Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a na to że może otworzy oczy i jak nie jest za późno to wybierze inny sposób grzania tyłka???

każdy myśli tylko o węglu a to nie jest najtańsze i najbardziej bezobsługowe źródło dostarczenia ciepła do chałupy

OZC to obowiązek który 99,9999999% inwestorów ma tam gdzie pan może pana majstra w doope pocałować

potem są płacze i wołanie o pomoc a nikt się nawet nie zastanowił czy może szukać innego paliwa niż węgiel

zawsze możesz zrobić porównanie takich źródeł ciepła w raz z ich realnymi kosztami( najlepiej na kilku obiektach rożnej wielkości) , bo takie gadanie ze to jest tańsze od tego to jest niczym nie poparte. Prądem to możesz ogrzać taniej malutki b dobrze ocieplony obiekt. Prawie w każdym innym przypadku nigdy prąd taniej nie wychodzi...w przypadku starego budownictwa to już całkiem nie ma o czym mówić...

Edytowane przez jack18

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Mam kocioł Ogniwo plus. Proszę o radę, jaki mam kupić agregat prądotwórczy- chodzi mi tylko o awaryjne podłączenie kotła. Wiem,że musi być 230V, nie wiem jednak ile KW- . Pozdrawiam

Chwilowo będzie potrzebował go obciążyć jakieś 250 do 350W max, zakładając że jednocześnie będzie pracować podajnik, dmuchawa i ze 3 pompki na niższych biegach, jeśli będą energooszczędne to jeszcze mniej.

Szkoda kasy na agregat, raczej zainwestowałbym w jakiegoś UPSa.

Pamiętaj żeby był z czystym sinusem na wyjściu a nie jakaś sinusoida modyfikowana.

• 2 weeks później...

Witam

Panowie może ktoś wie jakie znaczenie ma ułożenie krzywej grzania, tzn. bardziej pionowo i bardziej poziomo (o ile w ogóle ma to znaczenie) i jak najlepiej ustawić tę krzywą, aby spalanie było w miarę niskie i w domu było ciepło? Powiem tylko, że eksperymentowałam z ustawieniami i coś nie bardzo mi wychodzi, bo albo jest w domu gorąco, a piec "żre" jak smok, albo mniej pali, ale jest wtedy chłodniej.

Witam

Panowie może ktoś wie jakie znaczenie ma ułożenie krzywej grzania, tzn. bardziej pionowo i bardziej poziomo (o ile w ogóle ma to znaczenie) i jak najlepiej ustawić tę krzywą, aby spalanie było w miarę niskie i w domu było ciepło? Powiem tylko, że eksperymentowałam z ustawieniami i coś nie bardzo mi wychodzi, bo albo jest w domu gorąco, a piec "żre" jak smok, albo mniej pali, ale jest wtedy chłodniej.

To już trzeba ustawić eksperymentalnie.Wystarczy wiedzieć 3 parametry dla -5 , 0 i +5 jaka nam wystarczy temp CO aby temp wewn była odpowiednia.

Jak już w to trafisz to wg - i + ustawisz krzywą.Nie da się dla wszystkich określić kto jaka krzywa ma mieć.

Witam

Próbowałaś/eś grupowego?? może tu urwiesz jakieś kg.18kg na budynek nie ocieplony to tragedii nie ma .Znam Piece co teraz pala po 25kg eko :).

Witam , czy mógłby ktoś zerknąć na moje ustawienia , które znajdują się tablicy tygodniowej CO , chodzi mi oto aby temperatura zadana 49 stopni obniżona o 3 załączała się razem z programatorem CWU. ,a później wracało do obniżonej,bo według tego ustawienia nie działa a cwu się załancza normalnie, co jest nie tak proszę o jakieś podpowiedzi

Witam , czy mógłby ktoś zerknąć na moje ustawienia , które znajdują się tablicy tygodniowej CO , chodzi mi oto aby temperatura zadana 49 stopni obniżona o 3 załączała się razem z programatorem CWU. ,a później wracało do obniżonej,bo według tego ustawienia nie działa a cwu się załancza normalnie, co jest nie tak proszę o jakieś podpowiedzi

Pompa CWU załączy się jak na kotle uzyskasz min zadaną z CWU czyli 47deg

Obecnie w tym samym czasie wg programatora maja wzrosnąć obie wartości z tym,ze na CO potrzebujesz min 47deg aby dogrzać CWU .W tym czasie masz CO 46deg.

Edytowane przez minertu

Pompa CWU załączy się jak na kotle uzyskasz min zadaną z CWU czyli 47deg

Obecnie w tym samym czasie wg programatora maja wzrosnąć obie wartości z tym,ze na CO potrzebujesz min 47deg aby dogrzać CWU .W tym czasie masz CO 46deg.

Chodzi mi głównie oto , jeżeli mam na tabeli zaznaczone od 17 do19astej 49 stopni to dlaczego kocioł nie podnosi temp;Tak samo jest ustawione na cwu i na te trzy godziny się podnosi a później przechodzi do obniżonej,chciałbym żeby było tak samo z co

• 3 weeks później...
Witam,ale tu pustoi i cicho :(miałbym pytanie do osób które mają zawór 4d afriso z pokrętłem skala od 1 do 10 z tyłu na odwrocie na środku jest jakby strzałka kierunkowa i jszcze na każdym z wyjść są liczby 1-2-3-4.Umnie strzałka jest skierowana w strone powrotu 1to powrót na kocioł 2 wyjscie na grzejniki 3 zasilanie z kotła 4 powrót zgrzejników , coś mam popiepszone bo jak zawór na4 to powrót słabo dogrzany na kotle 48 a powrót 37 a gdy na 7-8 to cieplejszy na kotle48 powrót 43.Może trzeba jakieś zawory zwrotne ,najbardziej mnie interesuje jak jest z tymi numerami i strzałkom na odwrocie?