wuwok 15.09.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 (edytowane) Jeśli nie ma drzwiczek rewizyjnych z boku to jeden problem z głowy, natomiast nie ukrywam że wolałbym żeby układ przepływu spalin był poziomy a nie pionowy oczywiście z uwagi na dostęp i wygodę czyszczenia brałem pod uwagę jeszcze Hef Duo Brucer http://www.hef.com.pl/duo_brucer,2,06.html ale na forach jakość o nim ani słychu ani... więc trochę się obawiam niespodzianek a propos ten kocioł posiada BURNER-S ?. Inne kotły z rusztem wodnym chyba raczej też nie wchodzą w grę chyba, że jest ktoś kto mnie przekona? przeczytałem artykuł Zawijana i chwilowo wyleczyłem się z wodnego tak ten piec ma BURNER-S. Pionowy ma ogniwo i czyszczenie nie jest rewelacyjne z tym ze aż takiej tragedii nie ma Po prostu jak palisz w zasypowym to wiesz ze kotłownie węglowe są brudne .Piecyk weź 16kw spokojnie sobie da rady pomyłka poprawione Edytowane 15 Września 2013 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.09.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Jeśli nie ma drzwiczek rewizyjnych z boku to jeden problem z głowy, natomiast nie ukrywam że wolałbym żeby układ przepływu spalin był poziomy a nie pionowy oczywiście z uwagi na dostęp i wygodę czyszczenia brałem pod uwagę jeszcze Hef Duo Brucer http://www.hef.com.pl/duo_brucer,2,06.html ale na forach jakość o nim ani słychu ani... więc trochę się obawiam niespodzianek a propos ten kocioł posiada Brucer-S ?. Inne kotły z rusztem wodnym chyba raczej też nie wchodzą w grę chyba, że jest ktoś kto mnie przekona? przeczytałem artykuł Zawijana i chwilowo wyleczyłem się z wodnegoOdczytaj wiadomość. Z boku miały starsze wersje czyli Ogniwo Eko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.09.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 tak ten piec ma Brucer-S. Pionowy ma ogniwo i czyszczenie nie jest rewelacyjne z tym ze aż takiej tragedii nie ma Po prostu jak palisz w zasypowym to wiesz ze kotłownie węglowe są brudne .Piecyk weź 16kw spokojnie sobie da rady Pozwolę sobie sprostować,nie ma palników Brucer-S tylko Burner-S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 15.09.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 tak ten piec ma Brucer-S. Pionowy ma ogniwo i czyszczenie nie jest rewelacyjne z tym ze aż takiej tragedii nie ma Po prostu jak palisz w zasypowym to wiesz ze kotłownie węglowe są brudne .Piecyk weź 16kw spokojnie sobie da rady burner-s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 15.09.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Pozwolę sobie sprostować,nie ma palników Brucer-S tylko Burner-S. Hehe, teraz Ty mnie wyprzedziłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 15.09.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 (edytowane) burner-s dokładnie:) poprawiłem i dziękuje kolegom za przypomnienie mi co mam w piecyku Edytowane 15 Września 2013 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 15.09.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Tak dokładnie. 103cm mam do drzwi. Więc na szerokość kotłownia ma około 200cm. Podałem jedynie wymiar na wstawienie pieca: 103cm. Bo przecież po wstawieniu trzeba będzie jeszcze do kotłowni jakoś wejść Więc z głębokością pieca nie powinno być problemu. Czy firma Intalco (myślę o rbr uniwersal) ma jakiś instalatorów na Warmi i Mazurach? Bo z Ogniwa podobno ktoś jest w Olsztynie.. To kolego masz masę miejsca za piecem i tym się nie zajmuj. Zmieści się prawie każdy z 30 - 40 cm. luzem z tyłu kotła. Tylko jeszcze napisz, na której ścianie i na jakiej wysokości masz wejście do komina i czy naprzeciwko drzwi w kotłowni masz jakieś okno i wszystko będzie jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.09.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 To kolego masz masę miejsca za piecem i tym się nie zajmuj. Zmieści się prawie każdy z 30 - 40 cm. luzem z tyłu kotła. Tylko jeszcze napisz, na której ścianie i na jakiej wysokości masz wejście do komina i czy naprzeciwko drzwi w kotłowni masz jakieś okno i wszystko będzie jasne.No przydał by się kawałek rysunku i sprawa była by bardzo prosta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpepe 15.09.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 burner-s cytat ze strony Hef "...w której znajduje się samooczyszczające się palenisko wielopaliwowe Brucer, sterowane elektronicznie..." a nie BURNER zresztą w Polsce czepiamy się kształtu ogórka a w afryce dzieci umierają z głodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 15.09.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 cytat ze strony Hef "...w której znajduje się samooczyszczające się palenisko wielopaliwowe Brucer, sterowane elektronicznie..." a nie BURNER zresztą w Polsce czepiamy się kształtu ogórka a w afryce dzieci umierają z głodu poprawili dobrzy koledzy mnie,chodziło im o OEP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.09.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 cytat ze strony Hef "...w której znajduje się samooczyszczające się palenisko wielopaliwowe Brucer, sterowane elektronicznie..." a nie BURNER zresztą w Polsce czepiamy się kształtu ogórka a w afryce dzieci umierają z głoduTo powiem tak,Ogniwo miało Brucera (do nadal w OE 35kW) a teraz ma burnera-s w OE+ Z HEFEM nie ma to nic wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 15.09.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 cytat ze strony Hef "...w której znajduje się samooczyszczające się palenisko wielopaliwowe Brucer, sterowane elektronicznie..." a nie BURNER zresztą w Polsce czepiamy się kształtu ogórka a w afryce dzieci umierają z głodu Brucer tak, Brucer-s nie. Brucer i Burner-s to dwa zupełnie inne palniki. Drugiej części cytatu nie skomentuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.09.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Jak ktoś chce zakupić moją używke to zapytania na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kveldulv 16.09.2013 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 A gdzie dokładniej? Okolice Mrągowa. Sklepu też szukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpepe 16.09.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 (edytowane) poprawili dobrzy koledzy mnie,chodziło im o OEP rozwiniesz skrót OEP? czyli ustalone, że Hef Duo Brucer ma palnik Brucera aanie Burnera-s ale czy RBR Ekouniwersal ma Brucera czy Burnera -S ? Edytowane 16 Września 2013 przez mpepe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kveldulv 16.09.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 (edytowane) No przydał by się kawałek rysunku i sprawa była by bardzo prosta Oto pokrojowy plan kotłowni Na ile centymetrów biorąc pod uwagę czopuch piec Ogniwo będzie musiał odstawać od ściany? Piec ma podajnik po prawej stronie i to mi odpowiada, wtedy dosunę trochę podajnikiem do ściany. Z lewej strony zostanie trochę przestrzeni. Edytowane 16 Września 2013 przez kveldulv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 16.09.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Kveldulv, źle kombinujesz. Właśnie od strony podajnika potrzebujesz miejsca, a nie dojeżdżać z nim do ściany. A co masz na tej ścianie naprzeciw drzwi? Jak jest wolna i bez okien, to idealnie się na postawienie pieca nadaje. Tylko trzeba z koszem po lewej stronie i górnym wylotem spalin. Z tylnym czopuchem to i tak będziesz chyba miał kłopot się na tej ścianie co planujesz zmieścić, no bo kocioł + czopuch z 80 cm, a jeszcze musisz dwa razy zakręcić, czyli 2 kolana, no i po samej ścianie przecież nie poprowadzisz rury spalinowej - może być licho. Dysponując taką przestrzenią brałbym z górnym wylotem spalin. No i nie odpowiedziałeś, jak do kotłowni jest doprowadzone powietrze, to ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kveldulv 16.09.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 (edytowane) Na lewej ścianie mam skrzynkę z rurami od podłogówki. Na ścianie na wprost (na szkicu ta górna) mam też skrzynkę z wodomierzem. Okna żadnego nie ma. Kotłownia jest w centrum domu mniej więcej. Mam doprowadzone 2 rury płaskie chyba 10cm jako instalacja nawietrzna przy drzwiach po prawej stronie. Wentylacja grawitacyjna to ma być. A kratkę odprowadzającą powietrze chcę zrobić w kominie drugim, po lewej stronie na wprost (na szkicu lewy góry róg). Mam w sumie 2 kominy. Wstawiam foto kotłowni, sorki za słabą jakość. Edytowane 16 Września 2013 przez kveldulv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.09.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Kocioł z prawym zasobnikiem przystawiony bokiem do komina, rura spalinowa skierowana w bok ( lewo ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 16.09.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 No tylko jak zostawi 40 cm od strony kosza to czy ta szafka się mu jeszcze będzie miała gdzie otworzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts