Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Jestem tu nowy, mam swoje Ogniwo EKO PLUS 25 KW trzeci sezon.

Sterownik to eCoal z wersją oprogramowania 0.2.8.1, dom ma 230 m2 powierzchni użytkowej, wybudowany w roku 2000, ocieplony 15 cm styropiany z poddaszem użytkowym, wełna 25 cm instalacja grzejniki + podłogówka w łazienkach i przedpokojach bojler 120 l, obieg zamknięty z dwiema pompkami do cwu i co. W domu nie narzekam na temperaturę stała na poziomie 21-22 c, przy grzejnikach głowice z termostatami. Piec pracuje tylko w pracy automatu na prjorytet cwu a latem piec pracuje w trybie auto-lato. Piec pracuje na temperaturze 50-55 przy temperaturach zewnętrznych w granicach od 0 do +10, a 60-65 przy temperaturach zewnętrznych w granicach od -25 do 0

Piec spala od stycznia do stycznia 5,5 tony eko-groszku.

Mam do Was pytania;

- czy warto zmieniać soft przy takich wynikach.

- jeśli tak to na który, jeśli zależy mi na pracy tylko w automacie

- czy temperatura powroty ma wpływ na ilość spalonego eko-groszku u mnie oscyluje na poziomie 38 do 50

- czy ktoś z was mieszka w pobliżu Kątów Wrocławskich i mógł by się ze mną spotkać w celu wymiany doświadczeń i pomóc w ustawieniach

Dziękuję i pozdrawiam

STRACH22

Edytowane przez STRACH28

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich,

Sterownik to eCoal z wersją oprogramowania 0.2.8.1, dom ma 230 m2 powierzchni użytkowej, wybudowany w roku 2000, ocieplony 15 cm styropiany z poddaszem użytkowym, wełna 25 cm instalacja grzejniki + podłogówka w łazienkach i przedpokojach bojler 120 l, obieg zamknięty z dwiema pompkami do cwu i co.

Dziękuję i pozdrawiam

STRACH22

Za duży piec jak na taką powierzchnie. Ciężko będzie zejść ze spalaniem.

Witam wszystkich,

Sterownik to eCoal z wersją oprogramowania 0.2.8.1, dom ma 230 m2 powierzchni użytkowej, wybudowany w roku 2000, ocieplony 15 cm styropiany z poddaszem użytkowym, wełna 25 cm instalacja grzejniki + podłogówka w łazienkach i przedpokojach bojler 120 l, obieg zamknięty z dwiema pompkami do cwu i co. W domu nie narzekam na temperaturę stała na poziomie 21-22 c, przy grzejnikach głowice z termostatami. Piec pracuje tylko w pracy automatu na prjorytet cwu a latem piec pracuje w trybie auto-lato. Piec pracuje na temperaturze 50-55 przy temperaturach zewnętrznych w granicach od 0 do +10, a 60-65 przy temperaturach zewnętrznych w granicach od -25 do 0

Mam do Was pytania;

- czy temperatura powroty ma wpływ na ilość spalonego eko-groszku u mnie oscyluje na poziomie 38 do 50

Dziękuję i pozdrawiam

STRACH22

Witam .Wgraj najnowsze oprogramowanie ,ustaw grupowe [poczytaj co z czym się je ] i pewnie cos urwiesz z tych 5,5 tony . Czemu masz tak wysoką temperaturę na kotle? Czy w mroźne dni nie wystarczy 50-55 stopni? w końcu praca kociołka stała wiec na spokojnie będzie uzupełniał straty .

Witam .Wgraj najnowsze oprogramowanie ,ustaw grupowe [poczytaj co z czym się je ] i pewnie cos urwiesz z tych 5,5 tony . Czemu masz tak wysoką temperaturę na kotle? Czy w mroźne dni nie wystarczy 50-55 stopni? w końcu praca kociołka stała wiec na spokojnie będzie uzupełniał straty .

Na niższej temperaturze pali więcej i się nie odstawia tylko pracuje prawie cały czas na mniejszych obrotach różnice są w czasie podawania paliwa na dobę, przy mrozie około -10 czas podawania na 60 stopniach na wyjściu wynosi około 115-125 min na dobę a przy 50 potrafi przekroczyć 140 min. Gdy na zewnątrz temperatura oscyluje powyżej zera piec podaje na dobę od 70 do 80 minut.

Edytowane przez STRACH28

Nie mam nie ma wtyczki internetowej w kotłowni i żona raczej nie pozwoli na prowadzenie kabla przez dom od livebox do kotłowni.

Wgram oprogramowanie i zobaczę jak macie pomysł na połączenie wifi ze sterownika do livebox to dajcie znać.

Ile wasze piece palą i na jaki metraż.

Edytowane przez STRACH28

Wgram oprogramowanie i zobaczę jak macie pomysł na połączenie wifi ze sterownika do livebox to dajcie znać.

Spinasz eCola z routerem WiFi i przez nie łączysz się z Livebox'em.

Spalanie nie zależy tylko od metrażu, ale od ocieplenia, stolarki i wentylacji.

Mi spala teraz około 11-12kg miału na dobę [miał slaby bo max 21tys kalori] .Dom po podłogach 240m2 [użytkowa 160m2] .Wynik generalnie nie powala na kolana ,tylko cena fajna bo 430zl tonę płaciłem. Dom nowy,pierwszy sezon zimowy będzie się paliło.

Edytowane przez wuwok

Mi spala teraz około 11-12kg miału na dobę [miał slaby bo max 21tys kalori] .Dom po podłogach 240m2 [użytkowa 160m2] .Wynik generalnie nie powala na kolana ,tylko cena fajna bo 430zl tonę płaciłem. Dom nowy,pierwszy sezon zimowy będzie się paliło.

W taką pogodę jak dziś mam taki sam wynik tylko że na eko-groszku za 850.

Worek 25 kg na 2 dni.

Witam, tak z ciekawości zapytam, co to za dom? sam teraz buduje 140m2 użytkowej, ale po podłogach to ponad 330m2.

wymiary domu są 14,2x10,5m po zewnętrznych ścianach.Podasze podniesione troszkę więcej niż według plany.Dzięki temu skosy są bardziej "użytkowe".W planach użytkową mam wyliczona na 160m2.

Witam wszystkich,

Mam do Was pytania;

- czy ktoś z was mieszka w pobliżu Kątów Wrocławskich i mógł by się ze mną spotkać w celu wymiany doświadczeń i pomóc w ustawieniach

Dziękuję i pozdrawiam

STRACH22

Warto,ja spalam 5,5t od kwietnia do kwietnia,temp wew 26deg , powierzchnia ogrzewana 320m2 .

1.jpg2.jpgkamyk.jpg

witam takie coś zastosowałem :) czyli szamotka na polówkę przecięta i zawieszona na ruszcie awaryjnym. Zwróciłem uwagę ze mniej idzie pyłu z spalania miału do kanałów pionowych .Rozgrzana tez dopala sadze :) .Na ruszcie ułożone cegły szamotowe by wymusić odpowiedni obieg spalin [pomysł z cegłami podsunięty na Es,jedynie dałem na stojąco jedna cegłę.Od razu spadła temp drzwiczek górnych,aczkolwiek dalej ciepłe ] ,mniejsza temp spalin puszczana w komin. Jeśli ktoś napisze ze mam sadze to od razu pisze ze wymiennik nie czyszczony około 2,5 tygodnia.I to coś nie palne .

Ostatnie zdjęcie to zdjęcie samego palnika..widać na nim jak ładnie żar się układa .Proszę zwrócić uwagę na kamyczek w środku ,no ogniwo tez kamień pali .

Edytowane przez wuwok