Andrzej_M_ 24.09.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 niestety praktycznie wszystko no może prócz wentylatora, ale każde podawanie i buczenie przy tym silnika oraz chrupanie miażdżonego groszku w nocy jest nie do wytrzymania rezonans niesie się z piwnicy na piętro ,,,, Tak się zastanawiam, z jakich materiałów buduje się teraz te nowe domy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 24.09.2013 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 (edytowane) tez tak myślałem że pod piec nie ma sensu nic dawać ale teraz to sam nie wiem bo jak nic nie wymyśle to mnie żona razem z piecem spakuje i na złom odda Dziwne jest to że jak stoję po stronie podajnika to silnik nie pracuje aż tak głośno (najbardziej słychać wentylator) ale już po drugiej stronie pieca słychać jak się niesie rezonans i można powiedzieć że im dalej tym bardziej słychać każde załączenie silnika. Między podajnikiem a wentylatorem jest guma (dlatego może się nie niesie) a między podajnikiem a piecem nie ma nic dlatego może jest to przyczyna przenoszenia całego hałasu na dom nie wiem czy nie było żadnej uszczelki czy może po prostu monter stwierdził że jest niepotrzebna. karoka65 w sobotę wypróbuje dzięki za rade Andrzej_M_ buduje się jak kiedyś z tą różnicą że my akurat mamy całą piwnice i parter w płytkach dodatkowo brak dywanów obrazów i mało mebli co powoduje że hałasu nie ma co pochłaniać. Zobaczymy w sobotę czy wyciszenie da jakieś efekty jak by ktoś miał jeszcze pomysł co można uszczelnić i w którym miejscu chętnie wypróbuje Edytowane 24 Września 2013 przez skresz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus2000 25.09.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 (edytowane) witamDokładnie tak jak opisuje kol.karoka65Też miałem duży hałas jak rozpoczynałem palenie w zeszłym sezonie. Miałem wtedy ekogroszek PIEKLORZ. Uziarnienie było duże, słyszałem to chrupanie od czasu do czasu dość głośno. Wieczorem zaglądałem kilka razy do kotła, czy wszystko w porządku? Po wypaleniu tej partii węgla kupiłem inny. Był o mniejszej ziarnistości i chyba nie taki twardy jak pieklorz. Od razu było ciszej. Teraz mam taką mieszankę z lokalnego składu o uziarnieniu 5 - 25 mm i prawie nic nie słychać z kotłowni. Od czasu do czasu coś tam sobie ;;chrupnie'', lecz sporadycznie. Na próbę zmień na szybko paliwo o mniejszej ziarnistości, np. klika worków i zobaczysz, czy jest różniznica? Edytowane 25 Września 2013 przez robus2000 dopisanie zdania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 25.09.2013 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Napisałem,że mam gumę pod piecem i też słychać,ale nie wiem czy jednak nie wygłusza trochę.Nie mam porównania.Nie wiem jak by było bez gumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 25.09.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 tesel Dobry Człowieku... a dlaczego nie odpowiadasz mi na priw? (na innym forum) nie lubisz mnie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 25.09.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 witam Dokładnie tak jak opisuje kol.karoka65 Też miałem duży hałas jak rozpoczynałem palenie w zeszłym sezonie. Miałem wtedy ekogroszek PIEKLORZ. Uziarnienie było duże, słyszałem to chrupanie od czasu do czasu dość głośno. Wieczorem zaglądałem kilka razy do kotła, czy wszystko w porządku? Po wypaleniu tej partii węgla kupiłem inny. Był o mniejszej ziarnistości i chyba nie taki twardy jak pieklorz. Od razu było ciszej. Teraz mam taką mieszankę z lokalnego składu o uziarnieniu 5 - 25 mm i prawie nic nie słychać z kotłowni. Od czasu do czasu coś tam sobie ;;chrupnie'', lecz sporadycznie. Na próbę zmień na szybko paliwo o mniejszej ziarnistości, np. klika worków i zobaczysz, czy jest różniznica? tez mam pieklorz-a wiec chyba tez to pogłębia problem, pocieszające jest to że jak uda się wyciszyć na tym opale to już będzie z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 25.09.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 tesel Dobry Człowieku... a dlaczego nie odpowiadasz mi na priw? (na innym forum) nie lubisz mnie??? Piotruś,przyjacielu.Lubię Cię jak mało kto na tym i innym forum.Odp.dawno poszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.09.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 No to aż się boję co będzie w sobotę jak się zejdzie do kupy tyle chłopa co się lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 26.09.2013 03:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 No to aż się boję co będzie w sobotę jak się zejdzie do kupy tyle chłopa co się lubi W sobotę będzie rodzinna atmosfera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 26.09.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 W sobotę będzie rodzinna atmosfera Ciiiiiiii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caffe23 26.09.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 "Wyciszenie podajnika - szybko i prymitywnie, małym nakładem pracy. Wyciszenie o ok50% - może producent przeczyta i czegoś się nauczy. Rozwiązanie testowe na kilka dni, później uszczelka gumowa na wymiar. Sposób: 1. Kupić oring o fi ok. 70 i grubości 3 do 4mm. 2. Odkręcić silnik od motoreduktora 3. Między silnik a reduktor włożyć centrycznie oring. 4. Przykręcić silnik zostawiając szczelinę o grubości ok. 2 mm równomiernie na całym obwodzie. 5. Cieszyć się z prymitywnego i najprostszego wyciszenie podajnika. Powodzenia". Czy mógłbyś dokładniej opisać w którym miejscu zastosować ten oring? Zaraz za silnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 26.09.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Czy mógłbyś dokładniej opisać w którym miejscu zastosować ten oring? Zaraz za silnikiem? Tak na łaczniu silnika z przekładnią !! Po prostu guma redukuje drgania przekazywane z silnika na przekładnie,zasobnik i cały kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caffe23 26.09.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Tak na łaczniu silnika z przekładnią !! Po prostu guma redukuje drgania przekazywane z silnika na przekładnie,zasobnik i cały kocioł. Przed chwilą to sprawdziłem i w moim przypadku zastosowanie gumowego oringu nie daje kompletnie żadnego wyciszenia. Wirnik silnika w miejscu połączenia z motoreduktorem zakończony jest fabrycznie plastikową tuleją zębatą i dzięki temu zredukowany jest odgłos pracy silnika. Możliwe, że w przypadku innych kotłów i z innym napędem daje to 50% wyciszenie. Kocioł i podpora podajnika stoi u mnie na grubej gumie z pasa transmisyjnego (kotłownia w piwnicy) a mimo to odgłosy napędu (silnika) słyszalne są nawet na pierwszym piętrze i na strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 26.09.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Przed chwilą to sprawdziłem i w moim przypadku zastosowanie gumowego oringu nie daje kompletnie żadnego wyciszenia. Wirnik silnika w miejscu połączenia z motoreduktorem zakończony jest fabrycznie plastikową tuleją zębatą i dzięki temu zredukowany jest odgłos pracy silnika. Możliwe, że w przypadku innych kotłów i z innym napędem daje to 50% wyciszenie. Kocioł i podpora podajnika stoi u mnie na grubej gumie z pasa transmisyjnego (kotłownia w piwnicy) a mimo to odgłosy napędu (silnika) słyszalne są nawet na pierwszym piętrze i na strychu. MOże odgłos niesie się przez rury i dlatego takie zabiegi nie pomogły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caffe23 26.09.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 MOże odgłos niesie się przez rury i dlatego takie zabiegi nie pomogły. Po rurach nic nie słychać. Moim zdaniem te dźwięki przenoszą się po murach. Najlepiej gdyby posadzka w kotłowni lub ta część, na której stoi kocioł była z dylatacją, odizolowana, niepołączona betonem ze ścianami tak jak jest teraz. Warto, aby pomyśleli o tym ci, którzy będą się budować. Ja się do tego przyzwyczaję, nie jest to takie głośne i uciążliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kermit8 26.09.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Śledzę wątek od początku na ogniwie jestem zainteresowany zakupem kotła Ogniwa EkoPlus do budynku, który buduję. Dom w idaredach (G2): Powierzchnia netto domu bez garażu 159,22 m2. Powierzchnia podłóg 213,33 m2. Kubatura 892,33 m3. Styropian na elewacji 15 cm grafitowy lambda0,031 [W/mK].Styropian na podłodze 10 cm lambda 0,037 [W/mK].Dach 25 cm wełna lambda 0,032 [W/mK]. Okna 3 szybowe profil Alphaline 90 lambda poniżej 0,9 [W/mK].Podaję link do projektu domu: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-idaredach-g2/m4e200b7abb8fa .Będzie około 60 m2 podłogówki reszta grzejniki.Do tej chwili zawsze mieszkałem w bloku, więc jestem zielony, jeśli chodzi o sprawy ogrzewania budynku. W domu zamierzam utrzymywać temperaturę 23 stopnie oraz będzie zasobnik C.W.U. 250L.Dodam jeszcze, że będzie w domu kominek o mocy 16kw z rozprowadzeniem ciepłego powietrza po pomieszczeniach. Oczywiście kominek nie będzie używany, jako główne źródło ogrzewania.Proszę o poradę, jaką moc wybrać ja myślałem o 10kw, ale po wstępnych rozmowach z instalatorem instalator wybałuszył oczy jak na wariata i powiedział, że on by wziął 16kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.09.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 To i tak dobrze że nie zaproponował ci 25 albo 30 żeby zrobić trochę zapasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kermit8 26.09.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 karoka65 a co Ty radzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 26.09.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 (edytowane) Kermit, a skąd Ci się bierze taka kubatura? Jakie Ty tam masz wysokości? Bo może być, że ten Twój instalator wcale taki znów głupi to nie jest... Edytowane 26 Września 2013 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kermit8 26.09.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Jaka wentylacja ? OZC robiłeś ? Tylko nie takie na sztukę ... Zresztą po tym co napisałeś to też bym wziął 10kW , poczytaj na esterownik.pl co się dzieje w takich kociołkach jak pracują na niskich mocach - nie będziesz miał wątpliwość że >jak te 10kW -12kW nie potrzebujesz Ja bym zrobił wszędzie podłogówkę , w moim domku jest wszędzie, podłoga taka nijaka - ni to zimna ni to letnia a w domu 21-22 , przy zasilaniu 25 - 28*C , pompki chodzą cyklicznie na 1biegu (5W), jak chodziły ciągle to przegrzewało do 23-24*C Wentylacja normalna grawitacyjna przez kanały wentylacyjne. Jeśli chodzi o podłogówkę w całym domu jest to niemożliwe, ponieważ w pomieszczeniach, w których będą założone grzejniki będzie położony parkiet a z tego, co wiem to podłogówka nic nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts