Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To prawda. Nie musi się "umieć".

Niektórzy jednak z uporem maniaka "chcą lepiej", a to już "trzeba umieć".

Kapujesz?

Dziwne... To już nie wystarczy "doświadczenie" i "przekonania" i "niewielka wiedza"?

Podobno ręczne sterowanie procesem spalania jest dla tych,

którzy

już posiadają jakąś wiedzę o procesie

spalania (nawet niewielką, wynikającą np. z kilkumiesięcznej eksploatacji kotła, przestudiowania stosownych poradników itp.) i chcą wspomóc sterownik swoim doświadczeniem.

(...) którzy uważają, że potrafią ustawić parametry sterowania pracą kotła lepiej, niż sterownik w opcji Retortowy-eCoal lub Retortowy- grupowe.

• 1 month później...
Podaj ustawienia podtrzymania oraz jaki groszek.

Kiedy czyściłeś czujnik spalin?

Dzieki za odpowiedz

Czas postoju 65 min

krótka przerwa 50 sek

ilość powtórzen 3

moc dmuchawy 50%

czujnik spalin nie był już jakiś czas czyszczony , można go wyciagnac bez konieczności domontarzu tej blaszki na czopuchu ponieważ ta sróba co trzyma ten kołniez wokół czujnika spalin zapiekła się i nie można jej wykrecic , groszek ten sam co używałem ostatniej zimy i nie było tego problemu z wygaszaniem?

Dzieki za odpowiedz

Czas postoju 65 min

krótka przerwa 50 sek

ilość powtórzen 3

moc dmuchawy 50%

czujnik spalin nie był już jakiś czas czyszczony , można go wyciagnac bez konieczności domontarzu tej blaszki na czopuchu ponieważ ta sróba co trzyma ten kołniez wokół czujnika spalin zapiekła się i nie można jej wykrecic , groszek ten sam co używałem ostatniej zimy i nie było tego problemu z wygaszaniem?

Życzę powodzenia,ukręć ją i wyczyść czujnik,możesz to też zrobić zdejmując górną pokrywę.

Witam,

mam pytanie do bywalców forum o porównanie.

Od kilku lat na rynku jest OEP.

Widziałem różne porównania, ale nie do Defro Sigma z ECOAL.

Defro Sigma16kW (nowość?) jest b. podobny: czyszczony od góry, stały żeliwny ruszt, żeliwny ślimak, eCoal, czopuch z tyłu...

Pewne jest, że jest zajebiście ciężki. ok 500kg

Grubsza blacha niż w OEP.

6mm.

Wygląda solidnie, a ze sprawdzoną konstrukcją, sterownikiem i siecią serwisu może być wunderwaffe ;)

Wadę wyłapałem jedną: jest nieco większy, no i .... główna niewiadoma dla mnie to palnik.

Chyba Ekoenergia, ale to hasło rzucone przez jednego instalatora.

Teraz pytania:

1. Jeśli Ekonergia to gorzej niż Burner-S w OEP? Jak sobie radzą z gorszym opałem? Jak przy pracy z małą mocą?

2. Grubsza blacha Defro to nadmiarowość, czy Ogniwo bardziej dba o ruch w interesie ;) ?

3. Czy jest Defro Sigma mniejszy od 16kW? Na necie brak jakiejkolwiek wzmianki o Sigmie, a kocioł widziałem na własne oczy. Półka cenowa OEP.

I już poza porównaniem

4. Wracając do OEP: jest wykonanie 10kW z czopuchem z boku. Do mojej kotłowni pasowałby idealnie. Czy czopuch z boku, a z tyłu to różnica dla obiegu spalin - poza trasą? Położenie ma wpływ na parametry lub skłonność do brudzenia? Czyszczenie trudniejsze? Cena ta sama?

Prośba o odpowiedzi.

Mogą mi pomoże w wyborze, bo pora coś kupić....

• 3 weeks później...

DEFRO Sigma z ECOAL jest/będzie (?) też w wersji 10 kW.

Dzwoniłem - wsparcie techniczne w Defro dysponuje DTR-ką.

Przejrzałem i ostatecznie kupiłem OEP 10kW z czopuchem bocznym.

Defro takiego nie oferował, a czopuch boczny lepiej mi pasuje - mam wygodne przejście, obsługę, dostęp serwisowy.

Gdyby ktoś szukał informacji to kocioł Defro Sigma jest nieco większy, z grubszą blachą, sterownikiem eCoal, ma palnik Ekoenergii.

Witam wszystkich na forum:

Ojciec ma zamiar kupić OE+, obecnie zasypowy już spawany po 10 latach i mam kilka pytań:

1) 10 Kw czy 16 kw na stronie "ciepłowłaściwie" zapotrzebowanie 10,7 kw (wiem, że wybrałbym 10 kw to dla taty dla potwierdzenia bo czasem dogrzewa suszarnie w piwnicy 35 m2) + bojler 200l ,podobno te piece mają 30 % zapasu, i są sposobyb aby po delikatnej modyfikacji je przerobić z 16 na 10 i odwrotnie

2) Wielkość popielnika podobno mały (co ile średnio wysypujecie piopiół przy dobrym ekogroszku bo takim ma zamiar palić)

3) wykonanie? czytałem forum z 2011 że kiepskie spawy , czy coś się zmieniło ( dla mnie bez znaczenia ale dla taty tak bo oglądał defro i mówił że ładnie wykonane)

Pozdrawiam

Co do wykonania to raczej pozostało tak samo. Dla jednego kiepsko nie musi oznaczać to samo dla drugiego. Popielnik jest duży ale szuflada mała. Co do mocy to trochę za mało info podałeś co ma kocioł ogrzewać.

Kocioł ma ogrzać dom wybudowany 2004 roku, wymiary 12/13 metrów ,beton komórkowy 24cm + 12 cm styropian, podpiwniczony piwnica nie ogrzewana, na wszystkich posadzkach piwnica też 5 cm styropian, strych 20 cm wełny, okna plastikowe 5 komorowe, drzwi metalowe, podłogówka 35 m2(łazienki + 2 korytarze), grzejniki 15 grzejników z termostatami, bojler 200l, garaż 6,5/4m, dom posiada jeden balkon, jedno okno dachowe,

Mam pytanie jeszcze o instalacje pieca czy pakować trzy pompy obiegowa, mieszająca, CW.

Gość TwojPan

Mam pytanie jeszcze o instalacje pieca czy pakować trzy pompy obiegowa, mieszająca, CW.

Najlepiej jedną :)

CWU na grawitacji,można pomyśleć nad jakimś "sterowaniem" tą grawitacją.Mieszająca zbędna,zawór 3D dla podłogi choć można to podmieszać jakimś RTL-em i wystarczy.Im prościel ,tym lepiej.Podejdź do tematu tak,masz kocioł na ekogroszek, a to jest archaiczny i prosty twór.I taka ma być instalacja.Prosta.Bez bajerów.Inaczej kocioł jej "nie pokocha".