minertu 26.05.2014 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Szufladę też wsunąłeś poprawnie tak aby zatkała nawrotną?Rura wylotowa spalin z kotła też jest na tyle czysta,że czujnik nie jest osadzony w pyle? Wrzuć wykresy z dnia przed czyszczeniem i po. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejstefani 26.05.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Szuflada wsunięta poprawnie reszta też jest ok. Chciałem przed chwilą zgrać dane tzn wykresy itd. Wyjąłem karte pamięci ze sterownika umieściłem ją w laptopie ale jak biorę 'eksport danych z karty pamięci na dysk' to przy wszystkich wpisach mam informację że 'Błąd lub brak pliku' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 26.05.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Szuflada wsunięta poprawnie reszta też jest ok. Chciałem przed chwilą zgrać dane tzn wykresy itd. Wyjąłem karte pamięci ze sterownika umieściłem ją w laptopie ale jak biorę 'eksport danych z karty pamięci na dysk' to przy wszystkich wpisach mam informację że 'Błąd lub brak pliku' Weź lapka i połącz się z nim lokalnie wtedy zrobisz zrzuty ekrany i wkleisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejstefani 26.05.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 (edytowane) Nie wiem czy dobrze link podaje ale: https://device.esterownik.pl/device/4553/ Aktualnie jest piec w trybie ręcznym wygaszony bo jak go rozpale to za chwile znowu sie wygasi Edytowane 26 Maja 2014 przez andrzejstefani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 26.05.2014 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Po sieci dam rade?Tak.Tu masz wszystko. https://esterownik.pl/faq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bugajski 17.06.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Witam, zamierzam kupić piec ogniwo eko plus 16KW, chciałbym się zapytać tych uzytkowników co uzywają go przynajmniiej jeden sezon - jakie wady ma ten piec w stosunku do innych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysi0 17.06.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Witam, zamierzam kupić piec ogniwo eko plus 16KW, chciałbym się zapytać tych uzytkowników co uzywają go przynajmniiej jeden sezon - jakie wady ma ten piec w stosunku do innych ? w stosunku do innych - kto ci to powie? kto ma tyle kotłów i je używa żeby to stwierdzić. w/g mnie to zalety: sterownik podajnik żeliwny palnik żeliwny burner -S wady: Cała reszta to badziew wykonanie i jakość - końcowa epoka Gierka- totalny upadek po roku rdza nawet na zewnętrznych elementach - farba złazi ze wszystkiego co było malowane ( wolałbym dostać kocioł niemalowany. Musiałem całą farbę usunąć i minią zamalować) wymiennik - katastrofa - wszystko zasyfione pyłem ( po kilku godzinach pracy ) pył zatyka kanały, robią się duże opory dla spalin i fabryka sadzy ( patrz charakterystyka dmuchawy). Nie wiem czym testerzy ( inż. mgr doc. dr itd.) to sprawdzali ? Ja próbowałem wszystkim palić ( a trzeba przyznać, ze ten podajnik i palnik spali nawet najgorszy syf) i efekt zawsze taki sam zatkane kanały i kupa sadzy. popielnik i i zatykanie wyczystki kanałów wymiennika - totalna porażka. czyszczenie tych kanałów (pionowe są) przesrane. jednakże ten podajnik i palnik wygrywa używam 3 lata ogniwo EKO PLUS 16 chata lata 70 160 m kw ocieplona -spalił mi w tym roku 3 tony groszku z wesołej. Zwykły kociołek tzw kopciuch 6 ton węgla połykał w sezonie. Czy bym kupił po raz drugi - chyba tak jakby się pojawił inny kocioł z tym palnikiem to może bym się zastanowił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 17.06.2014 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 w stosunku do innych - kto ci to powie? kto ma tyle kotłów i je używa żeby to stwierdzić. w/g mnie to zalety: sterownik podajnik żeliwny palnik żeliwny burner -S wady: Cała reszta to badziew wykonanie i jakość - końcowa epoka Gierka- totalny upadek po roku rdza nawet na zewnętrznych elementach - farba złazi ze wszystkiego co było malowane ( wolałbym dostać kocioł niemalowany. Musiałem całą farbę usunąć i minią zamalować) wymiennik - katastrofa - wszystko zasyfione pyłem ( po kilku godzinach pracy ) pył zatyka kanały, robią się duże opory dla spalin i fabryka sadzy ( patrz charakterystyka dmuchawy). Nie wiem czym testerzy ( inż. mgr doc. dr itd.) to sprawdzali ? Ja próbowałem wszystkim palić ( a trzeba przyznać, ze ten podajnik i palnik spali nawet najgorszy syf) i efekt zawsze taki sam zatkane kanały i kupa sadzy. popielnik i i zatykanie wyczystki kanałów wymiennika - totalna porażka. czyszczenie tych kanałów (pionowe są) przesrane. jednakże ten podajnik i palnik wygrywa używam 3 lata ogniwo EKO PLUS 16 chata lata 70 160 m kw ocieplona -spalił mi w tym roku 3 tony groszku z wesołej. Zwykły kociołek tzw kopciuch 6 ton węgla połykał w sezonie. Czy bym kupił po raz drugi - chyba tak jakby się pojawił inny kocioł z tym palnikiem to może bym się zastanowił. Zamieniłbym wymienione zalety na wady,Co do reszty -zgoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bugajski 19.06.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Witam, dzięki, naprawdę niespodziewałem się tak szybkiego odzewu, to forum jest lepsze od tego pieca , ale do rzeczy: od kilku miesięcy zbieram informacje o kotłach, żeby w miarę kupić coś porządnego jakościowo i ekonomicznie. 12 lat paliłem w piecu na miał weglowy - Vakomet z Pleszewa 21KW - podejrzewam, że udałoby sie palić w nim jeszcze z pięć lat, ale moja żona totalnie ma go już dość i cóż może i ma racje, trzeba iść z postępem. Jesli chodzi o piece na ekogroszek to właściwie mam dylemat pomiędzy kotłami Hef (uni plus lub master) i właśnie Ogniwem Eko plus. Od znajomych, sprzedawców i hydraulików wiem, że hef jest marką uznaną i piece ich są polecane. Wydaje mi się, jednak, że nie są ulepszane, modernizowane - hef uniplus: zwykła retorta kiepsko dostępna do zapalania i czyszczenia, bo jedne dzwiczki do zapalania i popiołu - ktoś chciał zaoszczedzić. Dalej, półki pionowe - długa droga spalin, ale juz wykryłem nieszczelność miedzy nimi. Skromny ruszt awaryjny stalowy jakiś delikatny - już w sklepie zardzewiały, slimak także stalowy. Krzysi0 pisałeś, że półki pionowe to totalna porażka, ale poziome, moze i łatwiejsze w czyszczeniu, zajdą sadza jeszcze szybciej. Zastanawiałem się wczęśniej nad kotłem z Sokółki (SG jakos) ma zapalarkę, która ponoć zapali nawet miał węglowy. jednak nie do przyjęcia był dla mnie palnik rynnowy stalowy. Nad Defro nigdy nie myslałem poważnie, może dlatego, że do fabryki mam około 10 km i w mojej okolicy nie są polecane. SAS i Dworek to właściwie ten sam producent z Buska nie wiem o nich wiele, chociaż ostatnio mój hydraulik mówił, że porządnie są spawane i tam gdzie się da balacha jest gięta. A ostatnio właśnie widziałem Ogniwo Eko Plus. Palnik Brurner-S, ślimak i ruszt awaryjny żeliwny solidnie wykonane. Z forum wiem, że ten sterownik do obsługi jest bardzo zaawansowany co dodatkowo mi imponuje. Kanały wylotowe spalin są ciekawie rozwiązane, ale jednak są wąskie - dlatego się pewnie zatykają - może odkurzaczem przemysłowym łatwiej by je można czyścić. Sprawnośc 90% kotła by sie potwierdziła - Krzysi0 pisałeś z 6 ton do 3 ton (chociaż ubiegła zima była dosyć łaskawa). Wadą ogniwa jest blacha 5mm - inne maja 6 mm. Mam podobny dom do twojego i tez przewiduje, że zejdę z 4 ton miału do mniej ton ekogroszku. A farba zewnętrzna dziwnie, że zeszła, mój 12-letni miałowiec dalej jest czerwony i nic z niego nie schodzi- kotły są przecież ocieplone, czyli zimne w dotyku na zewnątrz. Jesli w kotłowni jest sucho to dlaczego farba schodzi ? Ogólnie stwierdzam, że może technologicznie mój miałowiec jest zacofany o epokę od dzisiejszych kotłów, ale nie jest tak delikatny. Mam pytania do ciebie Krzysi0 lub innych uzytkowników: 1. Czy w sezonie - zimą ten kocioł jest bezobsługowy tzn pali się - w domu ciepło, a ty dosypujesz sobie tylko opał ? 2. Czy można uzywać kotła do ogrzania tylko wody teraz latem i jak się on sprawuje (np. na ile dni starczy worek ekogroszku) ? 3. Jak często trzeba go czyścić, chociaż Krzysi0 napisał, że co parę godzin, to nie bardzo jednak w to wierzę ? Dzieki z góry za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janklos12 19.06.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 może ja odpowiem mam oep10 i przepaliłem w nim 1 sezon. uważam że dokonałem dobrego zakupu. pyt.1 jest bezobsługowy ale inaczej niż myślisz, oprócz dosypywania opału trzeba jeszcze wybrać popiół i przeczyścić. pyt.2 jak najbardziej ale ja tego nie robię więc i nie odpowiem na ile starcza worek. pyt.3 u mnie obsługa kotła jest raz w tyg. w sobotę dosypać węgla ,wyczyścić i wybrać popiół. ale spokojnie można czyścić co 2tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 20.06.2014 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 może ja odpowiem mam oep10 i przepaliłem w nim 1 sezon. uważam że dokonałem dobrego zakupu. pyt.1 jest bezobsługowy ale inaczej niż myślisz, oprócz dosypywania opału trzeba jeszcze wybrać popiół i przeczyścić. pyt.2 jak najbardziej ale ja tego nie robię więc i nie odpowiem na ile starcza worek. pyt.3 u mnie obsługa kotła jest raz w tyg. w sobotę dosypać węgla ,wyczyścić i wybrać popiół. ale spokojnie można czyścić co 2tyg. Ja też odpowiem. Paliłem w OE 3 sezony (nie OE Plus) z kotła byłem zadowolony.Przerobiłem palnik (mniejsza dysza paleniska) oraz skonstruowałem do niego deflektor ceramiczny (parę osób ma go zamontowany w OE Plus). Poza tym jak każdy kocioł z podajnikiem trzeba czyścić z popiołu , pyłów i sadzy oraz zasypać groszkiem. Po 3 sezonach zmieniłem go na mniejszy kocioł RBR EKOUNIWERSAL i paliłem w nim 1 sezon. Obecnie palę w kotle własnej konstrukcji. Chyba jako jeden z niewielu czekam na nadejście zimy aby sprawdzić go w prawdziwym boju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jendrek1 20.06.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 używam oep 16 od listopada 2013, jestem z zakupu zadowolony. Do tej pory spaliłem 3 tony groszku.ad 1. nie ma kotłów węgłowych bezobsługowych. Zimą czyszczę co zasyp w okresach co 7-10 dni. Niektórzy użytkownicy mówią, że czyszczenie tego kotła jest utrudnione- dla mnie proste.ad 2. obecnie grzeję wodę - zasobnik starcza na 5 tygodni( worek 5-6 dni).ad 3. patrz ad 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 20.06.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 witam. To może i ja coś napisze. A wiec mam Oep około 1,5 roku. Uważam że piec jest dobra propozycja. Palnik jeśli chodzi o spalania gorszego gatunku węgla sprawdza się w 100%. Rdzy u mnie nie ma [piec z zewnątrz nie rdzewieje,zasobnik w środku też dobrze się ma ale pewnie temu że suchym węglem pale a kotłownia ciepła i sucha] Kanały pionowe czyści się łatwo [pisze o 16,10 kw...25kw już nie jest tak wygodne z racji ze wyższy jest ]] .Sterownik dla początkowego palacza jest dobra alternatywą. Stosunkowo łatwo można go ustawić i spala poprawnie opał . Grzeje Cwu i idzie mi węgla od 2,5 do 4kg na dobę [dokładnie od 2,2kg do 3,8 kg] . Rozbieżność taka gdyż 2 łazienki i teraz czy są kąpiele w wannie czy tylko prysznice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bugajski 22.06.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Wielkie dzieki za odpowiedzi na moje pytania. Mam jeszcze pytanie o hałas pracy pieca, szczególnie w nocy. Z waszych doswiadczeń, czy bardzo słychać ruch ślimaka podającego ? Jestem już właściwie przekonany do zakupu ogniwa eko plus, niepokoi mnie trochę blacha 5mm, no ale cóż pradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.06.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Każdy słychać, jeden więcej drugi mniej. Ślimak raczej rzadko, chyba że masz paliwo grubej frakcji to wtedy może występować tzw, "chrupanie", kiedy coś grubszego ślimak musi skruszyć. Największy problem o jakim można nawet tu na forum doczytać to buczące silniki, wg. mnie najwięcej ma tu do tego sam budynek i człowiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 23.06.2014 02:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Nie kupisz kotła z cichszym zestawem aniżeli NORD.W napędy te są wyposażone głównie Ogniwo a od niedawna RBR EKOUNIWERSAL.Jak by nie było jest to silnik 1 fazowy,każdy coś usłyszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 23.06.2014 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Wielkie dzieki za odpowiedzi na moje pytania. Mam jeszcze pytanie o hałas pracy pieca, szczególnie w nocy. Z waszych doswiadczeń, czy bardzo słychać ruch ślimaka podającego ? Jestem już właściwie przekonany do zakupu ogniwa eko plus, niepokoi mnie trochę blacha 5mm, no ale cóż pradzić Gdy paliłem kiepskim miałem [mówię o miale a nie o ekomiale,to 2 rożne paliwa] to było słychać chrupanie węgla .Paląc najtańszym jaretem jest cicho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starling 25.06.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Witam, zamierzam kupić kocioł ogniwo eko plus 16KW lub 25KW. Chciałbym się zapytać, gdzie można zasięgnąć informacji na temat doboru właściwej mocy kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.06.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Witam, zamierzam kupić kocioł ogniwo eko plus 16KW lub 25KW. Chciałbym się zapytać, gdzie można zasięgnąć informacji na temat doboru właściwej mocy kotła Wypadałoby zrobić OZC czyli audyt energetyczny domu skąd dowiesz się jakie dom posiada obciążenie cieplne. Wartość ta pokazuje jaką moc grzewczą musi posiadać urządzenie grzewcze żeby mogło uzupełnić straty energii przez dom. Jaki dom posiadasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 25.06.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Witam, zamierzam kupić kocioł ogniwo eko plus 16KW lub 25KW. Chciałbym się zapytać, gdzie można zasięgnąć informacji na temat doboru właściwej mocy kotła http://cieplowlasciwie.pl/start Na tej stronce masz wszystko, wpisz poprawnie dane [bez koloryzowania] i wyjdzie realny wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts