Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Witam, zamierzam kupić kocioł ogniwo eko plus 16KW lub 25KW. Chciałbym się zapytać, gdzie można zasięgnąć informacji na temat doboru właściwej mocy kotła

Wypadałoby zrobić OZC czyli audyt energetyczny domu skąd dowiesz się jakie dom posiada obciążenie cieplne.

Wartość ta pokazuje jaką moc grzewczą musi posiadać urządzenie grzewcze żeby mogło uzupełnić straty energii przez dom.

Jaki dom posiadasz ?

Dom z przed II wojny, a więc cegła pełna, mur o grubości 50 cm. Parter plus poddasze użytkowe (strop między parterem a poddaszem drewniany) o powierzchni użytkowej 205 m kw (długość domu 17 x szerokość 11). Ocieplony 10 cm styropianu, dach wymieniony i ocieplony 20 cm wełny (w tym roku będę docieplał nadmuchowo dach i ściany kolankowe, choć nie jestem do końca pewien tej technologii)). Na parterze całość w podłogówce, wysokość 2,8 m. Instalacja CO wymieniona, na górze nowe grzejniki. Nowe okna dwuszybowe, nowe drzwi. Dodatkowo CWU 200 l. Kotłownia w budynku gospodarczym oddalonym od domu o 6 m.

Nie kupisz kotła z cichszym zestawem aniżeli NORD..

Oczywiście,że kupisz...

Są cichsze zestawy (motoreduktor z innym silnikiem), są różne palniki żeliwne... głowy nie daję, ale pewnie z prostego powodu burner sam w sobie powinien być cichszy od.... baaa są też inne, bardziej ciche palniki... ale to chyba nie miejsce do takich dyskusji.

Dalej to także kwestia kotłowni, budynku i własnych wymagać danej osoby, co dla jednego jest ciche - innemu może przeszkadzać...

:)

Gość TwojPan
w stosunku do innych - kto ci to powie? kto ma tyle kotłów i je używa żeby to stwierdzić.

w/g mnie to

zalety:

sterownik

podajnik żeliwny

palnik żeliwny burner -S

wady:

Cała reszta to badziew

wykonanie i jakość - końcowa epoka Gierka- totalny upadek

po roku rdza nawet na zewnętrznych elementach - farba złazi ze wszystkiego co było malowane ( wolałbym dostać kocioł niemalowany. Musiałem całą farbę usunąć i minią zamalować)

wymiennik - katastrofa - wszystko zasyfione pyłem ( po kilku godzinach pracy ) pył zatyka kanały, robią się duże opory dla spalin i fabryka sadzy ( patrz charakterystyka dmuchawy). Nie wiem czym testerzy ( inż. mgr doc. dr itd.) to sprawdzali ? Ja próbowałem wszystkim palić ( a trzeba przyznać, ze ten podajnik i palnik spali nawet najgorszy syf) i efekt zawsze taki sam zatkane kanały i kupa sadzy.

popielnik i i zatykanie wyczystki kanałów wymiennika - totalna porażka.

czyszczenie tych kanałów (pionowe są) przesrane.

jednakże ten podajnik i palnik wygrywa

używam 3 lata ogniwo EKO PLUS 16 chata lata 70 160 m kw ocieplona -spalił mi w tym roku 3 tony groszku z wesołej. Zwykły kociołek tzw kopciuch 6 ton węgla połykał w sezonie.

Czy bym kupił po raz drugi - chyba tak

jakby się pojawił inny kocioł z tym palnikiem to może bym się zastanowił.

Cóż kolego,fajna autoreklama.Ja tam nabierać się nie dam.Miałem cudo OEP 25KW.

1.Żadnych zalet palnika nie uświadczyłem,pali jak smok,ma japę jak wulkan Etna.

2.Na małokaloryczne,dostępne na rynku (bez oszustw) węgle się nie nadaje.Paliłem nim wieloma opałami.Katastrofa.Trendy rynku ,są na małe palniki,może bardziej wybredne na palenie w nich byle syfu ,ale na mniejszych mocach dają sobie lepiej radę niż burner-s.

3.Czyszczenie kotła-,porażka.

4.Zewnętrzne materiały kotła -porażka.

5.Wymiennik wraz z kanałami pionowymi-porażka.Wymiennik wyczulony na ciąg kominowy,bo sam jest wielki jak stodoła.

5.Lipa.

6.Shit.

Edytowane przez TwojPan

Zdaje się, że w tym kotle (OEP) nie trzeba "umieć palić", bo

Inteligentny sterownik eCoal.pl – to sterownik dla osób, które nie znają się na trudnych problemach regulacji procesu spalania paliwa (i nie chcą przeprowadzać się na sezon grzewczy do kotłowni, aby z tymi problemami walczyć). Sterownik eCoal.pl dostosowuje chwilowe proporcje paliwa i powietrza do chwilowego zapotrzebowania ciepła oraz zabezpiecza układ przed przerwaniem spalania z powodu długotrwałego nadmiaru lub

niedomiaru paliwa w stosunku do potrzeb, bez względu na rodzaj i ewentualne zmiany własności energetycznych podawanego paliwa. Ideą sterownika eCoal.pl jest eliminacja konieczności ingerencji w proces wytwarzania ciepła (spalania paliwa), zarówno przez użytkownika/operatora, jak i przez instalatora/serwisanta.

ja palić nie umiem a mimo to spaliłem tylko 2.5t miałogroszku na sezon, z racji tego że pewnie już się trochę naumiałem to myślę że w tym sezonie spale mniej. kocioł ten ma taka mała zalete która do mnie wyjątkową przemawia,jak kupię jeden rodzaj opału to czy będzie +20st czy -20 nie muszę nic przestawiać w ustawieniach. osoba która obsługuje mi kocioł jest w temacie zielona i nie musi się doszkalać, wystarczy wybrać popiół,dosypać węgla i wyczyścić. Edytowane przez janklos12

Gość TwojPan
kocioł ten ma taka mała zalete która do mnie wyjątkową przemawia,jak kupię jeden rodzaj opału to czy będzie +20st czy -20 nie muszę nic przestawiać w ustawieniach.

I to jest ciekawe.Ba,rewelacja.Automat,czy na niskiej,czy na wysokiej mocy-tak samo skuteczny.Poezja.

ja akurat ostatniej zimy miałem ust. spalanie grupowe które w zakresie 8-12kw załatwia mi cały sezon.automatu na dłużej spróbuję w tym sezonie ale przyznam że nie oczekuję jakiś rewelacji. z tego co już zdążyłem zauważyć to automat ładnie mi palił na małych mocach a jak jest większe zapotrzebowanie to mam trochę zastrzeżenia ale testowałem tylko kilka dni przy ok. -20st.

I to jest ciekawe.Ba,rewelacja.Automat,czy na niskiej,czy na wysokiej mocy-tak samo skuteczny.Poezja.

Widzisz Tobie jest może w to ciężko uwierzyć ale dokładnie tak jest i to pewnie u jakiś 99,9 % użytkowników.

Kto ma czas i chce inaczej niech sobie ten czas poświęca na co chce, to jego sprawa i nie jest to moja krytyka kierowana w Twoją stronę.

Chcesz, masz czas to baw się dobrze dążąc do ideału którego niema.

Ilu ludzi tyle ideałów.

Karoka ty bronisz Ogniwo? koniec świata :D [chyba sprzedaż spadła faktycznie ]. A prawda taka że ecoal sprawuje się przyzwoicie i 90% ludzi odpowiada . Novy mamy inne stery ale pamiętaj że ktoś kto zaczyna z piecami na eko,uczy się palić to może ich tak łatwo nie ogarnąć. A misiek? automat czy grupowe łatwizna. I co ważne w miarę ekonomicznie spala .

A czy ja kiedyś z nim walczyłem, mam swoje zdanie i tyle. Jak już to pokopaliśmy się trochę z Zawijanem na forum, poza pewnie napilibyśmy się gorzałki :)

Pisałem nie raz na forum że to dobry kocioł ale jak każdy ma swoje wady i zalety, to wszystko.

Do Novego po prostu się już przyzwyczaiłem przez lata :)

Czasem chętnie go poczytam ale czasem złośliwość bierze górę i wtedy na te wpisy trzeba wziąć dużą poprawkę :)