kobra64 14.09.2013 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 (edytowane) kveldulv, napiszę oczywistą oczywistość, ale już różne cuda widziałem. Najwięcej miejsca potrzeba Ci od strony zasobnika. Chociaż ze 40 cm sobie zostaw na ewentualne manewry ze ślimakiem. Pół metra daje jaki taki komfort przy takich robotach. No i rzeczywiście niewielka ta kotłownia, jak ma rozwiązane zaopatrzenie w powietrze? Edytowane 14 Września 2013 przez kobra64 dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Novy! 14.09.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Postawić piec odwrotnie, tzn podajnik na drugą stronę pieca? O to chodzi? A przekrój komina? Wystarczy te 12cm? Jesteś laikiem ,słaniaj się przy innych produktach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpepe 15.09.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Witam, mam pytanie zerknijcie na te dwa filmiki zastanawia mnie dlaczego komora w której spalane jest paliwo zastępcze (czyli ruszt) na jednym filmiku jest na równi z drzwiczkami a na drugim filmiku ruszt jest znacznie poniżej drzwiczek ? to te same kotły eko plus czyżby jakaś zmiana konstrukcyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.09.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Witam, mam pytanie zerknijcie na te dwa filmiki http://www.youtube.com/watch?v=PzhSSXC6HVU http://www.youtube.com/watch?v=WY9P2FMWBzo zastanawia mnie dlaczego komora w której spalane jest paliwo zastępcze (czyli ruszt) na jednym filmiku jest na równi z drzwiczkami a na drugim filmiku ruszt jest znacznie poniżej drzwiczek ? to te same kotły eko plus czyżby jakaś zmiana konstrukcyjna? Nie zmiana tylko ruszt można zakładać na dwóch poziomach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 15.09.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Witam, mam pytanie zerknijcie na te dwa filmiki zastanawia mnie dlaczego komora w której spalane jest paliwo zastępcze (czyli ruszt) na jednym filmiku jest na równi z drzwiczkami a na drugim filmiku ruszt jest znacznie poniżej drzwiczek ? to te same kotły eko plus czyżby jakaś zmiana konstrukcyjna? A te kotły są tej samej mocy ? Na jednym filmiku dwoje drzwiczek jest obok siebie, na drugim są oddalone od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.09.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 (edytowane) kveldulv, napiszę oczywistą oczywistość, ale już różne cuda widziałem. Najwięcej miejsca potrzeba Ci od strony zasobnika. Chociaż ze 40 cm sobie zostaw na ewentualne manewry ze ślimakiem. Pół metra daje jaki taki komfort przy takich robotach. No i rzeczywiście niewielka ta kotłownia, jak ma rozwiązane zaopatrzenie w powietrze? To zależy od rozwiązań konstrukcyjnych samego palnika. W niektórych żeliwnych wystarczy ok.15-17cm, aby wszystko obsłużyć. Fakt, że wymaga to nieco więcej pracy, ale da radę. Odkręca się przekładnię, ściąga się wraz z nią tzw sprzęgło kłowe i juz mamy ok. 50cm, aby z kotła wysunąć cały palnik czy wyjąć ślimak...... Ekoenergia jest np. dwuczłonowa, ale za wiele to nie zmienia, bo ślimak jest w całości i "wisi" na przekładni. Za bardzo zatem nie pomaga demontaż w połowie.... w jej przypadku trzeba mieć ok.tych 50cm na obsługę Oczywiście najlepiej, jak tego miejsca jest więcej, ale nie zawsze jest to możliwe. Wówczas szukac palników, które wymagają mniej miejsca na obsługę. Edytowane 15 Września 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.09.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 (edytowane) Postawić piec odwrotnie, tzn podajnik na drugą stronę pieca? O to chodzi? A przekrój komina? Wystarczy te 12cm? U Ciebie problemem jest 103cm głębokości, tutaj musi wejść kocioł. Musisz sobie zdawać sprawę,że oprócz głębokości kotła musisz brać też pod uwagę długość drzwiczek popielnikowych, musisz je przecież otworzyć i wysunąć szuflade z popiołem. Kocioł na głębokość to raczej koło 50cm powinien mieć.....w Twoim przypadku.... To jest mega problem przy kotłach, gdzie podajniki są z boku. Głębokości kotłów bez pionowych kanałów, z górnym wyjściem spalin to ok. 60-65cm.... jak dochodzi tylny kanał lub kanały to od 70cm w górę.. Wydaje mi się,że powinienes rozglądać się za kotłem, który ma podajnik wzdłuż konstrukcji, czy jak kto woli z tyłu kotła. W tym wypadku masz do wykorzystania to ok.170cm... Szału nie ma, kocioł z takim podłączeniem zaczyna sie od długości całkowitej 116cm, trzeba dodac ok.20cm na obsługę ślimaka (można go wówczas ewentualnie wyjąc przodem), robi się 136cm....czyli od frontu zostaje znowu koło 40cm... jak jest tam światło drzwi, to luz...... Na głębokośc taka konstrukcja zajmie Ci dokładnie 50cm, więc zostaje 53cm, abyś mógł przejść, zależy zatem jakie masz "gabaryty własne" Rozumiem,że to jest 90m2 parter plus nieco mniej na poddaszu ze względu na skosy, pewnie coś w porywach 140-150m2. Trochę ciasnota w tej kotłowni szczerze powiem, upierdliwa będzie ta obsługa niezależnie co wybierzesz... Chyba,że jak wspomniałem na któryś z tych wymiarów masz otwierane drzwi tej kotłowni.... wesoło jednak nie jest Wyślij do minertu czy karoki szkic kotłowni z wymiarami ścian, umiejscowieniem drzwi oraz komina i coś będa mogli zaproponować. Edytowane 15 Września 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.09.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 No my wsadziliśmy piec tak,że po bokach ma od strony kotła 10cm a od strony podajnika 20 cm.Wszystko da się zrobić.Eleganckie drzwiczki , dziura w ścianie (po drugiej stronie łazienka) więc jak komuś nie przeszkadza to można i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 15.09.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 (edytowane) Jarecki, ja zrozumiałem, że na głębokość to on ma 103 cm do futryny plus szerokość drzwi ( napisał - 103 cm do ościeżnicy ). Jak tak, to o głębokość specjalnie nie ma zmartwienia. Edytowane 15 Września 2013 przez kobra64 poprawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpepe 15.09.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 A te kotły są tej samej mocy ? Na jednym filmiku dwoje drzwiczek jest obok siebie, na drugim są oddalone od siebie. Właśnie to samo zauważyłem, że miedzy drzwiczkami w jednym filmiku jest bardzo mało miejsca na drugim jest około 20cm różnicy obstawiam, że jest to albo jakaś inna moc kotła albo jakas zmiana konstrukcyjna o której nie informują na stronie producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.09.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Bo jeden to 16kW a drugi 25kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 15.09.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Bo jeden to 16kW a drugi 25kW. I wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kveldulv 15.09.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Jarecki, ja zrozumiałem, że na głębokość to on ma 103 cm do futryny plus szerokość drzwi ( napisał - 103 cm do ościeżnicy ). Jak tak, to o głębokość specjalnie nie ma zmartwienia. Tak dokładnie. 103cm mam do drzwi. Więc na szerokość kotłownia ma około 200cm. Podałem jedynie wymiar na wstawienie pieca: 103cm. Bo przecież po wstawieniu trzeba będzie jeszcze do kotłowni jakoś wejść Więc z głębokością pieca nie powinno być problemu. Czy firma Intalco (myślę o rbr uniwersal) ma jakiś instalatorów na Warmi i Mazurach? Bo z Ogniwa podobno ktoś jest w Olsztynie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.09.2013 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 A gdzie dokładniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpepe 15.09.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 I wszystko jasne. Wie ktoś dlaczego 25KW ma klasę B a mniejsze eko plusy A w czym jest problem że nie przeszedł pomyślnie próby na zanieczyszczenia organiczne? Czy przy czyszczeniu pieca, które w przypadku eko plusa odbywa się przez górną pokrywę jest potrzeba dojścia od prawej strony kotła przy założeniu że podajnik będę miał po lewej? muszę postawić kocioł w rogu kotłowni gdzie kocioł będzie po prawej czyli przy ścianie a pomiędzy kotłem a ścianą będzie jakieś kilkanaście cm. Zastanawiam się czy kocioł nie posiada jakiejś pokrywy rewizyjnej od prawej strony kotła. Podobno Zawijan to gdzieś wyjaśnił ale nie znalazłem nigdzie na forum ani na google Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 15.09.2013 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Wie ktoś dlaczego 25KW ma klasę B a mniejsze eko plusy A w czym jest problem że nie przeszedł pomyślnie próby na zanieczyszczenia organiczne? A jesteś pewien, ze potrzebujesz 25 kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 15.09.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Wie ktoś dlaczego 25KW ma klasę B a mniejsze eko plusy A w czym jest problem że nie przeszedł pomyślnie próby na zanieczyszczenia organiczne? Czy przy czyszczeniu pieca, które w przypadku eko plusa odbywa się przez górną pokrywę jest potrzeba dojścia od prawej strony kotła przy założeniu że podajnik będę miał po lewej? muszę postawić kocioł w rogu kotłowni gdzie kocioł będzie po prawej czyli przy ścianie a pomiędzy kotłem a ścianą będzie jakieś kilkanaście cm. Zastanawiam się czy kocioł nie posiada jakiejś pokrywy rewizyjnej od prawej strony kotła. Podobno Zawijan to gdzieś wyjaśnił ale nie znalazłem nigdzie na forum ani na google Jaka powierzchnie masz budynku??ja na 160m2 użytkowej mam 16kw i dziś brałbym 10kw [te piecyki maja niezła sprawność] . Kolejna sprawa to piecyk czyści się od przodu .Niema potrzeby zachodzić go od "tyłu" boku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpepe 15.09.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 (edytowane) A jesteś pewien, ze potrzebujesz 25 kW ? posiadam stare budownictwo piętrowy z piwnicą lata 70 tzw "kostka" ściany cegła od zewnątrz i w środku pianowy jakieś 200m okna plastik jakieś 7 lat temu zmienione czyli już nie 1 liga. Dom nieocieplony obecnie w kotłowni stary Ogniwo Biecz który ma jakieś 15 lat i z ekonomią nie ma nic wspólnego. Na infolinii doradzali 25 KW. W tym roku planuję ułożyć styropian na strychu i przykryć to wszystko folią bez wylewki bo nie używam tych pomieszczeń Edytowane 15 Września 2013 przez mpepe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.09.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 posiadam stare budownictwo piętrowy z piwnicą lata 70 tzw "kostka" ściany cegła od zewnątrz i w środku pianowy jakieś 200m okna plastik jakieś 7 lat temu zmienione czyli już nie 1 liga. Dom nieocieplony obecnie w kotłowni stary Ogniwo Biecz który ma jakieś 15 lat i z ekonomią nie ma nic wspólnego. Na infolinii doradzali 25 KW No i masz babo placek,ja mam 17kW na 320m2 tyle,że dom ocieplony.Te 25kW bedzie i tak za duże. Wysłałem ci priwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpepe 15.09.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Jeśli nie ma drzwiczek rewizyjnych z boku to jeden problem z głowy, natomiast nie ukrywam że wolałbym żeby układ przepływu spalin był poziomy a nie pionowy oczywiście z uwagi na dostęp i wygodę czyszczenia brałem pod uwagę jeszcze Hef Duo Brucer http://www.hef.com.pl/duo_brucer,2,06.html ale na forach jakość o nim ani słychu ani... więc trochę się obawiam niespodzianek a propos ten kocioł posiada Brucer-S ?. Inne kotły z rusztem wodnym chyba raczej też nie wchodzą w grę chyba, że jest ktoś kto mnie przekona? przeczytałem artykuł Zawijana i chwilowo wyleczyłem się z wodnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts