Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam kol

poluzuj 4 śruby z reduktora

podnieś go do samej góry

przykręć je z powrotem-a jak to nie pomoże nadspawej punktowo lekko kwadrat z śimaka-oryginalny ma za duży luz-ja tak zrobiłem ze swoim

pozdr

ślimak nie może dotykać korpusu palnika

bo

bedzie głośno go slychać

;)

Ok, dziękuję, jutro się tym pobawię, pozdrawiam.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam! Jestem na etapie modyfikacji palnika /burner/ . Palnik wyciągnięty, rozłożony i na spokojnie złożony na uszczelniacz. Po włożeniu ślimaka zauważyłem dość ciężką pracę tegoż w pewnym zakresie obrotu. Okazalo się że ślimak obciera o dno kanału. Ktoś może doradzi, czy tak powinno być, czy też pobawić się kątówką i wyprowadzić ślimak tak by był podparty tylko na końcach. Miby zawleczki nigdy nie zerwało ale jak jest wszystko na wierzchuto może warto. Pozdrawiam

A przed rozbieraniem też ocierał?

Może przy skręcaniu luz na otworach między śrubą wykasowałeś w tym kierunku?

Okazuje się że rację miał kol. Berdnard. Coś tam było niewspółosiowo i wystarczyło włożyć blaszkę 0,8 mm w jeden z boków "kwadratu" i wszystko ładnie się naprostowało. Ślimak obraca się lekko i nie skrobie. Reduktor pracuje cicho i zniknęło charakterystyczne buczenie które wcześniej uważałem za normę. Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

Tylko że ślimak ma wyrazne ślady tarcia tzn. że tak pracował. Te ślady są tylko na odcinku na wysokości zasobnik

Witam masz jeszcze jedną opcję

oś zabieraka ślimaka MOŻE być stoczona mimośrodowo względem kwadratowego wpustu

Czyli o czym to świadczy ?

Czy nie powinno być to zrobione na etapie produkcji ?

Widać że kącik pana Adama Słodowego coraz bardziej się powiększa ? :)

Gość w84u

cyt. " Niektórzy mają inne priorytety na forum.

Trzeba osrać konkurencję żeby samemu się wybielić lub odwrócić uwagę od bubla którego się stworzyło :) " Przyszedłeś tu osrać, czy jakoś pomóc?:)

a ty się ciesz -bo masz w całości ślimak OŚKA TOCZONA

dobrze że masz dużo miejsca w kotłowni polowej-nie wszyscy tak mają- w razie wyciągnięcia ślimaka może komuś zabraknąć paru cm

A to mnie się zwracało uwagę na to, co się pisze... Nieładnie tak zwracać uwagę, a samemu robić dokładnie to samo :)

A Szanowny Kolega to chyba pisze tylko "dla sztuki", bo nic, oprócz spamu, do dyskusji ta wypowiedź nie wnosi.

Czyżbyś się bał, że w najbliższym czasie sprzeda się mniej kotłów, niż zakładałeś?

A może i Tobie warto dołączyć do kącika "Zrób to sam" i... rozwinąć sprzedaż? :)

Spadła sprzedaż???? :D

gdy ktoś inny się wetnie w temat taki komentarz jest :D

Skoro innym wolno wszystko i wszędzie to dlaczego też nie mnie ?

Ktoś się doszukuje czegoś czego niema żeby sobie pobruździć w temacie.

A o sprzedaż być spokojny, wiem że Ogniwo dobrze schodzi, na Skama zapisy na koniec października ale przy nim tak zawsze jest w sezonie, na RBRa początek października czego jeszcze nigdy nie było jak je sprzedaję :)

A to mnie się zwracało uwagę na to, co się pisze... Nieładnie tak zwracać uwagę, a samemu robić dokładnie to samo :)

A Szanowny Kolega to chyba pisze tylko "dla sztuki", bo nic, oprócz spamu, do dyskusji ta wypowiedź nie wnosi.

Czyżbyś się bał, że w najbliższym czasie sprzeda się mniej kotłów, niż zakładałeś?

A może i Tobie warto dołączyć do kącika "Zrób to sam" i... rozwinąć sprzedaż? :)

Nie ja zacząłem a Wami wojować, przypomnij sobie dobrze.

Piszesz że spamuję, to może Ty weźmiesz się za coś pożytecznego i ustawisz swój kociołek 16kW który jest zainstalowany w Milówce ?

Powiedz gościowi dlaczego przy grzaniu tylko CWU zeżarł 100kg groszku za 8 dni ? Wczoraj zaglądałem to udało się już doprowadzić do tego że nie gaśnie co kilka godzin.

Gdzieś numer do niego zapodziałem żeby zapytać jak spalanie wygląda.

Wiem że chyba czyta forum to może odezwie się na priva, tutaj nie musi, żadnych hymnów chwalebnych nie potrzebuję publicznie.

Trochę dziwne że zwracają się Wasi użytkownicy z pytaniami do takiego buca jak ja mając pod ręką takich fachowców z tytułami, którzy są ojcami tego kotła.

Kto powinien znać odpowiedzi na wszystkie pytania ? ja ?

Co do rozwinięcia oferty to dziękuję za propozycję, radźcie sobie sami jak jesteście tacy wyszczekani, problemów mi nie potrzeba.

Skoro innym wolno wszystko i wszędzie to dlaczego też nie mnie ?

Ktoś się doszukuje czegoś czego niema żeby sobie pobruździć w temacie.

A o sprzedaż być spokojny, wiem że Ogniwo dobrze schodzi, na Skama zapisy na koniec października ale przy nim tak zawsze jest w sezonie, na RBRa początek października czego jeszcze nigdy nie było jak je sprzedaję :)

Rozumiem ale skoro uznajesz ze to naganne wiec nie należy samemu dać przykład?? Kiedyś pisałem ze dbacie o swój watek by był czysty a inny zaśmiecacie !!! Uważam ze to działanie z premedytacją ! Odnośnie pomocy userom to czyn chwalebny .Lecz mam małe ale a mianowicie wy ustawiacie piece i ??? tak mniej spali[co ważne] ale tak naprawdę nic nie wie dalej o swoim piecu,ustawieniach ,zależności :) . A jak wiemy prawdziwe zadowolenie jest wtedy gdy samemu opanuje się kociołek nie zależne który kolor [zielony,niebieski,czerwony] .Czytam temat Rbr i uważam ze wiele rzeczy jest tam przydatnych o których piszecie :) .Tylko gdy tu temat zaczął iść prawidłowym tokiem ,rozmowa o kotle odzywają się glosy ludków którzy to chcą przerwać.

Edytowane przez wuwok

No tak.Tego jeszcze nie było aby trzeba było na RBR-a czekać tak długo.W tym miesiącu już nie ma szans aby kocioł zamówić i szybko otrzymać.

Jeżeli chodzi o pomoc innym użytkownikom robię to bezinteresownie jeżeli jest to klient to ma to w cenie :)

Edytowane przez minertu

Przeciwnie,wzrosła i to bardzo.

I w temacie ogniwa o tym piszecie :D dosłownie jaja :D :D Zacytuje małe dzieci i "chwalicie się czy żalicie " :D .Takie info możecie dać na swoich stronkach.

I wyjaśnijcie mi czemu ustawiacie kotły ??? nie powinno być tak ze się powinni sami nauczyć ustawiać?? Zawijan podpowiadał ,nakierował i tyle ..wiedział ze każdy musi się nauczyć sam ,wypracować swój sposób na ekonomiczne spalanie .A odnośnie tego ze często podkreślacie to ze ktoś gdzieś kupił" zielonego "to następna osoba kupuje ,sąsiad itd :) U mnie w miejscowości kupiłem Oep ,Jest już 2-gi a będzie kolejny i jaki wniosek???? ze ludzie boja się ryzykować i kupują sprawdzony produkt przez kogoś!!!! Akurat wyjaśniłem wszystko,pokazałem jak pali ,i co pali!!nie eko lub miał o wyglądzie ekogroszku .Najtańszą wersje miału ,do tego jak się czyści ..

Edytowane przez wuwok

Widzę,że strasznie Cię to nurtuje,że ktoś może dostać pomoc za darmo.

Skąd możesz to wiedzieć w jaki sposób ja ustawiam czyjś kocioł?

Skąd możesz wiedzieć,że go nie ustawiam a nakierowuję użytkownika kotła co ma zrobić?

Nie znasz mnie a podchodzisz do mnie negatywnie.Twoja sprawa.

Na zapytanie czy spadła odpowiedziałem ,że wzrosła.Coś jest nie tak?

to było pytanie retoryczne !!

Akurat mogę się mylić[pewnie na pewno] ale zazwyczaj dostaje ktoś dostęp i ma piecyk ustawiony .Gdy tak czytam jak oep dużo pali to szok :D mi na sama wodę spalanie zeszło na 2.3kg .Czyt to dużo? nie mieszkam ale często korzystałem po pracy z wanny :D .Zaraz będzie atak ze mój palnik troszkę inny ale zabawa z nim darmowa a satysfakcja bezcenna :) .Minertu jesteś człowiekiem inteligentnym i wiesz dobrze o co mi chodzi !!

teraz spalanie mam "duże" z tym ze nic nie zmieniałem a pale mieszanka miał 2/3 i trociny 1/3 zasobnika:) wygrzewam dom i wietrze :D .Akurat nie mam potrzeby pokazac wszystkim ze moj piecyk spali 1kg na dobę :) .Ma mi dom wygrzać bo w końcu się wprowadzam :D

Edytowane przez wuwok