Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Przymiazam sie do wymiany starego pieca na nowy, dom w polowie ocieplony styropianem 4cm budowa z lat 60, okna plastiki, planowane ocieplenie reszty budynku. Powierzchnia grzewcza 120-130m^2 + 100L CWU, kaloryfery bez podlogowki. Polecili nam OEP 16kW, natomiast po przeczytaniu jakis 100stron w tym temacie dochodze do wniosku ze OEP 10kW powinien wystarczyc.

Doradzcie czy 10kW nie bedzie za malo?

Czy w takiej istalacji jest ses montowania 4D?

Witam

Przymiazam sie do wymiany starego pieca na nowy, dom w polowie ocieplony styropianem 4cm budowa z lat 60, okna plastiki, planowane ocieplenie reszty budynku. Powierzchnia grzewcza 120-130m^2 + 100L CWU, kaloryfery bez podlogowki. Polecili nam OEP 16kW, natomiast po przeczytaniu jakis 100stron w tym temacie dochodze do wniosku ze OEP 10kW powinien wystarczyc.

Doradzcie czy 10kW nie bedzie za malo?

Czy w takiej istalacji jest ses montowania 4D?

Witam, mam OEP 10 na 145m ogrzewanej powierzchni plus 140 l i najwieksze mrozy tego roku pracowal ze srednia moca 5,5 kW. Dom ocieplony 10 cm grafit/15 cm strop nad ostatnim pietrem, budowa domu - lata 50. Mysle, ze przy obecnym stanie Twojego ocieplenia EOP10 bedzie na styk, po ociepleniu bedziesz mial jeszcze rezerwe mocy.

Edytowane przez dialo

A kto kto Ci powiedział że nie będzie dogrzane ?

Spalisz odpowiednio więcej, teoretycznie z większa sprawnością na mniejszym kotle, stosownie do trat ale dogrzane będzie.

Piszesz że wiesz znasz objawy przy większym kotle ?

Jeśli Ci te objawy odpowiadają to Twój wybór.

A czy nie będzie tak, że jak będę miał za mały kocioł to nie będzie umiał osiągnąć zadanej temperatury, np. 60*C, przy powiedzmy zaworze 4D ustawionym na 6/10 (ok. 48-50*C na grzejniki) ?

W instalacji mam dużo wody bo mam stare żeliwne grzejniki, czy rodzaj grzejników ma jakieś znaczenie przy doborze mocy kotła?

Edytowane przez lancer2000

A czy nie będzie tak, że jak będę miał za mały kocioł to nie będzie umiał osiągnąć zadanej temperatury, np. 60*C, przy powiedzmy zaworze 4D ustawionym na 6/10 (ok. 48-50*C na grzejniki) ?

W instalacji mam dużo wody bo mam stare żeliwne grzejniki, czy rodzaj grzejników ma jakieś znaczenie przy doborze mocy kotła?

Czy wiesz ile 16-tka może spalić przy mocy nominalnej ?

Strzelę, pewnie około 80 do 90kg i to nie byle jakiego węgla.

Czy spodziewasz się taką ilość spalać ?

To nie dotyczy tylko Ogniwa żeby zaraz nie było że chcę go tu w złym świetle przedstawić.

Przy podmieszaniu zaworem kocioł ma jeszcze "lżej" niż przy pełnym przepływie, to z moich obserwacji.

2. Zależy to od mocy grzejników, jakąś ilość ciepła musi wygenerować kocioł żeby uzupełnić straty.

Zależy też od temp. jaką są zasilane.

Ta 16-tka spokojnie Ci nagrzeje domek, w razie potrzeby jak napisałem wcześniej, spali swoje ale marzł na pewno nie będziesz a w razie "W" i 20kW z niej wykrzesasz :)

Aaa, miałem taką instalację na dużych przekrojach i grzejniki żeliwne.

Cześć starych rur jeszcze zostało, grzejniki wymienione na alu.

Nowy dom 250m2 po podłodze w tym 52m2 część gospodarcza. Styro 20cm, dużo okien U=0.8, rekuperacja jeszcze nie uruchomiona (kratki wentylacji grawitacyjnej ciągle otwarte) , Parter, piętro i poddasze użytkowe. Cały czas trwa budowa nie ma jeszcze drzwi wewnętrznych. OE+ 16 spalał 33kg max w największe mrozy tej zimy (-15-20), minimalnie 20-22kg. Przy temp poniżej +5 piec na automacie praktycznie się nie wyłączał (może na chwile), na grupowym dochodzi do temp +2 do zadanej 5-10min stoi i z powrotem. Od połowy października do dziś spaliłem 2.5 tony średniego groszku. Żeby było czysto popiół co 2 dni trzeba wybierać choć i tak się trochę rozsypuje to teraz przy dosypywaniu groszku wybieram. Piec co 3-4 tygodnie czyszczony bez wyłączania (dmuchawa na 0 i odczekać pare min). Na kaloryferach nie ma jeszcze termostatów, także jak gorąco to przykręcam. 60m2 podłogówki sterowane manipulatorem z termostatem. Nie założyłem jeszcze czujników temp. zewnętrznej, do wewnętrznej nie mam nawet wyprowadzonego kabla. Temp w domu 20-22 stopnie, na piecu 50-55 przez całą zimę choć w duże mrozy chyba trzeba będzie więcej. Nie ogrzewałem jeszcze 140l wody. Przez całą zimę bez problemów, żadnej zerwanej zawleczki czy dziwnego spalania. Jak podepnę pod net to może jeszcze się lepiej ustawi. Tyle z pierwszego roku użytkowania. Edytowane przez dynio

mam problem z doborem OEP 10 czy 16. Mam domek jednorodzinny z lat 70. Na wiosnę ściany będą ocieplone styro 15 cm. powierzchnia użytkowa jak narazie ok 130 m2 + 140 l cwu (w późniejszym terminie dojdzie poddasze ok 60 m2). Piwnica nieogrzewana. podłoga i strop piwnicy jak i dach nieocieplony , okna pcv. Czy OEP 10 wystarczy , paliwo miał. Latem ogrzewana cwu.

Obecnie 10, później jeśli nie ocieplisz dobrze dachu to 16.

Dom porównując do obecnych już trochę wiekowy, samo ocieplenie ścian to nie wszystko.

Powiem Ci na własnym przykładzie i doświadczeniu nabytym w swoim "kamieniaczku" :)

Najwięcej ciepełka spierdziela przez dach, później nieszczelne okna.