andrzejstefani 12.09.2014 02:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Wykresy spalania które można podejrzeć w swoim piecu to w miarę dobre odwzorowanie tego co się w nim dzieje i jak on działa(poprawcie mnie jeśli się mylę) czy w związku z tym jest jakiś hmm wzór czy model, jakiś punkt odniesienia do którego powinno się dążyć w trakcie ustawiania swojego pieca? A jeśli jest to czy ktoś mógł by go udostępnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 12.09.2014 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Nie mylisz się. Trzeba dążyć do tego aby się nie odstawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 12.09.2014 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Nie mylisz się. Trzeba dążyć do tego aby się nie odstawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiga11 12.09.2014 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Witam, mam problem z konfliktem IP - szukałem informacji na internecie o tym, ale informacji jest niewiele, a takiego problemu jak ja mam nie znalazłem.Sterownik eCoal wyświetla mi Alarm o Konflikcie IP (nie wiadomo dlaczego, ot tak się pojawił a od dawna było wszystko dobrze). Przeczytałem, że należy zmienić adres IP na jakiś inny, wolny, toteż zmieniam adres sterownika oczywiście w zakresie przydzielonej mi puli - i nadal to samo, konflikt adresów IP. Ktoś może wie jak temu zaradzić? Nie mam najnowszej wersji sterownika, idę własnie zaktualizować ale to chyba nie to. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 12.09.2014 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 (edytowane) Witam, mam problem z konfliktem IP - szukałem informacji na internecie o tym, ale informacji jest niewiele, a takiego problemu jak ja mam nie znalazłem. Sterownik eCoal wyświetla mi Alarm o Konflikcie IP (nie wiadomo dlaczego, ot tak się pojawił a od dawna było wszystko dobrze). Przeczytałem, że należy zmienić adres IP na jakiś inny, wolny, toteż zmieniam adres sterownika oczywiście w zakresie przydzielonej mi puli - i nadal to samo, konflikt adresów IP. Ktoś może wie jak temu zaradzić? Nie mam najnowszej wersji sterownika, idę własnie zaktualizować ale to chyba nie to. Pozdrawiam. Sprawa jest prosta.Zacznij od tego. Jeśli w domowej sieci LAN,komputery nie są zestawione na sztywno,tylko w automacie,może się zdarzyć ,że router przydzieli adres z puli taki sam,jak zestawiony na sztywno adres ecoala.Ty tego nie widzisz,bo na kompie karty masz ustawione przydzielanie IP automatycznie,czyli za każdym razem po włączeniu kompa przydziela mu inny adres IP w LAN z puli w routerze..Pewnie trafił teraz na ten sam co ma ecoal Zestaw sobie adresy w LAN na sztywno,i spokój. Edytowane 12 Września 2014 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejstefani 12.09.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Nie mylisz się. Trzeba dążyć do tego aby się nie odstawiał. Hmm a co to znaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazek13 12.09.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Aby nie przechodził w podtrzymanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 12.09.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Nie mylisz się. Trzeba dążyć do tego aby się nie odstawiał. Dobre jest to dla pieca, a zwłaszcza producenta i niekoniecznie jest to ekonomiczne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejstefani 12.09.2014 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 A jakiś przykładowy wykres? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 12.09.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 A jakiś przykładowy wykres? Są dwie różne opinie na temat utrzymania pieca, jedni preferują utrzymywanie stałego odbioru ciepła i do tego utrzymują możliwie jak najstabilniejszą temperaturę na wyjściu CO. Ja bawiłem się jedną i drugą metodą i najbardziej ekonomiczne po próbach wydaje mi się utrzymywanie możliwie najniższej temperatury CO (ok.42C) i w czasie zapotrzebowania na ciepło szybkie podniesienie mocy kotła i wyrównywanie strat spowodowanych odbiorem ciepła (podobnie jak pracuje piec gazowy lub jak wygląda ekonomiczna jazda samochodem itd.) Ta druga metoda nie jest polecana zwłaszcza przez producentów bo powoduje duże i szybkie zmiany temperatur w piecu, co za tym idzie kurczenie i naprężanie się materiałów, duże spadki temperatur na powrocie pieca itd. Na schemat możesz popatrzyć z mojego pieca np. z dzisiejszego dnia (zmieniłem opał i dzisiaj dopiero palnik mi się zaczął stabilizować - wykresy temperatury spalin i CO). https://device.esterownik.pl/device/3439/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.09.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Wiga spróbuj tak jak pisze Novy, tzn. Twój pan jak nie pomoże to opisz po kolei jak wygląda Twoja sieć domowa, czy miałeś połączony z netem i problem teraz się pojawił, czy nie możesz pierwszy raz się połączyć, czy może zmieniałeś jakieś urządzenie w sieci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejstefani 14.09.2014 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 No ja się ostatnio bawiłem i teraz moje wykresy wyglądają tak jak widać(link na dole). Jak widać wygląd wykresów znacznie się zmienił tylko nie wiem czy na lepsze czy na gorsze Zmieniłem ustawienia bo robiło mi się sporo spieku a z tego co wiem to z mojego węgla powinno być tylko kilka % popiołu. https://device.esterownik.pl/device/4553/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 14.09.2014 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 No ja się ostatnio bawiłem i teraz moje wykresy wyglądają tak jak widać(link na dole). Jak widać wygląd wykresów znacznie się zmienił tylko nie wiem czy na lepsze czy na gorsze Zmieniłem ustawienia bo robiło mi się sporo spieku a z tego co wiem to z mojego węgla powinno być tylko kilka % popiołu. https://device.esterownik.pl/device/4553/ Palisz na automacie to dużo nie masz tam ustawień, jak dla mnie to za małe przerwy podawania i za duża moc dmuchawy, ale jak spalanie nie masz wysokie to możesz zostawić (u mnie w trybie grzania CWU dzienne spalanie ok. 2kg). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fosfor 19.09.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Witam, mam pytanie do użytkowników kotła Eko Plus 10kW. W DTR'ze znalazłem precyzyjne informacje o wymiarach kotła. Jest również informacja o tym, że do swobodnego czyszczenia wymaganych jest min 70cm wolnej przestrzeni od góry kotła. Rozumiem, że jest to spowodowane tym, że trzeba mieć miejsce na otwarcie górnej klapy wyczystnej. Zatem, jeśli kocioł 10kW jest o 25cm mniejszy (wymiar głębokości) od kotłów 16kW i 25kW to jego klapa jest również krótsza?Zatem jaka w praktyce jest minimalna wysokość pomieszczenia w którym można ustawić kocioł 10kW? W moim przypadku kotłownia jest bardzo niska (155-160cm) i zastanawiam się czy to nie dyskwalifikuje Eko Plusa już na starcie w porównaniu z kotłami, które czyści się od frontu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.09.2014 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Witam, mam pytanie do użytkowników kotła Eko Plus 10kW. W DTR'ze znalazłem precyzyjne informacje o wymiarach kotła. Jest również informacja o tym, że do swobodnego czyszczenia wymaganych jest min 70cm wolnej przestrzeni od góry kotła. Rozumiem, że jest to spowodowane tym, że trzeba mieć miejsce na otwarcie górnej klapy wyczystnej. Zatem, jeśli kocioł 10kW jest o 25cm mniejszy (wymiar głębokości) od kotłów 16kW i 25kW to jego klapa jest również krótsza? Zatem jaka w praktyce jest minimalna wysokość pomieszczenia w którym można ustawić kocioł 10kW? W moim przypadku kotłownia jest bardzo niska (155-160cm) i zastanawiam się czy to nie dyskwalifikuje Eko Plusa już na starcie w porównaniu z kotłami, które czyści się od frontu. Pozdrawiam Ciebie powinien interesować wymiar wysokości a nie głębokości. Wycior wkłada się i czyści płomieniówki od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 20.09.2014 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Ciebie powinien interesować wymiar wysokości a nie głębokości. Wycior wkłada się i czyści płomieniówki od góry. Nie zrozumiałeś. Wysokość samego kotła jest wysokością, ale jeśli jest płytszy to i klapa będzie krótsza, co po jej podniesieniu/otwarciu da mniejszą wysokość całkowitą. Wtedy wysokość (w porównaniu z OE+16) będzie niższa o wysokość samego kotła jak i o głębokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.09.2014 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Sławko, nie chcę żebyś to odebrał za złośliwość ale czy Ty widziałeś ten kocioł ?Klapa nie jest duża, przy czyszczeniu interesować powinna wysokość kotła i długość wyciora żeby sobie kostek co czyszczenie nie odzierać o sufit.Głębokość jest tu wymiarem zbędnym chyba że kotłownia jest bardzo wąska bo wiadomo szufladkę trzeba wysunąć i z komory nawrotnej jakoś ten miód wygrzebać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fosfor 20.09.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Wysokość kotła znam, bo jest podana w DTRze. Nie ma tam natomiast długości klapy i długości wyciora (z tych dwóch wymiarów interesuje mnie dłuższy, który po prostu dodam do wysokości kotła i będę miał minimalną wysokość pomieszczenia, do którego można wstawić OEP 10kW).Macie może informacje na ten temat? Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 20.09.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Sławko, nie chcę żebyś to odebrał za złośliwość ale czy Ty widziałeś ten kocioł ? Klapa nie jest duża, przy czyszczeniu interesować powinna wysokość kotła i długość wyciora żeby sobie kostek co czyszczenie nie odzierać o sufit. Głębokość jest tu wymiarem zbędnym chyba że kotłownia jest bardzo wąska bo wiadomo szufladkę trzeba wysunąć i z komory nawrotnej jakoś ten miód wygrzebać. Nie odbieram jako złośliwość daleko mi do tego a kocioł widziałem tylko na zdjęciu i w DTR'ce nie mniej jednak nie zrozumiałeś o co pyta fosfor (bez urazy ). Powyżej wyjaśnił to dokładnie, a niestety w DTR'ce wszystkich wymiarów nie ma. Jak tez kiedyś wybrałem OE+16 ale niestety ze względu na ta podnoszona klapę i czyszczenie od góry odpadł, bo piec będę miał umieszczony pod schodami i nie miałbym możliwości podniesienia tej klapy, nie wspominając o jego czyszczeniu. Wybrałem inny kocioł (jeszcze nie kupiłem) a Ty wiesz jaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.09.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Właśnie chciałem koledze wyjaśnić że ta klapa to sprawa nieważna, jest mała. Interesuje go wysokość kotła i długość wyciora. Nie wiem jaką ma długość ten wycior w 10-tce, trzeba by było żeby ktoś kto ma taki kocioł po prostu go zmierzył, tyle że tutaj zagląda chyba tylko wuwok a on ma 16-tkę. W mojej wyobraźni będzie problem przy tej wysokości kotłowni. Może inaczej, będzie to niewygodna czynność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts