Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zatem jaka w praktyce jest minimalna wysokość pomieszczenia w którym można ustawić kocioł 10kW? W moim przypadku kotłownia jest bardzo niska (155-160cm) i zastanawiam się czy to nie dyskwalifikuje Eko Plusa już na starcie w porównaniu z kotłami, które czyści się od frontu.

Pozdrawiam

moja kotłownia ma 180cm kocioł oep10 stoi na ok 10cm cokole i jest ok. poniżej 165cm bym nie schodził bo będzie kłopot z czyszczeniem

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wysokość kotła znam, bo jest podana w DTRze. Nie ma tam natomiast długości klapy i długości wyciora (z tych dwóch wymiarów interesuje mnie dłuższy, który po prostu dodam do wysokości kotła i będę miał minimalną wysokość pomieszczenia, do którego można wstawić OEP 10kW).

Macie może informacje na ten temat?

Pozdrawiam:)

Jak masz nisko to Oep będzie nie wygodny w użytkowaniu . [pisze to pomimo sympatii jaką darze ten piec .] Skoro ten nie podejdzie to zainteresuje się Skampem z SPP . Myślę że będziesz zadowolony.Piecyk ma ciekawe palniki [możliwość konfiguracji dowolnej ] i bardzo dobry sterownik. Myślę ze kolega Jarecki udzieli ci wszelakiej odpowiedzi .Cena też jest rozsądna.

Jeśli chodzi o początkową pomoc to jest bardzo pomocny.

Wuwok, z czystej złośliwości polecasz coś co jest również nie bardzo wygodne do zainstalowania w tak niskiej kotłowni.

Popatrz na rozmiary Skama.

Zmusisz gościa do zainstalowania armatury na powrocie bo zainstalowanie wszystkiego nad kotłem będzie bardzo upierdliwe.

Pomyśl, sprawdź zanim coś palniesz.

Niestety ale RBR przy tak niskiej kotłowni byłby najtrafniejszym wyborem bo ma zaledwie 100cm a Skam ponad 130, piszę o 12kW, bo przy większej mocy będą jeszcze większe różnice :)

Robiąc najprościej musisz zmieścić: zawór odcinający, filtr, pompkę i zawór zwrotny, jak ?

Nie rób komuś kreciej roboty żeby komuś zrobić na złość.

Wiem że Ci żyłka znowu spuchła, hehe

tak z czystej ciekawości.

Czy Ty kiedyś widziałeś w ogóle Skama na oczy że tak polecasz ?

Wydaje mi się że jesteś tylko polecaczem forumowym lub z obrazka :)

U mnie na sklepie stoi jakiś Skam prawie non-stop, także mogę coś o nim powiedzieć bo go widzę i znam rozmiary.

Żebyś nie snuł znowu jakiś domysłów to ma zamówionego jednego na 18-ego października, następnego na 20-ego, rozmawiałem z Jarkiem chyba ze dwa dni temu to obecnie najbliższy termin do realizacji wyjdzie po 25-tym, po niedzieli pewnie po Wszystkich Świętych.

Edytowane przez karoka65

tak z czystej ciekawości.

Czy Ty kiedyś widziałeś w ogóle Skama na oczy że tak polecasz ?

Wydaje mi się że jesteś tylko polecaczem forumowym lub z obrazka :)

U mnie na sklepie stoi jakiś Skam prawie non-stop, także mogę coś o nim powiedzieć bo go widzę i znam rozmiary.

Żebyś nie snuł znowu jakiś domysłów to ma zamówionego jednego na 18-ego października, następnego na 20-ego, rozmawiałem z Jarkiem chyba ze dwa dni temu to obecnie najbliższy termin do realizacji wyjdzie po 25-tym, po niedzieli pewnie po Wszystkich Świętych.

Chyba ciebie zabolało :) . Widzisz uważam ze za około 6,5k-6,7k lepszego kotła z bardzo dobrym sterownikiem nie kupi się :) . A dlaczego? piec ciągle modyfikowany,czyli są poprawki wpływające na lepsza prace. Palnik można sobie wybrać ,a mieć możliwość wyboru fajna sprawa.Do tego sterownik który uważam za bardzo dobry. Pomijam już że piec ma badania i pomocy można szukać u źródła,czyli Jarecki[producent a nie osoba która sprzedaje i jak coś nie wygodnego to broni się tekstem że tylko sprzedaje :) ] jest gotów do pomocy.

To jest moje zdanie.

A gdzie widziałeś że ja się czymś bronię, chyba że przed takimi jak Ty.

To w końcu widziałeś czy nie ?

Wiem że nie widziałeś i to tylko Twoja złośliwość.

Ja wiem wszystko o tym co sprzedaję, gdybyś i Ty wiedział nie plótłbyś żeby tylko pleść.

To w tym przypadku kolego tylko pitolenie a ludzie to czytają.

Uważałem Cię za uczciwego człowieka, teraz to się zmieniło.

Tak właśnie bywa na forach a później ktoś jest zawiedziony, bo przecież tam pisali.

Żałosne p. wuwok.

Uderz się w pierś mocno.

W sumie to nawet mi Cię żal że Tobie co do palnika czy sterownika nie dano żadnego wyboru i musiałeś wziąć Ogniwo jakie mieli na stanie :)

Żeby Tobie producent czy sprzedawca pomógł na tyle ile ja potrafię nie musiałbyś palnika modernizować ani przeróbek dokonywać.

Widzisz mój RBR pracuje jak go "Pan Bóg" stworzył :)

Edytowane przez karoka65

Co jakiś czas zmieniasz o mnie zdanie :) . Z obserwacji 3 Oep powiem tak,przy nie odpowiednim prowadzeniu można każdy piec bardzo szybko zajeb.. Wiec po co płacić ponad 8k za piec jak można kupić o wiele taniej i dobrze . Tak jest różnica i generalnie przy niewielkim nowym domku pokryje roczne grzanie :). A odnośnie Skampa to prawdopodobnie po sąsiedzku będzie w nowym domku Skamp lub Ope 10kw.

Lepiej napisz jakie Oep ma te problemy lub jakie tajemnicze modyfikacje robisz :) .

Chyba ciebie zabolało :) . Widzisz uważam ze za około 6,5k-6,7k lepszego kotła z bardzo dobrym sterownikiem nie kupi się :) . A dlaczego? piec ciągle modyfikowany,czyli są poprawki wpływające na lepsza prace. Palnik można sobie wybrać ,a mieć możliwość wyboru fajna sprawa.Do tego sterownik który uważam za bardzo dobry. Pomijam już że piec ma badania i pomocy można szukać u źródła,czyli Jarecki[producent a nie osoba która sprzedaje i jak coś nie wygodnego to broni się tekstem że tylko sprzedaje :) ] jest gotów do pomocy.

To jest moje zdanie.

Można i tak ale w tym przypadku chyba chodzi o wysokość a nie o cenę. Np:-)

Wuwokowi chodzi od jakiegoś czasu tylko o jedno ale to z biegiem czasu też się zmieni :)

Dobranoc.

Naskakujesz ty jak coś jest nie po twojej myśli . Napisz o tych swoich modyfikacjach,awariach oep. [ generalnie to jest temat Oep] To mnie bardzo ciekawi, dla czego? Bo chyba dość dobrze znam ten Oep i po prostu ciekawość mnie zżera :)

Wysokość kotła znam, bo jest podana w DTRze. Nie ma tam natomiast długości klapy i długości wyciora (z tych dwóch wymiarów interesuje mnie dłuższy, który po prostu dodam do wysokości kotła i będę miał minimalną wysokość pomieszczenia, do którego można wstawić OEP 10kW).

Macie może informacje na ten temat?

Pozdrawiam:)

Wysokość oep10 z podniesioną klapą to 147cm. Wycior dostarczany przez producenta jest najprawdopodobniej jednakowy dla wszystkich oep i przez to niepotrzednie dłuzszy dla 10 -tki. Poza tym jest giętki. Ja zrobiłem ze sztywnego pręta krótszy i nie wystaje w czasie czyszczenia poza krawędz podniesionej klapy. Pozdr.

Wysokość oep10 z podniesioną klapą to 147cm. Wycior dostarczany przez producenta jest najprawdopodobniej jednakowy dla wszystkich oep i przez to niepotrzednie dłuzszy dla 10 -tki. Poza tym jest giętki. Ja zrobiłem ze sztywnego pręta krótszy i nie wystaje w czasie czyszczenia poza krawędz podniesionej klapy. Pozdr.

Zmierzyłem jeszcze jeden wymiar, żeby otworzyć zasobnik potrzeba 151cm:-)

Dziękuję wszystkim za udzielone odpowiedzi i zainteresowanie tematem. Czyli wychodzi na to, że w mojej kotłowni OEP10 zmieściłby się na styk.

Mam do Was jeszcze jedno pytanie, dotyczące przekroju komina. W instrukcjach do różnych kotłów na ekogroszek minimalny wymagany przekrój komina to 16x16cm. Wczoraj podczas czyszczenia komina sprawdziłem jak to wygląda u mnie i wyszło mi, że mam za mały przekrój (komin murowany z okrągłym wkładem fi = 13,4cm). Czy to dyskfalifikuje wstawienie kotła z podajnikiem? Niestety musze przyznać, że przy starym piecu ciąg kominowy był dość słaby, często mocno dymiło się z pieca, dlatego przez ostatnie sezony ogrzewałem mieszkanie kominkiem.

Jak sobie teraz przeglądam wymagania dla różnych pieców to praktycznie minimalny przekrój komina zaczyna się od 14x14cm (16cm fi). Czy w takiej sytuacji powinienem myśleć o alternatywnych metodach ogrzewania? Dodam, że wymiana wkładu o większym przekroju niestety nie wchodzi w grę, bo nic szerszego nie zmieści się w murowanym kominie.

fosfor, mam 3 klientów którzy mają podłączone kotły RBR 12kW na wkładach 100mm po kotłach gazowych.

Jednego znajdziesz na forum, drugiemu znudziło się już forum :), trzeci nigdy tu nie zaglądał.

Tyle że musiałbyś dopytać w serwisie Ogniwa czy w razie jakiś jajec nie czepią Ci się tego że komin masz ciulowy.