Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podałem Ci co zyskasz aktualizując oprogramowanie do nowszej wersji.

Wszystkie trzy tryby są dla ludzi :)

Zależy co chcesz uzyskac i na czym Ci zależy.

W auto masz najmniej do zrobienia, niektórzy podbicie 0 5 stopni przy małym odbiorze uważają za jego wadę.

W grupowym ustawiasz to tylko to co napisałem wyżej, przy takim małym odbiorze jak teraz i praktycznie lekkim dogrzewaniu kilkugodzinnym domu wystarczy ustawienie 8/8 a myslę że nawet w zimie na tym kotle i domu wystarczy, gdyby brakowało mocy przerzucasz "ząbek" wyżej czyli 8/12 i dobierasz tyle powietrza do tych mocy żeby spalić to co poda podajnik to tak na szybko. W grupowym podbija tylko o 1 stopień + dopalenie ostatniej grupy także to też zależy kiedy się zatrzyma w zależności od tego kiedy zaczął podawać ostatnią grupę.

W ręcznym ustawiasz wszystko sam, czyli czas podawania, przerwę między podawaniem i dobierasz do tego siłę nadmuchu.

Do tego trzeba troszkę wiedzy, doświadczenia a przede wszystkim cierpliwości i czasu jeśli niema Ci tego ktoś dobrze wytłumaczyć.

eCoal jako automat najwięcej pali,grupowe przy poprawnym ustawieniu troszkę mniej.Najoszczędniejszy jest tryb ręczny,tylko jedno ale..gdy źle ustawisz więcej możesz spalić niż na automacie:) . Polecam ci byś się pobawił grupowym.Stosunkowo łatwe do ogarnięcia.

Mam troszkę odmienne doświadczenie , może dlatego że mam tylko podłogówkę : tryb ecoal zjada troszkę więcej jak dwu-stan, za to jest full automat jak dla mnie , może w komorze nie jest super czysto , za to ładuje wungiel, wybieram popiół i zapominam :)

Grupowe zjadało najwiecej wungla, ciężko było ustawić , kreski biegały od lewej do prawej , generalnie "nie wiadomo o szo choszi" ...

Jak tam SPP ?

Odnosnie SPP powiem krotko ,zawiodłem się..myślałem ze misiek spala dobrze i okazało się ze niema szans do SPP.Zaletą miska jest jego rozbudowanie,możliwość rożnego rodzaju ustawień itd.Za to SPP bije go na głowę jeśli chodzi o czystość spalania ,jakość popiołu.Mój dom ma małe zapotrzebowanie na ciepło i misiek odstawiał się i startował .SPP potrafi prowadzić prace praktycznie ciągłą.Kolejna sprawa chyba mniej pali od miska [to może być wrażenie subiektywne na razie..ocenę ilości spalonego opalu zostawię pod koniec testu.]Miejmy nadzieje ze ES poprawi prace stera bo wbrew pozorom rośnie im konkurencja .

Żeby wymiennik mieć zbliżony na miśku do takiego jak teraz musiałem się natrudzić i nawet zbliżony nie był..Kolega Jarecki posłał mi ustawienia na "oko" i niewielkie korekty i śmiga jak powinno.

Dalej lubię Oep ,ecoala ale pisze co widzę,jak jest:)

Edytowane przez wuwok

Podłączenie banalne, mało tego ja mam mix. Coala odpowiada za pompki, sterowanie pogodowe a kocurek znów za samo spalanie. Polecam testy tego stera, pokazuje jak można spalać węgiel. Aha chyba z testujacych około 70 %kupuje ten sterownik, o czymś to świadczy. Testują go zazwyczaj doświadczeni palacze. Nie wielu jest testujacych z tak małym doświadczeniem jak ja.

Aura mi nie sprzyja..liczyłem ze pójdzie na pól dnia w podtrzymanie..wtedy zobaczył bym jak się sprawdza w rożnych warunkach.

Edytowane przez wuwok

Wuwok, SPP jest mniej rozbudowany i obsługuje 2pompy, może warto to powiedzieć, bo sądzę,że sporo użytkowników miśka ma jednak 3pompy, często ta podłogówka jednak jest.

Ja mam podobnie, tj. SPP działa z palnikiem i wentylem a pompami i zaworem mieszającym steruje z innego urządzenia.

Nie wiem też czy Ty masz już normalną wersję BET (moduł internetowy) w obudowie z czujnikami, czy masz w tym zestawie testowym także prototyp tej bramki w postaci gołej płytki (do testów nic więcej nie trzeba). Nie pamiętam także czy do prototypowej bramki idzie podłączyć czujnik spalin, do seryjnej, oficjalnej tak.

Jak masz blisko możesz podjechać do Bolka, to Ci upgrade zrobi, w nowszej wersji doszły strefy czasowe, które będą dostępne za jakiś czas ze strony www przy wykorzystaniu czujnika wewnętrznego i deko poprawiona jest sprawa z tzw dokarmianiem. Może jakies inne drobnostki (coś kojarzę z alarmem dotyczącym dosypania paliwa do kosza).

Fajnie,że jesteś zadowolony, fakt,że 1dzień to dość krótki okres testu ;)

Brak obsługi 3 lub 4 pomp uważam za wadę .Generalnie większość nowych instalacji ma kilka pomp i po prostu by nadążać za potrzebą 4 gniazda na pompy zdały by się....Pogodówka także jest potrzebna,generalnie upraszcza to życie..bez ustawiania przerw pomp .

Zadowolony tak..jedynie czekam na odstawianie się kotła na polówkę dnia..wtedy okażę się jak działa sprawnie Spp,będzie czy nie będzie sadzy.Miara zadowolenia jest wymiennik,na nim jest szary pył a spalanie z tego co widać naprawdę dobre.

Właśnie gdyby przyszły mrozy to należy samemu ręcznie zmienić dawkę paliwa?

jutro zrobię fotkę po 3 dniach palenia..

Edytowane przez wuwok

W auto masz najmniej do zrobienia, niektórzy podbicie 0 5 stopni przy małym odbiorze uważają za jego wadę.

W grupowym ustawiasz to tylko to co napisałem wyżej, przy takim małym odbiorze jak teraz i praktycznie lekkim dogrzewaniu kilkugodzinnym domu wystarczy ustawienie 8/8 a myslę że nawet w zimie na tym kotle i domu wystarczy, gdyby brakowało mocy przerzucasz "ząbek" wyżej czyli 8/12 i dobierasz tyle powietrza do tych mocy żeby spalić to co poda podajnik to tak na szybko. W grupowym podbija tylko o 1 stopień + dopalenie ostatniej grupy także to też zależy kiedy się zatrzyma w zależności od tego kiedy zaczął podawać ostatnią grupę.

W ręcznym ustawiasz wszystko sam, czyli czas podawania, przerwę między podawaniem i dobierasz do tego siłę nadmuchu.

Do tego trzeba troszkę wiedzy, doświadczenia a przede wszystkim cierpliwości i czasu jeśli niema Ci tego ktoś dobrze wytłumaczyć.

Dzieki za podpowedz spróbuje pobawić się z grupowym ,piec testowałem w lutym to spalał na dobe 2 wiaderka 10 litrowe na automacie, z waszych doswiadczen ile można zaoszczedzic na recznym czy grupowym zastanawiam się czy gra warta swieczki i ile będę musiał spedzic czasu w kotłowni

Karoka podejrze jakie masz ty nastawy na brulim lub poszukam kogos kto ma podobny dom 225m i OEP 25KW.

Sugerujesz ze moc min kotła nastawić na 8 kw a max na 12kw ?

Teraz ciepło może i da rade ale zima? Dom ma 3 lata wydaje mi się ze dobrze docieplony , pytałem w pewnym czasie jak eko plus z brucerem wszedł na rynek właśnie na tym forum co do doboru mocy kotła doradzaliscie 25 kw wiec taki zakupiłem.

Co do moich ustawień to musisz o ponad połowę zmniejszyć moc nadmuchu, ja mam inną dmuchawę :)

Teraz i pewnie większość sezonu przelecisz na 8/8

Nie mam sterownika podłączonego do sieci nie wiem dokładnie ile piec pali w lutym palił 2 wiaderka 10 l , może dacie mi namiar na jakiś ster na którym mógłbym na początek się po wzorować ....

Z waszych doświadczeń ile wam piec spal mniej w porównaniu do automatu...

zauważyłem ze czy ciepło czy zimno to wciąga praktycznie tyle samo mam soft aktualizowałem ostatni raz 07.2013 , nie mam obecnie dostępu do kotłowni wiec w chwili obecnej nie znam wersji nastawę mocy kotła na strowniku oep 16kw

• 1 month później...

Cześć

mam piec ogniwo ecoPlus. Piec 3 tygodnie temu przestawiłem na tryb letni i było wszystko ok. Wczoraj piec był czyszczony i od tamtej pory co trochę(ok 2h od rozpalenia) wyskakuje błąd 'kocioł wygaszony' i oczywiście piec przestaje działać. Co może być tego przyczyną? Co z tym zrobić? Sprawdzałem czy czujniki są podpięte, piec po czyszczeniu zmontowany jest poprawnie.

Edytowane przez andrzejstefani