Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam mam maly problemik kociolek odpalony wszystko fajnie ale niezgadzaja mi sie pomiary temperatury na sterowniku. Temperatura CO na sterowniku wskazuje 80 'C a a termometr za kotlem na zasilaniu pokazuje 55 'C skąd sie bierze taka rozbierznosc kto mi odpowie i nie jest to wina termometru dwa wskazuja to samo. Pozdrawiam wszystkie ogniwa tego łańcucha :)

witam mam maly problemik kociolek odpalony wszystko fajnie ale niezgadzaja mi sie pomiary temperatury na sterowniku. Temperatura CO na sterowniku wskazuje 80 'C a a termometr za kotlem na zasilaniu pokazuje 55 'C skąd sie bierze taka rozbierznosc kto mi odpowie i nie jest to wina termometru dwa wskazuja to samo. Pozdrawiam wszystkie ogniwa tego łańcucha :)

Jeżeli masz pewność, że termometr dobrze wskazuje temperaturę (nie jest to termometr przylgowy) to wyjmij czujnik CO z kotła, przymocuj tymczasowo chociażby drutem do rury w pobliżu tego termometru odczekaj jakiś czas i skalibruj czujnik tak żeby pokazywał podobną temperaturę.

Najlepiej żeby mieć jakieś porównanie i orientację co się dzieje to przymocuj razem z czujnikiem CO czujnik np. powrotu.

witam mam pytanie do kolegów którzy mają pozakładane kapliczki od Minertu w swoich kociołkach jak się sprawują .Chodzi mi głównie oto czy rzadziej czyścicie teraz kotły i czy jest jakaś różnica w spalaniu .Jeszcze jedno pytanko do kolegi Minertu ,kiedy będą te kapliczki do eko+25 a może już są.

Witam wszystkich!

Może ktoś mi pomoże z ustawieniami pieca, żeby było ekonomicznie ;) Piec to OEP 10 kw, palę ekogroszkiem "Wesoła". Może ktoś wie jak poustawiać:

- czas pracy podajnika w podtrzymaniu;

-krótka przerwa w podtrzymaniu;

-ilość powtórzeń postoju podajnika;

-moc dmuchawy w podtrzymaniu;

-Histereza CWU;

może jeszcze w jakichś innych ustawieniach warto pogrzebać?

Pozdrawiam

Witam wszystkich!

Może ktoś mi pomoże z ustawieniami pieca, żeby było ekonomicznie ;)

Kolego 'bigis', masz kocioł 10kW czyli najmłodsze dziecko z Ogniwa. Podpowiem Ci tylko jak możesz lub gdzie szukać informacji których potrzebujesz. Możesz podejrzeć ustawienia innych kolegów, którzy też maja ''dziesiątki'' (patrząc na ich ustawienia w udostępnionych sterownikach). Trochę za mało informacji podałeś, jaka instalacja i dla jakiego domu, chociaż to o co prosisz dotyczy nastaw dla ''TYP PODAJNIKA - RETORTOWY RĘCZNY'' (jeśli się nie mylę), Sterownik eCoal możesz ustawić również na; RETORTOWY - GRUPOWY, RETORTOWY - ECOAL (czyli pełen automat). Każdy TYP - PDAJNIKA (no oprócz RETORTOWY - ECOAL) wymaga innych nastaw. Jeśli się mylę (jeżeli chodzi o sterowniki w OE+ 10kW) to proszę o korektę.

pozdrawiam

Gość w84u
Witam wszystkich!

Może ktoś mi pomoże z ustawieniami pieca, żeby było ekonomicznie ;) Piec to OEP 10 kw, palę ekogroszkiem "Wesoła". Może ktoś wie jak poustawiać:

- czas pracy podajnika w podtrzymaniu;

-krótka przerwa w podtrzymaniu;

-ilość powtórzeń postoju podajnika;

-moc dmuchawy w podtrzymaniu;

-Histereza CWU;

może jeszcze w jakichś innych ustawieniach warto pogrzebać?

Pozdrawiam

Spróbuj w/g moich ustawień Mam OE+10 i palę Wesołą ;) https://esterownik.pl/sterownik/1337 praca dwustanowa.

Wielkie dzięki w84u oraz robus 2000. Poustawiałem według Twoich ustawień. Największą różnicę jaką miałem między Twoimi ustawieniami to temp. obniżone dla CO i CWU ( miałem po 10 st.C) oraz tak jak myślałem miałęm za małą Histerezę dla CWU (0.5). Jeszcze muszę wkońcu podpiąć się laptopem i zaktualizować sterownik, bo na razie mam problem( jeden laptop na Linux-ie, drugi na Windows 7)

Pozdrawiam

Gość w84u
Wielkie dzięki w84u oraz robus 2000. Poustawiałem według Twoich ustawień. Największą różnicę jaką miałem między Twoimi ustawieniami to temp. obniżone dla CO i CWU ( miałem po 10 st.C) oraz tak jak myślałem miałęm za małą Histerezę dla CWU (0.5). Jeszcze muszę wkońcu podpiąć się laptopem i zaktualizować sterownik, bo na razie mam problem( jeden laptop na Linux-ie, drugi na Windows 7)

Pozdrawiam

Ustawienia rozbioru ciepla to inna historia. Ja mam instalację podzieloną na dwa układy: wysokotemperaturowy, czyli kocioł, CWU, grzejniki do garażu, suszarni (ogólnie do piwnic) i wymiennik płytowy, w układzie zamkniętym. oraz niskotemperaturowy, podłogówka za wymiennikiem, wcześniej nadzorowana sterownikiem Landis&Gyr z pogodówką, teraz po awarii tegoż zwykłym termostatem z kapilarą. Każdy z układów napędzany jedną pompą. Pompa CO pracuje non stop, zasila CWU i wymiennik po stronie gorącej, powrót z CWU dogrzewa powrót z wymiennika , dając temperaturę powyżej 45 stC. Można powiedzieć, że eCoal w dwustanie zajmuje się tylko kotłem, termostat wymiennika ogrzewaniem domu. Przedtem było łatwiej, bo temp. podłogówki ustawiał Landis&Gyr w/g temp. zewnętrznej i wewnętrznej, spróbuję go jeszcze naprawić, bo wygląda tylko na awarię przekaźników (po 16 latach miały prawo się skitrać) Termostat też się sprawdza. Sugerowałem jakiś czas temu ES (producent stera), aby pogodówka sterowała wodą w instalacji, a nie w kotle, ale to temat dla nich na później. Na razie ;)

PS Dmuchawę podnieś o jedno oczko, do 38, 37 miałem tylko jeden dzień, no i zapomniałem dodać, zmniejszyłem gardziel palnika nieco w/g tego sposobu http://esterownik.pl/forum/posty,1118/zmniejszenie-objetosci-palnika-wg-kol-w84u,1 aby dopasować jego moc do potrzeb, mam kociołek nieco przewymiarowany, mniejsze są dobiero (dla mnie pożądany) w fazie testów. W sumie, jak widzisz ogrzewam tą dziesiątką ok 250m2 ;)

Edytowane przez w84u

Jeszcze raz wielkie Dzięki w84u! Ja również mam dwa układy- jeden otwarty; piec- wymiennik, a za wymiennikiem podłogówka( bo tylko takie mam ogrzewanie w całym domu) oraz zbiornik CWU 200 L. Tylko nie mam czujnika podłogowego, także za pompę podłogową robi pompa cyrkulacyjna w sterowniku. Powiedz mi tylko czy pompa podłogowa chodzi u Ciebie cały czas?

Pozdrawiam

Gość w84u

Czyli mamy bardzo podobnie, pompa podłogowa pracuje w/g cykli z programatora sterownika eCoal, zajrzyj do niego, u mnie mam ustawioną pompę cyklicznie, przy spadku poniżej zadanej minus histereza przechodzi w ciągłą do osiągnięcia temperatury . Zawór termostatyczny wpinasz przed zasilaniem, lub powrotem wymiennika (możesz zamienić z zaworem odcinającym/serwisowym, a kapilarę przylgowo montujesz na wylocie/zasilaniu podłogówki. Wadą jest, że parę razy w sezonie musisz ręcznie ustawić zadaną (u mnie teraz 32stC) zależnie od potrzeb. Poprzedni sterownik (Landis&Gyr) robił to sam. Naturalnie wszystkie parametry, które tu podałem są tylko orientacyjne dla Ciebie, na dobry start, dalej dopasuj do swoich potrzeb. Pozdrawiam ;)

Oczywiście pytaj dalej, postaraj się wykorzystać walor sterownika: podłącz, o ile to możliwe do sieci.

• 2 weeks później...

witam

Może podpowiecie, jak i co ustawić aby na wykresach sinusoida (przebicie temperatury) temperatury C,O. była równa nad zadaną temperaturą jak i pod nią. Przykład; mam zadaną temp. C.O. na 53 C, sinusoida pokazuje mi najwyższą 53.4 C a najnizszą 51 C. Chciałbym aby ta oscylacja wynosiła ok. od 52 C do np.54 C. Czekam na Wasze sugestie bardziej doświadczeni. Wiem, że znajdziecie je dla mnie, innym tez się przydadzą.

witam

Może podpowiecie, jak i co ustawić aby na wykresach sinusoida (przebicie temperatury) temperatury C,O. była równa nad zadaną temperaturą jak i pod nią. Przykład; mam zadaną temp. C.O. na 53 C, sinusoida pokazuje mi najwyższą 53.4 C a najnizszą 51 C. Chciałbym aby ta oscylacja wynosiła ok. od 52 C do np.54 C. Czekam na Wasze sugestie bardziej doświadczeni. Wiem, że znajdziecie je dla mnie, innym tez się przydadzą.

Zwieksz histeryzę

Witam jestem tu nowy. Rozgladam sie za piecem na eko przyznam ze im wiecej czytam o tych piecach tym bardziej nie wiem jaki wybrac. Dom mam w fazie wykonczenia. Powierzchnia uzytkowa 144 teraz chyba troche wiecej bo cos tam pozmieniali w prawie. Poddasze uzytkowe. Ocieplenie na zewnatrz 12 styro. Poddasze welna 25 +10 nad sufitami. Podlogowka na dole jakies 250 m . Grzejniki purmo na gorze. Bojler 140 l. Interesuje mnie obieg zamkniety. Pozdrawiam

Witam jestem tu nowy. Rozgladam sie za piecem na eko przyznam ze im wiecej czytam o tych piecach tym bardziej nie wiem jaki wybrac. Dom mam w fazie wykonczenia. Powierzchnia uzytkowa 144 teraz chyba troche wiecej bo cos tam pozmieniali w prawie. Poddasze uzytkowe. Ocieplenie na zewnatrz 12 styro. Poddasze welna 25 +10 nad sufitami. Podlogowka na dole jakies 250 m . Grzejniki purmo na gorze. Bojler 140 l. Interesuje mnie obieg zamkniety. Pozdrawiam

Piecyk 10kw a jeśli masz obawy to weź 16kw .[jaki region polski??pamiętaj inaczej wyglądają zimy w górach a inaczej w centralnej Polsce ] Piece na eko maja wysoka sprawność ,do tego stało palność i nie potrzeba jakiegoś wielkiego smoka na twój metraż .Może pracować z tego co wiem w obiegu zamkniętym .