Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Novy!
Na dobranoc tyle.Nie masz pojęcia czego szukać.Nie wiesz jak dostarczać powietrze i ile po każdej modyfikacji. Nie wiesz nic o ustawieniach manualnych.To jak chcesz dotrzeć do celu?Wpisami na forum?Nimi i swymi jak je tu nazwać "za chwytami z samego się" -potwierdzasz jedynie ułomności tego kotła.Tyle. Bez urazy.Nie mam już ochoty na odpowiedzi w tej ....rozmowie czy jak tam chcecie.Janka niech szuka kotła,faceta i czego tam chce.Ty szukaj płomienia.Ja spadał.Pa.Pozdrawiam

Słuchaj zawijanowi zarzucałeś ze mówi ogólnikami..wiec udowodnij ze masz wiedzę i prosze konkrety :D Powiedz co ty wiesz a nie mów i obnażaj mojej niewiedzy . Wskaz drogę [nazwać głupcem każdy każdego umie ale juz udowodnić komuś ciężej :D ],,widzisz zanim zacząłem przeróbkę studiowałem zdjęcia ekoenergii itd... Wiem...zrób zdjęcie jak ci się pali :D

Na dobranoc tyle.Nie masz pojęcia czego szukać.Nie wiesz jak dostarczać powietrze i ile po każdej modyfikacji. Nie wiesz nic o ustawieniach manualnych.To jak chcesz dotrzeć do celu?Wpisami na forum?Nimi i swymi jak je tu nazwać "za chwytami z samego się" -potwierdzasz jedynie ułomności tego kotła.Tyle. Bez urazy.Nie mam już ochoty na odpowiedzi w tej ....rozmowie czy jak tam chcecie.Janka niech szuka kotła,faceta i czego tam chce.Ty szukaj płomienia.Ja spadał.Pa.Pozdrawiam

Oświeć nas o geniuszu! bądż piecowym guru i wyjaśnij tak, by ciemnej masy i chołoty już tu nie było... Niech zaczną słuchać Cię tłumy!

... Bo Ty właśnie nie próbowałeś strzelić focha, prawda?

Pa :)

Ja znam inną opowieść - z tym, że to fakt, a nie dowcip.

Współpracowałem kiedyś z brytyjską firmą ICL, produkującą duże komputery.

Nasza Odra (jeśli pamiętacie taki komputer), to ICL 1900.

ICL sprzedawał swoje wyroby m.in. do bloku wschodniego, w tym do Rosji...

No i pewien Anglik opowiadał mi, że zgubił się w Moskwie. Rozgląda się wokół,

niedaleko jest elegancko ubrany młody mężczyzna.

Pyta go po angielsku o drogę, facet bez problemu dobrą angielszczyzną objaśnia.

Anglik idzie do hotelu, a tamten facet za nim... To był jego "opiekun" z KGB... :)

wuwok, płomień powinien równomiernie rozchodzić się na boki po ściankach, a nie piętrzyć się w górę po środku.

A w życiu... Ciekawe skąd masz takie teorie?

Właśnie tak powinno być, jak u wuwoka.

Dziękuje ci Zyzolek ty jedyny właściwie podszedłeś do tematu. Mam prośbę a mianowicie zrób zdjęcie swojemu palnikowi jak pali eko [wolał bym miał] i daj na necie .Zapytasz po co?? odpowiem a mianowicie będzie dla mnie palnikiem wzorcowym!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!..będę czerpał z niego inspiracje garściami. Do tego napisz jaki to model.czy tuningowany?? [jak ze ważne to tutaj :D ] Przykro mi jest ze tyle pracy ,wysiłków,nocy nie przespanych .Szukań rozwiązań u wróżek :D Gdy już myślałem ze mam marzenie każdego palacza czyli naprawdę ogień na środku palnika [ojj jest centralnie ,na deflektor idzie.mało tego żar na całym palniku co tez ważne i brak niedopalonego eko] okazało się ze to nie jest to. Jako komandos poległem znów w tej misji...jedynie General Zawijań pochwalił...ale cóż pośmiertnie to się nie liczy :D .Zyzolek proszę cie wklej zdjęcie palnika w akcji .I napisz jaki to model ...wtedy zadam parę pytań odnośnie budowy ,różnic naszych palników..z góry dziękuje za fotkę

Zostałem wywołany więc oto fotki palnika w akcji, musiałem poczekać, aż włączy się grzanie CWU:

DSCN0255.JPG

DSCN0257.jpg

Klimosz Ling Combi 35KW z żeliwnym wymiennikiem Viadrusa,

opał: najtańsze czeskie brunatne EKO Komorany 17MJ, za 500 zł tona workowany.

sterownik: Iryd PID w automacie, dmuchawa dla mocy min 1%, dla max na 30% mocy maksymalnej.

Ustawienia modulacji mocy kotła od 1 do 8 KW max.

Kocioł bez żadnych przeróbek, jedynie wymieniłem fabryczny dwustanowy sterownik na PID.

wywok, na palnikach się nie znam, po prostu mają palić. Dlatego jak nazwa wskazuje, to urządzenie nazywa się palnikiem

Edytowane przez zyzolek
Uzupełnienie posta

Zostałem wywołany więc oto fotki palnika w akcji, musiałem poczekać, aż włączy się grzanie CWU:

[ATTACH=CONFIG]199625[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]199626[/ATTACH]

Klimosz Ling Combi 35KW z żeliwnym wymiennikiem Viadrusa,

opał: najtańsze czeskie brunatne EKO Komorany 17MJ, za 500 zł tona workowany.

sterownik: Iryd PID w automacie, dmuchawa dla mocy min 1%, dla max na 30% mocy maksymalnej.

Ustawienia modulacji mocy kotła od 1 do 8 KW max.

Kocioł bez żadnych przeróbek, jedynie wymieniłem fabryczny dwustanowy sterownik na PID.

wywok, na palnikach się nie znam, po prostu mają palić. Dlatego jak nazwa wskazuje, to urządzenie nazywa się palnikiem[/QUO

dziękuje ci zyzolek :) a wiec u nas inaczej się rozkłada płomień gdyż mamy inny kształt palnika .Ty masz kolo wiec automatycznie inaczej płomień się rozkłada]a do tego prawdopodobnie i dysze są tez inaczej rozmieszone..ja wzorowałem się na palnikach kształtem podobnych do mojego .nie mam zamiaru zmieniać całej konstrukcji palnika .Celem było osiągnięcia spalania na całej powierzchni?? tak!! ,tak samo z żarem..Budowa palnika daje jedynie możliwość tego typu napowietrzenia i jest oki . płomień idzie centralnie na deflektor i chyba o to chodziło? Ja pale miałem niewiadomego pochodzenia za 430zl [podrożał] . proszę określcie jak ma być płomień itd..jeśli ma być centralnie umiejscowiony to co z mała ekoenergia?? na podtrzymaniu jest przesunięty i?? jest oki. inaczej palnik sie zachowuje na minimum pracy a inaczej na jesieni ,w zimę gdy już może pracować

zrozumcie nie jestem komandosem,sfora ..pokazałem ze jak komuś przeszkadza ze płomień nie jest centralnie to niewielkim kosztem może zmodyfikować palnik..Jak mu naprawdę to przeszkadza i żyć z tym nie może to tez może kociołek sprzedać!! kto bogatemu zabroni :D

Edytowane przez wuwok

wuwok, trzeba wybierać kotły, które fabrycznie nie potrzebują przeróbek, typu: zaślepiania, uszczelniania, silikonowania, przewiercania, dokładania deflektorów, itp.

Zawijan głupoty pisze o płomieniu centralnym.

Jak przeczytasz instrukcję dowolnego sterownika, czy kotła, w punkcie ustawienia spalania (cytat z kilku instrukcji) "Poprawny ogień jest wtedy, kiedy obserwujemy czysty, intensywnie żółty płomień rozchodzący się nie tylko w górę ale także na boki, po całej retorcie, palenisko około 1-2 cm powyżej rantu retorty"

Gdzie są ściany wymiennika? Na górze? w kominie? Czy tam gdzie jest woda? Gdzie jest woda w kotle? Gdzie jest wymiennik? Na ściankach, czy w kominie?

Edytowane przez zyzolek

Gość Novy!
wuwok, trzeba wybierać kotły, które fabrycznie nie potrzebują przeróbek, typu: zaślepiania, uszczelniania, silikonowania, przewiercania, dokładania deflektorów, itp.

Widzę że nie tylko dla mnie to priorytet ;)

Zawijan głupoty pisze o płomieniu centralnym.

Wypraszam sobie,wkurzanie dr.zawijana to moja działka ;)

Jak przeczytasz instrukcję dowolnego sterownika, czy kotła, w punkcie ustawienia spalania (cytat z kilku instrukcji) "Poprawny ogień jest wtedy, kiedy obserwujemy czysty, intensywnie żółty płomień rozchodzący się nie tylko w górę ale także na boki, po całej retorcie, palenisko około 1-2 cm powyżej rantu retorty"

Gdzie są ściany wymiennika? Na górze? w kominie? Czy tam gdzie jest woda? Gdzie jest woda w kotle? Gdzie jest wymiennik? Na ściankach, czy w kominie?

Nie dasz rady tego obronić,nie masz doktoratu.Próbowałem 2 długie lata.

Pozdrawiam i dziekuję.

Prawdziwa prawda jest taka - jeśli palnik nie zrzuca niedopałów do popielnika, to absolutnie nieistotne jest, w którym miejscu się pali i jaką częścią swojej powierzchni. To jest to, co można zobaczyć "okiem nieuzbrojonym".

Natomiast "okiem uzbrojonym" (w analizator tlenu w spalinach) można zobaczyć jeszcze, czy podczas tego spalania nie ma czasem zbytniego nadmiaru powietrza (zbyt wysokiego tlenu), co jest podstawową przyczyną tzw. strat kominowych.

I jeszcze "okiem nieuzbrojonym" można zobaczyć, czy w spalinach jest niedopalona sadza (osadza się na powierzchniach wewnętrznych kotła), czy jej nie ma, ale to na sprawność kotła ma wpływ bardzo nieduży.

I to jest wszystko!!!

P.S.

Pokazanie się sadzy w spalinach świadczy, że nadmiar powietrza nie jest za wysoki.

Jak tak robisz swoje pseudo testy okiem nieuzbrojopnym, w swoim pseudo instytucie, to nic dziwnego, że takie klocki potem wychodzą.

Ciekawe, co ma teraz zrobić biedny Janek, jak nieuzbrojonym okiem pali mu się tylko pół palnika

Edytowane przez zyzolek

zyzolek i taki ty wybrałeś! jesteś zadowolony?tak !! ja wybrałem taki i czy jestem zadowolony??tak [ zresztą to widać :D ] . Wiec w czym problem? czy napisałem ze dla mnie przeróbka palnika to było coś ciężkiego??nie :) bardzie chciałem pokazać ze można niewielkim nakładem osiągnąć coś na co nie które osoby narzekają..A Novy..cóż dla niego inna kategoria :D

Poza tym czy nie jest tak ze co jednemu pasuje innemu już nie?? tak samo z samochodami :)

Edytowane przez wuwok

Gość Novy!

zyzolek i taki ty wybrałeś! jesteś zadowolony?tak !! ja wybrałem taki i czy jestem zadowolony??tak [ zresztą to widać :D ] . Wiec w czym problem? czy napisałem ze dla mnie przeróbka palnika to było coś ciężkiego??nie :) bardzie chciałem pokazać ze można niewielkim nakładem osiągnąć coś na co nie które osoby narzekają..A Novy..coz dla niego inna kategoria :D

Sorrki ale tobie potrzebny jest lekarz okulista,umiesz przeczytać co Ci napisał zyzolek ?Co to za pitolenie o przerabianiu,jak dotkniesz palnika czy kotła -tracisz gwarancje ,kumasz to czy nie?I żadne zapewnienia zawijana Ci nie pomogą.Jak "przerobisz" tak swój palnik że zapłonie razem z domem to nie dostaniesz z ubezpieczenia grosza!Poczytaj sobie na esterownik jak zawijan straszył kolesi co sobie zrobili na własną rękę dosuszanie paliwa w zbiorniku,były teksty o zaczadzeniu,gwarancji aż do bezprawia włącznie.

Zrozum wreszcie jedno,nie po to kupujesz produkt by go przerabiać,nie masz prawa takich rzeczy robić w myśl OWU,gwarancji rękojmi itd.takie jest prawo,zrozum to wreszcie człowieku bo już ręce opadają.Jak nie dajesz wiary,telefon do SMO Ogniwo i gotowe ;)

Zrozum że kupiłeś wadliwy produkt i jedyne co możesz zrobić to zapłakać :)

Edytowane przez Novy!

Sorrki ale tobie potrzebny jest lekarz okulista,umiesz przeczytać co Ci napisał zyzolek ?Co to za pitolenie o przerabianiu,jak dotkniesz palnika czy kotła -tracisz gwarancje ,kumasz to czy nie?I żadne zapewnienia zawijana Ci nie pomogą.Jak "przerobisz" tak swój palnik że zapłonie razem z domem to nie dostaniesz z ubezpieczenia grosza!Poczytaj sobie na esterownik jak zawijan straszył kolesi co sobie zrobili na własną rękę dosuszanie paliwa w zbiorniku,były teksty o zaczadzeniu,gwarancji aż do bezprawia włącznie.

Zrozum wreszcie jedno,nie po to kupujesz produkt by go przerabiać,nie masz prawa takich rzeczy robić w myśl OWU,gwarancji rękojmi itd.takie jest prawo,zrozum to wreszcie człowieku bo już ręce opadają.Zrozum że kupiłeś wadliwy produkt i jedyne co możesz zrobić to zapłakać :)

Odnośnie przeróbki..nie wprawne oko nic nie zobaczy :) co do kupienia produktu tu się zgadzam [lepiej by było żeby palnik palił tak jak mój teraz ,bez mojej ingerencji!! ] Jeśli chodzi o sam palnik chyba ma 24 miesiące gwarancji i tam niema się co popsuć :D [wentylator,reduktor wymienia bez wyciągania palnika ] Widzisz mi dużo łatwiej było dać 7k za piec niż 9k..dlatego cena do jakości jest super :) . Osuszanie paliwa zrobię! Nawet wiem jak zrobić by w razie przyjazdu serwisu ogniwa nic nie zobaczyli :) ja nie agituje za sprzedażą niebieskiego..mam to gdzieś!! tylko mowie ze niema tak źle jak niektórzy piszą :) ... A przeróbka??wszyscy mówili ze się nie da...ja nie wiedziałem o tym i zrobiłem to :D

Edytowane przez wuwok

Oj poleciałeś Novy.

Generalnie, co jest moją własnością to mogę robić z tym co chce. Czy gwarancja straci ważność? Zupełnie inny temat.

Dziwię się tylko, dlaczego ludzie za cenę Mercedesa kupują Daewoo Tico?

Marketing?

Reklama w Muratorze?

Wątek na forum 434 stron zawsze na pierwszej stronie?

Gość Novy!
Oj poleciałeś Novy.

Generalnie, co jest moją własnością to mogę robić z tym co chce. Czy gwarancja straci ważność? Zupełnie inny temat.

Napisałem mu bo kilka stron wcześniej zawijan zapewniał wuwoka że gwarancji nie straci.Na esterownik pisał że ingerencja w budowę kotła jest niebezpieczna i niedozwolona.I tak jest,koleś nie znający się na rzeczy może sobie i innym zrobić krzywdę.Zacznie od kotła,skończy na instalacji.Polak zna się na wszystkim.Jestem zdania,nie znam się -nie dotykam.

Możesz robić co chcesz ze swoja własnością ale umowa gwarancyjna traci w tej samej chwili swą ważność.

OjDziwię się tylko, dlaczego ludzie za cenę Mercedesa kupują Daewoo Tico?

Marketing?

Reklama w Muratorze?

Wątek na forum 434 stron zawsze na pierwszej stronie?

Murator jest w tym względzie okrutny,opiniodawczy jak Gazeta Wyborcza.Od pewnego czasu to co tu reklamują omijam z daleka ;)

Novy czemu ci tak zależny na gnojeniu ogniwa?? [ja postrzegam cie jako zadymiarza :D ] bo chcesz ostrzec ludzi?czy traktujesz to osobiście?? ostrzec nie ostrzeżesz bo to niemożliwe !! każdy ma swój rozum . [może dokładaj każdemu do pieca... bądź jak wujek UE :D ] Jeśli osobiście to co ci ten piec uczynił?? Sadzisz ze nowy nabytek idealny??pamiętaj porównujemy rożne wielkości piecyków czyli 25kw i 11kw .Ja znów mam 16 co zazwyczaj ludkowie są zadowoleni. Lub inaczej..pali wszystko w miarę ekonomicznie i mi styka .

Mam ci wkleić Nowy skan książeczki spawacza?? fakt uprawnienia które teraz się odnawia wygasły ale z powodu ze poszłem ciut wyżej z pensja :D

aha wiem ze na palnik straciłem gwarancje.. Dlatego wymiennika nie rusze :D

Edytowane przez wuwok

powiedzmy całkiem inna branża :D Zyzolek nie popadajmy znów w skrajność !! każdy średnio rozgarnięty człowiek rozumie o co mi chodzi i tyle.. [a wy jesteście wybitni skoro widzicie i wiecie więcej od innych ]Skad u was ta pasja..dobra Noveg! nawet zrozumiem ale ty?? ciebie to nie dotknęło :D czyżbyś miał dar w postaci empatii dla Novego!??! A pisze jak widze ,postrzegam..lepiej by było jak bym krzyczał ze palnik zły itd...ze przerabiałem [silikonem...nie ośmieszajcie sie..silikon dobry w łazienkach a nie piecach..nawet piersi kobiece na silikonie..a feeee :D ] Aha i zwrocie uwage ..piszemy 3 osoby czyli Novy! [człowiek argument ,ktory w ciagu 1,5 roku poznal budowę ,tajniki spalania td] Zyzolek [czarny kon ktory pewnie nie widział ogniwa :D ] i Wuwok [ człowiek który jest komandosem.sforą,obrońcą ogniwa..i wiecie co??kto mi qurwa zapłaci za ten pijar na rzecz OEP :D]

a wiecie czemu pisałem po rosyjsku?? bo wybieracie słowa wyrwane z kontekstu i używacie ich..a jak wiemy maja inna formę niż gdy tworzą całość :D Wiec prośże cytować w całości bo inaczej przejdę na cyrylice.Aha po angielsku pisząc do mnie tez proszę pisać bez błędów :D.FM i Ogniwo dba o edukacje swoich roboli jak widzicie ..[zart :D ]

Edytowane przez wuwok

Gość Novy!
powiedzmy całkiem inna branża :D Zyzolek nie popadajmy znów w skrajność !! każdy średnio rozgarnięty człowiek rozumie o co mi chodzi i tyle.. [a wy jesteście wybitni skoro widzicie i wiecie więcej od innych ]Skad u was ta pasja..dobra Noveg! nawet zrozumiem ale ty?? ciebie to nie dotknęło :D czyżbyś miał dar w postaci empatii dla Novego!??! A pisze jak widze ,postrzegam..lepiej by było jak bym krzyczał ze palnik zły itd...ze przerabiałem [silikonem...nie ośmieszajcie sie..silikon dobry w łazienkach a nie piecach..nawet piersi kobiece na silikonie..a feeee :D ] Aha i zwrocie uwage ..piszemy 3 osoby czyli Novy! [człowiek argument ,ktory w ciagu 1,5 roku poznal budowę ,tajniki spalania td] Zyzolek [czarny kon ktory pewnie nie widział ogniwa :D ] i Wuwok [ człowiek który jest komandosem.sforą,obrońcą ogniwa..i wiecie co??kto mi qurwa zapłaci za ten pijar na rzecz OEP :D]

a wiecie czemu pisałem po rosyjsku?? bo wybieracie słowa wyrwane z kontekstu i używacie ich..a jak wiemy maja inna formę niż gdy tworzą całość :D Wiec prośże cytować w całości bo inaczej przejdę na cyrylice.Aha po angielsku pisząc do mnie tez proszę pisać bez błędów :D.FM i Ogniwo dba o edukacje swoich roboli jak widzicie ..[zart :D ]

Sorrki,poniżej pewnego poziomu nie schodzę.Miłej zabawy.