lancer2000 12.02.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Proszę o porade:Muszę zakupić nowy kocioł i zastanawiam się nad OEP 16kW. Tylko mam pewne obawy po przeczytaniu kilku postów na tym forum. Chodzi o wyciek u jednego forumowicza po 1,5 roku użytkowania oraz jakieś problemy z palnikiem Burner-S, że trzeba go zmodyfikować aby dobrze palił. 1,5 roku temu miałem wpadkę z kotłem Defro i nie chcę mieć drugiej, dlatego chcę się doradzić Was czy warto kupić ten kocioł. Jeszcze jedno pytanie o dobór mocy: ogrzewam ok.190m2 licząc powierzchnię podłóg, dom nieocieplony z lat 70. Czy OEP 16kW wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.02.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Kombinują ( modyfikują ) Ci którzy przeholowali z doborem mocy, jeśli kocioł będzie miał obciążenie a u Ciebie będzie miał wtedy nie trzeba nic świrować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lancer2000 12.02.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Mam jeszcze jedno pytanie co do sterownika w kotle OEP. Mam instalację składającą się z 4 pomp:- pompa CO- pompa CWU- pompa podłogowa- pompa do ogrzewania warsztatu ( w aktualnym kotle działa jako cyrkulacyjna) W sterowniku eCoal wyczytałem że można podłączyć 3 pompy. Czy mogę podłączyć dwie pompy do jednego zasilania sterownika? Czy moduł Ethernet i palnik Burner-S są standardowo montowane w kotle czy są za dopłatą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.02.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Mam jeszcze jedno pytanie co do sterownika w kotle OEP. Mam instalację składającą się z 4 pomp: - pompa CO - pompa CWU - pompa podłogowa - pompa do ogrzewania warsztatu ( w aktualnym kotle działa jako cyrkulacyjna) W sterowniku eCoal wyczytałem że można podłączyć 3 pompy. Czy mogę podłączyć dwie pompy do jednego zasilania sterownika? Czy moduł Ethernet i palnik Burner-S są standardowo montowane w kotle czy są za dopłatą? Burner i eCoal są na standardowym wyposażeniu. Co do pomp można spiąć w jedno gniazdo dwie ale zależy to też od tego jakie mocne te pompy, stracisz też możliwość korzystania z czujnika wewnętrznego dla którejś pompki. W sumie można będzie korzystać ale nie będzie to za dobre rozwiązanie bo jeśli czujnik wyłączy zasilanie na którymś gnieździe po dogrzaniu któregoś obwodu, zatrzymane będą dwie pompy co spowoduje odcięcie ogrzewania na dwóch obwodach, zależy jak chcesz grzać te pomieszczenia, jeśli ciągle to niema problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w84u 12.02.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Kombinują ( modyfikują ) Ci którzy przeholowali z doborem mocy, jeśli kocioł będzie miał obciążenie a u Ciebie będzie miał wtedy nie trzeba nic świrować Hola, hola Karoka, ja nie przeholowałem, tylko nie miałem wyboru (i nadal go nie ma) i byłem skazany na 10-siątkę, wolałbym 7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.02.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Hola, hola Karoka, ja nie przeholowałem, tylko nie miałem wyboru (i nadal go nie ma) i byłem skazany na 10-siątkę, wolałbym 7. Mieścisz się w "granicach błędu statystycznego" Trzeba było większą chałpę wybudować albo "lżej docieplić ewentualnie od Arturka pompkę kupić czy się zagazować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w84u 12.02.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 W 99% się zgadzam. 1% to instalacja z 1 pompą działająca w trybie lato. Domyślam się Grzegorz, że chodzi Ci o przebijanie temperatury kotław grzaniu CWU nawet o kilkanaście stopni po zatrzymaniu pracy palnika. Znam to zjawisko, ale u mnie nie występuje, a mam układ z jedną pompą. Nie zmienia to faktu, że wszystkie zabezpieczenia, poza przetoczeniem wody z kotła do instalacji CO, zadziałają. Nie zadziała przepompowanie, bo większość ludzi pozostawia termostaty na grzejnikach w pozycji, jaką mieli latem i te się zamkną, albo co niektórzy sami zamykają bo przebija im z kotła. A instalatorzy o baypassie nie pomyślą. Chyba, że o taką sytuację Ci nie chodzi... to zdradź ten 1% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 12.02.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Domyślam się Grzegorz, że chodzi Ci o przebijanie temperatury kotław grzaniu CWU nawet o kilkanaście stopni po zatrzymaniu pracy palnika. Znam to zjawisko, ale u mnie nie występuje, a mam układ z jedną pompą. Nie zmienia to faktu, że wszystkie zabezpieczenia, poza przetoczeniem wody z kotła do instalacji CO, zadziałają. Nie zadziała przepompowanie, bo większość ludzi pozostawia termostaty na grzejnikach w pozycji, jaką mieli latem i te się zamkną, albo co niektórzy sami zamykają bo przebija im z kotła. A instalatorzy o baypassie nie pomyślą. Chyba, że o taką sytuację Ci nie chodzi... to zdradź ten 1% Dokładnie o to mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 12.02.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Mam jeszcze jedno pytanie co do sterownika w kotle OEP. Mam instalację składającą się z 4 pomp: - pompa CO - pompa CWU - pompa podłogowa - pompa do ogrzewania warsztatu ( w aktualnym kotle działa jako cyrkulacyjna) W sterowniku eCoal wyczytałem że można podłączyć 3 pompy. Czy mogę podłączyć dwie pompy do jednego zasilania sterownika? Czy moduł Ethernet i palnik Burner-S są standardowo montowane w kotle czy są za dopłatą? Jako że w zimie kocioł pracuje na okrągło to pompę CWU podłączyłem na stałe (Alfa na I biegu) i wykorzystałem ją do obsługi osobnego pionu z grzejnikami. Resztę pomp zgodnie z przeznaczeniem czyli CO i podłogowa. Czyli mam obsługę trzech zasilań z możliwością regulacji a czwarte podłączone na stałe. Na lato powraca połączenie CWU w normalnym ustawieniu. Dla mnie w zimie jest to wygodne bo steruję temp. w trzech częściach budynku. Jeżeli takie rozwiązanie cię zadowoli to możesz popróbować. Jedyny mankament tego podłączenia (CWU) jest to że nie ma tu pracy cyklicznej jak na pozostałych pompach, czyli po dłuższym postoju wpada do kotła trochę zimnej wody. Co do CWU to temp. w pracy ciągłej pompy utrzymuje się na poziomie CO + 4 do 5*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w84u 12.02.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Mieścisz się w "granicach błędu statystycznego" Trzeba było większą chałpę wybudować albo "lżej docieplić ewentualnie od Arturka pompkę kupić czy się zagazować Dla PC nie ma warunków ze względu na teren (działka wielopoziomowa) w powietrzno-wodną w naszym klimacie nie wierzę, gaz przebiega ponad 200 metrów od domu, ale rurociąg wysokociśnieniowy, a dookoła sami górnicy i specjalnie dla mnie nie pociągną. Cieńszej izolacji nie szło, bo już teraz budzą mnie rano gołębie teścia spacerujące po dachu.A większej budy się nie dało bez zachowania 4 m od granicy posesji i 8 od sąsiadów, a w kierunku w którym bym mógł, wspomniane przeze mnie uskoki terenu. I d...pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.02.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 No to pechozol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lancer2000 18.02.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 No i znowu mam problem z doborem kotła. Kilka postów wcześniej pytałem czy do nieocieplonego domu 190m2 z lat 70 16kW wystarczy. Otrzymałem odpowiedź że wystarczy. Lecz dzisiaj był u mnie instalator aby sprawdzić instalację i dobrać kocioł i doradzał raczej 25kW z powodu cytuje "brak zaworów termostatycznych oraz duży zwład wody w instalacji." W domu mam starą instalację na zaworze 4D, grzejniki żeliwne (ok. 170 żeberek + 20m2 podłogówki)Zapomniałem wspomnieć że będzie grzał CWU dla 3 osób 140l. Kurcze nie wiem który zakupić, 16kW czy 25kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 18.02.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 No i znowu mam problem z doborem kotła. Kilka postów wcześniej pytałem czy do nieocieplonego domu 190m2 z lat 70 16kW wystarczy. Otrzymałem odpowiedź że wystarczy. Lecz dzisiaj był u mnie instalator aby sprawdzić instalację i dobrać kocioł i doradzał raczej 25kW z powodu cytuje "brak zaworów termostatycznych oraz duży zwład wody w instalacji." W domu mam starą instalację na zaworze 4D, grzejniki żeliwne (ok. 170 żeberek + 20m2 podłogówki) Zapomniałem wspomnieć że będzie grzał CWU dla 3 osób 140l. Kurcze nie wiem który zakupić, 16kW czy 25kW 17kW RBR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 18.02.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 No i znowu mam problem z doborem kotła. Kilka postów wcześniej pytałem czy do nieocieplonego domu 190m2 z lat 70 16kW wystarczy. Otrzymałem odpowiedź że wystarczy. Lecz dzisiaj był u mnie instalator aby sprawdzić instalację i dobrać kocioł i doradzał raczej 25kW z powodu cytuje "brak zaworów termostatycznych oraz duży zwład wody w instalacji." W domu mam starą instalację na zaworze 4D, grzejniki żeliwne (ok. 170 żeberek + 20m2 podłogówki) Zapomniałem wspomnieć że będzie grzał CWU dla 3 osób 140l. Kurcze nie wiem który zakupić, 16kW czy 25kW U mnie w rodzinie jest zainstalowana 25kw na 380m2 nieocieplonego budynku. I przy -18 dawała sobie spokojnie rady.Wiec 16kw ogrzeje ci dom. Mi instalator tak samo mówił ,25kw bo z mniejszym pan zmarznie ,i.... okazał się że 10kw by stykała. [dom nowy dobrze ocieplony] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.02.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 17kW RBR. To nie wątek o RBR ale też dobry wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lancer2000 18.02.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Przypuśćmy, że wezmę za mały kocioł. Czym to się będzie objawiać przy mrozach -20, grzejniki nie będą gorące tylko ciepłe i niedogrzeje do 22 stopni? Zużycie opału będzie wysokie? Pytam bo aktualnie mam za duży kocioł i bardzo dobrze znam objawy za dużego kotła :/ Normalnie mam mętlik w głowie. Brać 16 czy 25? Brać Ogniwo czy RBR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.02.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 A kto kto Ci powiedział że nie będzie dogrzane ?Spalisz odpowiednio więcej, teoretycznie z większa sprawnością na mniejszym kotle, stosownie do trat ale dogrzane będzie.Piszesz że wiesz znasz objawy przy większym kotle ?Jeśli Ci te objawy odpowiadają to Twój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 19.02.2014 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 To nie wątek o RBR ale też dobry wybór Znowu manipulujesz ludźmi. Mam zaczynać wszystko od nowa? Mogę. Co mi tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 19.02.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 (edytowane) Znowu manipulujesz ludźmi. Mam zaczynać wszystko od nowa? Mogę. Co mi tam. Sprzedaż Rbr spadła albo się chłopina stęskniła za Tobą . Obstawiam że spadła... Edytowane 19 Lutego 2014 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 19.02.2014 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Ja myślę, że raczej tęskni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts