Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Niestety nie mogę Ci podać szczegółów. Mieszkamy od siebie o prawie 150km. Godzinami do mnie wydzwaniał dobrze że miał w tej samej sieci i za darmo. Tak telefonicznie ustawiliśmy żeby jako tako się paliło. Oparło się nawet o serwis firmowy. Wyregulowali mu to dość szybko i w końcu zaczął dobijać do zadanej. Widzisz te 74,5 to znowu teoria chyba że go na wadze orżnęli. Pisał że wierząc temu co miało być w worku to pożerał mu około 85kg i z temperaturą w domu wtedy było jako tako. Na początku palił jakimś eko z Kazachstanu ale nie długo bo się piekł jak diabli i przywiózł groszek chwałowicki w jutowych workach.

Jakby był ktoś chętny na Taurusa Bizona 18,5 to jest do wzięcia, mogę dać namiary, po jednym sezonie no jeszcze nie pełnym. Obecnie pracuje przy podgrzewaniu CWU.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pisał że wierząc temu co miało być w worku to pożerał mu około 85kg i z temperaturą w domu wtedy było jako tako. Na początku palił jakimś eko z Kazachstanu ale nie długo bo się piekł jak diabli i przywiózł groszek chwałowicki w jutowych workach.

.

piekł - znaczy tworzyły się spieki koksowe?

to tracił w popiele 20-30% ciepła, niestety jak chce się palić dużą mocą w retorcie musi być odpowiednie paliwo, bo inaczej nigdy nie osiągniesz mocy nominalnej

a czy chwałowicki mu się spiekał i jaka ilość tego groszku szła?

Sam widzisz że bez prostego urządzenia poruszamy się jak we mgle, a jak zasypie ten sam opał do kotła 25kW wcale większej mocy nie wyciągnie, bo palniki z reguły są przewymiarowane w przedziałach np 15-30kW i tym samym kotle o większej mocy może być ten sam palnik.

A już tak całkiem do rzeczy, to lepiej inwestować w ocieplenie niż węgiel i kotły.

Dobrej nocy wszystkim

Witam

Kol. karoka65, ja tylko gwoli poprawności, to nie zimno przenika tylko ciepło przez ścianę którą docieplono.

Ale to chyba z powodu emocji jakie od dłuższego czasu towarzszą większości postów napisanych tu i ówdzie .

Pozdrawiam

Jak się tak czepiłem naszego kolegi jorgo to mi napisał "nie łap mnie za słowa bo wiesz o co chodzi"

Wkurza mnie ta matematyka bo czasami ludzie podają jakieś ogólnikowe informacje a tu już moc kotła i jeszcze wyliczona ilość węgla jaką spali za zimę z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.

Z tymi przecinkami to już nie tak na poważnie bo znowu będzie haja.

piekł - znaczy tworzyły się spieki koksowe?

to tracił w popiele 20-30% ciepła, niestety jak chce się palić dużą mocą w retorcie musi być odpowiednie paliwo, bo inaczej nigdy nie osiągniesz mocy nominalnej

a czy chwałowicki mu się spiekał i jaka ilość tego groszku szła?

Sam widzisz że bez prostego urządzenia poruszamy się jak we mgle, a jak zasypie ten sam opał do kotła 25kW wcale większej mocy nie wyciągnie, bo palniki z reguły są przewymiarowane w przedziałach np 15-30kW i tym samym kotle o większej mocy może być ten sam palnik.

A już tak całkiem do rzeczy, to lepiej inwestować w ocieplenie niż węgiel i kotły.

Dobrej nocy wszystkim

Kolego nie widziałem tych spieków, tak żeby palić dużą mocą trzeba mieć dobre paliwo tylko nie wszyscy mają tyle szczęścia żeby je zakupić.

Chwałowicki mu się nie piekł a ile go spalał na dobę dopytam jak będzie dzwonił.

Jego sterownik nie jest wyposażony w czujnik spalin a mierzenie temp. czopucha termometrem jak wiesz to szczyt głupoty.

W mojej 19-ce jest zamontowany taki sam palnik jak producent stosuje do kotła o mocy 25kW także również mam o tym jakieś tam pojęcie.

Tłumaczysz mi jak przedszkolakowi a odpisałem tylko gościowi że ja bym kupił 25. Ty piszesz 16, trzeci że 10 a jeszcze następny że jak miał 28 to na wszelki wypadek niech weźmie 32 i już wtedy będzie wiedział wszystko.

Chyba przejdę na dobry sposób odpowiedzi Zawijana.

Kol. starachowice

Jeśli możesz, to podaj typ tych żeberek żeliwnych.

Przy okazji podaj czy w tym domku chodził już jakiś piec i jak z nim było? Ciepło?, w sam raz?, za zimno.?

Powiem szczerze, że z powierzchownego opisu domku skłaniałbym się do 16 kW, która bez problemu śmignie, gdy będzie trzeba do 20 kW.

Ale mam za mało danych, aby wyrokować na 100%.

W oczekiwaniu na dane uzupełniające pozdrawiam

http://allegro.pl/kaloryfer-grzejnik-zeliwny-zeberko-i1671911768.html taki model grzejników,palone było piecem Zębiec 28 kw trzeba było biegać co 3 godziny i dokładać a i tak było b.ciepło w domu, napisze bardzo ciepło.Dlatego mam dylemat 16 czy 25 jak coś to pomóżcie mam nadzieje że nie jestem natrętny Dzięki Panowie za zainteresowaniem tematem.

Piszesz , ze sterownik sam zmieni temperaturę CO ale to zalezy od trybu pracy CO? zgadza sie? W tym przypadku z trybu sterowania CO musiałbym zmienic na tryb sterowania pogodowy zeby sterownik sam sobie regulował temp. CO ?

Jak masz czujnik temperatury wewnętrznej ustawiasz (a nawet chyba sterownik sam ustawia po wykryciu czujnika ...) "Regulator temperatury wewnętrznej" na "Programator pokojowy".

A wtedy:

a) ustalasz sobie temperaturę zadaną dzienną i nocną w tablicy tygodniowej

b) jeśli temperatura w pomieszczeniu przekroczy wartość ustaloną (dzienną lub nocną) wtedy temperatura CO na kotle zostanie obniżona o wartość Temperatura CO obniżona (ten parametr też można sobie ustawić domyślnie chyba jest 10 st. C).

Jak dodatkowo masz czujnik temperatury zewnętrznej ustawiasz sobie "Regulator temperatury kotła" na "Programator pogodowy"

A wtedy temperatura zadana CO ustalana jest na podstawie algorytmu regulatora pogodowego (zimniej wyższa, cieplej niższa)

http://allegro.pl/kaloryfer-grzejnik-zeliwny-zeberko-i1671911768.html taki model grzejników,palone było piecem Zębiec 28 kw trzeba było biegać co 3 godziny i dokładać a i tak było b.ciepło w domu, napisze bardzo ciepło.Dlatego mam dylemat 16 czy 25 jak coś to pomóżcie mam nadzieje że nie jestem natrętny Dzięki Panowie za zainteresowaniem tematem.

U mnie na ponad 220m2 pow grzewczej ciągnął piec zębiec 25KW i dawał rade z temp na kotle pomiędzy 60 a 70stC ,teraz mam ogniwo eko 25kw i w zimie spokojnie wystarczyła by mi 15kw(na takiej wersji oprogramowania jechałem cała zimę) ale dodam,że mój domek jest ocieplony i ładnie mi trzyma temp w zimie ponad 26stC.

Pamiętaj o stało palności pieca to nie to samo co bieganie co 3h i dokładanie do pieca :)

Jak się tak czepiłem naszego kolegi jorgo to mi napisał "nie łap mnie za słowa bo wiesz o co chodzi"

Wkurza mnie ta matematyka bo czasami ludzie podają jakieś ogólnikowe informacje a tu już moc kotła i jeszcze wyliczona ilość węgla jaką spali za zimę z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.

Z tymi przecinkami to już nie tak na poważnie bo znowu będzie haja.

karoka65.....tak to nie powiedziałem na pewno :)

a podzielam zdanie kolegi że nerwowa atmosfera się co niektórym udziela, a niepotrzebnie przecież.

pozdro

Witam czy ktoś z was stosował może z eko-plusem pompy Wilo stratos 25/1-6 , Wilo straros 25/1-4 i Wilo Star-z Nova zastanawiam się własnie nad taka konfiguracją ponieważ mam na powierzchni ogrzewanej (całkowita 180m2) z czego 85m2 podłogówki na 2 poziomach reszta grzejniki + 2 łazienki na 2 poziomach + kominek z płaszczem wodnym

U mnie na ponad 220m2 pow grzewczej ciągnął piec zębiec 25KW i dawał rade z temp na kotle pomiędzy 60 a 70stC ,teraz mam ogniwo eko 25kw i w zimie spokojnie wystarczyła by mi 15kw(na takiej wersji oprogramowania jechałem cała zimę) ale dodam,że mój domek jest ocieplony i ładnie mi trzyma temp w zimie ponad 26stC.

Pamiętaj o stało palności pieca to nie to samo co bieganie co 3h i dokładanie do pieca :)

Dzięki u mnie ta stało palność wyglądała tak że dokładałem do pieca o 22.00 i szedłem spać a rano już się nie paliło dopiero paliłem w piecu jak przyszedłem z pracy około 14.30 - 15.00 powiem Ci przyjacielu że nawet szybko robiło się cieplutko w domciu bo domek mam b.dobrze ocieplony i wszystkie okna wymienione na plastyki (ciepłe) co roku coś się modernizuję aby te ciepełko nie uciekało tak że cały czas mam dylemat czy 16 czy 25 KW po twoim wpisie widzę że 16 by mi starczyła a posiadasz zawór trój czy czworo drożny i czy go montować same ogrzewanie,woda ciepła z gazu.Pozdrawiam

[quote=woma4;4789172

Jak dodatkowo masz czujnik temperatury zewnętrznej ustawiasz sobie "Regulator temperatury kotła" na "Programator pogodowy"

A wtedy temperatura zadana CO ustalana jest na podstawie algorytmu regulatora pogodowego (zimniej wyższa, cieplej niższa)

Czyli algorytm bedzie robil wszystko zeby malo spalac, czy to regulator pogodowy jest najekonomiczniejszą opcją ?

Przed chwilą rozpalilem kociol, chodzi juz ze 4 godziny, wszystko wydaje sie ok. Zapodalem mu 70C ale on sie strasznie gramoli by osiagnąć tą temparaturę, wlasnie zrobilem sobie przerwe , zaraz ide do kotlowni i zobacze czy juz jest te 70C. Mam czujnik temp. zewnętrznej czy sterownik czuje ze na zewnatrz jest 25C i nie pozwala na wiekszą temp CO. CO chodzi w trybie C.

W koncu po 4-5 godzinach zaskoczylo CO na 70C, tylko dlaczego tak dlugo to trwało ? najpierw zadalem mu temp. 70C to nagrzal do ok 60C, a teraz dalem mu 80C to nagrzal do 70C i na tym poprzestalem gdy ujrzałem 70C . Czy nie powinno byc tak ze tyle co ustawie na zadanej to do takiej temp. powinien grzać ?Grzalem 200L CWU + CO.

Kolejne pytanie dym w zasobniku na wegiel? gdy otworze pokrywe wewnatrz pelno dymu czy to normalne ??

re; szosiu

Sorry, że zapomniałem ci napisać, a ty ... jak prawie wszyscy z ciekawości, co chwilę kukacie, co tam się dzieje.

1. w sprawie dymienia: każdy wymiennik o dużej sprawności ma też i znaczne opory przepływu. Dlatego, gdy mu otworzysz zasobnik przy pracującym wentylatorze, to za chwilę pokaże się dym. Wystarczy rozłączyć na chwilę kabel łączący wentylator ze sterownikiem i zanim chcesz pokukać do zasobnika.

2. Pytasz, czemu tak mułowato kocioł dochodził pierwszy raz? Ano dlatego, że musiał zagrzać cały zład, czyli wodę w układzie, rury i siebie. Mógłby to zrobić szybko, tyle, że strat w popielniku i w spalinach miałbyś dużo.

3. Ustaw go na normalną pracę z priorytetem c.o. i daj mu spokój. Nauczy się swojej instalacji to będzie bardziej żywy.

Ciekaw jestem, czy namieszałeś mu różnych paliw i dusiłeś zawory, tak jak ci proponowałem.

No i podaj jak pierwsze wrażenia.

Daje sobie radę? Daje!!! I o to chodzi.

Dobra rada. Jak najmniej otwierania, zaglądania. To tajniak, więc nie lubi publiczności. Ale swoją pracę wykonuje bardzo dobrze.

Pamiętaj, że eCoal jest tak ustawiony, że jeżeli przejdziesz na tryb ręczny, choćby na chwilę albo go wyłaczysz, to po restarcie w automacie zaczyna od nowa, czyli znowu mułowato, bo musi poznać swoje środowisko.

Odpowiem Ci kolego na wszystkie pytania oprócz jednego: jak on to robi widząc jedynie temp. spalin i temp. wody.

Bo ten wątek non stop penetrują ci, którzy myśleli, że my tak głupi, jak oni "mądrzy".

Pozdrawiam serdecznie. Testuj go do oporu. Dawaj mu w pupsko ile wlezie i wymyślaj mu różne konfiguracje.

A potem podziel się z nami swoimi doznaniami z doświadczeń.

W koncu po 4-5 godzinach zaskoczylo CO na 70C, tylko dlaczego tak dlugo to trwało ? najpierw zadalem mu temp. 70C to nagrzal do ok 60C, a teraz dalem mu 80C to nagrzal do 70C i na tym poprzestalem gdy ujrzałem 70C . Czy nie powinno byc tak ze tyle co ustawie na zadanej to do takiej temp. powinien grzać ?Grzalem 200L CWU + CO.

Kolejne pytanie dym w zasobniku na wegiel? gdy otworze pokrywe wewnatrz pelno dymu czy to normalne ??

Nie znam eCoala ale z tym obniżaniem temp. o 10 stopni to może być tak jak pisał któryś z kolegów że powodować takie coś może czujnik pogodowy.

Dym nie powinien być w zasobniku ale powiem Ci że jak u siebie podczas pracy kotła otworzę pokrywę zasobnika na dłużej to też dymek wychodzi trochę. Sprawdź czy pokrywa dobrze przylega, powinna być szczelna. Jeszcze jedno zobacz czy pod zasobnikiem jest uszczelka, tam gdzie śrubami jest przykręcony zasobnik do rury. U mnie jest gumowa.

Jak na dłużej i często zaglądałeś przez drzwiczki to też może zdarzyć się cofka ( ten dymek)

Witam. Jakie macie zabezpieczenie przeciążeniowe podajnika ?, bo powinna być chyba zawleczka a ja mam śrubę włożoną czy tak może być ? Ogniwo eko plus 16 kw.

Powinna być zawleczka ale nie bój żaby, ludziska wkładają nawet twarde śruby te z oznaczeniem 8,8 i w razie czego to silniczek da jej radę. Kumplowi kiedyś rwało co trochę to mu ktoś nawet doradził wiertło ale też poległo, tylko żeby zaraz nie było że komuś kazałem tam wiertło włożyć.

Mówię nie kombinuj tylko szukaj przyczyny.

Po spuszczeniu paliwa z zdjęciu zasobnika znalazł niespodziankę jaką dostał z eko ( gwóźdź krokfiak) co jakiś czas wkręcał się tak sprytnie i zrywało zabezpieczenie.