Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam jestem tu nowy. Rozgladam sie za piecem na eko przyznam ze im wiecej czytam o tych piecach tym bardziej nie wiem jaki wybrac. Dom mam w fazie wykonczenia. Powierzchnia uzytkowa 144 teraz chyba troche wiecej bo cos tam pozmieniali w prawie. Poddasze uzytkowe. Ocieplenie na zewnatrz 12 styro. Poddasze welna 25 +10 nad sufitami. Podlogowka na dole jakies 250 m . Grzejniki purmo na gorze. Bojler 140 l. Interesuje mnie obieg zamkniety. Pozdrawiam

jak jeszcze nie skońćzony to i pewnie OZC nie zrobione-warto wykonać rzetelnie a nie dla sztuki i odbioru domu

jak ma być kocioł na ekogroszek to bierz najmniejszy

przy obecnie obowiązujących przepisach Twój domek nie potrzebuje więcej niż 6-7KW

generalnie każdy kocioł będzie za duży a przy kotłach węglowych im więcej zapasu tym gorsza sprawność robocza i więcej wydane na ogrzewanie niż trzeba

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie widzę sensu przekonywać do przewymiarowanego kotła tylko dlatego że jest mniej przewymiarowany

najlepiej poznać potrzeby domu a o nich w przypadku nowego powie OZC

niektórzy twierdzą że ono nie ma sensu jak się robi kotłownię węglową ja jednak uważam że jak najbardziej ma

pokaże bowiem że nie potrzebny jest kolos którego usilnie próbuje nam wcisnąć instalator lub sprzedawca w lokalnym sklepie

dodatkowo do tego lektura kilku poważnych artykułów o wpływie przewymiarowania kotła na ekogroszek i inwestor już wie kto chce go "uszczęśliwić" i napełnić sobie kieszeń jego kasą niejednokrotnie ciężko zarobioną a następnie zostawić samego z problemem.

za chwilkę zmienią sie przepisy i kolejne nowo budowane domy będą miały jeszcze mniejsze potrzeby

już kilku producentów oferuje jednostki o mocy 10KW lub mniejszej gdyż zdają sobie sprawę że większe będą potrzebne coraz rzadziej

niewiadomą zostaje tylko jak będą się te mikruski spisywać w trakcie eksploatacji

ale o tym powie rynek za kilka lat

Ozc z projektu: zapotrzebowanie na cieplo wynosi 55w/m2. A co z tym obiegiem zamknietym jak sie ma to do utraty gwarancji?

trzeba by skonfrontować z przepisami, które dopuszczają montaż kotła w układzie zamkniętym przy zastosowaniu zabezpieczeń odpowiednich

nie znam się na tym ale wydaje mi się że jeśli prawo na coś pozwala to producent nie powinien tego prawa ograniczać

mogę się jednak mylić w tej materii

trzeba by skonfrontować z przepisami, które dopuszczają montaż kotła w układzie zamkniętym przy zastosowaniu zabezpieczeń odpowiednich

nie znam się na tym ale wydaje mi się że jeśli prawo na coś pozwala to producent nie powinien tego prawa ograniczać

mogę się jednak mylić w tej materii

Timon czy Ty może robisz ozc na zlecenie? To żart ,ale skoro musi szukać najmniejszego kotła na rynku to na co mu to OZC? wywali kasę w błoto a takie kotły(7-8 kw) i tak w znakomitej większości nie posiadają żadnych badan wiec nie wiadomo nawet jaka jest ich moc nominalna...Zresztą nie tylko takie,większe tez często nie. Szukaj kotła którego sprawność jest potwierdzona jakimiś badaniami....

Edytowane przez jack18

a na to że może otworzy oczy i jak nie jest za późno to wybierze inny sposób grzania tyłka???

każdy myśli tylko o węglu a to nie jest najtańsze i najbardziej bezobsługowe źródło dostarczenia ciepła do chałupy

OZC to obowiązek który 99,9999999% inwestorów ma tam gdzie pan może pana majstra w doope pocałować

potem są płacze i wołanie o pomoc a nikt się nawet nie zastanowił czy może szukać innego paliwa niż węgiel

padła deklaracja ze strony wuwoka aby myślał o 16KW zamiast 25 a to i tak dużo za dużo

jak nie ma świadomości rzędu wielkości to nie ma podstaw do stwierdzenia czy jest sens się pchać w dane rozwiązanie

mam stary dom i on przy 142m po podłogach do ogrzania nie wołał nigdy więcej niż 8KW

to ile potrzebuje nowy domek z porządną izolacją ????

wyobrażasz sobie wstawienie tam kotła 25KW?

poczytaj co przechodzi kaszpir przy domu 160m2 i kotle o mocy 12KW

a nie ma super ocieplonego domu

potem przełóż to na 140metrów nówki z lepszą izolacją

a jak jeszcze palacz zielony to nie do ogarnięcia

a cyfra na papierze porządnie zrobionym potrafi zmienić spojrzenie na ilośc wydanej kasy przez kolejnych kilka- kilkanaście lat

kotły z badaniami ma zębiec i defro oraz ogniwo

to z tych o mocach w okolicy 10KW

cóż z tego jeśli te kotły nie mają historii i nie wiadomo jak się ma życie do laboratorium

coż z tego jeśli przez 70% sezonu ten dom będzie potrzebował mniej niż wynosi moc minimalna tych kotłów

tego wielu nie bierze pod uwagę

ja biorę dlatego przy małym domu nowo budowanym węgiel odradzam od dawna

chyba że się ktoś uprze to w połączeniu z buforem

koszt w takim przypadku jest jednak zbliżony do pompy a komfort obsługi sporo niższy

decyzję pozostawiam inwestorowi

Gość Arturo72

każdy myśli tylko o węglu a to nie jest najtańsze i najbardziej bezobsługowe źródło dostarczenia ciepła do chałupy

Nie wierzę,że ktoś oprócz mnie na takim wątku to napisał ;)

a na to że może otworzy oczy i jak nie jest za późno to wybierze inny sposób grzania tyłka???

OZC to obowiązek który 99,9999999% inwestorów ma tam gdzie pan może pana majstra w doope pocałować

potem są płacze i wołanie o pomoc a nikt się nawet nie zastanowił czy może szukać innego paliwa niż węgiel

padła deklaracja ze strony wuwoka aby myślał o 16KW zamiast 25 a to i tak dużo za dużo

jak nie ma świadomości rzędu wielkości to nie ma podstaw do stwierdzenia czy jest sens się pchać w dane rozwiązanie

mam stary dom i on przy 142m po podłogach do ogrzania nie wołał nigdy więcej niż 8KW

a cyfra na papierze porządnie zrobionym potrafi zmienić spojrzenie na ilośc wydanej kasy przez kolejnych kilka- kilkanaście lat

coż z tego jeśli przez 70% sezonu ten dom będzie potrzebował mniej niż wynosi moc minimalna tych kotłów

koszt w takim przypadku jest jednak zbliżony do pompy a komfort obsługi sporo niższy

Tu się zgadzam w 100%,więcej takiego trzeźwego spojrzenia na fakty by się przydało w takich wątkach,chociaż nie sądzę,że tak będzie bo sporo jest tu sprzedawców i producentów kotłów,jawnych czy ukrytych a im bardzo nie na rękę informować nowych inwestorów jak to jest w rzeczywistości w nowych domach.

P.S.

możecie mnie wyzywać od sprzedawców pomp ale wyjdę na przeciw i osobiście polecę grzanie prądem a nie pompą czyli działam przeciw sobie polecając np.Kospela lub Elterma ;)

Edytowane przez Arturo72

Panowie powiedzcie mi czym sie rozni piec x o mocy 16kw ktory ogrzeje 160m2 od pieca y o mocy 19 kw ktory ogrzeje tez 160m2. Ktos tu chyba oszukuje. Wiem czytalem ze to zagrywka zeby wiecej zarobic ale zdecydowana wiekszosc piecow tak jakby zawyza ta wartosc ? To mnie najgorzej wkurza w tym ze tu I tu kilowaty te same a takie roznice.

kotły z badaniami ma zębiec i defro oraz ogniwo

to z tych o mocach w okolicy 10KW

cóż z tego jeśli te kotły nie mają historii i nie wiadomo jak się ma życie do laboratorium

Czekaj Pany :) Ja zaproponowałem 10kw ale gdy coś to 16kw!!kolejna sprawa wyliczcie na minimum nadwyżkę mocy w kw i niech ktoś kupi w górach piec i???? kiepskie paliwo , możne dupa zmarznąć!!Ja mam na 160 użytkowej 16kw i jakoś tragedia nie ma a pale kiepskim paliwem! [wejdź na es i tam podgląd jest na spalanie..aha miał za 430zl,pale mieszkam 1 sezon!] Wiem ze piec dopasowany to zaleta.lecz dobrze wykonaneCO wykonane tak samo!Uważam ze inaczej ciut spojrzenie powinno być na piece w górach a inne w środku polski

Gość Arturo72
Uważam ze inaczej ciut spojrzenie powinno być na piece w górach a inne w środku polski

OZC wylicza się dla każdej strefy klimatycznej,w Polsce jest V stref,dla każdej obowiązują inne wytyczne dotyczące obliczania zapotrzebowania,także są różnice jeśli chodzi o Podhale czy Pomorze gdzie jest odpowiednio najzimniej i najcieplej.

PN-rys1.jpg

Edytowane przez Arturo72

to jaką kocioł ma moc to jedno a to jaką producent napisze deklarowaną przybliżoną powierzchnię jaką może on ogrzac to drugie

jeśli kocioł ma moc 16KW to jest w stanie dostarczyć 16KW mocy

moze to oznaczać ogrzanie domu o powierzchni 160m i zapotrzebowaniu na poziomie 100W/m2

może też oznaczać ogrzanie domu 320m2 z zapotrzebowaniem 50W/m2

teraz sobie wybierz który producent Cię mniej oszukuje:p

dlatego piszę o OZC

aby wiedzieć ile mocy trzeba by uzupełnić straty ciepła

i sposób jej dostarczenia nie ma znaczenia

znaczenie ma tylko koszt produkcji tej mocy

w sieci są kalkulatory dzięki którym można różnice w tych kosztach policzyć

węgiel w nowym domu- czemu nie jak ktoś chce ale kocioł z przyzwoitą sprawnością i badaniami o mocy 10KW będzie dobry do powierzchni w okolicy 200m2 a od nowego roku przepisy będą jeszcze ostrzejsze i ta powierzchnia wzrośnie

a w temacie chociaz to wątek o ogniwie i do niego należałoby się ograniczyć b nie mącić

jak musi być ten węgiel to ogniwo 10KW podłogówka na całości i bufor

kocioł będzie pracował z mocą nominalną grzejąc bufor a potem będzie stał 1-2 dni w podtrzymaniu a podłogówka będzie czerpać z zapasu

chociaż do tego lepsze są kotły na pellet- mają zapalarki i mogą stać wygaszone kiedy nie ma potrzeby grzania

Panowie powiedzcie mi czym sie rozni piec x o mocy 16kw ktory ogrzeje 160m2 od pieca y o mocy 19 kw ktory ogrzeje tez 160m2. Ktos tu chyba oszukuje. Wiem czytalem ze to zagrywka zeby wiecej zarobic ale zdecydowana wiekszosc piecow tak jakby zawyza ta wartosc ? To mnie najgorzej wkurza w tym ze tu I tu kilowaty te same a takie roznice.

Jeśli jest przebadana i ma 16 obojętnie jakiej firmy to jest ok!! a jeśli nie ma papieru to może być rożnie!Teraz nikt nie podpisze papieru od tak sobie!!Pracuje w firmie gdzie mamy iso itd. wierzcie mi ze pewne sprawy muszą się..zgadzać !!

Edytowane przez wuwok

Czekaj Pany :) Ja zaproponowałem 10kw ale gdy coś to 16kw!!kolejna sprawa wyliczcie na minimum nadwyżkę mocy w kw i niech ktoś kupi w górach piec i???? kiepskie paliwo , możne dupa zmarznąć!!Ja mam na 160 użytkowej 16kw i jakoś tragedia nie ma a pale kiepskim paliwem! [wejdź na es i tam podgląd jest na spalanie..aha miał za 430zl,pale mieszkam 1 sezon!] Wiem ze piec dopasowany to zaleta.lecz dobrze wykonaneCO wykonane tak samo!Uważam ze inaczej ciut spojrzenie powinno być na piece w górach a inne w środku polski

masz rację nie doczytałem pisałeś 10KW

mój błąd

niestety z resztą się nie zgodzę

robiąc OZC robisz je dla warunków jakie panują w Twojej strefie temperaturowej

inne będą wyniki dla pierwszej a inne dla 5 strefy

nie piszę również o braniu na styk chociaż nowe kotły można bo mają zapas i są w stanie pociągnąć kilka KW ponad moc nominalną.

w tej sytuacji kocioł 10KW i tak będzie za duży

ale dość już śmietnika w kolejnym wątku

jeśli pytający chce ekogrochu to moje zdanie wyraziłem zawężając nawet do konkretnego modelu

prawidłowo wykonana instalacja to temat na oddzielną dyskusję i ma ogromne znaczenie dla późniejszego komfortu użytkownika

masz rację nie doczytałem pisałeś 10KW

mój błąd

niestety z resztą się nie zgodzę

robiąc OZC robisz je dla warunków jakie panują w Twojej strefie temperaturowej

inne będą wyniki dla pierwszej a inne dla 5 strefy

nie piszę również o braniu na styk chociaż nowe kotły można bo mają zapas i są w stanie pociągnąć kilka KW ponad moc nominalną.

w tej sytuacji kocioł 10KW i tak będzie za duży

ale dość już śmietnika w kolejnym wątku

jeśli pytający chce ekogrochu to moje zdanie wyraziłem zawężając nawet do konkretnego modelu

prawidłowo wykonana instalacja to temat na oddzielną dyskusję i ma ogromne znaczenie dla późniejszego komfortu użytkownika

Tak maja zapas ale powiedzmy mam pod "opieką" 25kw piec gdzie kupiony miał miał mieć kaloryczność okolo 23 a to na 99% 19ka. Można się zdziwić.A podłogówka w całym domu to podstawa...następny dom taki będzie!!

do wyprodukowania 25KW trzeba 118kg na dobę tego miału czyli około 4,9kg na godzinę

przy kaloryczności 19MJ będzie 143kg/dobę i jakieś 5,9kg/godzinę

pozostaje pytanie jaki jest próg podawania dla palnika ale myślę że w kotle 25KW jest wstawiony palnik o mocy w okolicy 35KW lub większy a to będzie grubo ponad 6kg na godzinę przy pracy z mocą maksymalną palnika

mój brucer podaje około 0,32kg/minutę

zakładając cykle 1:1 będzie w stanie podać 9kg na godzinę robiąc przerwy więc inne palniki o mocach w okolicy 35KW też dadzą radę na takim paliwie

pozostaje pytanie o zasadność ekonomiczną zakupu takiego opału

i powstaje pytanie czy tam takie monstrum jest niezbędne i czy kiedykolwiek pójdzie z mocą nominalną

do wyprodukowania 25KW trzeba 118kg na dobę tego miału czyli około 4,9kg na godzinę

przy kaloryczności 19MJ będzie 143kg/dobę i jakieś 5,9kg/godzinę

pozostaje pytanie jaki jest próg podawania dla palnika ale myślę że w kotle 25KW jest wstawiony palnik o mocy w okolicy 35KW lub większy a to będzie grubo ponad 6kg na godzinę przy pracy z mocą maksymalną palnika

mój brucer podaje około 0,32kg/minutę

zakładając cykle 1:1 będzie w stanie podać 9kg na godzinę robiąc przerwy więc inne palniki o mocach w okolicy 35KW też dadzą radę na takim paliwie

pozostaje pytanie o zasadność ekonomiczną zakupu takiego opału

i powstaje pytanie czy tam takie monstrum jest niezbędne i czy kiedykolwiek pójdzie z mocą nominalną

ogrzewa to 380m2 budynku + pomieszczenie około 12m2 gdzie temp waha się miedzy 45-48 stopnia.

Timon, weź otwórz okna, rozkręć grzejniki i spróbuj przez dobę spalic po te ok.6kg na godzinę w swoim brucerowatym.

Powiedz mi po tej dobie co widzisz w popielniku....

Całe te dyskusje sa pokłosiem konstrukcji dużego brucera.

Żaden palnik nie lubi dybać na maxa, bo to oznacza problemy.

Pomysl też o trwałości takiego palnika, który tak zap.... o przekładni, silniku, ślimaku itd.

Masz laboratorium i jestes pewien jakości paliwa, tego,że jest suche....?

Jesteś pewien wykonania instalacji grzewczej? Jestes pewien, że bojler nie będzie Ci okresowo wymuszał pracy kotła na 12kW? a średnia na dobę wyjdzie np. 3,5kW....

Dopasowany palnik i mądrze wykonana instalacja i takie 10-12kW będzie śmigać bez problemu. Masz jeszcze odpowiedni dobór paliwa....

ja to rozumiem i wiem że jest granica

ta granica jest dużo wyżej niż moc kotła z danym palnikiem chyba ze producent dupa i daje palnik na styk w co wątpię

zatem jeśli palnik da radę to da radę kocioł

nie ma to jednak znaczenia w przypadku nowego domu o zapotrzebowaniu na poziomie 6KW

nie ma sensu wstawianie kotła na paliwo stałe

masz rację 12KW będzie śmigać na 50% swoich możliwości

masz przykład kaszpira

a ile taniej by można gdyby nie ten węgiel

nie jestem ortodoksem i nie mam zamiaru wszystkich trzymać przy węglu kurczowo tylko dlatego że jakiś kocioł da radę

wiesz jak się kotły konstruuje i bada i jakie mają zapasy

wiesz jakie mają sprawności gdy chodzą na 30% swoich możliwości

koszt będzie wyższy niż przy innym paliwie

moja marketowa 19-ka też śmiga

a jakby była na miarę to ile mniej bym spalił nie tracąc na zbyt niskiej obecnie sprawności

idąc tą drogą można wstawiać 25KW bo też da radę

tylko po co ???

palnik ma gwarancję , przekładnia i ślimak również- jak padnie wcześniej to producent ma obowiązek wymienić

Twoje pisanie o tym że palnik nie lubi chodzić na maksa brzmi jak pisanie producenta auta aby uzytkownik nie jeżdził więcej niż 3000obrotów bo silnik nie lubi- trąca mi to demagogią

skoro palnik ma taką moc to moze z taką pracować i to czy lubi nie ma znaczenia

a moze należałoby zmienić sposób badania kotłów i nie wyciągać mocy na paliwie rakietowym tylko na takim o średnich parametrach w okolicy 25MJ

wtedy by nie było takich gadek że coś czegoś nie lubi- nie lubi bo poza labo nie umie czy nie chce?

zmieńmy miejsce i możemy dalej dyskutować ale nie śmiećmy w tym wątku

ja to rozumiem i wiem że jest granica

ta granica jest dużo wyżej niż moc kotła z danym palnikiem chyba ze producent dupa i daje palnik na styk w co wątpię

zatem jeśli palnik da radę to da radę kocioł

nie ma to jednak znaczenia w przypadku nowego domu o zapotrzebowaniu na poziomie 6KW

nie ma sensu wstawianie kotła na paliwo stałe

masz rację 12KW będzie śmigać na 50% swoich możliwości

masz przykład kaszpira

a ile taniej by można gdyby nie ten węgiel

nie jestem ortodoksem i nie mam zamiaru wszystkich trzymać przy węglu kurczowo tylko dlatego że jakiś kocioł da radę

wiesz jak się kotły konstruuje i bada i jakie mają zapasy

wiesz jakie mają sprawności gdy chodzą na 30% swoich możliwości

koszt będzie wyższy niż przy innym paliwie

palnik ma gwarancję , przekładnia i ślimak również- jak padnie wcześniej to producent ma obowiązek wymienić

Twoje pisanie o tym że palnik nie lubi chodzić na maksa brzmi jak pisanie producenta auta aby uzytkownik nie jeżdził więcej niż 3000obrotów bo silnik nie lubi-

skoro palnik ma taką moc to moze z taką pracować i to czy lubi nie ma znaczenia

a moze należałoby zmienić sposób badania kotłów i nie wyciągać mocy na paliwie rakietowym tylko na takim o średnich parametrach w okolicy 25MJ

wtedy by nie było takich gadek że coś czegoś nie lubi- nie lubi bo poza labo nie umie czy nie chce?

Podajesz przykład 1osoby a wiesz ile takich 12-ek pracuje, zobacz choćby czecha77

Bez sensu, gada się w kółko o róznych instalacjach, paliwach itp. itd. a i tak to wszystko niczym grochem o ścianę.

Na 6kW powiadasz...

przy kotle 17kW np. ognik w labo na 30%mocy - 4,6kW 73%sprawności.

Zobacz co wychodzi wojtkowi65 przy obciążeniu deko powyżej 3kW, a też ma 12kW....

(tyle,że Wojtek to sobie ustawia a w labo na 30% poszło to, co sobie ster sam ze 100%mocy zmodulował bez zmiany parametrów pracy)

Kocioł 25kW z ostatnich badań z palnikiem także 25kw (z podanym jego zakresem mocy do 28kW) dobra sprawność, jestem zadowolony z jego wyników.

Porównanie do samochodów zrobiłbym inne.

Auto może pojechac 200km/h a ile jeździsz? 90-120km/h?

Znasz kogoś, kto non stop zaiwania 200km/h, ile w jego aucie żyje silnik, ile spala? To tak samo/podobnie jak z mocą znamionową kotła

małe auto w mieście a małe auto w prędkościach autostradowych

duże auto w mieście a duże w prędkościach autostradowych...

to szukanie złotego środka, może nie silnik 1,0 ale tez nie koniecznie 3,2litra.....

Jest tak dużo zależności,że spłycanie tego do 1przykładu jest guzik warte.

Powtarzam, że te dyskusyje są efektem pracy tych dużych palników żeliwnych.

Zawijan mówił,że testują mniejszego burnera z innym ślimorem, więc wkrótce pewnie do tego 10kw będzie trafiać 3segmentowy i będzie dobrze

Jak wiele znasz osób, które potrafią obsłużyc kocioł np. z typową fajka pancerpola, czy dotykają ich przypadłości dużego brucera na tych niższych mocach, czy nie?...

itd. nie wpadajmy z jednej skrajności w drugą.

Edytowane przez Jarecki79