Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To masz dobrze. W pudełku od zaworu powinieneś mieć drugą skalę, wystarczy ją przełożyć. Dają dwie - na jednej jest skala od 0 do 10, na drugiej od 10 do 0. Która ma być użyta zależy od tego, z której strony zaworu przychodzi zasilanie z kotła ( czy z godz. 3, czy z godz. 9 ) Widocznie masz na pokrętło założoną niewłaściwą skalę - ale montaż zaworu jest raczej na pewno prawidłowy.

J

To masz dobrze. W pudełku od zaworu powinieneś mieć drugą skalę, wystarczy ją przełożyć. Dają dwie - na jednej jest skala od 0 do 10, na drugiej od 10 do 0. Która ma być użyta zależy od tego, z której strony zaworu przychodzi zasilanie z kotła ( czy z godz. 3, czy z godz. 9 ) Widocznie masz na pokrętło założoną niewłaściwą skalę - ale montaż zaworu jest raczej na pewno prawidłowy.

Jezeli zasilanie jest z prawej to czyli skala jest dobra od zera do dychy a co z ta strzalkom

10 na skali ma być przy tym porcie zaworu do którego jest podłączone zasilanie z kotła ( tak ma być kiedy zawór jest ustawiony na 5 ). Jak zasilanie z godz.3 ( patrząc od przodu zaworu ) to 10 z prawej ( skala od 0 do 10 ), wtedy kręcąc zaworem w lewo zwiększasz przepływ na grzejniki a w prawo zwiększasz dogrzewanie powrotu. Jak zdejmiesz skalę i odkręcisz śrubkę którą pokrętło jest zakręcone do trzpienia zaworu to po zdjęciu pokrętła zobaczysz sam trzpień. Jak wypłaszczenie na trzpieniu jest od góry, ząbek na tym niebieskim pierścieniu wokół pokrętła jest na godz 12, nastawa zaworu 5 jest na godz. 12 a pompa jest na zasilaniu nad zaworem - to musi być dobrze. A ta strzałka to jest logo Afriso, taka sama powinna być na skali. Edytowane przez kobra64

10 na skali ma być przy tym porcie zaworu do którego jest podłączone zasilanie z kotła ( tak ma być kiedy zawór jest ustawiony na 5 ). Jak zasilanie z godz.3 ( patrząc od przodu zaworu ) to 10 z prawej ( skala od 0 do 10 ), wtedy kręcąc zaworem w lewo zwiększasz przepływ na grzejniki a w prawo zwiększasz dogrzewanie powrotu. Jak zdejmiesz skalę i odkręcisz śrubkę którą pokrętło jest zakręcone do trzpienia zaworu to po zdjęciu pokrętła zobaczysz sam trzpień. Jak wypłaszczenie na trzpieniu jest od góry, ząbek na tym niebieskim pierścieniu wokół pokrętła jest na godz 12, nastawa zaworu 5 jest na godz. 12 a pompa jest na zasilaniu nad zaworem - to musi być dobrze. A ta strzałka to jest logo Afriso, taka sama powinna być na skali.

Witam właśnie obruciłem zawór czwórką do góry ,noi jednak jest różnica powrót za zaworem na kocioł jest cieplejszy niż powrót z układu przed zaworem,przedtem było jednakowo i widać że teraz jest poprawa.W tej chwili testuje grzanie cwu pompą co ,kawłek rórki i gotowe.Dziękuje za poświęcony czas i podpowiedzi

• 2 weeks później...
Witam.Panowie w tym tygodniu podłaczam ogniwo ,poproszę o krótkie schematy jak zgrać cała instalacje mój monter pewnie da sobie radę ale wiem że montuje enki ogniwa jeszcze nie jeśli możliwe to poproszę o inf na priva układ będzie zamknięty,jest podłogówka i grzejniki na poddaszu,chce mniec tez cyruklacje wody ciepłej w budynku.

Kolego że sobie da w to nie wątpię ale E-nka to nie Ogniwo a raczej ich sterowniki.

eCoal może zaspokoić wszystkie Twoje potrzeby ale zanim instalator coś zacznie robić niech przestudiuje instrukcję sterownika żeby Ci niepotrzebnych kosztów nie narobił.

Znając życie będzie tak jak to się robi od 30-tu lat :)

KAROKA dzięki za odp ale ja naprawdę nie mam czasu przeglądać te 300 iles stron są tez tacy co czytali i tak nie kumali np ile kw na budynek proszę o parę rad by uniknąć błędów a i skorzystają inni forumowicze bo forum jest nieuporządkowane i przewija się wile wątków zapomniałem dodac ,że grzejniki z termostatami,chciałbym instalację dobra ale nie skomplikowaną na maxa żebym mógł ją ogarnąć zawsze ,mogę skorzystać z schematu producenta ale przecież wasze rady i sugestie sa bezcenne.I jeszcze jedno ważne pytanie czy mam stosować te zawory 3 czy 4 drogowe z tego co się zorientowałem instalator mówił ,że nie będzie potrzeby a na forum jedni tak drudzy tak jeden 3 drugi 4 zaworowy oba kosztują czy ktos na tym forum mógłby jednoznacznie powiedzieć dla nas amatorów jak ma to wyglądać ,muszę się przygotować do rozmowy z instalatorem bo jak słyszę,że musze kupić pompkę do cyrkulacji za 500 zł bo taka będzie dobra to sami rozumiecie

Powiedz instalatorowi, że sterownik oferuje/obsługuje:

- podajnik

- dmuchawę

- pompę c.o.

- pompę cwu (wybór cwu lub CWU+mieszająca)

- pompę cyrkulacyjna albo zmiana w sofcie na mieszającą albo zmiana w sofcie na podłogową.

W kartoniku jest czujnik wewnętrzny oraz zewnętrzny, który może wykorzystać

Sterownik ma programatory tygodniowe, które można wykorzystać.

Zawór mieszajacy w zależności od wykonania danej instalacji dać można, ale nie zawsze jest konieczny, nie musi on być też sterowany elektronicznie, wystarczy przestawiany ręcznie, ruszysz go 4-5razy w sezonie....

Powiedz mu,że sterownik ma obsługe przez internet i chcesz możliwie najwięcej funkcji przez to obsługiwać, jak to możliwe, ma uniknać dodatkowych sterowań.

Druknij te kilka uwag i daj taką ściągę w pigułce, niech myśli.

Tyle w skrócie, jak instalator łebski, to będzie wiedział na czym stoi i jak działać.

jestem po pierwszym kontakcie z moim instalatoerm i nie wiem czy da sobie radę i czy dalej chcę go miec ,nasłyszałem się o ence tyle jaka ona wspaniała ale ja nie o tym pierwszy problem dla nie go to to że piec pracuje w układzie otwartym enka ma wężownice schładzającą a u mnie nie wie jak to zrobić mówił o jakiejś nadstawce chyba wiecie o co chodzi bo ja nie i o tym że nie da mi gwarancji na układ zamknięty bo co ja zrobię jak na piecu będzie 90 c proszę o porade co mu powiedzić przecież wielu tu forumowiczów ma układy zamknięte a tak w ogóle to jest przerażony tym piecem ,czy e coal jest naprawdę taki straszny dla instalatorów

jestem po pierwszym kontakcie z moim instalatoerm i nie wiem czy da sobie radę i czy dalej chcę go miec ,nasłyszałem się o ence tyle jaka ona wspaniała ale ja nie o tym pierwszy problem dla nie go to to że piec pracuje w układzie otwartym enka ma wężownice schładzającą a u mnie nie wie jak to zrobić mówił o jakiejś nadstawce chyba wiecie o co chodzi bo ja nie i o tym że nie da mi gwarancji na układ zamknięty bo co ja zrobię jak na piecu będzie 90 c proszę o porade co mu powiedzić przecież wielu tu forumowiczów ma układy zamknięte a tak w ogóle to jest przerażony tym piecem ,czy e coal jest naprawdę taki straszny dla instalatorów

Zapytaj go czy wie co to zawór DBV.

Jak ktoś zatrzymał się w XX wieku to tak, eCoal jest straszny :lol2: