jorgo 22.08.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Jeśli jesteś dopiero na etapie budowy to przemyśl i przelicz dobrze system grzewczy,tym bardziej,że chcesz zaprząc pompę ciepła do cwu latem,co moim zdaniem nie jest uzasadnione ekonomiczne i masz niskie obciążenie cieplne,które jest jak najbardziej realne. Wg mojej szybkiej kalkulacji koszt kotła+koszt komina z wykończeniem+koszt pompy ciepła do cwu to ok.20-25tys.zł,tak ? Jeśli tak to czemu nie jedna pompa ciepła do całości za 18tys.zł ? Poniżej linki do allegro różnych sprzedawców,żeby nie było: http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-seria-t-cap-9kw-najtaniej-i3464954867.html http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-t-cap-9kw-180mkw-co-cwu-i3421624778.html http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-9kw-t-cap-promocja-i3470435465.html Przemyśl tą sprawę a powietrze będzie czystsze w okolicy Powietrze w okolicy i........................... powietrze w portfelu ( zamiast pieniędzy) za rachunki za prąd. Nie znam się na pompach ciepła, ale kolega na pompę ciepła do budowanego domu wydał ok. 50 tys. ( 4 lata temu chyba jak się nie mylę), i wcale tak różowo nie ma w temacie rachunków za energię elektryczną, która cały czas idzie w górę i relatywnie do innych paliw jest droga. Oczywiście w teorii można wyliczać, że niby ogrzewanie energią ma 100% sprawności, że jak dom 3 litrowy.............. tylko teoria swoje, a życie swoje. Do tego trzeba jednak wziąć poprawkę że żyjemy w Polsce.... a to jest dziwny kraj. U sąsiadów za odrą każdy kawałek dachu na stodole obłożony panelami fotowoltanicznymi i produkują prą za który mają profity, sąsiedzi zza Tatr wykupili Silesię i zatrudnili 1000 osób, a nam się nic nie opłaca.... przepraszam, nam się opłaca budować biedronki i lidle, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.08.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 (edytowane) Nie znam się na pompach ciepła, ale kolega na pompę ciepła do budowanego domu wydał ok. 50 tys. ( 4 lata temu chyba jak się nie mylę), i wcale tak różowo nie ma w temacie rachunków za energię elektryczną, która cały czas idzie w górę i relatywnie do innych paliw jest droga. 3,4 lata temu były takie ceny pomp i dlatego w pierwszej wersji rozważałem grzanie prądem zamiast pompą,dzisiaj ceny poszły mocno w dół i dla kogoś,kto buduje nowy dom,który siłą rzeczy będzie posiadał niskie obciążenie cieplne jest to mocna alternatywa do gazu czy prądu zwłaszcza,że cena zakupu jest atrakcyjna,wegiel nie wchodzi tutaj do porównania i widzę go tylko przy starych domach. Koszt eksploatacji jest znacznie niższy niż gazem i trochę wyższy niż ekogroszkiem(powietrzne),przy eko koszt kWh wynosi 0,15-0,18zł,przy gazie 0,27zł przy powietrznej 0,18-0,20zł. Edytowane 22 Sierpnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 22.08.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 (edytowane) Arturo pompa ciepła do grzania domu to nie tylko koszt pompy!!!! to koszt bardzo dobrego ocieplenia!! Jeszce dobrze by rekuperator byl a nie każdy może pozwolić sobie na to gdy buduje !! Wtedy co??Piec na eko na razie przynajmniej jest alternatywa dla gazowego,olejowego ogrzewania . Edytowane 22 Sierpnia 2013 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.08.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Arturo pompa ciepła do grzania domu to nie tylko koszt pompy!!!! to koszt bardzo dobrego ocieplenia!! Jeszce dobrze by rekuperator byl a nie każdy może pozwolić sobie na to gdy buduje !! Wtedy co??Piec na eko na razie przynajmniej jest alternatywa dla gazowego,olejowego ogrzewania .Jest wręcz przeciwnie,im gorzej dom ocieplony tym pompa będzie zasadna ekonomicznie.To o czym piszesz dotyczy grzania prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 22.08.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 (edytowane) Skoro tak to trzeba było nie kupować przewymiarowanej pompy powietrznej, która nie jest zasadna ekonomicznie. Przecież Ty masz super hiper ocieplony dom i mogłeś postawić na prąd. Pytanie dlaczego tego nie zrobiłeś ? Chyba domyślam się dlaczego... P.S U mnie różnica w cenie pomiędzy kotłownią na groszek, a dobrą pompą gruntową wynosiła mniej więcej 30 tys. Jest to wygodne, ale czy za taką cenę ? Jakby to była moja kwartalna pensja to czemu nie, kto bogatemu zabroni.Jak ludzie budują z kredytu to te Wasze pompy serio nie mają sensu Arturku. Chyba, że jesteś Maciek Gaywer w swoim domu, tylko pytanie ilu jest takich co sami wszystko potrafią ? Edytowane 22 Sierpnia 2013 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.08.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 (edytowane) Skoro tak to trzeba było nie kupować przewymiarowanej pompy powietrznej, która nie jest zasadna ekonomicznie. Przecież Ty masz super hiper ocieplony dom i mogłeś postawić na prąd. Pytanie dlaczego tego nie zrobiłeś ? Chyba domyślam się dlaczego... P.S U mnie różnica w cenie pomiędzy kotłownią na groszek, a dobrą pompą gruntową wynosiła mniej więcej 30 tys. Jest to wygodne, ale czy za taką cenę ? Jakby to była moja kwartalna pensja to czemu nie, kto bogatemu zabroni. Jak ludzie budują z kredytu to te Wasze pompy serio nie mają sensu Arturku. Chyba, że jesteś Maciek Gaywer w swoim domu, tylko pytanie ilu jest takich co sami wszystko potrafią ? Wszedłem w pompę tylko że względu na wysokie zużycie cwu,które będzie wyższe niż na c.o,a kupno samej pompy do cwu mijalo się z sensem ekonomicznym,tak jak w Waszym przypadku. W jaki sposób pompa za 18tys zł z linka z allegro byłaby droższa od kotła z kominem aż o 30tys.zł ? Jeśli chodzi o kredyt,to także buduje na 30-letni kredyt (100%),skromna parterówka tylko 118m2 i dlatego nie zrobiłem komina w kotłowni bo paliwa stałe odrzuciłem na samym początku przed budową a nie stać mnie było na niego przy bezobsługowym źródle ciepła z moim budżetem Czyli na kominie,wykończeniu i kotle zaoszczędzilem ile 15-17tys.zł ? Oszczędzilem i dlatego mogłem pozwolić sobie właśnie na bezobslugowe źródło ciepła,praktycznie bez żadnej dopłaty. p.s doczytalem,że chodziło o gruntowa,fakt,ja bym gruntowej także nie kupił,nie te ceny ale piszę o powietrznej a nie o gruntowej.. Co do przewymiarowania to już karoce pisałem,raz,że chodzi tylko o 10h grzania a dwa,jeśli bym się zdecydował grzac normalnie to jest inwenter tzn pompa pracuje z mocą jaka jest aktualnie potrzebna,także przewymiarowanie niczym nie grozi,po prostu mocniejsze pompy są droższe. Edytowane 22 Sierpnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.08.2013 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 (edytowane) Kufa jaki komin , nie stawiałeś komina ? Więc skończ już pi..lić o kominie i doliczać go do kalkulacji. Jakoś dziwnym trafem wszyscy którzy grzeją prądem czy pompą komin mają i kufa rekreacyjnie w kotłowni w salonie (kominek) przepalają ... Pompa będzie alternatywą jak będzie kosztować 6-7K PLN to i tak za drogo za "odwróconą" lodówkę ! Kufa,nie stawiałem komina w kotłowni,nie mam komina w kotłowni,wywaliłem go z projektu bo był mi nie potrzebny a tym samym nie stawiając go zaoszczędziłem paniał ? Na dachu zamiast dwóch kominów jak było w projekcie jest tylko jeden,do kominka. Tia,6tys.zł za pompę do c.o i cwu a kocioł na ekogroszek ze sterem kosztuje 10tys.zł i jest o wiele bardziej przyjazny użytkownikowi,bezobsługowy i dlatego musi być droższy,masz porównanie Edytowane 22 Sierpnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.08.2013 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Arturo codziennie jak nie przeprowadzi samobiczowania, to spać nie pójdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.08.2013 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 (edytowane) Znowu artur przesadzasz.Luknij na alledrogo, tak jak z pompą, można kupić za 5 tysi 19 czy nawet 25kW kocioł.Z wyższej półki 7 czy 8 a to różnica za którą można postawić komin systemowy bez problemu. Edytowane 22 Sierpnia 2013 przez karoka65 błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.08.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Znowu artur przesadzasz. Luknij na alledrogo, tak jak z pompą, można kupić za 5 tysi 19 czy nawet 25kW kocioł. Z wyższej półki 7 czy 8 a to różnica za którą można postawić komin systemowy bez problemu. Ja nie proponuje przechodzenia na pompę za wszelką cenę,propozycja moja była do budującego lub będącego w trakcie budowy nowego domu. Moim zdaniem warto pomyśleć,przemyśleć i rozważyć wszyskie możliwości budując nowy dom a nie od razu z góry skazywać się na węgiel. Większość tkwi w przekonaniu,że węgiel jest tani a tak do końca nie jest i mimo,że jestem ze Śląska,gdzie węgiel jest na porządku dziennym i kopalnie na wyciągnięcie ręki to już 4 lata temu na długo przed budową odrzuciłem węgiel jako system grzewczy podobnie jak gaz ziemy. Miał być prąd ale ceny pomp poszły w dół i jest pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 23.08.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Moim zdaniem warto pomyśleć,przemyśleć i rozważyć wszyskie możliwości budując nowy dom a nie od razu z góry skazywać się na węgiel. Większość tkwi w przekonaniu,że węgiel jest tani a tak do końca nie jest i mimo,że jestem ze Śląska,gdzie węgiel jest na porządku dziennym i kopalnie na wyciągnięcie ręki to już 4 lata temu na długo przed budową odrzuciłem węgiel jako system grzewczy podobnie jak gaz ziemy. Miał być prąd ale ceny pomp poszły w dół i jest pompa Przemyśleć zawsze można....a nawet trzeba - chociażby w celu zorientowania i świadomego wyboru. Trzeba było "iść w ten prąd"....teraz żond zafundował nam mega obniżkę 10%...... tak naprawdę chyba 2,8 % wychodzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 26.08.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Witam mam pytanie czy u was tez słychać hałas z kruszonego groszku. Wcześniej nie zwracałem uwagi bo nie mieszkałem, teraz jest to mocno dokuczliwe szczególnie w środku nocy jak walnie to niekiedy się wydaje jak by ktoś młotem walił. Mam Ogniwo Eko Plus 16KW piec co prawda nie stoi na macie ale w sumie nie słychać dmuchawy czy samego ślimaka tylko odgłosy tego nieszczęsnego groszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 26.08.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Tak to normalny odgłos .mój tez czasami chrupnie głośniej . Teraz z ciekawości zrobiłem sobie mix ,miał z trocinami suchymi..ciekawe jak będzie się to spalać Ma ktoś z tym doświadczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 26.08.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Tak to normalny odgłos .mój tez czasami chrupnie głośniej . Teraz z ciekawości zrobiłem sobie mix ,miał z trocinami suchymi..ciekawe jak będzie się to spalać Ma ktoś z tym doświadczenie? on nie robi tego czasem tylko za każdym razem, znajomi mają piec za ścianą i nic nie słychać (zresztą w kotłowni tez mało co) u mnie kotłownia jest w piwnicy a słychać w sypialni na pietrze po drugiej stronie domu., wieczorem nagram jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 26.08.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 on nie robi tego czasem tylko za każdym razem, znajomi mają piec za ścianą i nic nie słychać (zresztą w kotłowni tez mało co) u mnie kotłownia jest w piwnicy a słychać w sypialni na pietrze po drugiej stronie domu., wieczorem nagram jak to wygląda A czym palisz ? Jakiej granulacji opał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.08.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 skreszMiałem w swoim kotle małą oraz dużą ekoenergię.Paliłem ekogroszkiem i wieczorem, jak jest już cicho zawsze słyszałem, kiedy podajnik pracuje.W mojej kotłowni i na mojej instalacji trochę się ten dźwięk przenosił, ale nie jakoś męcząco.Nie było to jakoś mega irytujące, kwestia może wrażliwości czy przyzwyczajenia. Lodówki też słychać.... Nie wiem natomiast jak to chrupie u Ciebie, może spróbuj kupić na innym składzie worek ekogroszku z innej kopalni....będziesz miał porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 26.08.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Paliłeś już tym miksem ? Jak działa to wrzuć zdjęcie trocin Też o tym myślę mam dojście do trocin ale się boję że zaklinuję podajnik ...( oczywiście mix z grochem a nie same trociny) dziś zasypałem tym mixem .Pale miałem i ciekaw jestem jak się będzie wypalało ..ślimaka nie powinno zaklinować chyba ze jakiś grubszy kawałek ,ścinek . Podobno pelet ładnie dopala resztki ekogroszku wiec liczę na ładniejszy popiołek . Aha dziś zawitał do mojego ojca oep25 ..w porównaniu do 16kw duży piec .Czemu 25kw?! a bo chce miec w domu problem z sadza a serio dom ma po podłogach około 380m2 w tym 70m2 ma wysokość około 4m. Ciekaw jak będzie się sprawdzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.08.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Paliłeś już tym miksem ? Jak działa to wrzuć zdjęcie trocin Też o tym myślę mam dojście do trocin ale się boję że zaklinuję podajnik ...( oczywiście mix z grochem a nie same trociny) Jak nie będzie kawałków drewna to nie masz się czego bać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BBE 26.08.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 dziś zasypałem tym mixem .Pale miałem i ciekaw jestem jak się będzie wypalało ..ślimaka nie powinno zaklinować chyba ze jakiś grubszy kawałek ,ścinek . Podobno pelet ładnie dopala resztki ekogroszku wiec liczę na ładniejszy popiołek . Aha dziś zawitał do mojego ojca oep25 ..w porównaniu do 16kw duży piec .Czemu 25kw?! a bo chce miec w domu problem z sadza a serio dom ma po podłogach około 380m2 w tym 70m2 ma wysokość około 4m. Ciekaw jak będzie się sprawdzał Szanowny Kolego, na taki metraż to i 11kW by wystarczyło zgodnie z tym, co poniektórzy w innych wątkach proponowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.08.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 BBE co boisz się swojej 25-tki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts