wuwok 31.08.2013 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) Jutro ale wieczorkiem tak koło 19 ? Konkretne dane na PW niestety odległość na dzień dzisiejszy przeszkodziła mi:( nie mogę podjechać Edytowane 1 Września 2013 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keteimj 01.09.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 (edytowane) Wszedłem w pompę tylko że względu na wysokie zużycie cwu,które będzie wyższe niż na c.o,a kupno samej pompy do cwu mijalo się z sensem ekonomicznym,tak jak w Waszym przypadku. W jaki sposób pompa za 18tys zł z linka z allegro byłaby droższa od kotła z kominem aż o 30tys.zł ? Jeśli chodzi o kredyt,to także buduje na 30-letni kredyt (100%),skromna parterówka tylko 118m2 i dlatego nie zrobiłem komina w kotłowni bo paliwa stałe odrzuciłem na samym początku przed budową a nie stać mnie było na niego przy bezobsługowym źródle ciepła z moim budżetem Czyli na kominie,wykończeniu i kotle zaoszczędzilem ile 15-17tys.zł ? Oszczędzilem i dlatego mogłem pozwolić sobie właśnie na bezobslugowe źródło ciepła,praktycznie bez żadnej dopłaty. ........... Arturo od pewnego czasu tak czytam ten i inne wątki w których zachwalasz swój sposób ogrzewania i nie mogę jakoś zrozumieć sposobu twojej kalkulacji:confused: Jak byś mi mógł wyjaśnić na moim przykładzie z tymi kominami bo już nie wiem czy zaoszczędziłem czy straciłem bo ja w przeciwieństwie do ciebie zrezygnowałem z kominka w salonie i jednego komina natomiast zostawiłem drugi komin w kotłowni i mam piec z podajnikiem to mi powiedz mam sobie od kosztów instalacyjnych pieca ile odjąć czy też dodać za ten drugi ? ps a w kominku czym palisz jak odrzuciłeś paliwa stałe a jak zainstaluje PC za 3,5kPLN do cwu to gorzej wyjdę i mam sobie odjąć od jej kosztów ten komin? Edytowane 1 Września 2013 przez keteimj ps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.09.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 (edytowane) Arturo od pewnego czasu tak czytam ten i inne wątki w których zachwalasz swój sposób ogrzewania i nie mogę jakoś zrozumieć sposobu twojej kalkulacji:confused: Jak byś mi mógł wyjaśnić na moim przykładzie z tymi kominami bo już nie wiem czy zaoszczędziłem czy straciłem bo ja w przeciwieństwie do ciebie zrezygnowałem z kominka w salonie i jednego komina natomiast zostawiłem drugi komin w kotłowni i mam piec z podajnikiem to mi powiedz mam sobie od kosztów instalacyjnych pieca ile odjąć czy też dodać za ten drugi ? ps a w kominku czym palisz jak odrzuciłeś paliwa stałe a jak zainstaluje PC za 3,5kPLN do cwu to gorzej wyjdę i mam sobie odjąć od jej kosztów ten komin? System grzewczy jak każdy inny,ważne,że bezobsługowy i tani w eksploatacji. Ty nie musisz rozumieć mojej kalkulacji,ważne,że ja rozumiem Nie miałem zamiaru w zimie dokładać do pieca,za wygodny i za leniwy jestem,jakby to wyglądało,że przez 41 lat miałem nagrzane w mieszkaniu bez pomocy własnych rąk a na starość dźwigałbym woreczki i dokładał do pieca,chciałem polepszyć sobie status a nie pogorszyć System grzewczy miał być całkowicie bezobsługowy,dlatego też komin w kotłowni nie był mi potrzebny i wyrzuciłem go z projektu na etapie adaptacji,na początku zamierzałem grzać prądem,nota bene w cenie zaoszczędzonego komina(3tys.zł),ale ze względu na prawdopodobne duże zużycie cwu,wyższe jak c.o i spadające ceny pomp nie wszedłem w osobną pompę tylko do cwu a wszedłem w pompę do całości czyli do c.o i cwu. Kominek nie jest brany pod uwagę jako źródło ciepła tylko jako ozdoba salonu,nie wyobrażaliśmy sobie domu i salonu bez kominka.Grzanie kominkiem na dłuższą metę jest droższe niż pompą dlatego też jest to tylko "mebel",gdybym grzał nawet za darmo to ten "mebel" i tak by stanął w salonie Osobna pompa ciepła do cwu mija się z celem ekonomicznym bo jest to,byłoby kolejne źródło ciepła za dodatkową kasę oprócz pieca elektrycznego.Koszt pompy do cwu z zasobnikiem 300l to ok.6tys.zł+piec elektryczny 3tys.zł i robi się prawie 10tys.zł a za niewiele więcej miałem jedno urządzenie i w dalszym ciągu miałem kasę z komina,którego wyrzuciłem Podobnie jest z gazem ziemnym,mam go przy działce ale dla mnie nie było opłacalne podłączenie go i dublowanie kolejnego medium grzewczego bo jedno czyli prąd mi wystarczył. Edytowane 1 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.09.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Powiedział bym hola-hola Nie znaleś przecież przed zakupem swojego zużycia cwu i tak naprawdę właściwe do tej pory go nie znasz. Natomiast z tego co obserwujesz na liczniku i się domyślasz, raczej jest ono zdecydowanie niższe niż to zakładaleś. 2,5 kwh x kop 3,5 dało by 8,75kWh x 365dni = 3200kWh/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.09.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 (edytowane) Powiedział bym hola-hola Nie znaleś przecież przed zakupem swojego zużycia cwu i tak naprawdę właściwe do tej pory go nie znasz. Natomiast z tego co obserwujesz na liczniku i się domyślasz, raczej jest ono zdecydowanie niższe niż to zakładaleś. 2,5 kwh x kop 3,5 dało by 8,75kWh x 365dni = 3200kWh/rok Miesięczne zużycie wody w mieszkaniu na 3 osoby w przedziale 13-16m3 kazało mi myśleć,że w domu będzie podobnie bo trybu życia nie zmienimy,w mieszkaniu grzałem gazem,który jest tańszy jednak od prądu. Narazie idzie 2,5-2,7kWh/dobę i dla mnie jest to ok,w zimie być może będzie więcej także i zużycie całoroczne będzie większe. Przed budową zakładałem 4,5-5tys.kWh za cwu. Edytowane 1 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.09.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Ok rozumiemAle tak podążając dalej tym tropemGdyby faktyczne zużycie okazało się na poziomie 3200kWh i przy drugiej tar np 40gr/kWh mając pompę oszczędzasz rocznie ok 560zł na CWUJak by nawet dodać CO 1920zł - (1920/kop 2,5) = 1150zł Razem 1700zł/rok, 1/10 wartości pompy.To nadal byś wchodził w pompę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.09.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 (edytowane) Ok rozumiem Ale tak podążając dalej tym tropem Gdyby faktyczne zużycie okazało się na poziomie 3200kWh i przy drugiej tar np 40gr/kWh mając pompę oszczędzasz rocznie ok 560zł na CWU Jak by nawet dodać CO 1920zł - (1920/kop 2,5) = 1150zł Razem 1700zł/rok, 1/10 wartości pompy. To nadal byś wchodził w pompę? Jeśli na c.o miałbym ok.4500-5000kWh a na cwu ok.3000kWh to bym miał ciężki orzech do zgryzienia czy wchodzić w piecyk elektryczy za 3tys.zł+bojler za 1tys.zł czy w pompę za 15-17tys.zł,prawdopodobnie zostałbym przy tańszym zestawie bo pompa nie zając nie uciekłaby Edytowane 1 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keteimj 02.09.2013 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Arturo to że chciałeś mieć bezobsługowe grzanie i się nie narobić to doskonale rozumiem i popieram tylko po co mącisz ludziom w głowach tym że zaoszczędziłeś na kominie i że jest to tańsze niż piec z podajnikiem, Przeleć ze dwa sezony na tej pompie podlicz rachunki `i wtedy porównamy z kimś kto ma podobny metraż i ilość użytkowników cwu i wtedy będziesz doradzał innym. Skoro kominek to mebel to po cholere ten drugi komin miałbyś wtedy za darmo ogrzewanie:P:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.09.2013 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Arturo to że chciałeś mieć bezobsługowe grzanie i się nie narobić to doskonale rozumiem i popieram tylko po co mącisz ludziom w głowach tym że zaoszczędziłeś na kominie i że jest to tańsze niż piec z podajnikiem, Przeleć ze dwa sezony na tej pompie podlicz rachunki `i wtedy porównamy z kimś kto ma podobny metraż i ilość użytkowników cwu i wtedy będziesz doradzał innym. Skoro kominek to mebel to po cholere ten drugi komin miałbyś wtedy za darmo ogrzewanie:P:rotfl: To nie czytałeś jak z Mikim lody krecił na forum??? miki sprzedawał a on wszedzie i na wszystkich wątkach opisywał jakie to PC jest super...(był nawet wątek) mało tego,Arturek nawet firme i dodatkowe konto założył... podejrzewam że znowu coś kręci bo zrobił się nad wyraz gadatiwy w temacie PC.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.09.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 (edytowane) Przeleć ze dwa sezony na tej pompie podlicz rachunki `i wtedy porównamy z kimś kto ma podobny metraż i ilość użytkowników cwu i wtedy będziesz doradzał innym. A czemu mam się przelecieć aż dwa sezony ? Budowałem pod max.5000kWh za c.o,cena za kWh w II taryfie to 0,34zł*5000kWh=1700zł za c.o przy grzaniu prądem z COP1,ok.750zł przy grzaniu ekogroszkiem i tyle samo przy grzaniu z COP2,5. Wiem co zbudowałem,także dwa sezony mi nie potrzebne,przez pierwsze miesiące gdzie grzałem,sprawdziły się wyliczenia. podejrzewam że znowu coś kręci bo zrobił się nad wyraz gadatiwy w temacie PC.... Tia,najważniejsze to czytać ze zrozumieniem czyli rozumieć co się czyta... Jeśli na c.o miałbym ok.4500-5000kWh a na cwu ok.3000kWh to bym miał ciężki orzech do zgryzienia czy wchodzić w piecyk elektryczy za 3tys.zł+bojler za 1tys.zł czy w pompę za 15-17tys.zł,prawdopodobnie zostałbym przy tańszym zestawie bo pompa nie zając nie uciekłaby Pomyliłeś się albo nie zrozumiałeś powyższego cytatu,z niego wnika,że...sprzedaję teraz piecyki elektryczne i bojlery Mój ulubiony to Kospel Mnz 9kW(polecam),oczywiście bardzo przewymiarowany a bojler Nordic Elektronic Edytowane 3 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keteimj 03.09.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 A czemu mam się przelecieć aż dwa sezony ? Budowałem pod max.5000kWh za c.o,cena za kWh w II taryfie to 0,34zł*5000kWh=1700zł za c.o przy grzaniu prądem z COP1,ok.750zł przy grzaniu ekogroszkiem i tyle samo przy grzaniu z COP2,5. Wiem co zbudowałem,także dwa sezony mi nie potrzebne,przez pierwsze miesiące gdzie grzałem,sprawdziły się wyliczenia. Teorię i tak zweryfikuje rzeczywistość zobaczymy jak w zimie temperatura spadnie z -5* na -20 czy się zmieścisz w II taryfie a nawet gdyby twoje tu przedstawione kalkulacje sie sprawdziły czego Ci życzę to po co porównujesz urządzenie za 8kPLN z tym za 17k i mieszasz w to sprawę wydatków na budowę domu bo jezeli tak podejdziemy do tematu to można też policzyć twoje zainwestowane w ocieplenie wentylację itd. Sam nie mówię, że nie będę miał kiedyś PC (ale poczekamy na rozwój i tendencje cenowe:)) i nie twierdzę że nie jest to wygodniejsze od kotła CO na paliwo stałe ale póki co o wiele wiele droższe i z tym faktem nie masz co dyskutowć. To tyle w tej kwesti, dalej niema sensu,a i mam prośbę przenieś się na wątek o PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.09.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Teorię i tak zweryfikuje rzeczywistość zobaczymy jak w zimie temperatura spadnie z -5* na -20 czy się zmieścisz w II taryfie a nawet gdyby twoje tu przedstawione kalkulacje sie sprawdziły czego Ci życzę to po co porównujesz urządzenie za 8kPLN z tym za 17k i mieszasz w to sprawę wydatków na budowę domu bo jezeli tak podejdziemy do tematu to można też policzyć twoje zainwestowane w ocieplenie wentylację itd. Sam nie mówię, że nie będę miał kiedyś PC (ale poczekamy na rozwój i tendencje cenowe:)) i nie twierdzę że nie jest to wygodniejsze od kotła CO na paliwo stałe ale póki co o wiele wiele droższe i z tym faktem nie masz co dyskutowć. To tyle w tej kwesti, dalej niema sensu,a i mam prośbę przenieś się na wątek o PC. Mam już za sobą grzanie przy dużych mrozach(-16st.C)i dzięki temu wiem,że mogę sobie pozwolić na grzanie tylko w I taryfie i tak będzie przez pierwszy sezon a później zobaczymy. Co do kosztów,na etapie budowy domu różnica ta może się zmniejszyć o koszt komina czyli już nie 8 a 12 a w przypadku gdzie część z Was kupuje następnie pompę do cwu nie będzie 12 a 15 także w takim przypadku widać jak na dłoni ale każdy inwestor jest inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 04.09.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Mam już za sobą grzanie przy dużych mrozach(-16st.C)i dzięki temu wiem,że mogę sobie pozwolić na grzanie tylko w I taryfie i tak będzie przez pierwszy sezon a później zobaczymy. Co do kosztów,na etapie budowy domu różnica ta może się zmniejszyć o koszt komina czyli już nie 8 a 12 a w przypadku gdzie część z Was kupuje następnie pompę do cwu nie będzie 12 a 15 także w takim przypadku widać jak na dłoni ale każdy inwestor jest inny Ty jak chcesz coś sprzedać, to za sobą masz każdy możliwy scenariusz. Co ciekawe ten wybrany przez Ciebie okazuje się zawsze najskuteczniejszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek95 06.09.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Witam! Jestem na etapie modyfikacji palnika /burner/ . Palnik wyciągnięty, rozłożony i na spokojnie złożony na uszczelniacz. Po włożeniu ślimaka zauważyłem dość ciężką pracę tegoż w pewnym zakresie obrotu. Okazalo się że ślimak obciera o dno kanału. Ktoś może doradzi, czy tak powinno być, czy też pobawić się kątówką i wyprowadzić ślimak tak by był podparty tylko na końcach. Miby zawleczki nigdy nie zerwało ale jak jest wszystko na wierzchuto może warto. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość w84u 06.09.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Witam! Jestem na etapie modyfikacji palnika /burner/ . Palnik wyciągnięty, rozłożony i na spokojnie złożony na uszczelniacz. Po włożeniu ślimaka zauważyłem dość ciężką pracę tegoż w pewnym zakresie obrotu. Okazalo się że ślimak obciera o dno kanału. Ktoś może doradzi, czy tak powinno być, czy też pobawić się kątówką i wyprowadzić ślimak tak by był podparty tylko na końcach. Miby zawleczki nigdy nie zerwało ale jak jest wszystko na wierzchuto może warto. Pozdrawiam Krzywo go złożyłeś, nawet jak Ci się wydaje, że prosto. W trakcie ściągania szpilkami koryguj poszczególne moduły. Czasami wystarczy stuknąć końcową zaślepkę od dołu, aby podnieść oś ślimaka. Uderzaj młotkiem blacharskim, lub przez drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 06.09.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Do ustawiaj człony ,nic nie szlifuj ślimak powinieneś ręką obrócić .Jakie modyfikacje zrobiłeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek95 06.09.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Krzywo go złożyłeś, nawet jak Ci się wydaje, że prosto. W trakcie ściągania szpilkami koryguj poszczególne moduły. Czasami wystarczy stuknąć końcową zaślepkę od dołu, aby podnieść oś ślimaka. Uderzaj młotkiem blacharskim, lub przez drewno. Tylko że ślimak ma wyrazne ślady tarcia tzn. że tak pracował. Te ślady są tylko na odcinku na wysokości zasobnika, dalej się nie świeci. Poza tym nie są na całym "obwodzie" a tylko na ok. 45 st. Więc powinno tak być , że nie ma prawa o nic skrobać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 06.09.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 (edytowane) Witam kol poluzuj 4 śruby z reduktora podnieś go do samej góry przykręć je z powrotem-a jak to nie pomoże nadspawej punktowo lekko kwadrat z śimaka-oryginalny ma za duży luz-ja tak zrobiłem ze swoim pozdr ślimak nie może dotykać korpusu palnika bo bedzie głośno go slychać Edytowane 6 Września 2013 przez berdnard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek95 06.09.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Zaślepiłem 5 otworów od strony zasobnika, zrobiłem napowietrzanie od strony dekla/ 4 otwory m6/. Zostawiłem sobie mozliwość alternatywnego napowietrzania /w tej chwili zakorkowany korkiem 1/2 cala/. Zmniejszyłem powierzchnię paleniska wkładką z blachy 40 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 06.09.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Zaślepiłem 5 otworów od strony zasobnika, zrobiłem napowietrzanie od strony dekla/ 4 otwory m6/. Zostawiłem sobie mozliwość alternatywnego napowietrzania /w tej chwili zakorkowany korkiem 1/2 cala/. Zmniejszyłem powierzchnię paleniska wkładką z blachy 40 mm. witamy w klubie będziesz zadowolony z modyfikacji .Bernard znacząca różnica w odgłosach??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts