Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość TwojPan

Do Novego po prostu się już przyzwyczaiłem przez lata :)

Czasem chętnie go poczytam ale czasem złośliwość bierze górę i wtedy na te wpisy trzeba wziąć dużą poprawkę :)

Panie Wiesławie,to że dementuję pewne opinie ,nie znaczy że robię firmie Ogniwo,czy innej antyreklamę.Jestem idealistą,mam wiarę w to,że warto pisać prawdę.

W posiadaniu kotła OEP 25kW z Ogniwa byłem dwa sezony -i o dwa za długo. Przecież i Pan sam go próbował "okiełznąć"-pamięta Pa jak było?

Piszę zawsze na temat tego,czego byłem,jestem w posiadaniu.Nie moja wina,że są tacy którym to psuje zabawę w zbijanie kapusty.

Niech Pan pije z zawijanem co tam Pan chce,ja tam mam awersję.Sporo kasy mnie kosztował jego wynalazek.Głupie teksty o tym czy potrafię palić w kotle czy nie-mam głęboko w d....Kupiłem,bo nie potrafiłem palić w kotle-i ten kocioł miał nie mieć potrzeby umienia.Ten wynalazek zmusił mnie do tego,by się nauczyć.Nie miałem tego w planach.

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To prawda. Nie musi się "umieć".

Niektórzy jednak z uporem maniaka "chcą lepiej", a to już "trzeba umieć".

Kapujesz?

Dziwne... To już nie wystarczy "doświadczenie" i "przekonania" i "niewielka wiedza"?

Podobno ręczne sterowanie procesem spalania jest dla tych,

którzy

już posiadają jakąś wiedzę o procesie

spalania (nawet niewielką, wynikającą np. z kilkumiesięcznej eksploatacji kotła, przestudiowania stosownych poradników itp.) i chcą wspomóc sterownik swoim doświadczeniem.

(...) którzy uważają, że potrafią ustawić parametry sterowania pracą kotła lepiej, niż sterownik w opcji Retortowy-eCoal lub Retortowy- grupowe.

• 1 month później...
Podaj ustawienia podtrzymania oraz jaki groszek.

Kiedy czyściłeś czujnik spalin?

Dzieki za odpowiedz

Czas postoju 65 min

krótka przerwa 50 sek

ilość powtórzen 3

moc dmuchawy 50%

czujnik spalin nie był już jakiś czas czyszczony , można go wyciagnac bez konieczności domontarzu tej blaszki na czopuchu ponieważ ta sróba co trzyma ten kołniez wokół czujnika spalin zapiekła się i nie można jej wykrecic , groszek ten sam co używałem ostatniej zimy i nie było tego problemu z wygaszaniem?

Dzieki za odpowiedz

Czas postoju 65 min

krótka przerwa 50 sek

ilość powtórzen 3

moc dmuchawy 50%

czujnik spalin nie był już jakiś czas czyszczony , można go wyciagnac bez konieczności domontarzu tej blaszki na czopuchu ponieważ ta sróba co trzyma ten kołniez wokół czujnika spalin zapiekła się i nie można jej wykrecic , groszek ten sam co używałem ostatniej zimy i nie było tego problemu z wygaszaniem?

Życzę powodzenia,ukręć ją i wyczyść czujnik,możesz to też zrobić zdejmując górną pokrywę.

Witam,

mam pytanie do bywalców forum o porównanie.

Od kilku lat na rynku jest OEP.

Widziałem różne porównania, ale nie do Defro Sigma z ECOAL.

Defro Sigma16kW (nowość?) jest b. podobny: czyszczony od góry, stały żeliwny ruszt, żeliwny ślimak, eCoal, czopuch z tyłu...

Pewne jest, że jest zajebiście ciężki. ok 500kg

Grubsza blacha niż w OEP.

6mm.

Wygląda solidnie, a ze sprawdzoną konstrukcją, sterownikiem i siecią serwisu może być wunderwaffe ;)

Wadę wyłapałem jedną: jest nieco większy, no i .... główna niewiadoma dla mnie to palnik.

Chyba Ekoenergia, ale to hasło rzucone przez jednego instalatora.

Teraz pytania:

1. Jeśli Ekonergia to gorzej niż Burner-S w OEP? Jak sobie radzą z gorszym opałem? Jak przy pracy z małą mocą?

2. Grubsza blacha Defro to nadmiarowość, czy Ogniwo bardziej dba o ruch w interesie ;) ?

3. Czy jest Defro Sigma mniejszy od 16kW? Na necie brak jakiejkolwiek wzmianki o Sigmie, a kocioł widziałem na własne oczy. Półka cenowa OEP.

I już poza porównaniem

4. Wracając do OEP: jest wykonanie 10kW z czopuchem z boku. Do mojej kotłowni pasowałby idealnie. Czy czopuch z boku, a z tyłu to różnica dla obiegu spalin - poza trasą? Położenie ma wpływ na parametry lub skłonność do brudzenia? Czyszczenie trudniejsze? Cena ta sama?

Prośba o odpowiedzi.

Mogą mi pomoże w wyborze, bo pora coś kupić....

• 3 weeks później...

DEFRO Sigma z ECOAL jest/będzie (?) też w wersji 10 kW.

Dzwoniłem - wsparcie techniczne w Defro dysponuje DTR-ką.

Przejrzałem i ostatecznie kupiłem OEP 10kW z czopuchem bocznym.

Defro takiego nie oferował, a czopuch boczny lepiej mi pasuje - mam wygodne przejście, obsługę, dostęp serwisowy.

Gdyby ktoś szukał informacji to kocioł Defro Sigma jest nieco większy, z grubszą blachą, sterownikiem eCoal, ma palnik Ekoenergii.

Witam wszystkich na forum:

Ojciec ma zamiar kupić OE+, obecnie zasypowy już spawany po 10 latach i mam kilka pytań:

1) 10 Kw czy 16 kw na stronie "ciepłowłaściwie" zapotrzebowanie 10,7 kw (wiem, że wybrałbym 10 kw to dla taty dla potwierdzenia bo czasem dogrzewa suszarnie w piwnicy 35 m2) + bojler 200l ,podobno te piece mają 30 % zapasu, i są sposobyb aby po delikatnej modyfikacji je przerobić z 16 na 10 i odwrotnie

2) Wielkość popielnika podobno mały (co ile średnio wysypujecie piopiół przy dobrym ekogroszku bo takim ma zamiar palić)

3) wykonanie? czytałem forum z 2011 że kiepskie spawy , czy coś się zmieniło ( dla mnie bez znaczenia ale dla taty tak bo oglądał defro i mówił że ładnie wykonane)

Pozdrawiam