

Pozdrawiam zawijan_2

To nie są dodatkowe czujniki ale w standardzie w wyposażeniu sterownika.

Może i są w standardzie ale po czym to stwierdzić? Dokumentacja dołączona do kotła jest tak marna, że ręce opadają...

re: michur

a do czego czujniki ?

To są dwa takie "cosie":

http://www.ecoal.pl/gfx/faq/022.jpg

Po faqu ze strony ecoala domyślam sie, że można je np. zastosować jako zewnętrzny i wewnętrzny.

dzieki za odpowiedzi Panowie, dzis niestety jeszcze nie palilem ale jutro odpale na 100% juz.

Bobek mam nadzieje ze jaja sobie robisz bo ja na jesien chce juz tam mieszkać, a nie czekac do jesieni az sie zrobi zimno :-)

Zawijan_2 - podlogowki nie mam ale rury od grzejnikow idą w styropianie na podlodze na gruncie.

Przy okazji - lepiej testowac cisnieniem czy lepiej wysoką temperaturą? Ustawilem zadaną 55C dla CO i 47 dla CWU, troche sie boje z odbiorem ciepła bo na zewnatrz jest znowu coraz cieplej, ale kociol swoj rozum ma i chyba bedzie dobrze, mam nadzieje.

Jeszcze chcialem zapytac o czujnik temp. W zestawie dostalem tylko czujnik temp. wewnetrznej, uzyłem go jako czujnik zewnętrzny - czy tak moze byc?

W tej sytuacji nie mam czujnika wewnatrznego - czy jest on konieczny jesli na 90% grzejnikow mam zawory termostatyczne, jesli go zamontuje kociol bedzie mniej palil zimą ??

Oraz na ile % dac nadmuch przy rozpalaniu ? Fabrycznie jest na 100% ustawione.

Edytowane przez szosiu